Strona 45 z 56 < 1 2 ... 43 44 45 46 47 ... 55 56 >
Opcje tematu
#423943 - 25/10/2005 11:29 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
boca juniors Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/05/2003
Quote:

I jeszcze taki fragment: "Historyk prof. Jan Draus ocenia, że tak wysoka wygrana Kaczyńskiego na południu Polski, na Podkarpaciu, to wynik przywiązania do "patriotyzmu, religijności i tradycyjnych wartości". - Zwłaszcza na terenie dawnej Galicji pielęgnowane są tradycje niepodległościowe - mówi prof. Draus."

nieźle to sobie ten zapyziały profesorek wydedukował,szczególnie z tą Galicją mnie rozwalił.przecież z tych co głosowali,to już chyba nikt nie pamięta tego zaboru,może jakieś tam babinki,a po drugie co ma wspólnego patriotyzm i religijnosć z wygraną kaczki,to co Tusk to ateista i beztradycjonalny obcokrajowiec ?

Współczuje jego studentom na wykładach,od razu mi się przypominają moje wykłady z historii Rosji ...

Do góry
Bonus: Unibet
#423944 - 25/10/2005 11:33 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
boca juniors Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/05/2003
Quote:

Niezadowolona Bruksela grozi Polsce

Poziom "europejskości" Tuska z pewnością był wystarczający

i to jest właśnie ta cała zafajdana Unia,wpierdziela się w co może i straszy,ze jak Polacy nie zaakaceptują pedałów i morderców,to nam głos zabiorą,straciliśmy 1 maja 2004 roku resztki suwerenności...

Srać na tą Bruksele,mam nadzieje,że kaczka im utrze nosa,jak Ruskom z tym rondem Dudajewa

Do góry
#423945 - 25/10/2005 11:50 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
-=Doctus=- Offline
member

Meldunek: 03/08/2005
Dziwi mnie ignorancja wyborcow pana Donalda Tuska. Gdy rozmawiam z niektorymi z nich sa oburzeni, wszak ich kandydat "pierwszy inteligent, liberal" nie zwyciezyl. Twierdza oni, iz obecne wybory wygral populista (pan Kaczynski) - tu sie zgodze - zapominaja jednak, ze w obozie przegranych rowniez mamy POpuliste (pana Tusa).

Argument za panem Tuskiem (cytuje) o mozliwosci rozwiazania sejmu w przypadku zlego rzadzenia, absolutnie mnie nie przekonuje.

Iacta alea est.

Do góry
#423946 - 25/10/2005 12:15 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
Nirtz Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/11/2003
Quote:

http://s41.yousendit.com/d.aspx?id=1EJ5I3X3YJC920P41JKA7CK8G8

Fachowy komentarz powyborczy, goraco polecam

nie komentuje treści tego komentarza, ale po tonie głosu można zauważyć że prowadzący jest kompletnie naje**ny , bełkot identyczny ze słynnym nagraniem sprzed lat jakiegos kolesia usiłującym przeczytać wiadomosci w radiu

Do góry
#423947 - 25/10/2005 12:21 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
buszmen Offline

Meldunek: 17/06/2003
Niech 'UE' zrobi nam przysługe i wywali nas z tej swojej pseudowspólnoty, ozłocę Kaczyńskiego jesli stanie sie to chocby przypadkiem dzięki niemu. Ciesze sie ze jedzie on najpierw do Waszyngtonu, a nie jak chcial Tusk do Brukseli.

Do góry
#423948 - 25/10/2005 13:45 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
Rysio Ochudzki Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2004
Quote:

Niezadowolona Bruksela grozi Polsce

Poziom "europejskości" Tuska z pewnością był wystarczający

ciekawa wypowiedz pod tym artykułem

Załóż prywatne forum Zasady Forum | Twoje Forum

Szukaj: zaawansowane &raquo;

Jest mi smutno.................

