Strona 1 z 3 1 2 3 >
Opcje tematu
#2182299 - 20/03/2008 23:12 Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe...
[b]tv[/b] Offline
addict

Meldunek: 23/12/2007
Witam.

Prosiłbym o wpisywanie w tym topicu (bo wiele już tego typu ale

rozproszonych w wielu tematach spotykałem) swoich osobistych

uwag dotyczących dostrzeżonych odmienności kulturowych.

Może to pomóc innym dopiero się na Wyspy wybierającym ale i

poszerzyć nieco horozynty mieszkajacym w Polsce.

Mnie samego ciekawi np.sprawa jaką wychwyciłem wieki temu

podczas lektury książki-pamiętnika z lat II wojny światowej a

mianowicie napięć powstających podczas wspólnych posiłków z

oficerami angielskimi,który za szczyt braku kultury a nawet

zwykłe chamstwo wypominali polskim oficerom sypanie soli

bezpośrednio na potrawę na talerzu gdyż oni sól sypali tylko na

brzeg talerza a następnie czubkiem noża nanosili ją dalej...

Niby drobiazg-a jaka odmienność kultury przy stole!

(źródło:Tadeusz Kochanowicz "Na wojennej emigracji").

Pzdr.

Do góry
Bonus: Unibet
#2182368 - 20/03/2008 23:45 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: [b]tv[/b]]
barciu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/11/2004
Mysle ze nie ma sensu tworzyc kolejnego tematu o GB. Mnie osobiscie najbardziej uderzyla mieszanka kulturowa. Ostatnio czytalem nawet artykuł że Polacy są postrzegani jako rasiści, np zamiast uzywac slowa Hindus, mowimy ciapaty. Troche wspolczuje Angolom. Przyklad z busa. siedzi 3 Pakistanczykow, 2 Chinczykow, Rosjanka z dziecmi, para z Polski, jacy Murzyni nawijajacy po francusku i Angol ktory nic nie kuma, a jest w swoim kraju. Albo przyklad z meczu United. Pokazuja kibicow, a tam polowa w turbanach na glowie \:p

Picie herbaty z mlekiem, ale w Polsce tez tak niektorzy pija \:\)
Mnie zabijaja kanapki z chipsami albo emenemsami \:D

Do góry
#2182383 - 20/03/2008 23:55 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: barciu]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
To prawda, ze Anglicy nosza jeansy z zamkiem na dupie?

Do góry
#2182468 - 21/03/2008 00:34 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Kylo]
[b]tv[/b] Offline
addict

Wczoraj w godzinach 22.00-24 w czasie cotygodniowej 2 godzinnej

audycji w Radio TOK FM pt."Kochaj się dłużej"-zadzwoniła Polka z

Londynu słuchająca radia w necie-z prośbą o poradę do seksuologa

dr.Depko tę audycję współprowadzacego...Jejn problem dotyczył

tego,że mąż Anglik ma przedwczesny wytrysk ale w Anglii nie ma

lekarzy z tą specjalizacją zaś lekarz rodzinny przepisał mu....

"VIAGRĘ" na tę przypadłość!!!Ta pani wyraziła swoje bardzo

niepochlebne zdanie o angielskiej medycynie podając też przykład,

że na grypę z wysoką temperaturą lekarz daje tam paracetamol....

Do góry
#2182545 - 21/03/2008 01:06 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: [b]tv[/b]]
Goget Offline
Tenis Trader

Meldunek: 09/02/2003
tv czy Ty nie potrafisz pisać jak 15000 użytkowników na forum ? Strasznie niewygodnie się czyta jak jedno zdanie jest rozłożone na 5-10 linijek.

Odmienność ? Jakby do nas się nazjeżdżało tylu obcokrajowców to by dopiero była rzeź na ulicach.

Do góry
#2182632 - 21/03/2008 01:36 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Goget]
Hornblower Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/11/2003
Paracetamol jest tu lekiem na wszystko !!!
Slowo daje, pomimo ze szpitale wygladaja o wiele lepiej niz w Polsce, ignorancja lekarzy jest porazajaca. O wielu sposobach leczenia jak i o lekarstwach w zyciu nie slyszeli.
Jesli kiedys zachoruje, to wsiadam do samolotu i lece do prywatnej kliniki ... w Polsce.

