#1091689 - 29/03/2007 19:15
Wojsko, Problem Pilne:(((
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/01/2005
|
Witam problem ma właściwie mój znajomy, ale chciałem prosić o jakieś wskazówki pomoc w tej sprawie znawców tematu..
studioawał na PO , teraz miał ostatni 5ty rok studiów, zawalił semestr zimowy, PO wyslalo pismo od razu do WKU. Do konca nie wierzyl ze moga go zabrac, stawil sie na WKU, przedstawil argumenty czyli ze ma zaliczone 4 lata i chce od nowa konczyc 5 ty rok od pazdziernika na PO. Odpowiedziali mu na to, ze jesli nie stawi sie w Koszalinie 5 kwietnia przyjedzie po niego zandarmeria ( widze nic sie nie zmianilo, mialo byc zawodowe wojsko a tu dalej metody zastraszania) Osobiscie ejstm zdziwiony...rozumiem ze po LO zabieraja do wojska, ale zeby po 4 latach studiow, czlowiekowi sie podwinie noga, chce kontynuowac 5ty rok a tu na sile chca wyslac do woja..
Mam wiec pytanie czy mozna cos jeszcze zrobic? "schowac" sie tymczasowa na jakeis studia zaoczne, studium cokolwiek? aby przeczekac do pazdziernika wtedy dopiero dziekanat PO wysyla oficjalne pismo do WKU ze podjal kontynuacje studiow.
ale co ma zrobic do tego czasu? jest w trakcie pisania pracy mgr, chce kontynuowac 5ty rok a ma jechac do woja ? nie wierze ze nie ma wyjscia z takiej sytuacji...
Z gory wielkie dzieki za jakies porady, cokolwiek..
|
Do góry
|
|
|
|
#1091699 - 29/03/2007 19:25
Re: Wojsko, Problem Pilne:(((
[Re: Loony25]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2006
|
niech zglosi swoja sprawe do MON'u a tam swoja droga to juz byly takie dwie sytuacje podobne i dostali odroczenie ("dziennik baltycki")
|
Do góry
|
|
|
|
#1091747 - 29/03/2007 20:02
[Re: moonlight]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/01/2005
|
Dzieki...bylem z kumplem w profesji mozna zaczac nauke od zaraz ale w wku powiedzieli ze nie przyjma tego:-/ szukam gdzie indziej..
|
Do góry
|
|
|
|
#1091767 - 29/03/2007 20:22
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/08/2004
|
Sprawa wyglada tak. Jesli podpisal karte powolania, zwana powszechnie "biletem" to bedzie ciezko. Natomiast w swietle prawa, kazdy obywatel ma prawo uczyc sie w szkole sredniej do bodajze jakos 23 roku zycia, na uczelniach wyzszych do bodajze 25/26 roku. Granice wiekowe mozna sprawdzic w sieci, jest sporo artykulow na ten temat. Tym samym Komisja jest zobowiazana do wydania nam odroczenia jesli przedstawiamy wniosek o pobieraniu nauki lub takim zamierze. W drugim przypadku musimy postarac sie o odpowiedni dokument z uczelni, ze zamierzamy sie u nich uczyc - wystawiany najczesciej w sekretariatach lub u dziekana.
|
Do góry
|
|
|
|
#1091978 - 29/03/2007 23:08
[Re: XsebaX]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Wszystko rozbija się o to czy podpisał kartę powołania, tak jak koledzy wyżej wspomnieli. Jeżeli tak, to niedobrze. Jeżeli nie, to jest kilka możliwości.
Jeżeli został wykreślony z listy studentów, to niech napisze podanie do dziekana o przywrócenie. Według mnie powinien dostać odpowiedź pozytywną, skoro to już przedostatni rok studiów, magisterka w toku itp. To według mnie najlepsze wyjście i w WKU nikt się na pewno nie przyczepi, bo dokument ten będzie miał dla nich większą wartość niż ten ze szkoły policealnej. Chociaż tutaj też nie powinno ich nic obchodzić, uczysz się = masz odroczenie. Nieważne gdzie, nieważne kiedy podjąłeś naukę.
