#2300833 - 29/04/2008 02:30
Rolki, deski, rowery... jadymy
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/08/2006
|
ciepło się zrobiło i wszystkie te badziewia do jazdy powróciły  mysle ze fajnie byloby sie podzielic przemysleniami doswiadczeniami czy pomocą w sprawach kupna, wyboru tras naprawy itp. ja zacznę piewrwszy. 6 lat temu ostatni raz miałem rolki na nogach, dzieciak chcial sie nauczyc grindowac porecze no i kregosłupem wyrznal w ziemie po czym dał se spokoj bo uznał ze jest za glupi na to  choc wtedy sporo umiałem o ile mozna powiedziec ze jazda tyłem, zjezdzanie po schodach i jakies lamerskie grindy to sporo  pogoda dopisuje wiec postanowiłem sobie przypomniec wszystko na nowo (oby bezpieczniej) i stad moje pytanie: moze ktos z was lubi jazde na rolkach na takie przypomnienie sobie, troche skokow itp. mam sobie sprawic zwlykle treningowe/fitness rolki czy agressivy od razu? wyszedłem kompletnie z tematu, a kiedys to cholerstwo było ciezkie i ja bylem maly, wiec teraz mysle ze skakac sie bedzie lepiej. szukam jakiejs firmy w miare taniej a godnej polecenia, bo szity z decathlonu wygladają smiesznie. w jakiej sumie moglbym sie zamknac na taki wydatek? druga sprawa, chce zlozyc rower. i rame ( przynajmniej chce authora badz meridy lub ew. cos tanszego a lekkiego) stad pytanie moze bardziej oplacaloby sie kupic caly rower a nie na czesci? zapraszam do dyskusji 
|
Do góry
|
|
|
|
#2467533 - 07/07/2008 01:02
Re: Rolki, deski, rowery... jadymy
[Re: gnacik]
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Podbijam temacik Kiedys jezdzilem, jak to dopiero wlazilo do PL, wiec nieco wypadlem z obiegu jesli chodzi o sprzet etc Probowalem sie wbic w moje stare, ale stopa nie ta  Interesuje mnie sprzet typowo szosowy, zadne rolki do skokow itp, kolana juz niestety mam nie te  Ktos jest w temacie dobrze zorientowany?
|
Do góry
|
|
|
|
#2467611 - 07/07/2008 01:27
|
antimadrista
|
Rolek chcę! Chce jezdzic w celu poprawy kondycji, zadnych skokow ze schodow etc Przedzial cenowy? Nie chce jakiegos shitu, ktory peknie po 2 miesiacach, ale nie lubie tez specjalnie przeplacac nie wiadomo za co. Zerknalem rolki k2, kosztuja 500zl para. Cenowo Irlandia, dziekuje PO  Wole popytac na forum, niz isc i liczyc na pomoc jakiegos studenta w sklepie sportowym, ktory pewnie nie do konca bedzie zorientowany 
|
Do góry
|
|
|
|
#2467636 - 07/07/2008 01:40
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/03/2006
|
Jeżeli chcesz tylko tak sobie rekreacyjnie pojeździć to zwróć uwagę na kilka rzeczy: aluminiowa płowa, to koniecznie, łożyska te nowszej generacji, bez tulejek (chodzi o to, że te nowsze mają jakby tulejki w sobie, kiedyś były to dwie oddzielne części), łożyska koniecznie ABEC7 ...koleś w sklepie może Ci gadać, że są mniej wytrzymałe, ale go nie słuchaj, teraz 7mki montuje się nawet w agresywnych, a dzięki takim łożyskom będziesz mógł się szybciej rozpędzać oraz dobre jest to, że nie zwalniają tak szybko  But... wentylowane to chyba są już każde, zwróć uwagę na liner, czy ewentualnie można tam dorzucić jakąś miękką wkładkę, zresztą sam będziesz czuł czy noga siedzi wygodnie, zapięcia polewam sznurowane z najlepiej aluminiowa klamrą. Jeżeli masz zamiar jeździć na nich dłużej niż 1 na tydzień czy dwa i więcej niż jeden sezon, to polecam się trochę wykosztować i kupić jakieś firmowe K2, Salomon, każdym bądź razie nie kupuj nic poniżej 200-250pln
|
Do góry
|
|
|
|
#2470297 - 08/07/2008 05:37
|
antimadrista
|
łożyska koniecznie ABEC7 ...koleś w sklepie może Ci gadać, że są mniej wytrzymałe, ale go nie słuchaj, teraz 7mki montuje się nawet w agresywnych, a dzięki takim łożyskom będziesz mógł się szybciej rozpędzać oraz dobre jest to, że nie zwalniają tak szybko Łozyska ILQ 7? Taki dzis widzialem w kilku rolkach
|
Do góry
|
|
|
|
#2470409 - 08/07/2008 08:51
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/03/2006
|
ILQ sa o tyle lepsze, ze mają w srodku mniej tych kulek, co równa sie mniejszemu tarciu, wiec sa troche szybsze, wszystko jest chromowane, niestety nie wiem jak z wytrzymałoscią, ale w sumie nie będziesz jeździł agressive, więc nie ma strachu, że sie szybko rozwala czy cos  Śmiało mozna brać, pamietaz moze z jakimi to bylo rolkami i ile skzotowało ?
|
Do góry
|
|
|
|
#2470440 - 08/07/2008 14:49
|
antimadrista
|
bylem wczoraj w intersporcie, wybor duzy, glownie k2, fila i roces. Aczkolwiek oprcz cenowek nic wiecej ;/ Metki pozrywane etc
Znalazlem natomiast w internecie sklep, ktory jest niedaleko mnie niecale 10km, wiec jest ok, calkiem spory wybor modeli, a nie wszystkie numer.