Nie rozumiem skąd ten ton narodowej katastrofy. Pan Prezydent Kaczyński jest człowiekiem niewątpliwie osobiście uczciwym. Nie splamił się przynależnością do PZPR, ani ministrowaniem w PRL-owskim rządzie jak jego poprzednik. Nie jest "magistrem", ani nie ma "dolegliwości golenia". Jego poglądy są znane i stabilne. Jego diagnoza aferalno-oligarchicznego systemu budowanego w Polsce po 1989 r. została w pelni potwierdzona aferami ostatnich lat. Przypisywanie mu woli zamykania Polski na świat, ksenopfobii itp. jest tworzeniem obrazu przeciwnika jakiego salony polityczne by sobie życzyły ale nie odpowiada rzeczywistości. Najcześciej powtarzane zarzuty to takie że jest kaczką, ma brata bliźniaka i jest wrogiem wolności. Dwa pierwsze sa niepowazne i swiadczą o braku argumentów, trzeci jest tak oczywiście nieprawdziwy, że okazał się w kampanii nieskuteczny.
Poparcie udzielone Kaczyńskiemu przez Radio Maryja, nie świadczy przecież o tym, że Prezydent elekt będzie szedł na pasku Ojca Rydzyka, jak chciałaby część komentatorów. Można uznać, że nastąpiło, byc może chwilowe, ale przecież korzystne dla Rzeczypospolitej zagosodarowanie części elektoratu radiomaryjnego przez cywilizowana część sceny politycznej. Czy krytycy Kaczyńskiego maja jakiś lepszy pomysł na to co zrobić z tą częścia wyborców. Może woleliby popychać ich w stronę Giertycha i Leppera. Mogliby wtedy narzekać do woli, tylko z narzekania nic nie wynika.
Podobnie z Lepperem. Było jasne, że nie może [poprzec liberałów. Czy lepiej byłoby dla demokracji w Polsce by wezwał swych wyborców do bojkotu II tury. Jeśli uważacie Państwo, że frekwencja była za niska, to jaki mielibyście pomysł na zagospodarowanie elektoratu Leppera w II turze, tak aby Rzeczpospolita wyciagnęła z tego korzyść?
Można byc zwolennikiem liberalizmu, lub jego przeciwnikiem. Jest to kwestia poglądów politycznych i ekonomicznychy, a nie dylemat moralny. Podkreślanie tego, że Tusk jest liberałem było zatem wiarygodne, tego że Kaczyński jest wrogiem wolności nie. Cały jego zyciorys świadczy o tym, że tak nie jest. Kaczyński nie jest katastrofą dla Polski, tak jak nie byłby nią Tusk. Obu kandydatów uważam za reprezentantów cywilizowanych sił politycznych w Polsce reprezentujących odmienne wizje jej rozwoju. Za każda z nich stoi uprawniona argumentacja i spór polityczny miał charakter merytoryczny. Wyborcy podjęli decyzję. Nikt nie wymyslił lepszej metody rozstrzygania tego rodzaju sporów. Teraz należy wyciągnąć z niej wnioski, a nie płakać. Kraj po latach rządów postkomuny wymaga naprawy. Gospodarka wcale nie jest najważniejsza. Tzn. nie jest absolutem. Ostatnie rządy prowadziły polityke liberalną. Wiele z jej elementów ma głęboki sens, ale trzeba pamiętać, że podstawą życia politycznego sa ludzie. Nawet najlepszy program gospodarczy jest nic nie wart, jesli nie mozna dla niego zdobyć poparcia społecznego. To tak jakby chwalic generała, który oopracował plan kampanii zakładając, że jego żołnierze nie będą jedli, ani spali a jedynie będą maszerować i bić się bo takie są wymogi wojny. To prosta droga do klęski i w tym sensie napisałem, że nie gospodarka jest najważniejsza, lecz jej umiejętne łączenie z polityką. Kto tego nie widzi przegrywa wraz ze swoja teoretyczna racją ekonomiczna i jest jak ten wódz o którym pisałem powyżej.
Podobnie z polityka zagraniczną. Skąd to przeświadczenie o zamykanie sie na świat. Czy twarda obrona polskich interesówe w stosunku do Niemiec, Rosji, Francji czy niektrych pomysłów UE to ksenofobia. Nie widzę tu zresztą istotnych różnic między PiS a PO. W sprawie konstytucji Europejskiej (zresztą już martwej) obie partie mówiły mniej więcej to samo. Gazociąg północny oczywiście nie leży w interesie Polski i należy6 go blokkować, limit gestów dobrej woli wob ec arogancji rosyjskiej został juz wyczerpany wraz z wizyta Kwasniewskiego w Moskwie i odznaczeniem Jaruzelskiego przez Putina, francuskie hasło więcej Rosji w europejsiej architekturze bezpieczeństwa po to by zredukkować dominację USA jest dla Polski samobójcze i tez trzeba mu sie przeciwstawić. Podobnie z materialnymi roszczeniami Niemców. Przecież Prezydent Kaczyński wyrażnie mówi, że podniesie kwestię odszkodowań dla Polski JEŚLI wpłyną niemieckie wnioski o odszkodowania dla wypędzonych, a nie że zrobi to tak czy inaczej. Czy ktoś z Państwa uważa, że Polska powinna takie odszkodowania potulnie zapłacić?
Kampania wyborcza sie nareszcie skończyła. Czas się wziąć za porządkowanie państwa, co może byc wykonane tylko siłami PiS i PO a nie za lamentowanie nad rzekomą zaściankowością i ksenofobią Prezydenta elekta. Jeśli naprawa państwa padnie ofiarą frustracji mających poczucie klęski polityków PO, to nie PO zyska, lecz Lepper albo inne tego typu ugrupowanie.
Ani PiS, ani PO nie są w stanie przeprowadzić uzdrowienia państwa samodzielnie. Obrażanie się słabszej po wyborach PO byłoby dowodem braku odpowiedzialności za państwo i świadczyło o jej partyjniactwie.

