Moje typy na bieg łączony kobiet. Na wstępnie trzeba pamiętać, że biegamy 2x5km (organizatorzy skrócili trasę ze względu na zmęczenie zawodniczek po MS) a nie 2x7,5km co moim zdaniem nie preferuje zawodniczek które są zdecydowanie lepsze w stylu klasycznym.
1) hagg - skofterud 1 kurs 1.98 bettson (jak pisałem analizę kurs już spadł do 1.85)
Skofterud nie lubi tego dystansu rzadko go biega, nawet odpuszcza a jak staruje potrafi zejść z trasy.
Nawet po klasyku może być za hagg, która zdecydowanie lepiej biega od norweżki dowolnym i jest lepszą sprinterką.
bardzo dobry kurs na szwedkę, która lubi bieg łączony.
porównywałem wyniki z czterech zawodów:
mistrzostw świata hagg 10, skofterud nie startowała, tur de ski (2x5km)hagg 1, skoftrerut nie startowała, rok temu w lahti hagg nie startowała, skofterut 23, olimpiada hagg 2 skofterut zeszła z trasy.
Polecam także granie przeciwko skofterut z innymi zawodniczkami szególnie z longą, kristofersen, czy sarinen
2) Longa - Sarinen 1.50. Tego typu jestem mniej pewny ale też powinien wejść.
Sarinen lepiej biega od Longi klasykiem o czym wszyscy wiemy jednak myślę, że na 5km może nadrobić nad longą tylko kilka sekund. W tym sezonie sarinen słabo prezentuje się w dowolnym (brak jej zdecydowanie szybkośći w sprintach nie startowała kontuzja wyeliminowała ją na dłuższy czas.)Sarinnen skupiła się tylko w tym sezonie na dobrych miejscach w klasyku. Nie raz Longa sprint wygrywała w biegach ze startu wspólnego czy w łączonych z folis (trochę kasy wtedy przegrałem) a co tu ze słabą w tym sezonie w tym względzie sarinen.
porównałem 4 zawody: mistrzostwa świata Longa 5 (nadrobiła dużo dowolnym) Sarinen 8, tur de ski longa 6 sarinen 33 (wracała po kontuzji), Lahti rok temu longa 7 sarinen nie startowała, tylko na olimpiadzie lepsza była sarinen (wtedy Sarinen była w dobrej formie nawet w sprintach coś ugrywała) longa 7 sarinen 5