#423403 - 17/10/2005 18:19
Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/06/2002
|
Quote:
kurde , jakie to proste... dajcie kamerę... też się nagram, że popieram KAczora i jak wygra, fuchę wojewody mam jak w banku fajnieee....
Ja raczej sobie nie wyobrażam by przyszły Prezydent miał dużo do wetowania (obojętnie kto wygra), bo przecież wszystkie ustawy wyjdą od ICH klubów parlamentarnych i OBA muszą się na każdą ustawę zgodzić (PiS sam nie da rady nic zrobić i PO też).
Więc wydaje się, że jakiekolwiek weto będzie działaniem przeciw własnej partii.
No i tu się Bzyku mylisz. Układ sił w sejmie jest taki że takie partie jak PiS, LPR, Samoobrona, PSL mogą przepchac każdą ustawę. Elektorat PiS-u, LPR-u i Samoobrony w dużej części jest taki sam, głównie wieś, mniej wykztałceni ludzie. Ja już sobie wyobrażam za 2-3 lata jak powoli bedą się zbliżać wybory parlamentarne festiwal nagłej wrażliwości społecznej polityków z tych partii. Partie opozycyjne typu LPR i Samoobrona bedą zgłaszać ustawy zwiększające wydatki socjalne a PiS będzie im wtórował popierając je bo przecież niebedą mogli sobie pozwolić na utratę elektoratu. Jeśli Kaczyński będzie prezydentem to te ustawy będzie podpisywał i za 2-3 lata znowu będziemy się borykać z deficytem budżetowym. Dlatego lepiej żeby prezydentem był Tusk.
|
Do góry
|
|
|
|
#423404 - 17/10/2005 18:47
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2003
|
Quote:
No i tu się Bzyku mylisz. Układ sił w sejmie jest taki że takie partie jak PiS, LPR, Samoobrona, PSL mogą przepchac każdą ustawę. Elektorat PiS-u, LPR-u i Samoobrony w dużej części jest taki sam, głównie wieś, mniej wykztałceni ludzie. Ja już sobie wyobrażam za 2-3 lata jak powoli bedą się zbliżać wybory parlamentarne festiwal nagłej wrażliwości społecznej polityków z tych partii. Partie opozycyjne typu LPR i Samoobrona bedą zgłaszać ustawy zwiększające wydatki socjalne a PiS będzie im wtórował popierając je bo przecież niebedą mogli sobie pozwolić na utratę elektoratu. Jeśli Kaczyński będzie prezydentem to te ustawy będzie podpisywał i za 2-3 lata znowu będziemy się borykać z deficytem budżetowym. Dlatego lepiej żeby prezydentem był Tusk.
ale nie mozna wszystkiego sprowadzac do gospodarki, sa dwie równie ważna sprawy gospodarka i polityka, Tusk jest lepszy w gospodarce, Kaczyński w polityce, problem w tym że uprawnienia prezydenta w gospodarce sa znikome, może tylko wetowac, sam niczego nie przepchnie, jakos nie moge sobie wyobrazic zeby PiS przeprowadzal ustawy razem z LPR i SO, bedac w koalicji z PO, rząd Marcinkiewicza (najwiekszego liberała z PiS) z Rokita nie bedzie nic przeprowadzal Samoobrona na pewno, tak wiec gospodarka odpada, zostaje reszta kompetencji prezydenta a tu Kaczynski zdecydowanie przoduje
|
Do góry
|
|
|
|
#423405 - 17/10/2005 18:55
|
veteran
Meldunek: 16/02/2005
|
Zła wiadomość dla fanów Rydzyka Moherowe berety nie ida glosowac Radio Maryja doniosło, ze gdy glosowano nad obecnie obowiązującą ustawą aborcyjną, Lech Kaczyński nie glosował przeciw (był w Sejmie, ale nie wziął udziału w głosowaniu). A - już w tym roku - w wywiadzie dla "Niedzieli" stwierdził, że nie będzie dążył do zmian w ustawie antyaborcyjnej... Podniosły się więc głosy, że Kaczor dopuszcza zabijanie dzieci, które nie mogą przecież odpowiadać za grzechy tatusia, który zgwałcił mamusię. No i akceptuje zabijanie chorych płodów, podczas gdy kobieta - jeśli tak zdecydował Najwyższy - powinna przyjąć krzyż i nosić go przez całe życie. To taki news od mojej matki i babci Jak Rydzyk się jeszcze nie postara, to obie w niedzielę wybiorą się tylko do Kościoła Aaa... I niech nikt się nie dziwi, że idę głosować na Tuska (choć w b. woj. przemyskim przegrał on nawet z Lepperem). Okazało się, że mieszkam na jedynym normalnym osiedlu w Przemyślu. SLD, SdPl i PO zdobyły tu łącznie ponad połowę głosów Jestem dumny z połowy moich sąsiadów pozdruffki!
