#2719751 - 12/11/2008 07:45
Re: Euroliga - sezon 2008/2009
[Re: yaaho]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/08/2005
|
Jutro dojdzie do ciekawego meczu w Eurolidze mężczyzn. Spotkają się dwie najsłabsze drużyny grupy B: SLUC Nancy i Zalgiris Kowno. DOtychczas drużyny rozegrały po 3 spotkania w fazie grupowej:
Last match(es): Nancy Nancy Athens Panathinaikos 70:80 05.11.2008 Prokom Trefl Sopot Nancy 91:62 29.10.2008 Nancy Barcelona 54:82 23.10.2008
Last match(es): Zalgiris Kaunas Prokom Trefl Sopot Zalgiris Kaunas 65:60 05.11.2008 Zalgiris Kaunas Monte Paschi SI 67:93 30.10.2008 Athens Panathinaikos Zalgiris Kaunas 78:51 22.10.2008
Obydwa zespoły w swoich dwóch pierwszych meczach dostały od rywali srogie baty. W porażkach obydwu zespołów w ostatniej kolejce Euroligi zadecydowały ostatnie kwarty. Nancy ostatnią kwartę z Panathą przegrało 9 punktami, Żalgiris zaś dzielnie stawiał opór Prokomowi, by ostatnią partię meczu przegrać różnicą 5 punktów. Zapowiada się pasjonująca walka, gdyż przegrany będzie mógł zapomnieć o awansie do TOP 16. Więcej szans daję drużynie gości. Dla Żalgirisu jest to najgorszy start w Eurolidze od 2001 roku, kiedy to drużyna przegrała 5 spotkań z rzędu. Wszyscy ludzie związani z litewskim klubem są zaskoczeni. W rodzimej lidze Żalgiris rozegrał do tej pory 6 spotkań, wszystkie wygrywając. (Nancy w lidze również rozegrało 6 spotkań, przegrywając tylko 1) Bez wątpienia najlepszym zawodnikiem w Żalgirisie jest center Loren Woods. Litewska drużyna oparta jest w zasadzie o rodzimych graczy, z których należy wyróżnić Janaviciusa czy Maciulisa. Nancy ma w swoich szeregach dwie wyróżniające się postacie: Greera i Tchicambouda. Obydwaj trenerzy zapowiadają walkę o zwycięstwo. Trener Żalgirisu mówi, że kluczem do zwycięstwa będzie gra obronna i wyeliminowanie indywidualności po stronie Nancy. Dlatego też szkolenioiec cieszy się, że do zespołu wraca Ratko Varda (2.13 m), który grał tylko w meczu z Panthą. Trener Nancy mówi z kolei, że obawia się właśnie obrony Żalgirisu. Osobiście jestem skłonny postawić na wygraną gości. Po pierwsze skusił mnie wysoki kurs (2.55) oraz dobra gra Żalgirisu w meczu z Prokomem. Podopieczni Krapikasa mądrze prowadzili gre. NIestety dla nich o ich przegranej przesądziły 2 i 4 kwarta, kiedy to przegrali różnicą 8 i 5 punktów. Uważam, że drużyna wyciągnie z dotychczasowych spotkań wnioski i poleci do Francji po zwycięstwo. Kluczem do zwycięstwa będzie gra obronna, a ta po stronie Żalgirisu jest zdecydowanie lepsza. Niestety całych spotkań Nancy nie widziałem, opierałem się tylko na skrótach i programach. Jednak uważam, że warto zaryzykować typ na wygraną gości po dobrym kursie.
