#3855963 - 10/05/2010 03:35
Ekstraklasa - Dwie ostatnie kolejki sezonu 2009/2010
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
Aby nie ciągnąć w temacie z kolejki założonej jeszcze w marcu nowy temat
Kursy i tabela na wtorkowe spotkania:
Proszę jak zwykle o rzeczową dyskusję
|
Do góry
|
|
|
|
#3855965 - 10/05/2010 03:36
Re: Ekstraklasa - Dwie ostatnie kolejki sezonu 2009/2010
[Re: Platini]
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
Są już pierwsze kursy na wtorkową kolejkę, więc zapraszam do dyskusji.
Kilka b.istotnych meczy: derby Krakowa i W-wy, Ruch-Lech, Odra-Śląsk czy Arka-Piast
..i kilka o "pietruchę": Zagłębie-Korona, Jagiellonia-Polonia B. i GKS-Lechia. -- McDziarz jak widzisz Legię w derbach? Dojdzie do jakiejś małej rewolucji po sobotnim blamażu? Jest szansa na występ Choto? Czy Szala znowu wyjdzie? Rzeźniczak chyba pauzuje za kartki, tak?
Niebiescy zanotowali 2 słabe występy - z Pogonią w PP i Jagą. Wyraźna zadyszka, czy wyniki nie adekwatne? Lech wczoraj wygrał z Polonią (w osłabionym składzie) grając na conajwyżej 50% (wg C+ 3 faule w meczu). W Lechu wszyscy gotowi do gry, Peszko uniknął "żółtka" i może grać. Niedzielan znów połamany, ale Ruch radził sobie bez niego. Kursy w okolicach 2,2 na Kolejorza wg mnie do przemyślenia.
Mecze o utrzymanie, chyba absolutny no bet.
Podobają mi się kursy na Lechię (4,0), a przede wszystkim na Koronę (3,85). Korona z Wisłą naprawdę zaimponowała. Już wcześniej z Legią fajny mecz zagrali, wczoraj też zwycięstwo. Ktoś pauzuje za kartki itd? Edi już zdrowy?
Wisła z Legią zagrała tak dobrze, czy rywal był tak słaby? Chciałem dość mocno pograć Wisłę, ale kurs 1,6 jednak dość mocno mnie rozczarował. Craxa taka słabiutka? Wczoraj z Polonią podobno bardzo mizerny występ. Widzicie szanse na podział punktów?
Ostatnie 2 kolejki, jeszcze raz zapraszam do wymiany poglądów.
|
Do góry
|
|
|
|
#3856024 - 10/05/2010 04:04
|
Krecik
Meldunek: 04/01/2009
|
Owszem Choto jest wyłączony do końca sezonu, a Rzeźnik nie zagra za kartki co oznacza, że prawdopodobnie na prawej obronie zagra Szalgado, a na środku zobaczymy Kumbeva. Myślę, że jednak jest to bez znacznia. Polonia gra obecnie dobrą ofensywną piłkę z liderem Mierzejewskim i strzelającym jak na zawołanie Gołębiewskim. Wciąż potrzebują punktów, Legia czeka na koniec sezonu. Kurs na Polonię zdecydowanie do grania.
Śląsk choć niby gra coraz lepiej ( a przynajmniej coś punktuje ) to dla mnie i tak wygląda jak zbieranina piłkarzy. Odra gra dobrze, zwłaszcza u siebie. Przypomniał o sobie Kwiek który obecnie jest liderem środka pola Odry, w bramce Onyszko i sporo wnoszący Brasilia ze swoim świetnymi uderzeniami z wolnych powinni Odrze zapewnić 3 punkty.
Wisła po Legii czeka kolejny rywal, który teoretycznie może powalczyć, problem w tym, że Cracovia gra niemal równie beznadziejnie jak Legia, z Polonią mogli dostać u siebie też koło 0-3, ale Polonia była mniej skuteczna i mając jeden strzał na bramkę strzelili gola. Niby chcą zagrać dla Lecha, niby to derby, niby potrzebują punktów ( a raczej punkta ) by zapewnić sobie utrzymanie, ale gra jest tragiczna, mimo wszystko nie grałbym żadnej ze stron.
Lecha też bym nie grał, w ostatnich 30 minutach zdominowali Jagę, więc słabo nie grają no i walczą o puchary.
