ok niech bedzie, wkleje przykladowy link i moje lekkie modyfikacje
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Okon_w_masle_orzechowym,,46705548,9495.html
uzywam duzo cytrynowego pieprzu, lyzke octu winnego, pietruszke i daje rybce dluzej "dochodzic" w tej marynacie przed przygotowaniem, nigdy nie probowalem okonia, wiec nie wiem jak samkuje, ja to robie z dorszem, miruną lub panga, wiem wiem, panga ma nieciekawa historie, ale mam do niej slabosc i niekiedy po prostu ją zajadam
do tego eksperymentuje z innymi mielonymi orzechami oraz z samym cynamonem, ale wtedy sosik juz bez masla robie, bo jakos z maslem mi nie smakowal, zamiast masla do cynamonu daje troszke miodu
co do szpinaku to nie robie go na parze tylko oddzielnie w garnku, na parze daje tylko odrobine lisci, aby rybka sie na nim zmiescila, reszte przygotowuje w garnku z odrobina mleka, ktore zabija "szczawiany" oraz z odrobina czosnku, gdyz rowniez mam do niego slabosc, a ze szpinakiem komponuje sie wprost wysmienicie (wyprobujcie nalesniki ze szpinakiem i czosnkiem + sos czosnkowy - pycha, obecnie nie uzywam maki i jestem na etapie szukania odpowiadajacych mi substytutów skladnikow tego dania, ale na prawde te nalesniki wymiataja)
jutro jak bede mial chwile moge wrzucic przepis na dobra salatke, ktora rowniez czesto sobie szykuje, dla zastapienia slodyczy, bo czasami trzeba cos slodkiego zjesc
i jeszcze na wstepie zaznaczam, nie jestem jakims super kucharzem, ucze sie dopiero i duzo eksperymentuje, dlatego jesli komus nie smakuje to juz nie moja wina, ja robie pod siebie wszystko
pozdro