#2837976 - 16/01/2009 22:13
Re: Skoki narciarskie - Puchar Świata 2008/2009
[Re: drfocus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/02/2008
|
G.Schlierenzauer - W.Loitzl Ł.Rutkowski - K.Stoch
@2,15 betgun
jak dla mnie główny faworyt do zwycięstwa, który dzięki ostatnim wygranym w lotach nareszcie odzyskał "lekkość" i otrząsnął się z ciężaru wygrywającego Ammanna. w kwalifikacjach Gregor skacząc z niższej belki niż Loitzl pokonał go o 4 metry, lodując z dużą rezerwą. o Rutkowskim dużo już zostało powiedziane, na skoczni w stolicy Tatr Łukasz czuje się naprawdę dobrze, co pokazują jego wyniki. moim zdaniem sytuacja rozstrzygnie się po pierwszej serii (Rutkowski awansuje a Stoch zakończy swój udział w konkursie)
---
W.Loitzl - miejsce niższe niż 2,5 A.Małysz - miejsce niższe niż 6,5
@3,00 betgun
Loitzl swoje chwilę chwały już przeżył, turniej czterech skoczni należał do niego, a teraz czas powoli usunąć się w cień. oczywiście jest w tym dużo hiperbolizacji, gdyż uważam że Wolfgang będzie stale plasował się w top 6, jednakże dzisiaj nie widzę dla niego miejsca na podium. Schlierenzauer i Ammann moim zdaniem poza zasięgiem, a w Zakopanem 3 miejsce zarezerwowałem dla sympatycznego Niemca (paradoks?) Martina Schmitta. zdaję sobie sprawę, iż będą sytuacja będzie bardzo zacięta, jednakże mam nadzieję (z całym szacunkiem dla Loitzla) iż tym razem szczęście będzie po stronie konkurentów. Co do Adama Małysza, wydaję się iż po raz kolejny media nakręcają spiralę hurraoptymizmu, niejako zapominając o "dokonaniach" Adama w tym sezonie. Owszem, Małysz jest wielkim mistrzem, kapitalnym sportowcem i człowiek, jego zasług nikt mu nie odbierze, jednak w tym sezonie nie ma ani formy, ani mocy, ani trenera. znajomość skoczni jak własnej kieszeni nie pomoże mu przeskoczyć 15 metrowej różnicy jaka dzieli go obecnie od światowego topu. dużym sukcesem będzie, jeśli Adam zakończy zawody w 10, życzę mu z całego serca powrotu do formy i złota w Libercu (o które będzie piekielnie ciężko), ale dzisiaj under 6 to typ bardzo prawdopodobny.
----
Oprócz tego zagrałem na zwycięstwo Schlierenzauera (1,95 w bwinie), bo uważam, że dzisiaj będzie bezdyskusyjnym królem Wielkiej Krokwi, aczkolwiek nie spodziewałbym się wyśrubowania rekordu w granicach 145 m, gdyż 'szalony i spontaniczny' Walter Hoffer dbając o zdrowie skoczków mu na to nie pozwoli. Pobrałem również miejsce w top 3 Martina Schmitta, bazując... na jego pozytywnym nastawieniu. wyluzowany, spokojny, uśmiechnięty Martin sam dobrze wie, iż jest w bardzo dobrej formie, teraz czas to przełożyć na dwa równe skoki.
|
Do góry
|
|
|
|
#2840075 - 17/01/2009 20:02
[Re: drfocus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/09/2004
|
Mnie kusi znowu spróbować Rutkowski-Stoch 1 2.2 (betgun)
W każdym treningu, kwalifikacjach czy serii próbnej był lepszy. Może dzisiaj już nie zawali?
