#3589943 - 01/01/2010 20:20
Re: Biegi narciarskie - Puchar Świata 2009/2010
[Re: forty]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 23/07/2003
|
forty - nie zgodzę się z Tobą w 100%. Czyż nie sprinty najbardziej przypominają dzisiejszy prolog? Ok jest gigantyczna różnica miedzy jednym stylem a drugim z tym się zgadzam. Co do ćwierćfinałów natomiast przecież gdyby miała szybkość i wydolność to awansowała by do finału a może zbyt duża role odegrało tu już zmęczenie i może pod tym kontem spojrzeć na fakt że odpadła już w tej fazie. Fakty są takie że każdy bieg jest inni różne style, profile trasy jak i wysokość n.p.m to wszystko ma wpływ na końcowy wynik i ja każdy z tych aspektów biorę pod uwagę ( + oczywiście forma prezentowana w danym okresie) i na tej zasadzie staram się wyszukać przeszacowanych kursów, ale oczywiście możesz mieć odmienne zdanie i uważać że w żadnej mierze nie można niektórych biegów ze sobą porównywać. Szanuje twoje zdanie. A teraz kilka typów: Tour de Ski 2009/10 Women - Oberhof: 2.8km Freestyle (Individual) Claudia Künzel-Nystad - Arianna FollisTyp: Arianna Follis@2.20 3/10 betsafe @2,1 betway Było już @2,3 ale zaraz po tym jak zagrałem spadło. Parę można znaleźć jeszcze u innych po kursach powyżej @2.0. Rok temu góra w tej parze była Niemka która na swoich trasach wygrała o 1,1sek z Włoszka. Warto tu zauważyć że w pozostałych startach w sprintach, bo te biegi najbardziej przypominają jutrzejszy prolog z Włoszką przegrywała. Mam tu na myśli starty w Davos, Duesseldorfie, Pradze, Novym Meste, Rybinsku, Valdidentro, Libercu, Lahti, Trondheim i Sztokholmie – wszystkie biegi w sezonie 2008/09. W tym sezonie panie w sprintach rywalizowały w Düsseldorfie Davos i Rogli i tu też każdorazowo górą była Włoszka. Obie panie w tym sezonie nie prezentuja jeszcze takiej dyspozycji jak choćby rok temu nie mniej jednak moim zdaniem w tej parze lekką faworytką powinna być Follis i każdy kurs powyżej @2.00 uważam za warty gry. Tour de Ski 2009/10 Women - Oberhof: 2.8km Freestyle (Individual) Renner, S – Longa, M Typ: Longa, M@1.60 2/10 ub Teoretycznie Renner jest lepsza sprinterką, praktycznie jest jednak zupełnie bez formy. Włoszka nigdy dobrą sprinterką nie była jednak w całym TdS stać ją na zajęcie dobrego meijsca więc dziś da z siebie wszystko a z obecna forma na Rener to powinno wystarczyć. Tour de Ski 2009/10 Women - Oberhof: 2.8km Freestyle (Individual) Justyna Kowalczyk - Riitta Liisa Roponen 1,60 Claudia Künzel-Nystad - Evi Sachenbacher-Stehle 1,55 Ako 2,48 2/10 betsafe Warte więcej, ale u innych cięzko o takie pary. Krótko Polka w ostatnich startach imponowała forma w ostatnich sezonach zajmowała dobre miejsca na tej trasie. W parze niemieckiej chyba wszystko jasne. Ako na poziomie 1,8 było by to ok. Tour de Ski Overall Petra Majdic - Virpi KuitunenTyp: Petra Majdic@1,55 betsafe @1,5 exp, ub 5/10 Kurs niestety też już spadł a było nawet @1,68, nie mniej jednak moim zdaniem dalej warto. Virpi wybrała troche inny cykl przygotowań do IO co skutkuje jej słabymi startami na początku sezonu. Brakuje wytrzymałości i szybkości. Biegi w których z zeszłym brylowała wygrywając bądź zajmowała miejsce w pierwszej trójce teraz kończy na odległych pozycjach. W sprintach straci sporo do Słowenki na dystansie będzie ciężko jej to odrobić bo moim zdaniem tu tez na chwile obecna lekką przewagę ma Majdic. Obiektywnie patrząc na forme i tegoroczne dokonania widziałbym tu kurs na poziomie @1,35. Tour de Ski Overall Wygra cały TdSTyp: Justyna Kowalczyk@2,1 centrebet @2,05 Bwin, exp @2,0 wielu 5/10 Bjergen nie startuje, Kuitunen bez formy, Steira i Szewczenko za dużo stracą w sprintach a Majdic nie będzie w stanie powalczyć z Justyna na ostatnim królewskim etapie. Jedyna przeciwniczką której moze ulec polka jest w moich oczach Saarinen, nie mniej jednak i tu widzę spore szanse dla Polki.