Wszystko rozbija się jednak o tą nieszczęsną kartę powołania.
|
Do góry
|
|
|
|
#1096667 - 31/03/2007 04:42
[Re: sebechiv]
|
veteran
Meldunek: 29/08/2005
|
Nie wiem jak sie odwolac. Choc samemu mi sie udalo  Ze wzgledu na alergie na kusz, pylki i takie tam .... Jeden z moich braci sam sie zglosil do wojska.Wszyscy mu to odradzali, ale on nie uczyl sie, nie pracowal ..naogladal sie "Powietrznej Kawaleri" (takie serial na TVP) i myslal ze w wojsku jest fajnie. Psychike w wojsku niezle mu zorali! Po miesiacu niepoznalem brata, szczegolnie zachowanie ... No masakra... szkonczylo sie na tym ze uciekl z wojska w podzamie, mroz -20 stopni, na boso,.... i ok. 100 km dalej od jednostki ...dzwonil do domu aby go zabrac. Ogolnie niezaciekawie, jeden z jego kumpli zjadl paste do czyszczenia butow i wypalil sobie przelyk, zolondek itd .... Drugi brat tez byl w woju,tez niezaciekawie, mial wypadek jak gral w kosza. Ogolnie powinni go wypuscic z woja ale go trzymali,bo jak cie wypuszcza z wojska chorego to musza Ci placic rente. On skrecil noge w kostce, ale jakos masakrycznie, mial kilka miesiecy rehabilitacji (wojsko mialo placic -placil sam!!).Mial sluzby po 12 godzin...a buta niemogl wlozyc na noge! Ogolnie wyszedl z wojska prawie kalekac... minely juz 2 lata z noga troche lepiej. Ale nigdy nie bedzie na 100% zdrowy i nie bedzie mial bolow. USzczerbek na zdrowiu ma, mnostwo zaswiadczen ...a kasy nie dostal. Stawial sie na komisjach itd.. ZERO zlamanego centa !!! Wiec niezabardzo mam ciekawe opinie o wojsku! Wiec rob co mozesz aby nie trafic do wojska. Znam ok. 20 roznych opini i wszystkie sa NEGATYWNE. Jedna z najbardziej pozytynych to .... "Rok zycia zmarnowane"
|
Do góry
|
|
|
|
#1097108 - 31/03/2007 15:22
[Re: sebechiv]
|
Felietonista
Meldunek: 09/01/2006
|
ja natomiast od wszystkich kolegów co byli ostatnio słyszałemn, że to nic strasznego, tylko 9 miesięcy w plecy a i przygoda niezła. Może dawniej w wojsku rzeczywiście było nieklawo jak była duża fala, teraz już jest z tym lepiej podobno. osobiście idę do armii za jakieś 1,5 miecha i jestem z tego powodu nawet zadowolony z paru powodów, m.in że będe miał możliwość zdobycia prawa jazdy katC, oraz też ważną przyczyną jest taki że mnie tu już wszystko wkurza łaącznie z bukmacherką, poza tym później o pracę jest łatwiej jak widzą że służba odbyta, I pracy można na spokojnie szukać bo dostaje sie jakąs tam kuroniówkę. Nie jest to może duża kwota, ale dla młodego chłopaka który nie ma rodziny na utrzymaniu napewno do momentu znalezienia pracy powinno starczyć. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#1097117 - 31/03/2007 15:30
[Re: _Korver_]
|
Felietonista
Meldunek: 09/01/2006
|
Ja dzisiaj miałem komisję wojskową i lekko się zdziwiłem. Wykryto u mnie skrzywienie kręgosłupa, krótkowzroczność oraz przedstawiłem dokumenty świadczące o tym, że jestem alergikiem (głównie roztocza kurzu) i mam początkowe stadium astmy. Ku mojemu zaskoczeniu otrzymałem kategorię A Nie wiem na jakiej zasadzie oni to robią, ale troszkę dziwne.Bo ja mam odwrotny przykład ,kumpel chciał iść bardzo do wojska, ale nie dali mu takiej możliwości ponieważ właśnie ma jakies tam problemy ze wzrokiem
|
Do góry
|
|
|
|
|
|