czego chcemy? bogatszych klubow? czy dopingu na stadionie?
Tak trudno ruszyc lepetyna ,by odpowiedziec :
"Jednego i drugiego" ?
Zastanawiam sie dlaczego w Polsce ci ,ktorzy uwazaja sie za kibicow z krwi i kosci ,maja wiecznie konflikty z prywatnym wlascicielem/sponsorem swojego klubu ?
Z potencjalnymi tez ,chocby przyklad Wojskowego Klubu Sportowego z Drzymala.
Pewnie zostane zaraz zakrzyczany ,ale wedlug mnie kibolom prywatny nie pasi
Prywaciarz inwestuje i chce miec z tego zysk ,wiec wszelkie finansowe skutki zadym i awantur stadionowych sa mu nie na reke.
On nie chcialby placic kar ,po raz kolejny wykladac kasy na nowe lawki ,chcialby wlasnie sprowadzic na stadion piknikow ,ktorzy w trosce o swoje lepetyny (czy ta troska ma uzasadnienie czy nie ,to juz mniej istotne) zostaja w domu ,w kaciach ,ze swoimi rodzinami i ogladaja mecz w TV.
Kozactwu odpowiada zas panstwowy/miejski/publiczny wlasciciel ,bo przeciez szkody naprawia sie wtedy z podatkow ,publicznych funduszy ,a jak panstwowe (nasze wspolne
) to....niczyje.
Tak ,tak ,bo ten postbolszewicki relikt nadal egzystuje w swiadomosci wielu uczestnikow "potyczek stadionowych".
Powiem tak.
Wali mi czy na meczu Barcelony wedruje po trybunie ogromna flaga czy nie wedruje.
Jest mi zupelnie obojetne czy jakis domorosly "poeta" ulozyl nowe strofki piosneczki ,wysmiewajacej Real.
Mam gdzies czy obok mnie na meczu siedzi babcia z wnuczkiem czy najwierniejszy cule.
Zalezy mi na tym ,by zobaczyc widowisko ,zakonczone wygrana druzyny ,ktorej kibicuje.
Jak graja do dupy to i teatrzyki najwierniejszych z wiernych nie pomoga.
Napinacie sie tu od tygodni ,jacy to Wy jestescie KIBICE.
Jedziecie po Biszopie ,ktory probuje z Wami normalnie dyskutowac.
Nawet nie zwrociliscie uwagi ,ze pisal o meczu Polska - Holandia (Nie pomogly Johany na zwiedle tulipany
).
Otoz ja rowniez bylem na tym meczu i zycze Wam ,zebyscie choc raz w zyciu mogli zobaczyc taki mecz i byc swiadkami takiej niezwyklej atmosfery na stadionie.
Atmosfery ,ktorej stworzenie moze na razie pozostac tylko w sferze Waszej wyobrazni.
Takze skonczcie juz z prezeniem muskulkow ,ubierzcie kapcie ,wywiescie na balkonie flage i dopingujcie dzis goraco reprezentacje Polski, bo czeka ja naprawde ciezki mecz