"Mówi Stanisław Szymanik, lekarz opiekujący się Justyną Kowalczyk, szef komisji medycznej PZN, członek komisji medycznej PKOl, i FIS: - Dziś Justyna zgodziła się na badanie diagnostyczne i prześwietlenie stopy. Jestem lekarzem ortopedą, stwierdziłem złamanie piątej kości śródstopia [Justyna na swoim profilu FB napisała, że jest to złamanie wielowarstwowe - rl]. Jest to rodzaj złamania stabilnego, to znaczy, że starty nie zagrażają jej zdrowiu ani nie pogarszają stanu złamania. W tej chwili więc najważniejsze dla zawodniczki jest zapewnienie jej komfortu w starcie na 10 km stylu klasycznym. Zastosowaliśmy po pierwsze blokadę [zastrzyk przeciwbólowy - rl], Justyna używa też specjalnej wkładki usztywniającej stopę. Nie wiem, czy podczas biegu odczuwa ból, ale subiektywna opinia zawodniczki jest taka, że nie odczuwa. Dalsze leczenie zostanie wdrożone po biegu na 10 km. Blokada została zgłoszona do komisji medycznej FIS i jest zgodna z przepisami antydopingowymi. Ponieważ zgłaszam kilkanaście takich przypadków dziennie, jestem pewien tego co robię i biorę za to pełną odpowiedzialność. Uraz jest mechaniczny, powstał na skutek uderzenia. O szczegóły proszę pytać Justynę. "