#505667 - 22/02/2006 09:53
Re: Igrzyska Olimpijskie - Curling
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/12/2004
|
No bez przesady - aż takich dubli to ja nie gram. Jeżeli mam 2 typy o kursach w okolicach 2.0 to zawsze wybiore w takiej sytuacji 2 singielki. A powracając do spotkań i kursów to rzeczywiście masz rację - mój początkowy pomysł zakładał postawienie na końcowe zwycięstwo Szwajcarek i Finów (w obu przypadkach po @4.50), po jakimś czasie zweryfikowałem to wszystko i postanowiłem stawiać na poszczególne mecze Szwajcarek i Finów (ewentualny zysk mniejszy ale opcja zdecydowanie bezpieczniejsza). Jeszcze później postanowilłem ograniczyć się tylko do Szwajcarek wychodząc z założenia, że z tymi Finami to zdecydowanie bardziej kieruję się sercem niż rozumem, a tak być nie powinno w bukmacherce. Tak więc suma sumarum Szwajcarki już wczoraj zagrane, nad Finami wciąż rozmyślam...
|
Do góry
|
|
|
|
#505668 - 22/02/2006 10:03
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/03/2004
|
Quote:
No bez przesady - aż takich dubli to ja nie gram. Jeżeli mam 2 typy o kursach w okolicach 2.0 to zawsze wybiore w takiej sytuacji 2 singielki.
A powracając do spotkań i kursów to rzeczywiście masz rację - mój początkowy pomysł zakładał postawienie na końcowe zwycięstwo Szwajcarek i Finów (w obu przypadkach po @4.50), po jakimś czasie zweryfikowałem to wszystko i postanowiłem stawiać na poszczególne mecze Szwajcarek i Finów (ewentualny zysk mniejszy ale opcja zdecydowanie bezpieczniejsza). Jeszcze później postanowilłem ograniczyć się tylko do Szwajcarek wychodząc z założenia, że z tymi Finami to zdecydowanie bardziej kieruję się sercem niż rozumem, a tak być nie powinno w bukmacherce.
Tak więc suma sumarum Szwajcarki już wczoraj zagrane, na Finami wciąż rozmyślam...
Tomo to wszystko jest bardzo ciekawe - ale moj typ widzenia przedstawia się nieco inaczej: Zagrane mam Kanadyjki, ale zagranych mam również Finów (sporo na nich zarobiłem to jak troszkę stracę płakał nie będę). Co do Kanadyjek - pomimo świetnej postawy Szwajcarek - uważam że jest to drużyna lepsza pod wieloma względami (ot takie moje odczucie) i wydaje mi się że ostatni mecz turnieju curlerek będzie powtórką z inauguracji - tyle tylko że obawaiam się że wynik może być troszkę inny. Mam również nadzieję że Torba Dorba - nie napsuje nam dzisiaj krwi (ale jest nieobliczlna) - bo nie sądzę aby dziś ktoś stawiał przeciw Szwedkom - podejżany jest tylko kurs 1.55 - ale to już nie nasze zmartwienia
|
Do góry
|
|
|
|
#505671 - 22/02/2006 16:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/12/2004
|
Szwecja - Norwegia
Obie drużyny od samego początku ogromnie skoncentrowane. Szwedki zaczęły dość nerwowo - w pierwszych 3-4 endach zdarzały im się takie 'małe błędy' które potem składały się na dość trudną sytuację w domu i Aneta sporo musiała się napocić aby wyciągnąć po 1 punkcie. Zresztą ona sama także sprawiała wrażenie poddenerwowanej. Z biegiem czasu dziewczyny się powoli rozkręcały i w końcówce zagrały już prawie bezbłędnie. Norweżki od samego początku pełna koncentracja, Dordi Nordby była wręcz nie do poznania - w życiu nie widziałem na jej twarzy tak ogromnej koncentracji i takiego skupienia. Zresztą wszystkie Norweżki grały naprawdę dobrze przez całe spotkanie. O końcowym wyniku zadecydowały 2 bardzo słabe zagrania Marianne Haslum w 8 endzie. Dziewczyna wybitnie się nie popisała - w jednym z zagrań zahaczyła o strażnika a drugiego w tej chwili dokładnie nie pamiętam ale też było ono bardzo złe. W efekcie zostawiła dla kończącej Nordby taki burdel, że i tak musiała się ona bardzo starać by nie oddać kończonej partii za więcej niż 1 punkt. To się udało ale ten skromny przechwyt za 1 punkt zadecydował o końcowym rezultacie. Końcowy rezultat spotkania oraz wyniki poszczególnych endów nie odzwierciedlają samego przebiegu meczu, który był toczony naprawdę ofensywnie a w przynajmniej połowie endów sytuacje w domu były niezwykle skomplikowane a w grze brało udział bardzo wiele kamieni.