Do góry
#423949 - 25/10/2005 13:55 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Quote:

Niech 'UE' zrobi nam przysługe i wywali nas z tej swojej pseudowspólnoty, ozłocę Kaczyńskiego jesli stanie sie to chocby przypadkiem dzięki niemu. Ciesze sie ze jedzie on najpierw do Waszyngtonu, a nie jak chcial Tusk do Brukseli.

...Generalnie to byla kampania falszywych stereotypów. Z jednej strony Tusk przedstawiony jako bezduszny liberał... ...optujący za 'obznizeniem' podatków - tez mi obnizenie, to kosmetyka!

Buszmen, teraz widać jakiego pokroju ludzie głosowali za Kaczyzmem. Niech nam UE zrobi przysługe i nas wywali? A myślałem, że jesteś poważnym człowiekiem...

Ciekawe jak można program 3x15 nie nazwać obniżeniem podatków. Jak się nie widzi czegoś tak oczywistego jak to, czy także to że Polska odniesie więcej korzyści w UE niż poza UE, to nie ma sensu chyba z Tobą rozmawiać...

Do góry
#423950 - 25/10/2005 14:42 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
JiroJiro Offline
1

Meldunek: 21/05/2003
Quote:

Jak się nie widzi czegoś tak oczywistego jak to, czy także to że Polska odniesie więcej korzyści w UE niż poza UE...

Korzyści ekonomicznych być może, ale nie mogę osobiście znieść ingerencji UE (wiem jakie są zasady członkostwa) w takie sprawy jak m.in. nasze prawo. Państwo powinno być pod tym względem suwerenne. Unia rozpadnie się przy pierwszym poważnym kryzysie/konflikcie. Pod rządami braci Kaczyńskich mam nadzieję że UE przestanie nas traktować jak 5 koło u wozu.

ps. Muszę to napisać To podstępne pedały z Brukseli pokazują pazurki, ch.. wam w ... a może lepiej nie ... lepiej kij wam w oko