|
Do góry
|
|
|
|
#423406 - 17/10/2005 19:04
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#423407 - 17/10/2005 19:06
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Quote:
NIGDY nie zagłosowałbym na kogoś kto łączy się z Ojcem Rydzykiem i tym jego antykatolickim szambem
Tym mnie Conrad rozbawiłeś. Z twoich wszystkich postów wnioskuję, że popierasz PO, a przecież pułkownik Konstanty Miodowicz właśnie na antenie Radia Maryja bite kilka godzin obsmarowywał Cimoszewicza przy okazji afery z Jarucką.
A Ci, którzy mówią, że PiS stosuje brudną kampanię, a PO to aniołki zapominają o tej właśnie nagonce na Cimoszewicza.
|
Do góry
|
|
|
|
#423408 - 17/10/2005 19:14
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
Quote:
hmm oby na zapowiedziach się nie skończyło ....
Poseł Wassermann przeprosił Kwaśniewską! "Gazeta Wyborcza": Podczas uroczystego obiadu u metropolity krakowskiego arcybiskupa Stanisława Dziwisza poseł PiS przeprosił Jolantę Kwaśniewską za swoje zachowanie podczas przesłuchania przed komisją śledczą ds. Orlenu. Nakłonił go do tego Lech Kaczyński - pisze "Gazeta Wyborcza".
ja tu nie widzę budowy tej IV Rzeczposolitej, a Wy?- W wbrew nadziejom większości którzy na Kaczyńskiego głosują , coś mi wygląda na to ,że on establihmentu nie ruszy , a powtórka AWS-UW całkiem całkiem realna .Frajerzy zagłosują , a salon dalej będzie się bawił........
Nareszcie przejrzałeś na oczy.
|
Do góry
|
|
|
|
#423409 - 17/10/2005 19:35
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
Zorro , wybór między Tuskiem a Kaczyńskim , był dla mnie od dawna wyborem między dżumą a cholerą , z racji wyboru mniejszego zła , skłonny byłem zagłosować nad Kaczyńskiego , ale teraz przyznam szczerze zaczynam zastanawiam się czy wogóle pójść na głosowanie , bo nie mam zamiaru swoim głosem legitymizować ,zapowiadającej się powtórki AWS -UW. W dodatku codziennie słyszę utykiwania na liberalizm i robienia z tego pojęcia synonima demona ze strony ludzi z Pisu i nie tylko z Pisu ,którzy robią z tego pojęcia płaszczyznę walki , nie mając zielonego pojęcia co ten termin oznacza tylko klepią bezmyślnie jak mantrę , slogan ,ze liberalizm to zaprzeczenie wolności i raj tylko dla wybranych czyli bogaczy i wyzyskiwaczy bleee , a tylko panśtwo, solidarne państwo moze nam zapewnić wolność i dobrobyt , przecież to bolszewia czystej wody, .
