#1597489 - 17/09/2007 03:04
Ptaszniki , skorpiony , węże , jaszczurki i inne egzotyczne pupile
|
Pooh-Bah
Meldunek: 21/01/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1597984 - 17/09/2007 05:23
Re: Ptaszniki , skorpiony , węże , jaszczurki i inne egzotyczne pupile
[Re: Bzyku]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/08/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1598000 - 17/09/2007 05:26
[Re: _Way_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Nie byłbym zadowolony ,gdyby np.mój sasiad miał w domu cos takiego :-) Chociaz ...wieksza krzywdę robia ludzie psom czy kotom ,zamykajac je na cały dzień w 4 ścianach. A taki ptasznik....on to zlewa i pewnie jest mu dobrze 
|
Do góry
|
|
|
|
#1598004 - 17/09/2007 05:27
[Re: _Way_]
|
Zbanowany
Meldunek: 01/03/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1598012 - 17/09/2007 05:29
[Re: rafal08]
|
Zbanowany
Meldunek: 01/03/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1598062 - 17/09/2007 05:38
[Re: Dziabor]
|
Meldunek: 25/08/2006
|
$t$ kwestia przyzwyczajenia.... gdybys od malego widywal na ulicy ludzi z ptasznikami na ramieniu a nie z psami na smyczy to bys tym pajaczkom dawal teraz buzi i glaskal po odwloku a daj Ty mi spokój  Ja mam straszny wstręt do takiego robactwa  Nawet teraz jak widze pająka to wołam dziewczyne żeby go zabiła bo sam się tego boje :/
|
Do góry
|
|
|
|
#1598065 - 17/09/2007 05:38
[Re: $t$]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/12/2004
|
oj paskudy pakudy ;-) w tym roku byłem kolejny raz w Cjorwacji i 1 raz spotkalem tam skorpiony (wyspa Pag) , na poczatek panika bo jak to tak ? tu dzieciaki lataja a wieczorem skorpion <szok> , takie male miniaturki jakby ale zawsze skorpion to skorpion ;/ po paru dniach idzie przywyknac , ejj skorpion na 15stej , ejj skorpion na 13stej 
|
Do góry
|
|
|
|
#1598122 - 17/09/2007 05:50
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/10/2006
|
Nawet teraz jak widze pająka to wołam dziewczyne żeby go zabiła bo sam się tego boje :/
Fajnie, sie masz $t$.  A tak powaznie, to chodzilem kiedys do dziewczyny ktora miala takiego duzego pajaka (to chyba ptasznik, nieprawdaz?  ). Oj, jakos nie przepadalem wtedy (i nie przepadam dalej) za takim czyms. Osobiscie nie chcialbym miec takiego zwierzatka u siebie w domu. Ale znam takich co to lubia 
|
Do góry
|
|
|
|
#1598125 - 17/09/2007 05:51
[Re: Egzekutor]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 12/10/2005
|
nie dosc wam topienia kasy u bukow? Nie dosc ze kase wydawac to jeszcze sie tym opiekowac.. ja rozumiem jak sie jeszcze do psiaka czy kociaka mozna przytulic (choc sam nie lubie zwierzat) ale pajaki??? pająki się podziwia
|
Do góry
|
|
|
|
#1598439 - 17/09/2007 09:10
[Re: [T]-error]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/03/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1598469 - 17/09/2007 14:13
[Re: Llama]
|
Pooh-Bah
|
Killa Boom, drogie są w utrzymaniu? Ile taka impreza kosztuje? W ogóle to jest legalne?
