Strona 1 z 14 1 2 3 ... 13 14 >
Opcje tematu
#612633 - 02/07/2006 19:56 Liga Światowa 2006
Misiek Offline
Didżej

Meldunek: 06/10/2002
Już za 2 tygodnie rozpoczynamy wielkie show siatkówki, czyli Liga Światowa . Jest to rok 'MŚ' , ale LŚ to LŚ i tutaj nie ma mowy o odpuszczaniu. Za duże sumki latają

Na początek grupy...

GRUPA 'A'

USA
POLSKA
Serbia & Montenegro
Japan

GRUPA 'B'

Finland
Portugal
Brazil
Argentina

GRUPA 'C'

Russia
France
China
Italy

GRUPA 'D'

Korea
Cuba
Bulgaria
Egypt

Postanowiłem nie kopiować z FIVB.com, wszystkich składów, zamieszczam tylko link, każdy kto będzie zainteresowany, po prostu sobie kliknie tutaj > lineups (składy), ale chyba każdy zna podstawoe słownictwo

Chciałbym prosić, o zachowanie porządku w temacie

Mam nadzieję że jak co roku, obudzą się fachowcy od siatkówki

Już za 2 tyg ruszamy !

Edited by Giertyszek (21/08/2006 12:35)

Do góry
Bonus: Unibet
#612634 - 02/07/2006 20:00 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
Misiek Offline
Didżej

Trener Lozano do występów w spotkaniach ze Stanami Zjednoczonymi wyznaczył:

rozgrywający: Paweł Zagumny, Łukasz Żygadło
atakujący: Grzegorz Szymański, Mariusz Wlazły
przyjmujący: Dawid Murek, Michał Winiarski, Piotr Gruszka, Sebastian Świderski,
środkowi: Daniel Pliński, Wojciech Grzyb, Łukasz Kadziewicz
libero: Krzysztof Ignaczak.

Chyba zbytnich niespodzianek co do składu nie ma

Myślę że to jest optymalny skład Polaków

Do góry
#612635 - 03/07/2006 17:13 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
Giertyszek Offline
Inwestor

Meldunek: 07/12/2004

Poprawiłem tłumaczenie...

Dlaczego nikt nie odpuszcza LŚ?

Liga Światowa znów się rozrasta!

Po historycznej decyzji podjętej przez władze Ligi Światowej w 2005 roku, wartość nagród dla uczestników rozgrywek w 2006 roku wynosi 20 milionów USD co jest swoistym rekordem w tej dyscyplinie sportu.

W tegorocznych rozgrywkach weźmie udział aż 16 krajów (w poprzedniej edycji tylko 12). FIVB zaprosiła do udziału w LŚ 16 krajów spośród 18 kandydatur zgłoszonych do rozgrywek, są to: BRAZYLIA, KUBA, POLSKA, SERBIA i CZARNOGÓRA (czterej uczestnicy Finału LŚ 2005 w Belgradzie), ROSJA i USA, powracające do LŚ po kilku latach nieobecności, a ponadto FRANCJA, WŁOCHY, PORTUGALIA, FINLANDIA oraz BUŁGARIA z spośród drużyn europejskich, ponadto przedstawiciele Azji: JAPONIA, KOREA i CHINY, a także ARGENTYNA oraz EGIPT który jest pierwszym reprezentantem Afryki w historii LŚ.

Udział Egiptu w LŚ sprawia że po raz pierwszy w rozgrywkach wezmą udział przedstawiciele wszystkich pięciu kontynentów. W turnieju rozegranych zostanie w sumie 96 meczów, w czterech grupach po cztery zespoły, każdy z każdym rozegra dwa mecze na własnym parkiecie i dwa spotkania wyjazdowe.
Zwycięzcy każdej grupy awansują do turnieju finałowego, w którym weźmie też udział gospodarz - Rosja oraz drużyna która otrzyma dziką kartę od FIVB.

Turniej finałowy rozegrany zostanie w dniach 23-27 sierpnia w Moskwie.