SLUC Nancy vs. Zalgiris typ: 2 @2.55 2/10
|
Do góry
|
|
|
|
#2720395 - 12/11/2008 23:56
[Re: iti]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/12/2004
|
Nancy-Zalgiris over 148.5 bet 1.6 Nancy overowa druzyna, druzyna wlasnego parkietu, do tej pory grala z potencjalnymi zwyciezcami euroligi czyli PAO i Barca (spotkania z prokomem nie licze, bo to byl wyjazd).... mocnymi defensorami u Nancy widac nieznaczny postep w grze i dosyc dobry wystep przeciwko PAO .... Co sie tyczy Zaligirisu , to w tym sezonie nie zawojuja euroligi podobnie jak francuzi , natomiast moga w tym spotkaniu powalczyc o zwyciestwo i nawiazac walke z frankami, mysle ze z 70 pts rzuca, do tego nancy dolozy jakies 80 i over gotowy
|
Do góry
|
|
|
|
#2720478 - 13/11/2008 01:07
[Re: bodescu_wampir]
|
Q
Meldunek: 19/04/2005
|
Nancy-Zalgiris under 151.5 @1.893 Pinnacle [7/10] odnosnie postu wyzej .. moze i nancy rzuci 80 ale nie chce mi sie wierzyc aby Kowno dorzucilo 70 ... jezeli chodzi o mecze wyjazdowe to nie pokazuja zbyt wielkiej sily w ataku ... mimo ze obie ekipy nie sa najmocniejsze ale mysle ze dzis wiekszy nacisk poloza na obrone ... nie licze na zadne fajerwerki .. ale i tak wszystko zweryfikuje parkiet
|
Do góry
|
|
|
|
#2722692 - 13/11/2008 22:40
[Re: Koski]
|
stranger
Meldunek: 14/11/2007
|
oczywiścieże tak Maccabi wygrało 2 mecze - w tym ostatni z potęgą Le mans fuksem 82 -80 po dogrywce przy czym prawie cały mecz dostawało w palnik , pierwszy mecz dostali z Cibona 79 :81 i wygrali tez z potężnm avelino 90:83 u siebie z le mans był kurs 1,1 na maccabi - ogladąłem ich to straszna padaka , a fenomenalny Arroyo robi to co w Pistons i Orlando czyli naparza z coast to costów bloopery - np 2/13 z gry z cibona - Olympiakos ma jednak jedną wadę za dużo luda do gry , brak role players tylko każdy chce gwiazdować i cięzko grać handi na nich bo nic się czasem nie kleji
|
Do góry
|
|
|
|
#2722718 - 13/11/2008 22:48
[Re: Koski]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/11/2006
|
Panathinaikos Ateny - Montepaschi SienaKolejny z serii pojedynków gigantów europejkiego basketu w grupie B. Ateńskie "Koniczynki" podejmują włoską Sienę, która nie zaznała jeszcze goryczy porażki w tegorocznych rozgrywkach Euroligi. Główna w tym zasługa świetnej gry w obronie włoskiego zespołu. W poszczególnych meczach tracili odpowiednio 71, 67 i 61 punktów. Dziś nie może byc inaczej i kluczem do wygranej jest twarda gra w obronie, co podkreslają trenerzy obydwu ekip. PAO w odmienionym składzie póki co nie zachwyca (i nie patrzę tylko przez pryzmat klęski w Barcelonie i porazki 24-punktami, ale również nie najłatwiejszą wygraną ze słabym Nancy). Jednak PAO to zawsze PAO, szczególnie przed własną fanatyczną publicznością ( http://www.youtube.com/watch?v=beDg2Iy_mSQ ). Nie podejmuje się typowania zwycięzcy tego pojedynku, a wybieram taki typ: PAO /UNDER/ 77.5 @1.80 Olympiacos Pireus - Maccabi Tel AvivGrecy po ubiegłotygodniowej porażce z Ciboną w Zagrzebiu przystąpią do tego meczu maksymalnie skoncentrowani i zmobilizowani, szczegolnie, że rywal renomowany. A no właśnie...rywal... Maccabi = ofensywa (lub jak kto woli) obrona "Pejsy" dużo rzucaja i dużo tracą, co potwierdzają wczesniejsze wyniki (79:81, 90:83, 82:80 dogr.). W starciu z drużyną, która ma tak ogromny potencjał w ofensywie (Greer, Childress, Papaloukas, ...) może sie to skończyć wynikiem w granicach nawet 180pkt w meczu. Jednak jako, że bardziej ufam drużynie Olympiacosu i jej ofensywie: Olympiacos /OVER/ 84.5 @1.80 Alba Berlin - DKV Joventut BadalonaHiszpańska drużyna nękana kontuzjami (pisałem o tym w temacie ACB). Ciężko im utrzymać równe, dobre tempo gry przez pełne 40minut. Ich rywal, reprezentant Niemiec, a jak wiadomo drużyny z tego kraju nigdy nie imponowały na euroligowych parkietach. Jedyne na co ich stać to platanie figli faworytom na własnym parkiecie (chociażby tegoroczne 68:63 z Romą). Nie inaczej będzie i dziś, jeśli Berlińczycy chcą coś w tym meczu ugrać muszą postawić przede wszystkim na defensywę, a to w połączeniu z osłabieniami kadrowymi DKV składa się na typ: Joventut /UNDER/ 76.5 @1.75 Unicaja Malaga - Cibona ZagrzebCibona to rewelacja tegorocznej Euroligi, na rozkładzie