Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#1091689 - 29/03/2007 19:15 Wojsko, Problem Pilne:(((
Loony25 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/01/2005
Witam
problem ma właściwie mój znajomy, ale chciałem prosić o jakieś wskazówki pomoc w tej sprawie znawców tematu..

studioawał na PO , teraz miał ostatni 5ty rok studiów, zawalił semestr zimowy, PO wyslalo pismo od razu do WKU. Do konca nie wierzyl ze moga go zabrac, stawil sie na WKU, przedstawil argumenty czyli ze ma zaliczone 4 lata i chce od nowa konczyc 5 ty rok od pazdziernika na PO.
Odpowiedziali mu na to, ze jesli nie stawi sie w Koszalinie 5 kwietnia przyjedzie po niego zandarmeria ( widze nic sie nie zmianilo, mialo byc zawodowe wojsko a tu dalej metody zastraszania)
Osobiscie ejstm zdziwiony...rozumiem ze po LO zabieraja do wojska, ale zeby po 4 latach studiow, czlowiekowi sie podwinie noga, chce kontynuowac 5ty rok a tu na sile chca wyslac do woja..

Mam wiec pytanie czy mozna cos jeszcze zrobic? "schowac" sie tymczasowa na jakeis studia zaoczne, studium cokolwiek? aby przeczekac do pazdziernika wtedy dopiero dziekanat PO wysyla oficjalne pismo do WKU ze podjal kontynuacje studiow.

ale co ma zrobic do tego czasu? jest w trakcie pisania pracy mgr, chce kontynuowac 5ty rok a ma jechac do woja ?
nie wierze ze nie ma wyjscia z takiej sytuacji...

Z gory wielkie dzieki za jakies porady, cokolwiek..

Do góry
Bonus: Unibet
#1091699 - 29/03/2007 19:25 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: Loony25]
zaberek1987 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/06/2006
niech zglosi swoja sprawe do MON'u
a tam swoja droga to juz byly takie dwie sytuacje podobne i dostali odroczenie ("dziennik baltycki")

Do góry
#1091723 - 29/03/2007 19:39 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: zaberek1987]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Nie potrzebnie szedl do WKU, teraz sie musi odwolywac.
A swoja droga podpisal karte powolania?

a tak poza tym to temat o wojsku juz jest http://www.mecz.pl/forum/ubbthreads.php?...rue#Post1049592

a takze tu http://www.mecz.pl/forum/ubbthreads.php?...true#Post957138

Do góry
#1091730 - 29/03/2007 19:45 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: lupus]
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
No to było najgorsze ze poszedł do WKU ... jezeli chce kończyć 5 rok na PO to musi mieć warunek roczny od dziekana. Jeżeli jest - to dany student jest nadal studentem..
Natomiast skoro uczelnia wysłała dokumenty do WKU to widać że skreśliła go permanentnie i ciezko będzie kończyć 5 rok ;\)
Teraz po skończonych studiach do woja -- ale jak go teraz uniknąć to już inny temat ;\)

Do góry
#1091740 - 29/03/2007 19:57 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: moonlight]
blacky82 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2004
Jesli nie podpisal odbioru bilecika to jeszcze jest szansa. Zawsze mozna dotac 1 odroczenie maxymalne na rok od komendanta komisji poborowych czy jak on sie tam nazywa. Z przyczyn? ano z przyczyn osobistych ktorych moze byc cala masa. idzie sie w tym celu do danego WKU i pisze podanie do ów Komendanta bodajze komisji poborowej ze z przyczyn takich i takich proszi sie o uduielenie odroczenia do dnia (tutaj jaka dokladnie data nas interesuje) ze wzgledu np wznowienia studiow, czy tam braku kasy i chec jej uzbierania nba dokonczenie swojej edukacji. Koles dorzuca jakies zaswiadczenie z budy ze ma skonczone 4 lata szkoly do tego napisze takie podanko i bez problemu powinien dostac odroczenie, ktore przysluguje kazdemu ze wzgledow osobistych. wiem to bo kumpel mial absolutorium a nie mial obrony i chcieli go chapnac i musial pisac takie podanko i bez problemu dostal odroczke, inny koles z braku kasy na warunki tez napisal i mu odroczyli do czasu ponownej reaktywacji na studia (zalecil mu napsianie tego jeden trep stary z wku).

A jesli to nie przejdzie to jakas szkola policelana w necie pelno tego od lapy zaswiadczenie dostanie do woja.

Chyba ze odebral bilet to juz nic nie pomoze

Do góry
#1091747 - 29/03/2007 20:02 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: moonlight]
Loony25 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/01/2005
Dzieki...bylem z kumplem w profesji mozna zaczac nauke od zaraz ale w wku powiedzieli ze nie przyjma tego:-/ szukam gdzie indziej..