Wysokich wygranych

Do góry
#612636 - 11/07/2006 11:13 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
omylny bolo Offline
member

Meldunek: 21/07/2005
hej, jak mydslicie czy kuba wygra na wyjedzie z korea?????kurs na kube jest ok 1,6 wiec jak myslice?

Do góry
#612637 - 11/07/2006 20:59 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
Misiek Offline
Didżej

v

Polska - Kanada 2:3 (25:23; 24:26; 25:22; 20:25; 18:20).

Polacy zagrali w składzie: Paweł Zagumny, Mariusz Wlazły, Piotr Gruszka, Dawid Murek, Łukasz Kadziewicz, Wojciech Grzyb oraz Krzysztof Ignaczak (libero).

Na zmiany weszli: Michał Winiarski, Łukasz Żygadło.

Hmm... widziałem że Kanada pokazała się dość dobrze u nas w Olsztynie i że męczyliśmy się z nimi [wygrywając 3-2], ale nie sądziłem że możemy z nimi przegrać..w TB emocji nie brakowało...

Ale to tylko sparingi, tak więc nie róbmy tragedi...

Do góry
#612638 - 12/07/2006 18:24 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
Giertyszek Offline
Inwestor

Meldunek: 07/12/2004
Witam !

Przed nami spotkania pierwszego weekendu Ligi Światowej 2006.

Dla Polskich kibiców na pierwszy plan wysuwa się pojedynek w Salt Lake City. Czy miasto gospodarz ZIO z 2002 roku bedzie szczesliwe dla Biało-Czerwonych?
Zespół Stanów Zjednoczonych wraca do LŚ po kilku latach nieobecności.
Pierwsze spotkanie rozegrane zostanie o 2.50 w nocy z piątku na sobotę, transmisję przeprowadzi Telewizja Polska.
Polska w ostatniej fazie przygotowań do meczów z Jankesami rozegrała dwa spotkania już na kontynencie amerykanskim z reprezentacją Kanady przegrywając 2-3 oraz wygrywając spotkanie rewanżowe 3-0.

W jakiej formie są Amerykanie? Trzech Jankesów w AZS-ie stanowiło o sile zespołu w poprzednim sezonie, jak zaprezentuje się cała reprezentacja w nowym sezonie w LŚ? Zobaczymy.

Bukmacherzy oferują kursy na mecz rzędu 1,45 - 3.

Tyle na razie, zapraszam do dyskusji, pierwsze spotkania w piątek wieczorem polskiego czasu, moje ostateczne typy podam w piątek w dzień.

Pozdrawiam

Do góry
#612639 - 13/07/2006 10:30 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
karlik180 Offline
newbie

Meldunek: 09/07/2006

Warto zagrać na USA za 1.5 każdy inny wynik to będzie niespodzianka.
Uzasadnienie gramy na wyjeździe z silniejszym przeciwnikie dysponującym bardzo dobrą zagrywką.

Wyniki ostatniego
World Grand Champion Cup tylko powinny was w tym utwierdzić

1 BRA Brazil 10 5 505 443 1.140 15 6 2.500
2 USA U.S.A. 9 4 1 414 356 1.163 13 4 3.250
3 ITA Italy 8 3 2 399 358 1.115 11 6 1.833
4 JPN Japan 7 2 3 463 469 0.987 8 13 0.615
5 EGY Egypt 6 1 4 368 433 0.850 5 14 0.357
6 CHN China 5 5 405 495 0.818 6 15 0.400

Do góry
#612640 - 13/07/2006 16:39 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
wariot22 Offline
veteran

Meldunek: 25/03/2006
Quote:

hej, jak mydslicie czy kuba wygra na wyjedzie z korea?????kurs na kube jest ok 1,6 wiec jak myslice?

Ty ja bym gral Kube wiem co robili w tamtym roku sa warioty mowie Ci A co do Korei to nie znam skladu ale Kuba lekko

super merytoryczna wypowiedź, na przyszłość jednak proszę o bardziej przekonujące uzasadnienia typów bo będę niechybnie kasował takie posty.