szczerze, są piękne. ja nie trawię tylko szczypawic i wszelkiej maści larw. Jak już pisałem można mieć takie cudeńka za niewielkie pieniądze. Młode osobniki po 1 wylince od 3-50 zł w zależności od gatunku. Z utrzymaniem jest tak : młody pająk zje robaka średnio raz na 2 dni (gdzie pudełko białych robaków kosztuje 1zł). Wiadomo im większy pająk , większe potrzeby , a więc przychodzi czas na świerszcze (ok 10zł za pudełko kilunastosztukowe , na allegro za bezcen prawie, z racji tego, że ludzie mają własne hodowle świerszczy, drewnojadów czy karaczanów madagaskarskich :). Dorosły pająk śmiało może zjeść niewielką żabę lub mysiego oseska. Terraria również zmieniają się wraz z wielkością pająka. Początkowo jest to pudełko po kliszy, dalej pojemnik ,aż w końcu zakupimy terrarium w sklepie zoologicznym Warunki hodowli również nie są wygórowane , temperatura pokojowa w zupełności wystarcza (no chyba, że ktoś ma w pokoju 15*C :), co jakiś czas nawilżamy podłoże, do zrobienia którego wykorzystujemy włókna kokosowe (do kupienia za grosze na allegro). Ogólnie jeśli ktoś lubi programy przyrodnicze, dzięki tym pająkom taki program może mieć na żywo. Wrażenia z oglądania polowania na muchę - bezcenne  Jeśli komuś uda się kupić samicę (płeć można stwierdzić dopiero po ok. 8 wylince) to już można byćzadowolonym , bo potrafi ona żyć ok 12-16 lat (można się przywiązać). Samiec dożywa ok 3-4 lat. Oczywiście taki pająk może być hodowany legalnie, przy zkaupie otrzymujesz certyfikat urodzenia (ale musisz o to zadbać i dowiedzieć się czy taki dostaniesz, ogólnie wybór jest taki, że zawsze znajdzie się ktoś kto dołącza taki certyfikat do interesującego cię pająka, są też gatunki na które zezwolenia nie trzeba mieć). Naprawdę nie wiem czego tu się bać, skoro jad nie jest groźny dla człowieka. Jeśli ktoś przyzwyczai pająka od małego do brania na rękę będzie on spokojny. Mi nie zależy na ich udomowianiu , wolę by pozostały dzikimi zwierzakami. Dużo bezpieczniejsze jest trzymanie takiego pająka niż np. pitbulla, amstafa, rottweilera czy bulteriera. Jeśli ktoś kupi ptasznika , gwarantuję , że na jednym się nie skończy 
|
Do góry
|
|
|
|
#1598515 - 17/09/2007 16:21
[Re: th0mas]
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Ja nie moge miec, bo nie mieszkam sam, a reszta domownikow za pajakami nie przepada, ale tez planuje zakupic w przyszlosci. Narazie mam kota syberyjskiego, wiec egzotyka jest  User Marzano posiada lub posiadal ptaszniki, bo kiedys z nim na ten temat rozmawialem  A w necie mozna znalezc tez sporo filmikow z polowan, kiedys ogladalem niezle  Wyciagasz je w ogole? Czy trzymasz tylko zamkniete?
|
Do góry
|
|
|
|
#1598773 - 17/09/2007 20:29
[Re: Misiaski]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1599106 - 17/09/2007 23:57
[Re: gobel]
|
Pooh-Bah
|
@ lupus , staram się ich nie wyciągać, żeby zbytnio nie złagodniały, kiedy karmię otwieram górną pokrywę i obserwuję całą akcję.
@ misiek1991 , pełną dojrzałość osiąga po ok 3 latach, dużo zależy od częstotliwości karmienia ,taki pająk może nie jeść przez 2 tygodnie ,ale wiadomo jak ktoś go będzie karmił w takiej częstotliwości to przyrostów dużych nie będzie.
@ gobel , w takim razie miałeś samca ,który żyje do ok pół roku po ostatniej wylince. Chyba,że dostałeś już dorosła samicę, która miała już swoje lata.
|
Do góry
|
|
|
|
#1599123 - 18/09/2007 00:03
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/10/2005
|
@Killa Boom, tak mialem samca,wychowywalem go od pierwszej wylinki,mial ich 11, naprawde super sprawa jak sie obserwuje od malego jak je i rosnie, a polowania na swierszcze sa duzo lepsze niz na zywo w telewizji, polecam kazdemu, teraz sie zastanawiam czy ponownie sobie nie sprawic takiego malutkiego L1 
|
Do góry
|
|
|
|
#1599131 - 18/09/2007 00:06
|
Pooh-Bah
|
A to prawda, że pająk ptasznik może nie jeść przez 3 miesiące? Zero pokarmu! Teoretycznie tak, ale czy później zacznie normalnie jeść, tego nie wiem. Wolę tego nie sprawdzać , jeśli np. trzeba gdzieś wyjechać , a nikt nie chce zaopiekować się naszym podopiecznym, po porządnym nakarmieniu miesiąc może nie jeść. W naturze pewnie ok. 3 miesięcy wytrzymują stwarzając sobie odpowiednie warunki  Wiadomo im mniejsze pająki tym krócej wytrzymają bez jedzenia , dlatego wcześniej wspomniałem o 2tyg 
|
Do góry
|
|
|
|
#1599182 - 18/09/2007 00:29
[Re: Killa Boom]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
pewnie znalazłbym odp w google  ale skoro się oferujesz co to jest wylinka, jak długa trwa, jak często takie coś występuje. ile kosztuje ptasznik i gdzie go można kupić, skąd wiadomo jakie będzie miał kolorki? 