Do góry
#1091749 - 29/03/2007 20:04 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: Loony25]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Jesli podpisal Karte powolan to nic mu nie pomoze.

Do góry
#1091767 - 29/03/2007 20:22 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: lupus]
XsebaX Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/08/2004
Sprawa wyglada tak. Jesli podpisal karte powolania, zwana powszechnie "biletem" to bedzie ciezko.
Natomiast w swietle prawa, kazdy obywatel ma prawo uczyc sie w szkole sredniej do bodajze jakos 23 roku zycia, na uczelniach wyzszych do bodajze 25/26 roku. Granice wiekowe mozna sprawdzic w sieci, jest sporo artykulow na ten temat. Tym samym Komisja jest zobowiazana do wydania nam odroczenia jesli przedstawiamy wniosek o pobieraniu nauki lub takim zamierze. W drugim przypadku musimy postarac sie o odpowiedni dokument z uczelni, ze zamierzamy sie u nich uczyc - wystawiany najczesciej w sekretariatach lub u dziekana.

Do góry
#1091978 - 29/03/2007 23:08 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: XsebaX]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Wszystko rozbija się o to czy podpisał kartę powołania, tak jak koledzy wyżej wspomnieli. Jeżeli tak, to niedobrze. Jeżeli nie, to jest kilka możliwości.

Jeżeli został wykreślony z listy studentów, to niech napisze podanie do dziekana o przywrócenie. Według mnie powinien dostać odpowiedź pozytywną, skoro to już przedostatni rok studiów, magisterka w toku itp. To według mnie najlepsze wyjście i w WKU nikt się na pewno nie przyczepi, bo dokument ten będzie miał dla nich większą wartość niż ten ze szkoły policealnej. Chociaż tutaj też nie powinno ich nic obchodzić, uczysz się = masz odroczenie. Nieważne gdzie, nieważne kiedy podjąłeś naukę.

Wszystko rozbija się jednak o tą nieszczęsną kartę powołania.

Do góry
#1094827 - 30/03/2007 17:30 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: XsebaX]
sebechiv Offline
old hand

Meldunek: 16/09/2005
Originally Posted By: XsebaX
Sprawa wyglada tak. Jesli podpisal karte powolania, zwana powszechnie "biletem" to bedzie ciezko.
Natomiast w swietle prawa, kazdy obywatel ma prawo uczyc sie w szkole sredniej do bodajze jakos 23 roku zycia, na uczelniach wyzszych do bodajze 25/26 roku. Granice wiekowe mozna sprawdzic w sieci, jest sporo artykulow na ten temat. Tym samym Komisja jest zobowiazana do wydania nam odroczenia jesli przedstawiamy wniosek o pobieraniu nauki lub takim zamierze. W drugim przypadku musimy postarac sie o odpowiedni dokument z uczelni, ze zamierzamy sie u nich uczyc - wystawiany najczesciej w sekretariatach lub u dziekana.

Granica wieku w przypadku nauki została zniesiona. Można uczyć się w nieskończoność i z tego tyt. korzystać z odroczeń. Dotyczy to nie tylko studiów.

Do góry
#1094828 - 30/03/2007 17:32 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: sebechiv]
sebechiv Offline
old hand

Aha, w przypadku podpisania karty powołania też można złożyć wniosek o odroczenie.

Do góry
#1096667 - 31/03/2007 04:42 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: sebechiv]
ComeWithMe Offline
veteran

Meldunek: 29/08/2005
Nie wiem jak sie odwolac. Choc samemu mi sie udalo ;\)
Ze wzgledu na alergie na kusz, pylki i takie tam ....

Jeden z moich braci sam sie zglosil do wojska.Wszyscy mu to odradzali, ale on nie uczyl sie, nie pracowal ..naogladal sie "Powietrznej Kawaleri" (takie serial na TVP) i myslal ze w wojsku jest fajnie. Psychike w wojsku niezle mu zorali! Po miesiacu niepoznalem brata, szczegolnie zachowanie ...
No masakra... szkonczylo sie na tym ze uciekl z wojska w podzamie, mroz -20 stopni, na boso,.... i ok. 100 km dalej od jednostki ...dzwonil do domu aby go zabrac. Ogolnie niezaciekawie, jeden z jego kumpli zjadl paste do czyszczenia butow i wypalil sobie przelyk, zolondek itd ....

Drugi brat tez byl w woju,tez niezaciekawie, mial wypadek jak gral w kosza. Ogolnie powinni go wypuscic z woja ale go trzymali,bo jak cie wypuszcza z wojska chorego to musza Ci placic rente. On skrecil noge w kostce, ale jakos masakrycznie, mial kilka miesiecy rehabilitacji (wojsko mialo placic -placil sam!!).Mial sluzby po 12 godzin...a buta niemogl wlozyc na noge! Ogolnie wyszedl z wojska prawie kalekac... minely juz 2 lata z noga troche lepiej. Ale nigdy nie bedzie na 100% zdrowy i nie bedzie mial bolow. USzczerbek na zdrowiu ma, mnostwo zaswiadczen ...a kasy nie dostal. Stawial sie na komisjach itd.. ZERO zlamanego centa !!!