Edited by Giertyszek (13/07/2006 17:28)

Do góry
#612641 - 13/07/2006 22:03 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
holly_7 Offline
enthusiast

Meldunek: 14/03/2006
Specjalista w dziedzinie siatkowki nie jestem ale wydaje mi sie ze kurs na Polske jest lekko zawyzony. mysle ze sobie poradza ze stanami. a przynajmniej gleboko w to wierze. lozano ich dobrze przygotuje. a tak szczerze mowiac to nie slyszalem zeby amerykanska siatkowka byla mocna. jesli sie myle poprawcie. kurs 2,7 na Polske jest dla mnie promocja nie do odpuszczenia. moze nie za szalencza stawke ale symbolicznie zagram. chyba ze stanowczo mi odmowicie.
ciekawy kurs jest na chiny. graja z wlochami i jak chinczycy nauczyli sie czegos od chinek to moga pokonac wlochow. 4,75 to ladnie wyglada. zachecam do komentarzy. pozdrawiam

Do góry
#612642 - 13/07/2006 22:21 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
Misiek Offline
Didżej

Witam.
Jeszcze dziś nie typy, ale tak tylko krótko napiszę co ja chciałbym osobiście żeby Nasi siatkarze osiągnęli w tym roku LŚ...

Wszyscy wiemy że w tym roku najważniejszą imprezą będą listopadowe MŚ... Mówi tak samo nasz trener Lozano...

Zdaniem Raula Lozano popularność Ligi Światowej w Polsce jest swego rodzaju fenomenem. "Z moich obserwacji wynika, że tylko w Polsce i Brazylii występy narodowych zespołów w Lidze Światowej budzą tak ogromne oczekiwania i emocje" - powiedział trener.
Nadrzędnym celem sezonu będą jednak mistrzostwa w Japonii - mówi Lozano. "Przy całym szacunku dla oczekiwań związanych z Ligą Światową, będę miał na uwadze głównie mistrzostwa świata. W Lidze celem będzie znalezienie optymalnej pierwszej szóstki, a kolejnym -
poprawienie gry reprezentacji jako zespołu" - powiedział. "Nie oznacza to oczywiście, że lekceważymy wynik w Lidze Światowej, będziemy oczywiście chcieli dobrze wypaść w tych rozgrywkach". - dodał.

Co w takim razie my kibice wierni i zawsze chcący jak najdalej zajść... możemy się spodziewać po Nasxych?

Ja tak sobie myślę że jednak zagrają tak jak w poprzednim roku, czyli na maksymalnie... na swoje umiejętności...

Osobiście [jak zawsze optymista] twierdzę że awansujemy do finałowej 4, tak jak to miało miejsce w roku poprzednim....

Choć zadanie w tym roku wydaję się o wiele trudniejsze... ze względu na naszych przeciwników...
Serbia,Polska,Usa? Japonia - raczej tutaj powinna 'oddawać_zwycięstwa' - choć będzie to bardzo ciężki rywal... a na pewno jeden z najgroźniejszych jak graja na swoim terenie...

Grupa bardzo nie wygodna, no ale przecież, nie narzekajmy... Narzekać to sobie mogą np. Francuzi

Tak jeszcze na koniec, zabawmy się,,, kto wygra grupę?

GR. A: Polska @ 3.55 baw

expekt @ 2.6 , Unibet @ 3

Kurs przede wszystkim... A na pewno nie jesteśmy bez szans w tej grupie żeby nią wygrać... Serbowie są największymi faworytami, według fachowców, ale przecież mamy z nimi do wyrównania rachunki za rok poprzedni :>

GR. B: Brazylia @ 1.20 expekt

baw @ 1.15 , Unibet @ 1.05

Kurs zapewne nie jest najlepszy... ale czego chcielibyśmy? Mają tak łatwą grupę... że jak nie wygrają.. to naprawdę...