Do góry
#2182721 - 21/03/2008 02:04 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Kylo]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Originally Posted By: Kylo
To prawda, ze Anglicy nosza jeansy z zamkiem na dupie?

lol \:D Gdzie to usłyszałeś ?

tv wspomniał coś o soli na brzegu talerza - pracowałem w restauracji i nie zauważyłem czegoś takiego. Solili normalnie ;\)

Odmienności ? Tłuste śniadania: jajecznica + bekon + fasola + tosty w oleju. No i kanapki pod różnymi postaciami: właśnie z płatkami, jajkiem sadzoną itp. Jeszcze słowo o płatkach śniadaniowych: dolewają do nich bardzo mało mleka i dziwią się, że Polacy nalewają tego mleka po same brzegi talerza.

W restauracjach trzeba uważać żeby nie poparzyć się talerzem ;\) Przepisy wymagają, aby obiad był podawany na bardzo gorących.

Angole chleją do upadłego i bez kultury. Pod tym względem Polacy to arystokracja ;\)

Oddzielne krany z zimną i ciepłą wodą to już klasyka. Wszystko ze względu na oszczędności.

Do góry
#2182795 - 21/03/2008 02:20 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Szewa]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
Originally Posted By: Szewa
Jeszcze słowo o płatkach śniadaniowych: dolewają do nich bardzo mało mleka i dziwią się, że Polacy nalewają tego mleka po same brzegi talerza.

A ja nie wcale nie dolewam mleka do płatków - same płatki jem \:p

Do góry
#2182900 - 21/03/2008 02:31 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Bzyku]
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Originally Posted By: Bzyku
Originally Posted By: Szewa
Jeszcze słowo o płatkach śniadaniowych: dolewają do nich bardzo mało mleka i dziwią się, że Polacy nalewają tego mleka po same brzegi talerza.

A ja nie wcale nie dolewam mleka do płatków - same płatki jem \:p

Ja za to pije samo mleko, bez płatków \:D

Do góry
#2182993 - 21/03/2008 02:43 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: [T]-error]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
po drugim roku życia nie trawimy mleka. wręcz przeciwnie, jest dla nas ciężko strawne idę po miseczkę płatków z mlekiem.

Do góry
#2183249 - 21/03/2008 03:21 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Llama]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
Originally Posted By: Llama
po drugim roku życia nie trawimy mleka. wręcz przeciwnie, jest dla nas ciężko strawne idę po miseczkę płatków z mlekiem.

Nie przejmujcie sie ,lamy rzeczywiscie tak mają ,ludzie nie

Do góry
#2183270 - 21/03/2008 03:27 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Hornblower]
[b]tv[/b] Offline
addict

Originally Posted By: Hornblower
Paracetamol jest tu lekiem na wszystko !!!
Slowo daje, pomimo ze szpitale wygladaja o wiele lepiej niz w Polsce, ignorancja lekarzy jest porazajaca. O wielu sposobach leczenia jak i o lekarstwach w zyciu nie slyszeli.
Jesli kiedys zachoruje, to wsiadam do samolotu i lece do prywatnej kliniki ... w Polsce.

Znane mi osobiście 2 relacje od osób znajomych i z kręgu bliskiej

rodziny a medycyny na Wyspach dotyczące (już tu w T&O opisane

przeze mnie kiedyś)to:

a/ przyniesienie przez irlandzką opiekunkę do pokoju chorego na

ostrą anginę z wysoką temperaturę chłopaka-stażysty z Polski

całej reklamówki....puszek "7up" z informacją,że jest to

najlepsze lekarstwo na anginę i przeziębienia!

b/ informacja przekazana przez lekarza z Azji w szpitalu w

Londynie mamie i babci 6-letniego chłopaka,że ma nadzieję iż

jego organizm sam zwalczy dochodzącą do 40 stopni temperaturę

odanginową-BO PRZECIEŻ NIE MA LEKÓW NA OBNIŻENIE TEMPERATURY!

Gdy błyskawicznie przywiozły mu z domu akurat przez babcię

przywiezione z Polski stosowne leki i gdy po ich podaniu rano

temperatura była ustabilizowana to lekarz zapytał czy mogą mu je

pozostawić gdyby miał jeszcze taki przypadek kiedyś...

Do góry
#2184100 - 21/03/2008 06:34 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: barciu]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Originally Posted By: barciu

Picie herbaty z mlekiem, ale w Polsce tez tak niektorzy pija \:\)

To sie nazywa "bawarka":)

Llama, nie wiem jak dokladnie z tym trawieniem ale mleko pite do nastego roku zycia daje czlowiekowi 70% potrzebnego wapna...na cale zycie:)
Cokolwiek wypijesz pozniej, nie da rady sprostac potrzebom organizmu w przyszlosci;-)

Tak sobie pomyslalem ze tak polowa forum nie pila zbyt chetie mleka w dziecinstwie

aaa...to z soleniem na brzeg talerz pochodzi z 18 wiecznej Francji.