Wiec niezabardzo mam ciekawe opinie o wojsku!

Wiec rob co mozesz aby nie trafic do wojska. Znam ok. 20 roznych opini i wszystkie sa NEGATYWNE. Jedna z najbardziej pozytynych to .... "Rok zycia zmarnowane"

Do góry
#1096739 - 31/03/2007 05:35 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: ComeWithMe]
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
Ja dzisiaj miałem komisję wojskową i lekko się zdziwiłem. Wykryto u mnie skrzywienie kręgosłupa, krótkowzroczność oraz przedstawiłem dokumenty świadczące o tym, że jestem alergikiem (głównie roztocza kurzu) i mam początkowe stadium astmy. Ku mojemu zaskoczeniu otrzymałem kategorię A

Do góry
#1097031 - 31/03/2007 09:06 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: _Korver_]
sebechiv Offline
old hand

Stary, jakbyś nie miał ręki, nogi, czy głowy, to możesz myśleć o kat. B lub innej chroniącej od woja. Oni wszystkim dają A. Polskie wojsko wszystkich przyjmie.

Do góry
#1097094 - 31/03/2007 15:01 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: sebechiv]
macq Offline
veteran

Meldunek: 22/07/2005
Korver odwoluj sie! U mnie tez byl taki przypadek, kolega alergik z wszystkimi papierami i dostal A, ale napisal odwolanie. Nie gadalem z nim czy wkoncu uwzglednili to ale mysle ze powinni. Ja tam sobie zalatwilem alergie, astme \:D i dostalem D. Wojsko mi nie grozi ;\) Jak masz tylko jakies papiery potwierdzajace te Twoje schorzenia to pisz odwolanie. Masz zdajsie 2 tygodnie na napisanie odwolania (ale nie jestem do konca pewny musisz sie dopytac)

Do góry
#1097108 - 31/03/2007 15:22 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: sebechiv]
muchinio Offline
Felietonista

Meldunek: 09/01/2006
ja natomiast od wszystkich kolegów co byli ostatnio słyszałemn, że to nic strasznego, tylko 9 miesięcy w plecy a i przygoda niezła. Może dawniej w wojsku rzeczywiście było nieklawo jak była duża fala, teraz już jest z tym lepiej podobno. osobiście idę do armii za jakieś 1,5 miecha i jestem z tego powodu nawet zadowolony z paru powodów, m.in że będe miał możliwość zdobycia prawa jazdy katC, oraz też ważną przyczyną jest taki że mnie tu już wszystko wkurza łaącznie z bukmacherką, poza tym później o pracę jest łatwiej jak widzą że służba odbyta, I pracy można na spokojnie szukać bo dostaje sie jakąs tam kuroniówkę. Nie jest to może duża kwota, ale dla młodego chłopaka który nie ma rodziny na utrzymaniu napewno do momentu znalezienia pracy powinno starczyć. Pozdrawiam

Do góry
#1097117 - 31/03/2007 15:30 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: _Korver_]
muchinio Offline
Felietonista

Meldunek: 09/01/2006
Originally Posted By: _Korver_
Ja dzisiaj miałem komisję wojskową i lekko się zdziwiłem. Wykryto u mnie skrzywienie kręgosłupa, krótkowzroczność oraz przedstawiłem dokumenty świadczące o tym, że jestem alergikiem (głównie roztocza kurzu) i mam początkowe stadium astmy. Ku mojemu zaskoczeniu otrzymałem kategorię A
Nie wiem na jakiej zasadzie oni to robią, ale troszkę dziwne.Bo ja mam odwrotny przykład ,kumpel chciał iść bardzo do wojska, ale nie dali mu takiej możliwości ponieważ właśnie ma jakies tam problemy ze wzrokiem

Do góry
#1097529 - 31/03/2007 20:14 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: muchinio]
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

a jak to jest, gdy dostanie się powiedzmy tą kategorię 'D' to już jest po sprawie? nie ma czegoś takiego, że za kilka lat będą ponowne badania czy coś w tym stylu?

Do góry
#1099446 - 01/04/2007 06:53 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: _Korver_]
sebechiv Offline
old hand

Jak jesteś bez ręki i nogi, to badania chyba zbędne są.

Do góry
#1099689 - 01/04/2007 16:44 Re: Wojsko, Problem Pilne:((( [Re: sebechiv]
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

Tak to oczywiste, ale ja pytam o inne przypadki.

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08