GR. C: Włochy @ 2.1 expekt

baw @ 1.8 , Unibet @ 2.1

Grupa śmierci... Choć jak dla mnie Włosi... Dlaczego? Ruscy wiemy że awans mają w kieszni, a ich mentalność... wszyscy chyba znamy Francuzi? No jak zawsze w ścisłej czołówce, ale nie sądzę...

GR. D: Kuba @ 1.8 unibet

expekt i baw po @ 1.7

Mogliśmy ich zobaczyć w najsilniejszym składzie już u nas w Olsztynie... Grupę mają jedną z łatwiejszych... Ale Bułgarii nigdy nie można lekceważyć.. Jednak Kuba...

Już dziś zaczyna LŚ 2006 startuje spotkaniem:

Finlandia - Portugalia

Jak na razie to tyle.

Pozdro

Do góry
#612643 - 14/07/2006 01:31 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
boca juniors Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/05/2003
Quote:

Specjalista w dziedzinie siatkowki nie jestem ale wydaje mi sie ze kurs na Polske jest lekko zawyzony. mysle ze sobie poradza ze stanami. a przynajmniej gleboko w to wierze. lozano ich dobrze przygotuje. a tak szczerze mowiac to nie slyszalem zeby amerykanska siatkowka byla mocna. jesli sie myle poprawcie. kurs 2,7 na Polske jest dla mnie promocja nie do odpuszczenia. moze nie za szalencza stawke ale symbolicznie zagram. chyba ze stanowczo mi odmowicie.
ciekawy kurs jest na chiny. graja z wlochami i jak chinczycy nauczyli sie czegos od chinek to moga pokonac wlochow. 4,75 to ladnie wyglada. zachecam do komentarzy. pozdrawiam

amerykańska siatkówka nie jest mocna?
Z tego co wiem to jest 4 ekipa olimpiady w Atenach i mimo , że ostatnio nie grali w LŚ , to mają całkiem niezłą ekipe,sęk w tym , czy podejdą poważnie do tych rozgrywek a drugi sęk to chimeryczność naszych,którzy z kazym potrafią wygrać i pzregrać,jednak kursy na Stany faktycznie małe i można zagrać na naszych,jak nie w pierwszym to w drugim meczu,ale sznase powodzenia tak 50 na 50.
Ale napewno się nie zgodze,że amerykanska siatkówka jest na słabym poziomie...

Do góry
#612644 - 14/07/2006 01:37 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
boca juniors Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/05/2003
Ja osobiście zagram na Kube,Korea to siatkarska 2 liga,kubanczycy jak zwykle mocni,młoda ekipa,ambitni,dobrze wyszkoleni,myślę,że dadzą sobie rade z azjatami.
Drugi meczyk to Finlandia.
Skandynawowie zrobili spory postęp w tej dyscyplinie i grając u siebie z Portugalczykami maja spore szans na wygraną,bo goście z kolei staczają się w siatkarskiej hierarchi.Typy jeszcze do przemyślenia,ale taki dubelek mi się rysuje w głowie,ponadto jakieś handi +2,5 na kitajców jak znajde to zagram,albo wynik 1-3 ,2-3,Serbowie to już nie ta ekipa,lubią takie jajca odwalać no i Japońce też u siebie na Saipanie groźni.

Do góry
#612645 - 14/07/2006 05:06 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
Bezdomny Offline
AVE LAZIO

Meldunek: 18/05/2006
Korea-Kuba 2
Ekipa Kuby zawsze należała do najlepszych świecie.Koreańczycy są słabą niedoświadczoną ekipą.I w tym meczu powinno zadecydowac doświadczenie i umiejętności trenerskie.

Japonia-Serbia 2
Stawiam na Serbów bo są młodą drużyną.Serbowie zawsze należeli do światowej czołówki.Japończycy nie są zbyt mocnym rywalem ale mogą powalczyc.Według mnie mecz skończy się wynikiem 3-1 dla Serbów.