Dla mnie Polonia po pierwsze Po drugie Odra, która kto wie czy nie okaże się najtrudniejszym rywalem dla Wisły w tych ostatnich 3 spotkaniach. Im nawet przy wygranej będzie bardzo zależało.
|
Do góry
|
|
|
|
#3856044 - 10/05/2010 04:13
|
The Famous McD
Meldunek: 17/02/2005
|
ogółem to raczej mecze o dużym ciężarze gatunkowym i kolejka do odpuszczenia wg mnie. ITI zamiast powiedzieć panowie macie do wygrania kontrakty na boisku , walczycie o angaż w klubie na nowy sezon to powiedziało już piłkarzom których nie widzą w kadrze że nie będzie dla nich miejsca w Legii obawiam się że tacy gracze: po 1 nie będą umierać za Legię po 2 mogą mieć niskie morale i czuć się zawiedzeni i rozgoryczeni po 3 mogą chcieć pokazać wała zarządowi ale to raczej mało prawdopodobne ogółem z Wisłą oddali jeden celny strza na bramkę przy kilkunastu Wisły , zaangażowanie mniejsze niż na treningu przy tym całym antyfutbolu jaki gra Legia ciężko liczyć na coś więcej niż remis w derbach. Wisła po 1,6 to śmiech na sali tak jak pisał royal przegrane mecze u siebie Korona Arka Legia Cracovia jakaś wariancja musi być od tej tendencji że Wisła wygrywa z przeciwnikami z którymi przegrała na jesieni u siebie w roli gospodarza...4ty mecz moim zdaniem zburzy i złamie ten trend Jedyne co mi pokazuje czarodziejska kula to over 2,5 w meczu Zagłębie-Korona obydwa zespoły zapewne zagrają mocno ofensywnie mniejsza uwagę skupiając na defensywie, utrzymanie już pewne presji nie ma więc można pograć przyjemną dla oka piłkę. ciekawe jakie tansmisje będą na żywo ...
|
Do góry
|
|
|
|
#3856052 - 10/05/2010 04:17
[Re: młody gniewny]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/01/2005
|
Co do meczu Polonia - Legia to mnie nie satysfakcjonuje kurs na Polonię. Spodziewałem się czegoś >3,00. Uważam,za to że ~2,60 na Legię to ciekawy kurs. Widziałem wczorajsze spotkanie...i gorzej już być nie może. Wydaje mi się,że dojdzie do małej rewolucji w składzie i zagrają ludzie, którym się chce grać. Polonia moim zdaniem i tak się utrzyma,ale zagwarantuje to sobie dopiero w ostatniej kolejce. Poza tym Legia nadal ma szanse na 'europejskie puchary' i moim zdaniem wygra dwa ostatnie spotkania. Pytanie co zrobi Ruch?
|
Do góry
|
|
|
|
#3856098 - 10/05/2010 04:34
[Re: royalflush]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2008
|
ciekawe jakie tansmisje będą na żywo ... w ostatnich kolejkach zawsze były mieszane transmisje
|
Do góry
|
|
|
|
#3856155 - 10/05/2010 04:55
|
veteran
Meldunek: 16/06/2003
|
Co do pojedynku w Gdyni interesująca sytuacja Piasta, liczac na potencjalne wycięztwo Wisły czy zremisują czy wygrają w Gdyni nie robi żadnej różnicy ponieważ ostatni mecz grają z Cracovią w Gliwicach i muszą wygraż żeby ich strącić (Cracovia pokonała Piasta jako gospodarz 3-2 i ma 3 pkt przewagi po remisie zbliżą się na 2) a patrząc na mecze innych pretendentów do spadku to raczej na tym będą opierać szanse na utrzymanie.
