Dostałem dzisiaj priva od Lupusa , który zwrócił mi uwagę (słusznie zresztą) na 4 punkt regulaminu EPP , którego wymogów nie spełniam , bo nie robię cotygodniowego bilansu. Prawdę mówiąc ne wiem , jak to się stało , że nie wczytałem się dobrze w treść 4 punktu , chyba zasugerowałem się aneksem Fro Lecha do regulaminu , o tym że należy robić bilans miesięczny i pomyślałem , że to wystarczy.
Ale przejdżmy może do rzeczy.
Na moim przykładzie widać dobitnie ,, iż sporządzanie cotygodniowego bilansu nie ma większego uzasadnienia , bo ja na ogół podaję nie więcej jak 2 - 3 typy na tydzień.Czasem się zdarzają tygodnie w których w ogóle nie podaję typów - no i co - też mam podawać bilans? Totalny nonsens.Z drugiej strony są osoby , które podają sporo typów dlatego też robienie bilansu w takich przypadkach może mieć jakiś sens - dlatego też mam propozycję: albo zrezygnujmy całkowicie z podawania tygodniowych bilansów i sporządzajmy tylko miesięczne, albo zmieńmy zapis punktu 4 np. na taki:
4. W Elite Private Picks znajdują się tylko aktualne tematy ,które w cotygodniowym podsumowaniu powinny zawierać: statystyka typów trafionych/podanych, skuteczność, łączna stawka, bilans (zysk/strata), oraz yield (bilans dzielony przez stawkę).
Typer musi sporządzić cotygodniowy bilans , jeśli w danym tygodniu podał minimum 5 typów.Jeżeli typer podał mniejszą ilość typów w danym tygodniu ,sporządza bilans po 5 kolejnych typach w danym miesiącu.Dodatkowe statystyki mile widziane."Historia" oraz temat ,w którym w ciągu 2 tygodni nie pojawił się żaden typ będzie przenoszony do PP.
Myślę , że po 5 - 6 typach to można sie o jakiś bilans pokusić , ale nie po 2 - 3 typach!
Kolejna sprawa - dziwi mnie to trochę i zarazem nieco irytuje , że żaden z typerów w EPP nie podaje daty i godziny rozpoczęcia zdarzenia które zagrał
No sorry , nie każdy musi się interesować np. tenisem , dlatego też widząc jakiś typ u innych typerów najpierw muszę sprawdzić ,czy w ogóle można go jeszcze zagrać.Chyba powinniśmy sobie ułatwiać życie , a nie utrudniać.Dlatego też, moim zdaniem każdy powinien obligatoryjnie podawać datę i godzinę zdarzenia.
Prawdę mówiąc ,to wydaje mi się , że powinniśmy posunąć się jeszcze dalej i wprowadzić w Elicie jednolity standard podawania typów , który powinien wyglądać następująco:
- data i godzina rozpoczęcia zdarzenia
- dyscyplina i liga (bądż np. turniej tenisowy)
- zdarzenie
- typ
- stawka
- bukmacher
Mam nadzieję , że uwzględnicie moje uwagi.
Pozdrawiam - Nowik