Co do meczu naszej reprezentacji to ja niewiem co oni pokaża.Bo Amerykanie słabi nie są i nawet grają w naszej lidze.Wyniki sparingów Polaków nie cieszą mnie i cudem będzie chociaż wygranie jednego meczu!

Do góry
#612646 - 14/07/2006 08:07 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
LART Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 09/12/2005
USA - Polska

Na początek powiem tylko tyle - kursy na Polaków niestety nie są przesadnie wysokie. No może ciuteńkę Ale poważnie USA po 4 letniej przerwie powracają do gry w LŚ. Jak już nadmienił J.R.Riquelme to 4 zespół Igrzysk. Rok temu wygrali puchar Panamerykański - a wiadomo kogo musieli pokonać żeby ten cel osiągnąć !! I tutaj respekcik. Poza tym chyba tylko oni w ostatnim czasie zdołali pokonać dwuktotnie Brazylię co nie jest łatwą sztuką. Poza tym w pucharze Wielkich Mistrzów w finale tylko ulegli Brazylii. Łatwo ograli pozostałych rywali w tym Włochów 3-0 !! Myślę, że dzisiaj o wygraną bedzie arcy ciężko. Do tego Lozano wypowiada się jasno, że priorytetem są MŚ na jesieni a LŚ dla kibiców no i na pewno dla kasy. Także widać, że pewnie Polacy się nie będą zabijać, ale powalczą bo jak na siatkówke to kasa do rozdania spora. Do tego dojdzie własny parkiet Amerykanów co jest na pewno dużym atutam. Ale tak naprawdę będzie liczyć się aktualna klasa zespołów. Amerykanie myślę, że poza LŚ pokazali, iż są ścisłą światową czołówką i nieobecność w LŚ była podyktowana innymi względami niż sportowymi. Jeżeli wygramy to będzie duży sukces. Ten mecz bedzie dwa razy cięższy niż z Kanadą z którą ostatnio raz przegraliśmy. O składach nawet nie piszę bo wiadomo. Jak wygramy jeden mecz z dwóch będzie już sukces, ale na pewno nie pierwszy. Pozdrawiam LART

Do góry
#612647 - 14/07/2006 08:44 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
solo24 Offline
veteran

Meldunek: 02/01/2006
ja osobiście twierdze ze polacy spokojnie ywgraja jeden meczyk w stanach....a który trudno powiedziec ale wcale sie nie zdziwie jesli to bedzie mecz numer 1!!moim zdaniem stawka na polaków nie powinna przekroczyc 2 zł!wkoncu bez przesady to ze wyszła im jedna impreza i jakies dwa inne mecz nie znaczy ze sa potęga!uważam ze powinnie sie mimo wszystko od nas jeszcze wiele nauczyc!!

Do góry
#612648 - 14/07/2006 10:27 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
cyrkluS Offline
addict

Meldunek: 01/01/2004
Wydaje mi się, że część osób, która wpisuje się w temacie nie ma zielonego pojęcia o tej dyscyplinie sportu, jaką jest siatkówka. Szczerze mówiąc to czytając wypowiedzi podobne do solo24 czy holly_7. Nie wiem naprawdę, jak wam przetłumaczyć. USA to bardzo silny zespół. Zawsze grali na wysokim poziomie a teraz ciągle taki prezentują. Wygrana dwukrotna z Brazylią to jest WIELKI POWÓD, by nazwać tą drużynę z czołówki. Dla tych hurra-znawców wystarczy powiedzieć, że w ostatnich latach ta sztuka Polakom się nie udała ani razu... Z resztą kilku Amerykanów gra w lidze polskiej. Wystarczy na nich spojrzeć. Są gwiazdami w naszej lidze, czego chyba nie trzeba udowadniać?