Do góry
#2184122 - 21/03/2008 06:41 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Biszop]
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
ja nie pilem!

mialem skaze bialkowa

mleko fuj \:p

Do góry
#2184140 - 21/03/2008 06:47 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: nOcnY]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Faktycznie tekst tv nie czytam, bo mnie denerwuje, a z tymi jeansami tylko slyszalem plotke, nie bylem pewny, a ze to forum chyba wolno zapytac...

Do góry
#2184208 - 21/03/2008 07:12 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Kylo]
barciu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/11/2004
Biszop wiem ze to Bawarka \:\)

Co do osobnych kranow to nie wynika to z oszczednosci a osobnych systemow doprowadzania cieplej i zimnej wody. Przynajmniej tak bylo kiedys. Teraz w angielskich domach bardzo czesto montuje sie 1 kran. chociaz bywa i tak ze jest 1 kran przedziolony w srodku \:p z lewej leci goraca, z prawej zimna ( mialem tak w kranie od wanny ). masakra!

Do góry
#2184226 - 21/03/2008 07:21 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: barciu]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Jedno wiem na pewno Anglicy nie przejmuja sie ubiorem. Wracaja ufajdani z pracy nikt na nich w autobusach, metrach nie zwraca uwagi(To mi sie podoba). Ustapienie miejsca starszym to rzadkosc. Czytanie gazetki i pozostawienie jej byle gdzie to norma.

Policja wyrozumiala gdziez tu porownywac do polskiej?!? Z tego co wiem to broni nie nosza, zawsze wola rozwiazac grzecznie kazda sprawe.

Wiecej + niz - od zarobkow po ludzi( nie tych bambusow za przeproszeniem gdzie mialem kiedys do czynienia, zasrane obiboki)

Do góry
#2184297 - 21/03/2008 08:54 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Kylo]
Emrod Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/06/2004
Ja miałem przyjemność pobytu na Wyspach w 97' i 98'czyli przed wielką falą emigracji, tak więc pewnie wrażenia mam nieco odmienne:

- osobne krany z zimną i ciepłą wodą, nie mogłem się do tego przyzwyczaić
- obrzydliwe jedzenie, w szczególności pieczywo i mięso (jeżeli to w ogóle było mięso)
- brzydkie Angielki
- chrupki octowe, chipsy octowe (co to k... było?)
- 2/3 nastolatków biegających w takich samych dresowych spodniach Adidasa
- w jedynym sklepie w całej Great Britain udało mi się znaleźć koszulkę Forest
- w Szkocji jest dużo fajniej \:\)
- poważne zakupy z zakupem wódki; dorwaliśmy ją w jednym sklepie i poszedł cały zapas

A ogólne wrażenia całkiem niezłe - mili ludzie, fajne miejsca do zwiedzania itd.
Jak na wycieczkę miejsce w sam raz, do stałego zamieszkania odpada. Chociaż muszę zaznaczyć, że ja sobie nie wyobrażam życia gdziekolwiek poza Katowicami \:\)

Do góry
#2184300 - 21/03/2008 09:03 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: Emrod]
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/04/2006
No ja z własnych spostrzeżeń dodam, że bezwstydne dziewczyny (o ile można większość przypadków nazwać wogóle dziewczynami). Jedno że widzę na SeaFrance (często pływam tym shitem) grubą Angielkę to w dodatku ubraną w obcisłe ciuchy gdzie fałdy tłuszczu szaleją jak woda wokół promu. W Polsce dziewczyny "przy kości" ubierają się tak żeby to jakoś zamaskować troszkę a tam??? Masakra i główny powód tęsknoty za krajem hehe. Pamiętam jeszcze jak pierwszy raz jechałem to całe masy żyjących na wolności królików w niektórych częściach ENG \:\) .

Ogólnie może i u nas jest burdel ale wraca się do kraju z bananem na ryju \:\) .

Do góry
#2184321 - 21/03/2008 09:30 Re: Polacy na Wyspach-czyli odmienności kulturowe... [Re: GaloGalo]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

"Spasione" "przy tuszy" kobiety jak w Egipcie lataja radosne, ale czy to zle?!? Moze dla Nas, ale co w tym zlego ze chca czuc sie normalne? I to emigracja nie tylko Anglia.

Do góry
Strona 1 z 3 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08