Meldunek: 18/05/2006
Tobol Kostanay - Zrinjski Mostar
Gospodarze u siebie groźni.Wystarczy spojrzeć w przeszłość : 2008/09 UEFA Cup 1Q Austria Wien 1-0 2009/10 UEFA Europa League 2Q Galatasaray 1-1
Goście są na etapie przygotowań.Szkoleniowiec Dragan Jović wystawi tą samą ''11'' co w spotkaniu z Širokog Brijega (1:1) : Melher - Rizvanović, Šunjić, Džidić, Ivanković - Stjepanović, Zadro - Selimović, Žižović, Sušić - Dragičević.
W Kazachstanie sezon trwa.Zajmują pierwszą lokatę. Kazachowie jeśli myślą o awansie muszą wykorzystać atut własnego boiska.
Typ : 1 Kurs : 1.66 (bet365)
I mała niespodzianka :
FK Zeta Golubovci - FC Dacia Chisinau
Klub z Mołdawii zapowiedział walkę do ostatniej minuty.''Pozytywnie'' nastawieni są.Mają najmocniejszą kadrę od 1999 roku (data założenia).
Kadra :
Bramkarze: (2)
* Evgheni Matiughin * Ghenadie Moşneaga
Obrońcy: (7)
* Mamuka Lomidze * David Gamezardashvili * Igor Negrescu * Ştefan Caraulan * Yury Kotyukov * Dmitri Popovici * Iuri Groşev
Pomocnicy:(9)
* Eugeniu Gorceac * Klod Ernest Dezire Kum Maka * Akhilgov Abdulkhamid * Levan Korgalidze * Mykola Glega * Iulian Bursuc * Oleg Şişchin * Victor Bulat * Andrei Cojocari
Napastnicy:(4)
* Ghenadie Orbu * Vasili Guchashvili * Oleg Molla * Vladimir Dragovozov
Spore zmiany w klubie ze Słowenii nastąpiły w obronie i ataku. Dodatkowo klub jeszcze w pełni nie jest przygotowany do sezonu.
Goście zdecydowanie lepiej prezentują się od rywala w europejskich pucharach.Większych problemów z awansem do drugiej rundy nie mieli od sezonu 2005/2006. Przewidywane składy :
Meldunek: 18/05/2006
Jeszcze małe co nieco.
Portadown - Skonto Ryga
Gospodarze 26 czerwca rozegrali kontrolny mecz z Banbridge Town.Mecz zakończył się zwycięstwem Portadown 2-0.Wówczas zadebiutowało trzech nowych zawodników : Henry McStay, Neil McCafferty oraz Chris Ramsey.Bramki zdobyli : Richard Lecky i Jordan Baker.
Skonto o wiele doświadczone jest w grze w europejskich pucharach. W poprzednim sezonie zostali wyeliminowani przez inną drużynę z wysp a mianowicie Derry City.Sporo w klubie się zmieniło.Miejsce Anglika Paula Ashwortha (czas jego epoki 2005-2009 to pasmo niepowodzeń,nic z klubem nie osiągnął)zajął będący w przeszłości szkoleniowcem tego klubu Aleksandrs Starkovs (1993-2004 11 mistrzostw i 6 pucharów kraju). Kadra drużyny na nadchodzący mecz :
Sądzę,że czas na poprawę gry Łotyszów w europejskich pucharach nadszedł.Sezon w Irlandii Północne rusza 7 sierpnia.W poprzednim sezonie zajęli 7 lokatę.Dotychczas rozegrali tylko jeden sparing o którym już wspomniałem.Sezon na Łotwie gra.I powinno mieć to olbrzymie znaczenie.
Poza tym spróbuje Gyor x2/under. W Nitrze nie zagra dwóch ważnych graczy Kona i Rak. Węgrzy w lidze słynęli z dobrej obrony, więc jeśli uda się coś strzelić powinni dowieźć co najmniej remis.
Ponadto liczę, ze Kalmar złamie wysokie handi lub over.
Z tego co czytałem na zachodnich forach, to bardzo tam się promuje typ na Reykjavik, bo podobno w Glentoranie kilku ważnych zawodników jeszcze się urlopuje. Kurs na nich leciał w dół, ale dzisiaj widzę, że powoli wraca na swoje miejsce. Zazwyczaj do takich informacji podchodzę z dużym dystansem, ale do taśmy można wrzucić, choćby dlatego że Reykjavik jest w trakcie sezonu i u siebie w domu gra całkiem nieźle a Glentoran dopiero zaczyna przygotowania.