|
Do góry
|
|
|
|
#2840113 - 17/01/2009 20:23
[Re: Master Flamaster]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/02/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2840124 - 17/01/2009 20:32
[Re: kfjatek]
|
Carpal Tunnel
|
K.Stoch - Ł.Rutkowski 2,22 W.Loitzl - G.Schlierenzauer 1,92 R.Koudelka - A.Kuettel 1,48 @6,31 betgun jeżeli dzisiaj pan Hoffer nie błyśnie pomysłowością i nie puści skoczków z pierwszej belki startowej to być może będziemy świadkami normalnego konkursu pucharu świata. rozpatrując konkurs pod kątem standardowych warunków i mniej więcej 7 belki startowej postawiłbym na zwycięstwo Rutkowskiego w parze ze Stochem. Łukasz wczoraj skakał w bodaj najgorszych warunkach, przy najmocniejszym nasileniu niekorzystnego wiatru. tymczasem Stoch przy bożej pomocy (inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć) odfrunął niczym na treningu z 29 belki. ciężko w ogóle odnosić się do wczorajszej pierwszej serii konkursowej, więc zostawmy to. liczę, że dzisiaj Rutkowski potwierdzi swoją dobrą dyspozycję na Wielkiej Krokwi. 2,22 to ciekawa propozycja. z kolei kurs na Schlierenzauera to niejako mini progresja. wczoraj byłem mocno zaskoczony postawą Loitzla, który zarówno w pierwszej jak i w drugiej serii przy identycznych warunkach skakał regularnie dwa metry dalej od Gregora. jednakże myślę że dzisiaj Schlierenzauer chcąc wyprzedzić w końcu Ammanna całkowicie wyłączy hamulec zwany zachowawczością i kolokwialnie mówiąc "pójdzie na całość". a co do Romana Koudelki to patrząc na jego obecną formę (na razie to tylko jeden konkurs, ale wygląda bardzo mocno) może być czarnym koniem mistrzostw w Libercu. Kuettel mnie nie przekonuje, jest mocno chimerycznym zawodnikiem. ---- a teraz tak podsumowując to od wczoraj nie gram tej loterii zwanej skokami. powyższe typy są tylko przemyśleniami, które zostały puszczone w betgunie za nieodczuwalne dla budżetu grosze.
|
Do góry
|
|
|
|
#2862551 - 24/01/2009 22:43
[Re: buszmen]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/09/2004
|
Ja też nie. W Bwin jest jeszcze top15 na Adama, ale dla mnie nie do grania.
|
Do góry
|
|
|
|
#2862924 - 25/01/2009 00:40
[Re: buszmen]
|
Carpal Tunnel
|
jak dla mnie bardzo ciekawy zakład wystawił betgun (jak zawsze zresztą), mianowicie:
Adam Małysz- miejsce wyższe niż 12,5 @2,30
wiadomo, że skok skokowi nierówny a kwalifikacje konkursowi tym bardziej, zwłaszcza gdy forma nieustabilizowana i błysku nie ma, ale jeśli Adam zaczyna skakać stosunkowo daleko, utrzymując kontakt z czołówką, to jestem o niego spokojny. miejsce w pierwszej dwunastce powinien wywalczyć, jeśli tylko warunki na to pozwolą to nie będzie z tym kłopotu.
----
G.Schlierenzauer - S.Ammann T.Morgenstern - M.Hautamaeki @1,91 betgun
po raz ostatni w życiu (jeśli dziś znów loteryjny i nieprzewidywalny będzie konkurs) zagram 'odważniej' skoki. Gregor ciągle w niesamowitym gazie, skacząc przeważnie z niższych belek startowych niż konkurenci imponuje odległościami oraz wielkim 'luzem'. no i przyszedł wreszcie czas, aby odebrać to, co Austriakowi należne- żółtą koszulkę lidera pucharu świata. a najlepiej uczynić to zwyciężając w ładnym stylu w próbie przedolimpijskiej. co do Ammanna (czy jakiegokolwiek rywala) nie ma się co rozpisywać, jak dla mnie Simon dzisiaj poza podium, a ze Schlierenzauerem nikt nie może konkurować (na chwilę obecną)
Morgenstern po spokojnych treningach (opuścił konkursy w Zakopanym) wraca do wielkiego skakania. na razie oceniać jego formę możemy przez pryzmat kwalifikacji i treningów (co nie jest zbyt dobrą wyrocznią) i wydaje się, że forma powoli wraca na właściwe tory. jeśli Thomas wszystko ułoży sobie w głowie, to może być znowu piekielnie groźny na mistrzostwach świata w Libercu.
|
Do góry
|
|
|
|
#2863048 - 25/01/2009 01:22
[Re: GreyTiger]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/06/2003
|
ile Matti skoczyl w kwalifikacjach? ja pierd... ciezko sprawdzic na stronach? od cholery ich jest wyjek google sie klania www.skijumping.plwww.skokinarciarskie.com
|
Do góry
|
|
|
|
#2866495 - 26/01/2009 02:05
[Re: _potepiony_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/06/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2866567 - 26/01/2009 02:20
[Re: HAGIi]
|
old hand
Meldunek: 11/09/2005
|
Ok dzięki. Puściłem Ammanna z Loitzlem tak jak powiedziałem po 2.13. W każdej praktycznie serii treningowej dalej. Wczoraj spalił drugi skok i tylko dlatego był za Loitzlem. Poza tym widomo, dla Austriaka im większa skocznia tym gorzej dla niego. Ammann
|
Do góry
|
|
|
|
|
|