STEKI Z POLĘDWICY
Składniki:
6 steków z polędwicy wołowej
2 lyżki oleju
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
szczypta kopru
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty pomidorowej
zielona pietruszka
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Steki lekko przypłaszczyć i uformować. Smażyć na gorącym oleju wg. smaku — bardziej lub mniej wysmażone.
Ułożyć na półmisku, posypać solą i pieprzem, przykryć i trzymać w cieple. Na patelnię po smażeniu wlać wino, wrzucić koper,
utarty czosnek i gotować tak długo, aż płyn zredukuje się do 1/3 ilości. Wtedy dodać pastę pomidorową, wymieszać. Sos powinien mieć konsystencję zawiesistą, jeżeli jest za gęsty, dodać wina, sprawdzić smak, dodać zieloną pietruszkę i polać steki.