Do góry
#423951 - 25/10/2005 14:48 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
Nirtz Offline
Carpal Tunnel

w pełni zgadzam sie z tym tekstem;
dzisiaj rozmowy sie trochę zaostrzyły, ale widać po wypowiedziach Rokity i Tuska że jest z ich strony chęć porozumienia, chyba rzeczywiście są propaństwowcami w odróżnieniu HGW a przede wszystkim Komorowskiego (przed chwila widzialem go w tv pokazującego dziennikarzom SE z wielkim tytułem 'Dwulicowość Dorna' [chodzi tam o sprawy osobiste Dorna a nie politykę], oczywiście negocjatorzy PiS też nie mogą "przeginać" i upierac się przy wszystkim, ale tam zdecydowanie więcej osób rozumie że TYLKO koalicja PiS-PO ma szanse dokonac zmian, pozostaje czekac na wyniki, mam nadzieję że zwycięży interes państwowy a nie partyjny

Do góry
#423952 - 25/10/2005 15:08 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2003
Quote:

ps. Muszę to napisać To podstępne pedały z Brukseli pokazują pazurki, ch.. wam w ... a może lepiej nie ... lepiej kij wam w oko

Oj nie polata sobie już teraz kaczka z krzyżykiem za pedałami..

Do góry
#423953 - 25/10/2005 15:17 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Widzę, że kaczyzm wchodzi już do słowników

Do góry
#423954 - 25/10/2005 15:18 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Teraz możemy się dziwić, ale kto wie czego nasze dzieci i wnuki będą się uczyć na lekcjach historii..

Do góry
#423955 - 25/10/2005 16:01 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
Rysio Ochudzki Offline
Carpal Tunnel

"Nasz Naród jak lawa, z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa.

Lecz wewnętrznego ognia i sto lat nie wyziębi;

Plujmy na tą skorupę i zstąpmy do głębi." Adam Mickiewicz

Do góry
#423956 - 25/10/2005 16:07 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
ELDORADO Offline
Joker

Meldunek: 09/07/2002
Rząd PIS i PO powstanie , jestem o tym przekonany , mimo całej tej piany medialnej.Dlaczego? - Rokicie i innym z PO taka szansa w rządzeniu może się już w życiu nie powtórzyć, poza tym tysiące aktywistów z PO czekają na dole na posadki w terenie
I co góra PO ma im powiedzieć ,że odchodzimy od tortu w imię jakiś pryncypiów programowych,które notabene wogóle nie istnieją poza hasłem 3X15 , bardzo mało prawdopodobne ,zwłaszcza w takiej partii karierowiczów jaką jest PO.
Czy przetrwa długo ta koalicja? Tu jestem bardziej ostrożny w prognozach , ale uważam ,że o ile nie będzie jakiejś katastrofy gospodarczej , koalicja ta, ma szansę przetrwać do końca kadencji.

Pozdrawiam
ELDORADO

Do góry
#423957 - 25/10/2005 16:39 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
Conrad Offline

Quote:

w imię jakiś pryncypiów programowych,które notabene wogóle nie istnieją poza hasłem 3X15

Szczerze to PiS jest partią bez jakichkolwiek konkretnych propozycji. PO nie chce tylko 3x15, ale mnóstwo innych istotnych zmian. Nie muszę chyba pisać o jednomandatowych okręgach wyborczych (Kaczyńskiemu tak jak SLD strasznie to przeszkadza bo kolesiów z partii nie będą mogli wprowadzać "tylnimi dzwiami") czy zniesieniu tych nieszczęsnych immunitetów poselskich. Ciekawe czy 'Populizm i Samoobrona' zgodzi się na to?

PiSowi chyba zależy na sojuszu z Platformą tylko by w ten sposób wytłumaczyć się ze swoich "już niedotrzymanych" obietnic. Najlepiej za 4 lata (albo wcześniej) wszystko zwalić na koalicjanta a także na naród "nie daliście nam 50% to dlatego nie jesteśmy w stanie wszystkiego spełnić".

Tak więc jutro marszałek, a później porozmawiamy o resortach. Resorty Zdrowia, Edukacji i Nauki oraz Ministerstwo Sportu są mało ciekawe i co by ktoś nie zrobił, za 4 lata i tak będzie można łatwo oczernić gospodarzy tych resortów bez względu na to co zdołają zrobić do tego czasu.

