Tym razem Zbyszek
dla weszlo. com
-
Z pieniędzmi w ogóle jest jakiś problem. A to nieudany przetarg na pokazywanie ligi, a to kwestie bukmacherów…- Widzę mecz Olympique Lyon – Real Madryt. Jedna i druga drużyna ma na koszulkach firmy bukmacherskie. A polski sport nie może promować firm bukmacherskich. Dla mnie to jest niemożliwe, że nie ma nikogo w tym kraju, kto by się nad tym zastanowił. Z internetowymi firmami nikt jeszcze nie wygrał… Ja jestem ambasadorem jednej z takich firm. Zarabiam pieniędze. Mogę to robić, bo jestem obywatelem włoskim. Dlaczego nie mogą zarabiać inni? Dlaczego nie mogą zarabiać polskie kluby? Nie mamy ani oligarchów, ani mafii, która inwestuje w piłkę, tylko mamy normalnych biznesmenów, którzy się poświęcają dla tego sportu. Jeżeli państwo nie może pomóc, to niech nie przeszkadza. Dlaczego państwo nie może zrobić takiego prawa, jakie mają Hiszpanie, Duńczycy, Francuzi? Dlaczego nie może skopiować sprawdzonych rozwiązań? Teraz być może utworzone zostanie takie prawo, które pozwoli internetowym bukmacherom rejestrować się w Polsce, ale na takich warunkach, że… żaden się nie zarejestruje. To coś jest nie tak z tymi bukmacherami, czy z prawem? Przecież im więcej pieniędzy w sporcie, tym jesteśmy mocniejsi. Gdybyśmy byli mocniejsi w piłce, to jak to wpłynie na dzieciaków? Będą grać w piłkę. Jak grają, to są zdrowsze. Jak są zdrowsze, to mniej wydajemy na służbę zdrowia. Przejechałem przez Polskę, widziałem orliki. Zamknięte, nikt nie gra. Popularność piłki bardzo zmalała. Dzisiaj przed blokiem jeździ się na rowerze, albo gra w koszykówkę. My chcemy grać w koszykówkę… Średnia wzrostu u nas wynosi 178 centymetrów. Gdzieś przeczytałem, że żeby ta średnia wzrosła o jeden centymetr, potrzeba dziesięciu lat. Czyli powiedzmy sobie szczerze – nigdy w koszykówce potęgą nie będziemy.
-
PZPN nie lobbuje za zmianą prawa. Przyjęcie ustawy hazardowej zostało potraktowane wzruszeniem ramion.- Czasami nie jest łatwo lobbować, prosić, przygotować dokumentację, pokazać fakty. To wymaga wysiłku, energii, zaangażowania... Ktoś mi musi powiedzieć, dlaczego mogę w polskiej telewizji oglądać reklamę firm bukmacherskich, za którą jednak pieniądze pobierają zagraniczne zespoły, a nie mogę oglądać w tej samej telewizji takiej samej reklamy, za którą pieniądze pobierze polski zespół. A to są szalone pieniądze! Tylko w piłce straciliśmy sponsora ligi, dwóch sponsorów strategicznych klubów, sponsora reprezentacji… Gdzieś nam wypływa 100 milionów euro, bo jeśli ktoś daje pieniądze na sponsoring, to musi to obudować marketingowo, wykupić miejsca w gazetach, zatrudnić ludzi…
-
Przecież nikt tego nie analizuje. Podsłuchano dwóch polityków na cmentarzu, to potem – dla odwrócenia uwagi – zmieniono prawo.- Teraz tworzą się komisje czy podkomisje do spraw tej ustawy… Ja się pytam, jakie kwalifikacje mają członkowie tych komisji, jakie doświadczenie. Gdyby miał robić ustawę o taksówkarzach, to bym się spotkał z taksówkarzami, spytał się, jaka jest ich koncepcja, jaki jest ich punkt widzenia. Bo jeśli chcę uregulować kwestię taksówek, to w taki sposób, żeby te taksówki nadal jeździły, a nie żeby nagle wszyscy ściągnęli koguty i wozili ludzi na lewo… No ale tak… Jeśli prawo zmienia się na szybko, bo ktoś kogoś na czymś nakrył… To są wszystko – jak w PZPN – koncepcje na przetrwanie. Gramy dołem i pod wiatr. Nie wiesz, co zrobić z piłką, to podaj przeciwnikowi.
cały wywiad na weszlo