|
Do góry
|
|
|
|
#423412 - 17/10/2005 20:33
|
Carpal Tunnel
|
ta druga tura prezydencka jest ostatnim wyborem przed bardzo długą przerwą, za rok wybory samorzadowe (ale one nigdy mnie nie pasjonowały), a następne wybory ogólnokrajowe dopiero za 4 lata, do tego czasu BARDZO DUZO RZECZY MOZE SIE ZMIEINIC, wystarczy że wspomnę że podczas ostatnich wyborów 4 lata temu nie miałem ani internetu ani komórki (nie mógłbym wiec tu pisać nawet jeśli to forum istniało), miałem jakieś 15 kg mniej i 2 razy wiecej włosów na głowie , a co bedzie za 4 lata tego nikt nie wie, byc może bedziemy głosować za pomoca laptopów z bezprzewodowym internetem szerokopasmowym i chipami pod skórą, w które bedzie wyposażone 99% społeczeństwa, a dotychczasową telewizje i prase zastąpi internet-wideo na żadanie w powszechnie dostepnym laptopie bezprzewodowym, dlatego te wybory sa tak wazne, technika rozwija się w zawrotnym tempie, te wybory to wybór na epokę
|
Do góry
|
|
|
|
#423413 - 18/10/2005 06:25
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
Dobra wiadomość z samego rana , Największy ściemniacz wśrod sondaży TSN OBOP podał ,że zmniejsza się przewaga Tuska i wynosi 10 punktow procentowych , przypomne ,że ten ściemniacz podawał na dwa dni przed wyborami ,że przewaga PO nad Pisem wynosi 14 punktów procentowych ,skonczylo się na dwoch , czyli oczywiście z przymrużeniem oka mozna na podstawie tej zaleznosci stwierdzic ,że Kaczyński już prowadzi Ja wczoraj kupilem wczoraj Kaczke w Unibecie i chyba po najbardziej atrakcyjnej cenie hehe za 3 chałupy POZDRAWIAM ELDORADO
|
Do góry
|
|
|
|
#423417 - 18/10/2005 07:55
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/06/2002
|
Quote:
Oczywiście gdyby wygrał Tusk, to Polska obrosłaby w siłę , a nam by się żyło dostatniej
Napewno szybciej dojdziemy do takiego stanu niż za rządów Kaczyńskiego i PiS.
|
Do góry
|
|
|
|
#423418 - 18/10/2005 08:00
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Dobra wiadomość z samego rana , Największy ściemniacz wśrod sondaży TSN OBOP podał ,że zmniejsza się przewaga Tuska i wynosi 10 punktow procentowych , przypomne ,że ten ściemniacz podawał na dwa dni przed wyborami ,że przewaga PO nad Pisem wynosi 14 punktów procentowych ,skonczylo się na dwoch , czyli oczywiście z przymrużeniem oka mozna na podstawie tej zaleznosci stwierdzic ,że Kaczyński już prowadzi Ja wczoraj kupilem wczoraj Kaczke w Unibecie i chyba po najbardziej atrakcyjnej cenie hehe za 3 chałupy
POZDRAWIAM ELDORADO
ostatnie 2-3 dni byly dobre dla Kaczyńskiego, bez jakiś nagłych zwrotów, ale spokojna kampania budowania poparcia krok po kroku, przypuszczam ze jutro, pojutrze ta przewaga moze spasc ponizej 55-45, ale wcale to nie jest pewne bo media od rana znowu robia nagonke na Lecha (wszedzie widze: Prezydent Kaczyński: chce rządzic dekretami)
|
Do góry
|
|
|
|
#423419 - 18/10/2005 08:13
|
addict
Meldunek: 11/01/2005
|
Quote:
Quote:
Oczywiście gdyby wygrał Tusk, to Polska obrosłaby w siłę , a nam by się żyło dostatniej
Napewno szybciej dojdziemy do takiego stanu niż za rządów Kaczyńskiego i PiS.
jak najbardziej, wybor kaczynskiego to bedzie cios w gospodarke, wystarczy ze poczytacie sobie rozne portale ekonomiczne, gieldowe zwiazane z inwestowaniem i bedziecie mieli jasna odpowiedz, a nie gadacie glupoty nie majac pojecia, zapewne nikt z was nie gra na gieldzie, jest jasne na gieldzie, i to dla wszystkich:
iz wybor tuska ustabilizuje sytuacje na gieldzie, natomiast wybor kaczynskiego poglebi niepokoj.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|