takie firmy jak Maccabi, czy Olympiacos i ogólnie bilans 3-0. Jednak Cibona u siebie i na wyjeździe to dwie rózne ekipy. Niech za przykład świadczy chociażby ilość zdobywanych punktów we własnej hali i poza nią- vs Maccabi 81, @Le Mans 58, vs Olypiacos 85. Różnica aż nadto widoczna. Dziś drużyna z Bałkanów jedzie do Malagi by tam zmierzyć się z Unicają, ktora właśnie kończy serię 4 kolejnych wyjazdów (2 ACB + @ Euroliga). Po niespodziewanej porażce tydzień temu z Avellino dziś Unicaja musi wygrać to spotkanie by poważnie liczyć się w walce o awans do dalszej fazy rozgrywek. Nie będę oryginalny pisząc, że kluczem do wygranej bęzie defensywa A że bronić potrafią, to pokazują co tydzień w rodzimej lidze, czas by pokazali to na europejskich salonach Cibona /UNDER/ 70.5 @1.80Powodzenia Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#2722796 - 13/11/2008 23:26
[Re: Big Ben]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/12/2003
|
Typy underowe jak najbardziej ok. Over Oly przy ich trenerze nie do gry...każdą probę szaleństwa będzie ostudzał i pewnie nad tym cały czas pracuje na treningach
|
Do góry
|
|
|
|
#2722840 - 13/11/2008 23:49
[Re: sebkos]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Typy underowe jak najbardziej ok. Over Oly przy ich trenerze nie do gry...każdą probę szaleństwa będzie ostudzał i pewnie nad tym cały czas pracuje na treningach Dokładnie ,Seb Ja dzisiaj na Sienę. Oglądałem mecz Siena - Barca i makaroniarze mi zaimponowali. Świetnie poukładany zespół ,który poradzi sobie zarówno ze słabszą w tym sezonie Panata ,jak i z ich rozdartymi fanami Siena +5,5 6/10 Siena 2 2/10 Barca - Prokom Musza grac akurat wtedy ,gdy jestem w Polsce Trudno ,bede kibicował Prokomowi w kapciach Prokom +14,5 Kusi mnie równiez over w tym meczu ,"trójki" beda kluczem do tego ,by Prokom trzymał dystans. Zastanawiam sie równiez nad handi na I połowe ,bo Barca 2 pierwsze kwarty często przesypia ,szczególnie ,gdy przeciwnik nie jest z najwyższej półki. Symboliczne 1/10 na wygraną polskiego zespołu
|
Do góry
|
|
|
|
#2723141 - 14/11/2008 01:58
[Re: Matias88]
|
veteran
Meldunek: 23/12/2006
|
ja dziś zagrałem dwa bety: Avellino - Le Mans under 152,5 i Olympiakos - Maccabi under 158,5 We Włoszech spodziewam się podobnego scenariusza jak w meczu Avellino z Malagą. Czyli najpierw spore problemy miejscowych z defensywą gości, później parę szalonych rzutów i minimalne zwycięstwo gospodarzy przy ok. 140 punktach obu drużyn. Olympiakos - jak już sebkos zauważył - totalnie zmienił styl gry, to już nie jest drugie Maccabi grają spokojnie i jeśli pozwolą rozpędzić się ekipie z Izraela, przegrają. Dlatego nie pozwolą
|
Do góry
|
|
|
|
#2723235 - 14/11/2008 02:30
[Re: Matias88]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 15/03/2007
|
No nie wiem czy prokom dziś nie będzie miał lania. Prezentują się ładnie a Barca ostatnio jakaś zadyszko czy coś. Ale wyjazd to wyjazd ostrożnie trzeba Ja właśnie się też zastanawiam czy czasem nie będzie dużej różnicy punktowej dla Barcy. Przegrana w Sienie i na dodatek kilka dni później z przeciętniakami z Estudiantes musiało trochę rozwścieczyć. Dziś jest właśnie taki wyjątkowy dzień na odbudowę. Logan i Ewing nie będą już mieli tak łatwo. Z każdą kolejką rywale wiedzą o nich coraz więcej i oczywiste jest to, że będą się na nich bardziej koncentrować. Myślę, że Barca -14.5 wejdzie po kursie 1.9
|
Do góry
|
|
|
|
#2723313 - 14/11/2008 02:57
[Re: Dreju]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/11/2007
|
Moje przemyslenia na dzisiejszy dzien z Euroliga sa takie:
Olympiakos - Maccabi dla odmiany over 157,5
Mysle, ze w tym meczu bedzie duzo wesolej gry i wynik bedzie oscylowal kolo 170 punktow. Dla Mnie te druzyny zawsze slynely z bardzo dobrej gry ofensywnej i mysle, ze dzisiaj Nam to zaprezentuja.
Barca - Prokom (-14,5) 1
Jezeli w zespole Barcy zagra Jaka Lakovic, a powinien raczej zagrac, to widze wygrana w granicach 20 punktow. Na kazdej pozycji zespol Barcy ma lepszych zawodnikow. Jedynie Logan i Ewing reprezentuja bardzo wysoka klase, ale Oni we 2 nie dadza rady wielkie Barcy. Powinni sie koszykarze Blaugrany zrehabiliwac kibicom za ostatnie porazki i wygrac dizsiaj.
