Może nie do końca na temat tenisa-ale aby porzeszyć Wam horyzonty co do zakresu funkcjonowania mafii ukraińskiej to pierwszy z brzegu przykład ich działalności jaki znam z okresu mojego tam pobytu:
Otóż po upadku ZSRR w grudniu 91r. i powstaniu niepodległej Ukrainy-zaczęła się masowa emigracja w tym m.in.do Izraela bo w poprzednich latach część Żydów już tam wyjechała a teraz łączyły się rodziny.
Władze Izreala jak zawsze otwarte na takie ilościowe wzmacnianie
populacji swego kraju stworzyły specjalny fundusz pożyczkowy dla tych przybywających tam-chodziło o pokażną kasę na roczne zagospodarowanie się i przeżycie do czasu zdobycia zawodu,nauki języka(w Izraelu obowiązuje hebrajski a przybysze z Europy mówią w jidysz nieużywany w Izraelu)itd.
Po roku od osiedlenia się miało być rozpoczęte ratalne spłacanie
tej wysokiej gotówkowej pożyczki.
Mafia zareagowała natychmiast:zaczęła masowo tworzyć niby-Żydów
poprzez wyrabianie lewych dokumentów emigracyjnych i wysyłanie
do Izraela kogoś w rodzju naszych "słupów" i natychmiast po otrzymaniu tej pożyczki pieniądze te zabierali im miejscowi rezydenci mafii dając im za usługę grosik...
Będac na Ukrainie kilku takich lewych Żydów poznałem-bo jakaś część z nich wracała z tamtego raju w rodzinne strony z kilkoma szeklami w kieszeni.
Taki prosty niby numer-a dał mafii w tamtym czasie wpływy idące w miliony dolarów wobec skali tego zjawiska-a czym był dolar tuż po upadku ZSRR i powstaniu Ukrainy to dla porównania powiem,że moja sekretarka zarabiała...równowartość 8 dolarów uważając,że ma
jak na miejscowe warunki świetną pensję bo i de facto była ona
wobec zarobków na dolary przeliczanych 2 razy wyższa od średniej.