|
Do góry
|
|
|
|
#3589965 - 01/01/2010 21:01
[Re: retoox]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/12/2003
|
z tymni stawkami w betsafie chyba żartujesz, tam nie chca przyjac zakładu za 50 zeta a co dopiero 2 czy wiecej j Mam odmienne zdanie co do Renner, kanadyjka szlifuje formę na IO w ojczyźnie i lubi takie prologo-sprinty....
|
Do góry
|
|
|
|
#3589976 - 01/01/2010 21:14
[Re: sebkos]
|
Carpal Tunnel
|
nie ma edycji...przesadzilem moze z tym że Renner staruje dobrze w tego typu konkurencjach, jedna od Longi dużo nie odbiega...no bet dla mnie
|
Do góry
|
|
|
|
#3590118 - 01/01/2010 23:24
[Re: sebkos]
|
Carpal Tunnel
|
Kuitinen - Steira 1 na dziś na prolog w Bwin 2,2 Finka jest lepszą srinterką nawet w słabszej formie
|
Do góry
|
|
|
|
#3590614 - 02/01/2010 05:21
[Re: forty]
|
Carpal Tunnel
|
Myslę ,że Virpi własnie razem z Saarinen,będą ten bieg dla siebie rozgrywać problem w tym że forma nie ta jeszcze...
|
Do góry
|
|
|
|
#3591183 - 02/01/2010 20:03
[Re: MartaK]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 23/07/2003
|
forty - tak z ciekawości kiedy ty oglądałeś jakiś bieg w wykonaniu tych finek. Pytam, bo mam wrażenie, że masz spore zaległości... .
Kto lepszy in Ladies' 10k C HCP Start - Oberhof (GER)
Justyna Kowalczyk - Petra Majdic Typ: Justyna Kowalczyk @1,65 6/10 betsafe, @1,62 cenbet, @1,6 betway
Wszystko wskazuje, że warunki dziś będą ciężkie co na pewno nie ułatwi biegu ciężkiej Majdic. Kowalczyk w dobrej formie a 10km C to jeden z jej ulubionych biegów. Rok temu na tej samej trasie zyskała nad Majdic 24sek. wiec i dziś nadrobienie 14 nie powinno być specjalnie trudne. Moim zdaniem kurs na poziomie @1,4 byłby ok
Marthe Kristoffersen - Evi Sachenbacher-Stehle Typ: Evi Sachenbacher-Stehle @2.00 3/10 betsafe, @1,9 lb,
Rok temu na tej samej trasie Niemka pobiegła niemal o minute szybciej...
Arianna Follis - Riita Liisa Roponen Typ: Arianna Follis @1.70 2/10 exp
Lepsza forma lepszy sprint, warto spróbować po tym kursie.
|
Do góry
|
|
|
|
#3591209 - 02/01/2010 20:35
[Re: retoox]
|
Meldunek: 14/05/2001
|
forty odniosłeś się do mojego typu pisząc o tym, że Kuitunen i Saarinen to Twoim zdaniem głowne faworytki w dzisiejszym biegu... Zgoda rok temu tak było, dziliły, rządziły, robiły co chciały w wiekszości biegów rozgrywanych klasykiem... ale to miało miejsce sezon temu. W tym sezonie to jednak inna bajka. Kuitunen wczoraj zaprezentowała się poprawnie, ale zeby upatrywać w niej kogoś kto będzie rządził i dzielił, hmmm... wybacz ale tego nie rozumie, stąd moje pytanie. Obie zawodniczki maja na starcie spora strate do Majdic i Kowalczyk wiec po pierwsze musza sporo nadrobić a po drugie coś dołozyć czy na chwile obecną je na to stać.... hmmm może Saarinen (choć w to tez powatpiewam). Moze teraz Ty rozwiniesz swoja wypowiedź i napiszesz na czym bazujesz upatrujac faworytek w finkach? w którym miejscu napisałem ,że Finki to główne faworytki? Coś nie tak ,u Ciebie ze zrozumieniem tekstu. napisałem tylko ,że ten bieg będą rozgrywać razem ,a nie że wygrają .tyle pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
|
|