|
Do góry
|
|
|
|
#1599208 - 18/09/2007 00:55
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2004
|
pewnie znalazłbym odp w google  ale skoro się oferujesz co to jest wylinka, jak długa trwa, jak często takie coś występuje. ile kosztuje ptasznik i gdzie go można kupić, skąd wiadomo jakie będzie miał kolorki? do wyboru do kooru http://www.allegro.pl/28092_pajaki.html?order=t&view=gtext
|
Do góry
|
|
|
|
#1599210 - 18/09/2007 01:01
[Re: Killa Boom]
|
old hand
Meldunek: 20/08/2006
|
Jeśli ktoś kupi ptasznika , gwarantuję , że na jednym się nie skończy potwierdzam  u mnie wyglądało to tak: 1)Brachypelma albopilosum (ptasznik kędzierzawy). Super spokojny, łagodny pająk, który w sytuacjach bardzo stresowych wyczesuje zazwyczaj jedynie włoski z odwłoka. Polecany wszystkim początkującym hodowcom. Wytresowałem go aż miło (godzinami oglądaliśmy TV). Ma imię miał Głupek  . 2)Brachypelma vagans. Wikipedia podaje: osobniki tego gatunku są często niezrównoważone ( ) , bywają agresywne, ich reakcje są często nieprzewidywalne. Tutaj też potwierdzam, kilka(naście) razy mi dziad uciekał  przy czym raz szukałem go 2 dni  . Ogólnie jednak piękna, czarna, dorodna samiczka, w dużym stopniu udomowiona. Tendencja do ucieczek wprowadzała dużo śmiechu oraz dobrej zabawy w moim życiu :). Bardzo ciepło wspominam Emilkę 3)Lasiodora parahybana (ptasznik olbrzymi). Drugi pająk co do wielkości i masy (osiągający do 11 cm "ciała", z odnóżami osiąga nawet do 26 cm). Ten gatunek jest przeważnie agresywny w stosunku do człowieka, ale nie posiada silnego jadu. Przy takich rozmiarach pająka jego szczękoczułki są również pokaźne, a zadane nimi rany dość głębokie i długo się goją. Monika wyrosła do tego stopnia, że musiałem jej sprawić zupełnie nowe mieszkanko. Bardzo duży pająk więc i polowania były dosyć widowiskowe. Raz, gdy pochłonęła oseska szczura (coś jak 4 oseski myszy) chciała wejść na kamień. Za dużo jednak zjadła i wdrapując się na ów kamień, wylądowała na plecach. Przez cały dzień leżała w takiej pozycji, nie ruszając się do tego prawie w ogóle. Zwoływałem wtedy kogo mogłem i tak staliśmy przed nią śmiejąc się z jej obżarstwa :D. Fajna była choć miewała humory, dlatego czasami (nie chcąc po prostu ryzykować długich/bolesnych wkłuć) nie zapraszałem jej na pokoje. 4)Pterinochilus murinus (ptasznik słoneczny). Pająk bardzo szybki i agresywny, potrafi kąsać bez powodu, jego jad może być niebezpieczny dla człowieka. Ugryzienie jest bardzo bolesne, powoduje skurcze mięśni, częściowy paraliż (np. gdy pająk ugryzie w rękę, będziemy mieć ją drętwą) trwający jakiś czas. Najładniejszy pająk jakiego miałem, ale na rękę wziąłem go tylko ze 3 razy (strach ;). Nazywał się Bin Laden. 5)Haplopelma lividum. Haplopelma lividum jest agresywnym i szybkim ptasznikiem, atakuje bez wahania, a jego jad może być potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Gatunek został sklasyfikowany w 1996 roku przez Smith’a. Na jego temat jeszcze stosunkowo niewiele wiadomo[terrarium.com.pl].Henrik Sedin był moim ostatnim pająkiem- przemęczenie materiału. Teraz, w pełni wystarcza mi mój niezawodny dog Ogólnie jednak fajna sprawa bo młode kupić można za grosze a samo utrzymanie niewiele kosztuje. Miałem też to szczęście że zarówno maluchy jak i wszelki pokarm dostawałem od zaprzyjaźnionego, profesjonalnego hodowcy. Podczas przygody z pająkami nie udało mi się niestety uniknąć tragicznego wypadku. Przed Głupkiem był inny malutki kędzierzawiec. Wypuściłem go na łóżko a sam zacząłem bawić się hokejowym krążkiem. Krążek wypadł mi z rąk i jak głaz runął na... th0mas- moja Monika miała czas gdzie nie jadła 8 miesięcy 
|
Do góry
|
|
|
|
#1599228 - 18/09/2007 01:23
|
Pooh-Bah
|
pewnie znalazłbym odp w google  ale skoro się oferujesz co to jest wylinka, jak długa trwa, jak często takie coś występuje. ile kosztuje ptasznik i gdzie go można kupić, skąd wiadomo jakie będzie miał kolorki? Wylinka to linienie pająka , zrzuca starą skórę a na jej miejsce pojawia się nowa. Po takiej wylince pająk z reguły jest bezbronny przez ok 2-3 dni i w tym czasie go nie karmimy , a by spokojnie jego ciało nabrało normalnych właściwości. Częstotliwość wylinki zależy od karmienia - częściej karmimy pająka , szybciej rośnie i kolejne wylinki pojawiają się szybciej. W moim przypadku wylinka raz na powiedzmy 2,3 miesiace. Co do cen i miejsca zakupu , blacky podał Ci stronę 
|
Do góry
|
|
|
|
#1599755 - 18/09/2007 04:49
[Re: Homraj]
|
Meldunek: 25/08/2006
|
Jeśli ktoś kupi ptasznika , gwarantuję , że na jednym się nie skończy  Wcześniej ten jeden wykończy człowieka  Dajcie Panowie spokój, lepiej już skalara czy złotą rybke sobie kupcie, przynajmniej nie ugryzie  a z takimi pająkami to nigdy nie wiadomo, raz coś odbije i ląduje się na cmentarzu  PS: Czy uważacie że mam fobie  ?
