1.FC Koln - 1.FC Kaiserslautern Kaiserslautern DNB @4.25 2/10 betsson + away score @1.66 4/10 betsson
Zakończenie rundy jesiennej sezonu 2007/08 w Niemczech odbędzie się na RheinenergieStadion, gdzie zmierzą się drużyny z Koln i Kaiserslautern. Goście zawiedli na całej linii - 16 miejsce i zaledwie 15 punktów to kompromitacja zawodników jak i trenera Rekdala, który przed sezonem zapowiadał walkę o awans do Bundesligi. Prawdopodobnie w czasie przerwy w rozgrywkach zostanie zwolniony - chyba, że wyjdą jeszcze z grupy spadkowej (ale o tym za chwilę ;)). Koln natomiast radzi sobie średnio - drużyna z potencjałem zajmuje przed meczem 6 miejsce, ale w przypadku wygranej awansuje na 3 pozycję mając tylko 6 punktów straty do prowadzącej Borussi.
W drużynie gospodarzy zabraknie dzisiaj Alpaya, ale w ekipie Kaiserslautern zdecydowanie więcej absencji, w tym brak podstawowego bramkarza Fromlowitza i obrońcy Diarry. Czemu stawiam na osłabionych gości, którzy potrafią przegrać u siebie z Jeną 2-3 prowadząc do przerwy 2-0? Absolutnie nie dlatego, że od 14 lat (18 meczy!) nie przegrało z Koziołkami.
Większa presja spoczywa na niegdysiejszych mistrzach Niemiec, bo spadek do 3 ligi może spowodować problemy w utrzymaniu klubu. Czy trener Rekdal potrafi zmotywować swoich podopiecznych na ten ostatni mecz? Z pewnością. Dziwi mnie tak wysoki kurs na strzeleni bramki przez gości - 1,66 to za dużo, a zawodnicy są przecież w dobrej formie strzeleckiej - w ostatnich 2 meczach zaaplikowali rywalom 6 bramek (w tym 4 w meczu z St.Pauli). Koln w przypadku wygranej faktycznie awansuje na pożądane 3 miejsce, ale zdecydowanie ważniejszy cel mają goście, by wyjść ze strefy spadkowej i zakończyć rundę z 2 punktami przewagi nad Aue. Typ jest ryzykowny, ale zwycięstwo Koln po tak marnym kursie nie wchodzi w rachubę - zresztą nie wydaje mi się, by takowe nastąpiło - remis to max na co stać ekipę Dauma...
O 20,15 wszyscy na DSF,
Bwin video i sopcast
Viel Gluck Kaisers