ARKA-PIAST X2
Przegrana też ich nie przekresla wystarczy że wygraja 1:0 a Arka w przypadku zwyciestwa ma realne szanse na utrzymanie W tej kolejce jesli cos grac to Polonia Warszawa 1 lub 1X
|
Do góry
|
|
|
|
#3856186 - 10/05/2010 05:10
|
veteran
|
a to nie jest tak że w przypadku gdy dwie drużyny wygrały z sobą mecz nie liczy się dorobek goli? tylko tak jak w systemie pucharowym? Regulamin na wypadek remisu W przypadku, gdy dwa lub więcej zespoły zakończą rozgrywki z tą samą liczbą punktów, o kolejności w tabeli zadecyduje: 1. Większa liczba punktów zdobytych w meczach między zainteresowanymi klubami. 2. Różnica bramek w spotkaniach między zainteresowanymi klubami. 3. Strzelone bramki w spotkaniach między zainteresowanymi klubami. 4. Strzelone bramki na wyjeździe w spotkaniach między tymi klubami. 5. Różnica bramek 6. Strzelone bramki Więc wystarczy im wygrac 1:0 i wyprzedzają Cracovię Jeśli jednak Śląsk równiez nie zdobył by punktu to wtedy 3 kluby miały by po tyle samo punktów i z tego co patrzyłem to wtedy najgorszy byłby Piast więc Arce meczu nie powinien odpuścić
|
Do góry
|
|
|
|
#3856218 - 10/05/2010 05:29
|
veteran
|
No ale gdy Pasy przegrały by z Wisłą i Piastem po jego remisie w Gdyni to Piast wyprzedza Cracovie na punkcik i się nie martwi bilansem Dlatego napisałem że raczej nie odpuszczą im tego meczu bo w przypadku porażki mocno komplikują swoja sytuacje .Jeśli natomiast zremisują to wtedy Cracovia nawet jak przegra z Wisła to może im mecz odpuścić i z ligi spadłaby wtedy Arka i najprawdopodobniej Odra Dlatego będzie to typowy mecz o życie dla jednych i drugich i może warto zastanowić się czy nie zagrać że będzie czerwona kartka
|
Do góry
|
|
|
|
#3856248 - 10/05/2010 05:42
[Re: Podroznik]
|
Marat Safin
Meldunek: 14/05/2005
|
Na wstępie napiszę tylko, że już nie śmieję się z tych co stawiali na Piasta z Lechią, tylko śmieje się z tego oszołoma z pracy co mnie zapewniał, że Lechia zagra na maxa Tak więc bez dokuczania proszę Jeśli chodzi o osłabienia Arki to warto zwrócić uwagę na to: "Przed tym meczem dużo się mówi o osłabieniach gospodarzy, bo zabraknie w nim najlepszego strzelca w tej rundzie wśród gdynian Joela Tshibamby i filara obrony Macieja Szmatiuka. Tymczasem nie mniejsze straty poniósł Piast, bo z tych samych powodów co Arkowcy, czyli nadmiaru żółtych kartek, nad morzem nie będą mogli zagrać Paweł Gamla i Jakub Biskup. Pierwszy z nich to prawdziwy przywódca gliwiczan, główna postać defensywy. Nie brakuje głosów, że przymierzany do reprezentacji narodowej Kamil Glik swoje wysokie notowania zawdzięcza w głównej mierze właśnie doświadczonemu Gamli i trudno przewidzieć, jak spisywać się będzie Glik pod nieobecność swojego starszego kolegi. Warto też dodać, że Paweł Gamla wyjątkowo dobrze wspomina mecze z Arką, bo choć jako obrońca nie strzela zbyt często bramek, to przeciwko żółto-niebieskim zdarzyło mu się to już dwukrotnie. Drugi nieobecny to Jakub Biskup, ważne ogniwo w grze ofensywnej Piasta. Wychowanek Bałtyku Gdynia zawsze potrafił przeprowadzić błyskotliwą akcję skrzydłem i zakończyć ją precyzyjnym dośrodkowaniem do jednego partnerów." I druga sprawa. Jak podaje PS Śląsk od powrotu do Ekstraklasy nie przegrał ze śląskimi zespołami na wyjeździe ANI RAZU! Biorąc pod uwagę, że do utrzymania brakuje mu 1 pkt będzie chciał zapewnić je sobie w meczu z Odrą niż ryzykować być może mecz o wszystko z Arką w ostatniej kolejce.
|
Do góry
|
|
|
|
#3857210 - 10/05/2010 22:15
[Re: craax]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/10/2004
|
Dlatego prośba dla Was - Wygrajcie dla nas lub remis Prosba tez do Was , wygrajcie w Chorzowie zeby nie mogli puscic Odrze!! Peszko nawet w wywiadzie mowil , ze liczy na przyjaciol z Krakowa we wtorek , jest szansa na wielka sprawe , utrzymanie sie i odebranie im tytulu za jednym zamachem , ale baaaardzo ciezkie to zadanie. WALKA BEDZIE i wielka presja z trybun Jestem ciekaw gdzie był Peszko i jego wielka przyjaźń do Cracovii jak was spuszczali w ostatniej kolejce zeszłego sezonu
|
Do góry
|
|
|
|
|
|