Panionios - Partizan 2
Koszykarze z Belgradu bardzo dobrze graja w lidze Adriatyckiej i pewnie w niej prowadza, Panionios cos kiepsko stoi w lidze greckiej. Mysle, ze Moj cichy faworyt do osiagniecia final four powinien Sobie poradzic w Grecji.
Panathinaikos - Siena over 150,5
W osttnich 4 spotkaniach miedzy tymi druzynami padaly overy licze na podtrzymanie tej passy. Sklaniam sie rowniez do grania na dodatnie handi dla Sieny.
Jesio Alba Berlin - Juventud popieram under
|
Do góry
|
|
|
|
#2723333 - 14/11/2008 03:05
[Re: olopatronat]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 31/08/2002
|
...Panionios - Partizan 2
Koszykarze z Belgradu bardzo dobrze graja w lidze Adriatyckiej i pewnie w niej prowadza, Panionios cos kiepsko stoi w lidze greckiej. Mysle, ze Moj cichy faworyt do osiagniecia final four powinien Sobie poradzic w Grecji.
mozna pomarzyć;) Partizan miał w wiele problemów administracyjnych w ostatnich dniach i bedzie im dziś BARDZO ciezko ugrać cos w Atenach
|
Do góry
|
|
|
|
#2723367 - 14/11/2008 03:20
[Re: zw1]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 29/01/2007
|
...Panionios - Partizan 2
mozna pomarzyć;) Partizan miał w wiele problemów administracyjnych w ostatnich dniach i bedzie im dziś BARDZO ciezko ugrać cos w Atenach zgadzam sie z zw1 , panionios po ostatnim zwyciestwie na pewno mocno podbudowany , dodatkowo wiadomo jak ciezko sie gra w Grecji , a skradzione paszporty graczom Partizana na pewno nie polepszyly im nastrojow. Co do Partizanu i FinalFour to chyba mozna zapomniec , jest zbyt wiele silniejszych ekip od nich , a sklad na pewno slabszy niz w ostatnich latach POZDRO
|
Do góry
|
|
|
|
#2723426 - 14/11/2008 03:45
[Re: olopatronat]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Jezeli w zespole Barcy zagra Jaka Lakovic, a powinien raczej zagrac, to widze wygrana w granicach 20 punktow. Na kazdej pozycji zespol Barcy ma lepszych zawodnikow. Jedynie Logan i Ewing reprezentuja bardzo wysoka klase, ale Oni we 2 nie dadza rady wielkie Barcy.
Przestańcie pisac o wielkiej Barcelonie ,bo do wielkości jeszcze daleko. Lakovic ,Navarro to swietni gracze ,ale bardzo himeryczni. W tej chwili FCB polegac moze na Iljasovie ,który ma bardzo dobry początek sezonu. Ławka tez nie taka silna ,jak by sie mogło wydawać ,gracze drugiego planu nie potrafia przytrzymac wyniku w lidze ,a co dopiero w rozgrywkach europejskich. Trener....słaby punkt ,nie da sie ukryć ,przewalił mecz w Sienie ,ze aż miło Jezeli Prokom nie przestraszy sie "wielkości" to o handi jestem spokojny. Kibice tez niewiele pomogą ,raz ,ze pewnie na jakis tak (w ich mniemaniu) Prokom nie stawia sie w komplecie ,a po drugie kompletnie nie potrafia dopingować (od Greków mogliby pobierać korki). Reasumując wieksza przewaga na papierze niz w rzeczywistosci i w tym upatruję powodzenie swojej predykcji. Prokom...adelante !
|
Do góry
|
|
|
|
#2723479 - 14/11/2008 04:15
[Re: Fortunado]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/12/2004
|
to co lepsze? over czy handi prokom ? Moim zdaniem OVER.... Barca wg mnie powinna grac szybko i w miare dobrze w obronie, licze na to , ze beda wyprowadzac szybkie kontry i latwo zdobywac punkty, jednak z czasem , prokom nie wiadomo skad, zacznie sie trzymac rywali i o dziwo co jakis czas uda im sie zmniejszyc straty, mimo to pewna wygrana Katalonii, jednak, czy beda forsowac tempo w 3, lub w 4 kwarcie czy wystarczy im zrobiona przewage w 1 czesci meczu, nie wiem ... licze na to , ze Barca podciagnie pod 90 a Prokom rzuci conajmniej 60 jak bedzie zobaczymy ....
|
Do góry
|
|
|
|
|
|