Te lozyska widzialem na rolkach firmy k2
|
Do góry
|
|
|
|
#2509363 - 29/07/2008 06:59
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#3257494 - 07/07/2009 17:03
[Re: Baqu]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
Miasto zapłaci za zniszczony rowerOdszkodowanie za zniszczony rower sposobem na likwidację krawężników na ścieżkach rowerowych? - Moja sprawa jest precedensowa i pokazuje, że lepiej usunąć przeszkody, niż płacić - mówi Radosław Lesisz z Wrocławskiej Inicjatywy Rowerowej  Wrocław ma najwięcej ścieżek rowerowych w Polsce. Jednak nie tylko nie tworzą one sieci umożliwiającej przejazd przez miasto, ale także często są źle wybudowane. Ich symbolem są wysokie krawężniki, które spotkać można niemal wszędzie - pisaliśmy o nich w czasie akcji "Rower to jest świat", o ich usunięcie walczą wrocławskie środowiska rowerowe. Zgodnie z rozporządzeniem ministra transportu i gospodarki wodnej wysokość progów i uskoków na ścieżce rowerowej nie powinna przekraczać jednego centymetra. We wrześniu z krawężnikiem wystającym na siedem centymetrów ze ścieżki rowerowej obok zajezdni przy ul. Legnickiej zderzył się Radosław Lesisz, uszkadzając koło w rowerze. Lesisz postanowił walczyć o swoje prawa: - Ścieżka poprowadzona jest za przystankiem komunikacji miejskiej, na którym zwykle jest tłok. Tak było i tego wieczora, nie zdążyłem podrzucić koła, mijając przechodniów. Nie był to pierwsze takie uszkodzenie, wcześniej pękła mi rama, raz widelec. Dlatego postanowiłem, że tak jak kierowcy uszkadzający samochody na złej miejskiej nawierzchni wystąpię do Zarządu Dróg i Utrzymania Miasta. Na internetowej stronie ZDiUM jest zakładka z formularzem zgłoszenia szkody, która wystąpiła z powodu złego stanu technicznego drogi lub wadliwej infrastruktury. Podstawą roszczenia zarówno kierowcy samochodu, jak i rowerzysty jest protokół policyjny. - Jego uzyskanie nie było proste - przyznaje Lesisz. - Natychmiast po zderzeniu z krawężnikiem wezwałem policję i czekałem na patrol ponad godzinę. Do tego policjanci starali się zbagatelizować sprawę, ale przyjęli zgłoszenie i wystawili protokół zdarzenia. Od rowerzysty nie żądano zeznań świadków, bo ci zdążyli odjechać w czasie oczekiwania na przyjazd patrolu. Protokół wraz z wyceną szkody z warsztatu rowerowego Lesisz złożył w ZDiUM w październiku i czekał osiem miesięcy: - W miniony piątek dostałem pismo uznające moje racje. Czekam na zwrot poniesionych kosztów naprawy, czyli przelew w wysokości 342 zł. Odszkodowanie dostał już rowerzysta z Gorzowa, który dotkliwie uszkodził rękę w zderzeniu ze słupem postawionym na środku ścieżki rowerowej. Procesował się z zarządem drogi i wygrał. Krzysztof Kubicki, rzecznik ZDiUM: - Dostaliśmy jeszcze jedno uzasadnione roszczenie od rowerzysty. W obu tych przypadkach za uszkodzenia rowerów musieliśmy zapłacić z własnej kasy, bo nasz ubezpieczyciel opłaca szkody powyżej 400 zł. Co prawda nie spodziewamy się lawiny tego typu żądań finansowych, ale po konsultacjach z oficerem rowerowym i naszymi inspektorami przygotowaliśmy listę usterek na ścieżkach rowerowych i złożyliśmy ją do zatwierdzenia w Wydziale Inżynierii Miejskiej. Wiemy o błędach i będziemy się starać je usuwać. komentuje Agata Saraczyńska: Krawężnikowe Złoto Trzy lata temu prezydent miasta Rafał Dutkiewicz dostał od wrocławskich rowerzystów złoty krawężnik. Niestety, nie potraktował go jak przestrogi i nie zarządził usunięcia przeszkód z wrocławskich ścieżek. Nadal powodują straty. Finansowy nacisk ze strony rowerzystów może wreszcie zmieni politykę miasta. ZDiUM poczuje, że bardziej opłaca się zmienić absurdalne rozwiązania drogowe - usunąć słupy ze ścieżek, zeszlifować krawężniki, wkopać je głębiej lub zrobić wylewki - niż płacić żywą gotówkę za szkody. Rowerzysto, uszkodziłeś rower - wystąp o odszkodowanie! Krawężnikowe złoto spłynie do twojej kieszeni.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|