Przeczytałem wszystkie posty w tym dziale i powiem wam, że dyskusja pomiędzy wyznawcami LCD/LED a Plazmą w tym topicu jest dużo bardziej interesująca niż na forach specjalnościowych zajmujących się stricte telewizorami i jakością odbioru. Tak trzymać.
Ja mam sporo pytań bo sam zamierzam przesiąść się na obraz HD ze swojego wysłużonego CRT.
Na początek kilka pytań:
1. Dużo mówiono w tym wątku o poborze energii. Wiemy, że w tym zestawieniu LCD/LED bije plazmę ale cena telewizora niejako niweluje tę różnice. A ja mam pytanie jak na tle Plazm/LCD wypada mój 21 calowy CRT Panasonic. Niestety nie mam książeczki ze specyfikacją a chciałbym się zorientować jak zmieni się rachunek przechodząc na 37-42 calową PLazmę/LCD?
2. Co sądzicie o telewizji cyfrowej odbieranej z wbudowanego w telewizor tuneru DVB-S i załączoną do niego kartą CI. Wiadomo zawsze to mniej "puszek" i pilotów w pokoju.
A teraz konkrety czyli czego oczekuję od telewizora:
1. Wielkość - 37-42 cale.
2. Full HD, minimum 2 HDMI i 2 USB.
3. Plazma/LCD obojętnie, chociaż bliżej mi do plazmy.
4. Szybkość zmiany kanałów pilotem. Wiem, że wymaganie może dziwaczne, ale przeskakiwanie kanałów na niektórych telewizorach z długim oczekiwaniem na następny program jest po prostu irytujące.
5. Nie koniecznie musi być to TV z 3d.
6. Telewizor na początku będzie służył do oglądania kanałów z bezpłatnej naziemnej telewizji cyfrowej, w przyszłości inwestycja w N z kartą CI, bądź UPC najchętniej z kartą (jeżeli mają taką opcję). Poza tym oglądanie filmów i meczów z komputera.
7. Przydałyby się dość dobre głośniki, gdyż w najbliższym czasie nie planuję kupować kina domowego.
8. Budżet to około 2500-2700 PLN
Na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad Philips'em 40PFL5507K
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-40pfl5507k.bhtml#opisMoże polecacie coś innego, albo macie jakieś ZA/Przeciw zaproponowanemu przeze mnie modelowi?