Polacy nie mieli miłego przyjęcia w Stanach. Źle ustawiony terminarz treningów (8 rano) oraz pewne kłopoty z zameldowaniem. Wszystko nie wpłynęło pozytywnie na nas. Jak sam Lozano mówi nie gramy o LŚ a szykujemy formę na MŚ. Z Amerykanami jest trochę inaczej. Siatkówka u nich nie jest zbyt dobrze opłacana a pula nagród w LŚ jest ogromna. Dla nich jest to również szansa dorobić do budżetu rodzinnego.

Reasumując wygrana Polaków ze Stanami na ich terenie dla mnie byłaby wielką niespodzianką. Sam poszedłem i dałem grubiej na USA, ponieważ buki jak dla mnie zrobiły prezent. Sam ustawiłbym linię gdzieś w granicach 1.35 - 2.85, ale to tylko moje mniemanie. Jeśli wygramy choć jeden mecz będę zaskoczony mile, ale jestem przekonany, że w pierwszym meczu nie mamy szans. Dla mnie w pierwszym meczu 3-0, 3-1 dla Amerykanów a w drugim dojdzie do tie-breaka po którym zadecyduje się zwycięstwo (jednak dla mnie Amerykanów).

Do góry
#612649 - 14/07/2006 10:44 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
solo24 Offline
veteran

Meldunek: 02/01/2006
nie mów mi ,ze nie znam realiów siatkówki bo od wielu lat jeżdze na mecze pls i reprezentacji gdyz mój kuzyn jest był uznanym 1szo ligowym zawodnikiem(obecnie trener) więc nie powiesz miz e nie znam tematu!sam grałem w ekstraklasie polskiej tyle,ze w innej dyscyplinie zespołowej...więc znam sie na sporcie od podszewki!twoje zdanie jets takie a moje inne.nie mówie,ze usa jest słabe tylko uważam ze moga sie wiele nauczyc jeszcze od polaków ktorzy maja bardziej doświadczonych graczy a mówienie ze amerykanie sa gwaizdami polskiej ligi to lekka przesada!!eatherton jets naprawde dobry ale czy taki billings to gwiazda??to chyba jakiś żart!jak dla mnie polacy spokojnie wygraja jeden mecz ale fakr=tycznie w pierwszym bedzie ciężej!!pozdrawiam

Do góry
#612650 - 14/07/2006 10:52 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
LOYD Offline
old hand

Meldunek: 25/08/2005
Witam

Nie jestem jakims specjalista od tej dyscypliny, ale lubie czasami cos naniej zarobic
I oto co rzucilo mi sie w oczy to mecz pomiedzy Finland - Portugal kurs na gosci w granicach 2,15 i jest to dlamnie niespodzianka ze jest tak wysoki Czyzby Finladczycy byli az tak mocni ?? Handi +1,5 1,70 jest jak najbardziej do grania prosze mnie sprostowac jesli czegos niewiem
Pozdrawiam

Do góry
#612651 - 14/07/2006 11:51 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
wariot22 Offline
veteran

Meldunek: 25/03/2006
No tez jestem zaskoczony kursem na Porugalie Moze Finwoie wyszli z lasu i zaczeli cos grac A tak ogolnie to nie polecam grac zbyt wysoko dzis bo to sa pierwsze mecze i roznie moze byc

Do góry
#612652 - 14/07/2006 11:57 Re: Liga Światowa 2006 cz.1
_WR_ Offline
enthusiast

Meldunek: 31/08/2005
Quote:

Witam

Nie jestem jakims specjalista od tej dyscypliny, ale lubie czasami cos naniej zarobic
I oto co rzucilo mi sie w oczy to mecz pomiedzy Finland - Portugal kurs na gosci w granicach 2,15 i jest to dlamnie niespodzianka ze jest tak wysoki Czyzby Finladczycy byli az tak mocni ?? Handi +1,5 1,70 jest jak najbardziej do grania prosze mnie sprostowac jesli czegos niewiem
Pozdrawiam

Finowie a nie Finlandczycy

Do góry
Strona 1 z 14 1 2 3 ... 13 14 >

Moderator:  rafal08