Meldunek: 30/04/2006
No to tez moze wrzuce 2 grosze do tematu.
Shachtar Karaganda - Ruch Chorzów
Trzeba zaczac od polskiej ekipy , dla ktorej start w pucharach bedzie nie lada wyzwaniem i wg mnie bardzo krotka przygoda , nieoplacalna i bez zadnych osiagniec ( chcialbym sie mylic , akurat Ruchowi zycze dobrze na arenie miedzynarodowej ) bo nie ma do tego podstaw.
Malinowski,Bronowicki,Olszar to zadne wzmocnienia za Niedzielana,Scherfchena i Barana trzeba sobie to powiedziec szczerze. Ale wiemy w jakiej sytuacji finansowej sa chorzowscy wiec spektakuralnych transferow nie mozna bylo sie spodziewac. Niby prawie cala kadra Ruchu wyjechala do Karagandy , ale wszyscy doskonale wiemy na jakim etapie przygotowan sa polskie ekipy na przelomie lipca/sierpnia , rok w rok jest to samo , zolwie tempo i odpadanie z amatorami , ewentualnie jakis fart i przejscie dalej ( ok wrzesnia jesli ktos jeszcze gra juz duzo lepiej to wyglada ).
Górnicy z Karagandy to bardzo egzotyczny zespol , w oooodleglej krainie ale znany na boiskach europejskich i bardzo solidny w krajowej lidze. Rok temu odpadli z MTZ Ripo Minsk ( 1-5 , 3-1 ) , wiec bramki jak widac potrafia strzelic , co podkreslaja jako swoj glowny atut , gra do przodu . W 2006 roku z Debrecenem ( uczestnik LM zeszloroczny ) 1-1 i 0-1 wiec calkiem wyrownana rywalizacja z ekipa duzo silniejsza na papierze. Srednia wzrostu bardzo wysoka wiec przy stalych fragmentach gry pewnie beda bardzo grozni.
Ruch bedzie zapewne zle przygotowany , braknie im sil w 2 polowie , beda wolno sie poruszac , nie sadze zeby nas zadziwili czyms niesamowitym , do tego dochodzi podroz i inny klimat , bardzo egzotyczny rywal , nie wiadomo czego naprawde sie spodziewac ale ja tradycyjnie polskiej ekipie nie ufam , a tutaj widze podstawy do tego dosc mocne, tak biednego klubu polskiego dawno w pucharach nie bylo.
Karaganda 1x
Nitra - Gyor
Valverde uprzedzil mnie z typem na Gyor. Dodam ,oprocz absencji zawodnikow Nitry to widze tutaj bardzo wyrownane spotkanie a kursy na to nie wskazuja. Nitra nie jest wcale potega ligowa na Slowacji , zas Gyor osiagnal kilka fajnych wynikow w trakcie sezonu z druzynami , ktore wyzej stawiam niz ekipy slowackie. Wegierska pilka ewidentnie sie rozwija, jest na dobrym etapie i sprawia problemy coraz lepszym krajom na arenie miedzynarodowej, slowacka sukcesu Artmedii Petrzalki nie wykorzystala i zadowolila sie tym co jest , reprezentacja to wyjatek , podobna sytuacja z nasza repra jest. Kursy mnie bardzo zadowalaja i nie mozna tego ominac dzisiaj.
Gyor win Gyor x2
Llaneli - FC Tauras
Llaneli tradycyjnie niedoceniane gdy zaczynaja sie europejskie puchary. W swojej lidze bryluja od kilku lat , ten sezon troszke slabszy ale to dalej bardzo solidna paka. Rok w rok buki wystawiaja wysokie kursy na Llaneli i zawsze cos udaje im sie ugrac , z mocniejszymi czy slabszymy ekipami. Rywal zdecydowanie w zasiegu , zwlaszcza na swoim terenie .