Kanada - Szwajcaria
Tutaj zgodnie z moimi przypuszczeniami można było obserwować popis Miriam Ott. Fantastyczne 'draw', genialne 'double take-outy' i wiele wiele innych zagrań na najwyższym poziomie. Skuteczność 88% jaką pani kapitan osiągnęła w tym spotkaniu mówi sama za siebie. Sam mecz rozpoczął się jednak dość dobrze dla Kanadyjek, pierwszy end powinien się zakończyć ich 2-punktowym zwycięstwem ale Kleibrink w swoim pierwszym zagraniu przy wybijaniu czerwonego szwajcarskiego kamienia usunęła nieopatrznie z pola punktowego także swój kamień i potem w ostatnim zagraniu pozostało jej grać na remis. Decydujący dla meczu był 3 end, w którym to pozornie prostym, a w rzeczywistości niezwykle trudnym zagraniem popisała się Ott, tzw. 'split'. Miriam mogła bez przeszkód dotoczyć swój ostatni kamień do domu i zakończyć end zwycięstwem 2:0 ale postanowiła dobić do domu swój kamień stojący dobre kilkanaście centymetrów przed domem (a to sporo jak na takie zagranie) przy jednoczesnym umieszczeniu w domu kamienia wypuszczanego. To zadanie udało jej się w 100% i tym samym zamiast 2 punktów jakie w takiej sytuacji wzięłoby z 95% curlerów i curlerek Szwajcarki zdobyły tych punktów aż 3. Inne fantastyczne zagranie Miriam, jakie utkwiło mi w pamięci miało miejsce w 8 lub 9 endzie. Sytuacja na lodzie była dla Helwetek wielce niekorzystna i zanosiło się na poważne zwycięstwo Kanadyjek, ale właśnie wtedy Miriam popisała się świetnym take-outem i za jednym zamachem wybiła z domu aż 3 żółte kamienie (a były te kamienie dość szeroko rozstawione). Kanadyjki zagrały naprawdę dobry mecz, starały się jak tylko mogły ale w starciu ze świetnie dysponowaną drużyną Szwajcarii były dzisiaj absolutnie bez szans. Brawo Szwajcarki!
Tym samym w finale IO dojdzie do powtórki finału ostatnich ME. Spotkają się 2 wielkie drużyny a niemogąca się dobrać Szwedkom do skóry Miriam jutro puści w zapomnienie wszystkie te niepowodzenia pokonując Anete w tym najważniejszym z dotychczasowych spotkań i zdobywając Mistrzostwo Olimpijskie!
|
Do góry
|
|
|
|
#505672 - 22/02/2006 16:45
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/12/2003
|
Zapomnij Tomo o takim rozwiązaniu - sam w sumie chyba w to nie wierzysz Kanada dziś do dupy grała...
|
Do góry
|
|
|
|
#505675 - 22/02/2006 21:28
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2004
|
Zapraszam do działu Private Picks.
Edited by tomo (23/02/2006 10:36)
|
Do góry
|
|
|
|
#505677 - 23/02/2006 10:32
|
Pooh-Bah
Meldunek: 22/12/2003
|
Tomo dlaczego wywaliles post Krajana w ktorym podal on swoje typy? A np. takie cos zostalo "Na jutro final kobitek-Szwajcaria-Szwecja-1-2.6- Unibet" ? Jak juz jestes modem to traktuj wszystkich tak samo, a nie kolegow inaczej.
|
Do góry
|
|
|
|
#505679 - 23/02/2006 11:51
|
veteran
Meldunek: 13/02/2006
|
Czy Norwezki po wczorajszym meczu nie wypalily sie nieco? Byly blisko ale nie wykorzystaly szansy. Moze sie to odbije w dzisiejszym meczu?
|
Do góry
|
|
|
|
#505682 - 23/02/2006 16:29
|
Pooh-Bah
Meldunek: 22/12/2003
|
Quote:
Przepraszam za of topic - ale czy ktoś się orientuje gdzie jest transmitowany mecz finałowy kobitek - przegladam stacje i ni mogę nigdzie znaleźć - za info z gory THX.
Na pewno mecz jest na szwajcarskim SF2, moze eurosport tez sie wlaczy.
|
Do góry
|
|
|
|
#505683 - 23/02/2006 18:08
|
Meldunek: 16/05/2003
|
|