|
Do góry
|
|
|
|
#1599883 - 18/09/2007 05:51
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
PS: Czy uważacie że mam fobie  ? Arachnofobię 
|
Do góry
|
|
|
|
#1600228 - 18/09/2007 17:48
[Re: giede]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
Posiadałem swego czasu Brachypelme Albopilosum ( po łacinie ) była po piwrwszej wylince więc malutka.trzymałem w pojemniku po lodzie , otworzyłem pokrywke i poszedłem po białego robaczka ,a że sie pokręciłem po domu to zapomniałem o pajączku .......... do tej pory go nie widać , mysle że nie przetrwał .Było to jakieś pół roku temu. Wyjdzie i Cie zje bo sie nim nie zajmowałeś krokodyle jakoś zyją w kanałach pod Miami  więc ten Twój już pewnie jest zmutowany jak się żywił okruszkami.
|
Do góry
|
|
|
|
#1600279 - 18/09/2007 18:48
[Re: HoMiK155]
|
member
Meldunek: 28/01/2007
|
a mi ostatnio nie chcieli sprzedać płaszczki rzecznej, długośc ze 30 cm, koszt 365 pln. Także wspaniałych pracowników ma sieć sklepów zoologicznych ''Folwark zwierzęcy'', którzy po 30 min przekonali mnie że taka płaszczka bedzie męczyc się w akwarium 200 litrowym. , pomimo ,że u nich jest trzymana w zbiorniku góra 100 l.
|
Do góry
|
|
|
|
#1600422 - 18/09/2007 20:17
[Re: Mixer8899]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/02/2004
|
a mi ostatnio nie chcieli sprzedać płaszczki rzecznej, długośc ze 30 cm, koszt 365 pln. Także wspaniałych pracowników ma sieć sklepów zoologicznych ''Folwark zwierzęcy'', którzy po 30 min przekonali mnie że taka płaszczka bedzie męczyc się w akwarium 200 litrowym. , pomimo ,że u nich jest trzymana w zbiorniku góra 100 l.
u nich jest trzymana w takim zbiorniku, bo jest przeznaczona na sprzedaż, a u Ciebie musiała by pewnie spędzić całe życie w tych 200 litrach
|
Do góry
|
|
|
|
#1600456 - 18/09/2007 20:32
|
Pooh-Bah
|
[/quote] a z takimi pająkami to nigdy nie wiadomo, raz coś odbije i ląduje się na cmentarzu  [/quote] Bez przesady  Tylko jad niektórych ptaszników jest groźny dla człowieka , więc jaki problem kupić takiego który jest niegroźny. Zdrowa osoba może większość ptaszników trzymać bez obawy o swoje zdrowie 
|
Do góry
|
|
|
|
#1600463 - 18/09/2007 20:33
[Re: Zbigniew]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
Jak patrzę na te foty, to dreszcz przechodzi. ale przyznaj, że są piękne. IMO, pająk to świetne rozwiązanie, niskie koszty, zwierzak się nie męczy, mało miejsca zajmuje. nie mam żadnego psa/kota bo nie mógłbym go na tak długo zostawiać samego. psy są tylko dla pracujących w domu i emerytów  kot, fuj, fałszywe toto. ptaki, szczyt debilizmu, to tak jakby trzymać psa całe życie w 1m x 1m. rybki, droga inwestycja i dużo zajętego miejsca. a pająk?  no piękne są te ptaszniki....
|
Do góry
|
|
|
|
#1600477 - 18/09/2007 20:40
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1600552 - 18/09/2007 21:11
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/03/2003
|
Jak patrzę na te foty, to dreszcz przechodzi. ale przyznaj, że są piękne. Fajne są, ale straszne  Boję się pająków i jak na ścianie jakiś łazi to się boję czasem zabić  A kiedyś się łapało korsarze i się nogi wyrywało.
|
Do góry
|
|
|
|
#1600590 - 18/09/2007 21:25
[Re: Da Bartek]
|
member
Meldunek: 28/01/2007