Mi nie pasuje to, że cały aparat państwa ma leżeć w rękach Kaczyńskich. Nie dość, że premier i prezydent to jeszcze służby specjalne, MSW oraz sądy i prokuratury? Jeju, przecież to niebezpieczne...

Do góry
#423958 - 25/10/2005 16:39 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
domin Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 16/08/2002
"Jak powiedział Marcinkiewicz, PiS zaproponowało PO ministerstwa: Spraw Zagranicznych (po połączeniu z Urzędem Komitetu Integracji Europejskiej), Obrony Narodowej, Finansów lub Skarbu, Gospodarki, Rozwoju, Zdrowia, Edukacji i Nauki oraz Ministerstwo Sportu" - jak na przegranych to PO dostało bardzo dużo
Osobiście zaś coraz bardziej przekonuje mnie wizja rządu mniejszościowego. W większości kwestii programy PO i PIS-u są z sobą zbierzne więc PO będzie po prostu zmuszona poprzeć dobre inicjatywy PIS-u bo co by póżniej powiedzieli wyborcom? także PIS może liczyć na głosy LPR, SAO i PSL.
Co więcej nie wejście w koalicje z PO doprowadzi w moim mniemaniu na 90% do rozpadu partii karierowiczów, gdyż po prostu nie wytrzymają ciśnienia oddolnego.

Do góry
#423959 - 25/10/2005 16:47 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
Conrad Offline

Quote:

jak na przegranych to PO dostało bardzo dużo

Zasada zwycięzca bierze wszystko istnieje tylko wtedy gdy jedna partia zdobywa ponad 50+ głosów. A jesli PiSowi nie pasuje to zawsze mogą się zgłosić do Rydzyka by przewodniczył w ich negocjacjach z Samoobroną i innym socjalistycznym szambem.

Jeśli ma nie być programu 3x15 to PO nie powinno brać jakiegokolwiek resortu związanego z finansami, skarbem, gospodarką, itp. Chcecie swój neo-komunistyczny program wprowadzać to sami to róbcie i obstawcie te ministerstwa własnymi "ekspertami" (lol!).

Do góry
#423960 - 25/10/2005 16:48 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
Rysio Ochudzki Offline
Carpal Tunnel

Biorąc pod uwagę przyrost Naszego zadłużenia katastrofa kiedyś musi nastącić !!!
Oczywiście pytanie kiedy ?? (ale tak koalicja chyba jeszcze będzie spała spokojnie) oczywiście do momentu w którym światowe lichwiarstwo nie zorientuje się ,że " Król jest nagi"
PS .Ale niektórzy dalej będą twierdzić ,że to wina tow .Gierka

Do góry
#423961 - 25/10/2005 16:53 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
Nirtz Offline
Carpal Tunnel

oczywiście że PO jest partią karierowiczów i myślą tylko o stołkach, ale koalicja PiS-PO jest koniecznością z 2 powodów:
-Platforma ma sympatię mediów, a nie da się rządzić i wprowadzać zmian bez poparcia mediów, rząd z PO = sympatia mediów dla rządu;
-rząd mniejszościowy PiS byłby zakładnikiem Samoobrony a także ambicji Giertycha więc byłby to rząd bardziej socjalny a to nie służy rozwojowi gospodarczemu i spadkowi bezrobocia

Do góry
#423962 - 25/10/2005 17:19 Re: Wybory Prezydenckie - II Tura
hpc Offline

Meldunek: 06/07/2001
Wszystkie ministerstwa siłowe są potrzebne do ujawnienia teczek i ukarania winnych.
Jedni chcą do tego doprowadzić a drudzy utrudnić.
I to cała prawda.

Dobra była ta zbitka w Faktach (archiwa + teraźniejszość) gdzie Tusk (wówczas UNIA WOLNOŚCI) :) którą po prostu kocham innaczej walczył z wygranym wówczas AWS.
Dla Uni były to ostatnie chwile chwały.

Do góry
Strona 45 z 56 < 1 2 ... 43 44 45 46 47 ... 55 56 >

Moderator:  Biszop, rafal08