Odpowiedź
Bet-at-home:
"Do chwili obecnej żadne organy i urzędy nie podjęły kroków prawnych przeciwko
Bet-at-home.com z powodu Ustawy o Grach Losowych z 2010 roku. Słyszeliśmy jednak o pojedynczych sytuacjach, że partnerzy reklamujący nasz serwis poprzez banery, otrzymując kary pieniężne od Urzędów Skarbowych. Proponujemy dalej prowadzić reklamę a w przypadku ewentualnej kary pieniężnej skierować się do sądu.
Nasi partnerzy mogą się odwołać przeciwko własnemu państwu, z powodem utraty wolności prowadzenia usług, oraz ze względu na fakt, że prowadzona działalność następuje we współpracy z firmą
Bet-at-home.com, która jest zarejestrowana na terenie Malty. Wolność świadczenia usług poparta jest artykułem 56 AEUV i mówi jasno, że: Firmy, które posiadają swoją siedzibę w Państwie Członkowskim Unii Europejskiej i które prowadzą tam zgodną z prawem działalność, mogą to także prowadzić w pozostałych krajach członkowskich. Narodowa Ustawa o Grach Losowych nie może być dyskryminowana i musi być zaakceptowana przez Komisję UE.
W Polsce taka sytuacja nie została zaakceptowana, ponieważ polska Ustawa o Grach Losowych, narusza wymagania Unii Europejskiej i nie jest akceptowana przez Sąd Najwyższy w Polsce.
Sąd Najwyższy w Polsce posiada już kilka podobnych przypadków, jak np. nasza reklama w Zakopanem, która została przekazana do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości z powodu złamania zasad Gier. Do tej pory nie doszło do wydania wyroku o winie i karze w związku z wyżej wymienioną sytuacją.
Do poniższej wiadomośći dołączamy również link:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zorg...u-2483206.html "
Co do mojej taktyki to w zależności od wysokości grzywny albo ją przyjmę albo będę się sądził. W ramach ciekawostki poniżej załączam odpowiedź jednego z użytkowników forum prawniczego:
"Napisał/a Robert_1
Narodowa Ustawa o Grach Losowych nie może być dyskryminowana i musi być zaakceptowana przez Komisję UE.
Zapomnieli dodać, że ustawa hazardowa w zakresie dotyczącym rozwiązań technicznych - m.in. odnoszących się do hazardu internetowego, ZOSTAŁA notyfikowana Komisji Europejskiej, która żadnych zastrzeżeń nie zgłosiła.
Cytat:
Napisał/a Robert_1
W Polsce taka sytuacja nie została zaakceptowana, ponieważ polska Ustawa o Grach Losowych, narusza wymagania Unii Europejskiej i nie jest akceptowana przez Sąd Najwyższy w Polsce.
Nie wiem o co chodzi z tym Sądem Najwyższym (ktoś tu chyba popłynął... ) natomiast pogląd o naruszaniu "wymagań Unii Europejskiej" jest prywatnym poglądem właścicieli tegoż serwisu. Skoro ETS dopiero wypowie się w tej kwestii.
Cytat:
Napisał/a Robert_1
Co myślicie na ten temat? Czym mam jakieś szanse na wygranie ewentualnej sprawy w sądzie?
Tak. Pod warunkiem, że weźmiesz dobrego prawnika."