Llaneli win
Nie ma co pisac o meczach 1.05 , ale jest jeden ciekawy mecz gdzie wg mnie wynik tez bedzie sprawa oczywista a kurs ok 1.25 Anorthosis-Banants , liga coraz mocniejsza , kadra coraz lepsza , plany w pucharach dosc ambitne , bedzie zwyciestwo , tradycyjnie na swojej ziemi niewygodni dla kazdego. Ale jak mowie ,kurs niski i nie kazdy bedzie sie na to decydowal, osobiscie dokladam jako praaawie , ze bankier.
Z tego co czytałem na zachodnich forach, to bardzo tam się promuje typ na Reykjavik, bo podobno w Glentoranie kilku ważnych zawodników jeszcze się urlopuje. Kurs na nich leciał w dół, ale dzisiaj widzę, że powoli wraca na swoje miejsce. Zazwyczaj do takich informacji podchodzę z dużym dystansem, ale do taśmy można wrzucić, choćby dlatego że Reykjavik jest w trakcie sezonu i u siebie w domu gra całkiem nieźle a Glentoran dopiero zaczyna przygotowania.
Kurs polecial z 1.9 na 1.5 i dalej leci bo wczoraj wieczor bylo 1.55
craax,uważaj z Llaneli bo: U gospodarzy prawdopodobnie nie zagra najlepszy snajper Rhys Griffiths (29 bramek w ub.sezonie).Po sezonie odeszli Andy Mumford (P 22/2), Lee Jarman (P 21/3), Lee Phillips (O 13/1), Michael Howard (O 13/0) i Steven Evans (O 7/1).W napadzie ma zagrać pozyskany z Neath Athletic Chris Llewellyn (34/9).W obronie szanse debiutu mają pozyskani Martyn Giles i Kris Thomas. Litwini są w trakcie sezonu i po 14 kolejkach plasują się na 4 pozycji z bilansem 7-4-3, bramki 16:6 (wyjazdy 2-2-2, bramki 3:3).Nie mam info odnośnie ich składu.Może X2 lub under okażą się dobrymi propozycjami. O Nitrze już było,więc jeszcze takie cosik: Tirana SK - Zalaegerszegi Z Tirany odeszło sporo bardzo dobrych zawodników Muka (bardzo ważny pomocnik,kapitan drużyny 19/4), Muzaka (N 30/9), Devolli (P 30/2), Abilaliaj (N 25/6).Sefa (P 31/3), Ahmataj (P 30/3) i Nallbani (B 28/1!!!) są bez kontraktów więc raczej nie zagrają. Drużyna mało trenowała,przygotowania do sezonu zaczęli 2 tygodnie temu.Zalaegerszeg bez napastnika Rudnevs`a (na testach w Lechu) i mają podobno problemy finansowe.W Albanii o 17.30 na pewno będzie duszno i gorąco więc może under będzie?
Być może o czymś nie wiem ale jak zobaczyłem te kursy to tylko się uśmiechnąłem. 4-1 pierwszy mecz i porażka drużyny z Macedonii gdy grali z przewagą jednego zawodnika - chyba tylko tym się sugerowali wystawiając ten kurs. Mecz za 20 minut więc nie ma sensu więcej pisać. Stawiać ale z głową.
Meldunek: 17/02/2005
Siauliai - Wisla 2
Gospodarze bez formy - ostatnie 5 meczów to 2 remisy 3 porażki i aż 10 straconych bramek. Z lepszymi ekipami swojej ligi dostają baty , skoro Żalgiris i Ekranas leją ich permanentnie to moim zdaniem również Wisła powinna wygrać która nawet po osłabieniach jest drużyną o klasę lepszą nawet od tych dwóch topowych ekip ligi litewskiej.
W tym sezonie w 15 meczach zaledwie 4 razy zdołali wygrać , co biorąc pod uwagę marność ligi litewskiej pozwala mieć nadzieję że Wisła odpokutuje zeszłoroczny blamaż z Levadią...który zresztą trafnie przewidziałem
dodatkowo 1,25 to w opcji DNB to również niezła gratka dla większych cykorów , normalnie kurs powinien tu wynosić ok 1,2.
Bez przesady Wisła aż tak bardzo nie zdziadziała żeby przegrywać rok po roku z drużynami tego pokroju.
Meldunek: 17/02/2005
Warto też dodać żejednym z najlepszych zawodników Litwinów jest napastnik Raskow, który jeszcze przed rokiem występował w III ligowej Pogoni Siedlce...