Dundelange - Rabotnicki 2 lub awans Rabotnicki Rabotnicki to jeden z niewielu klubów w Macedonnii, który nie ma kłopotów finansowych. Podczas gdy po zadłużonym Vardarze pomału pozostaje już tylko nazwa Rabotnicki ściągają do siebie najlepszych piłkarzy w kraju którzy oczywiscie zarabiaja także więcej niż w innych klubach. Rabotnicki gra najlepszą piłke w Macedonii i mistrzostwo dla tego zespołu nie było dziełem przypadku. Warto wspomnieć, że rok wczesniej zespół Macedoński rozgromił w 1 rundzie kwalifikacji Ligi Mistrzów 6-0 Skonto Ryga co swiadczy o dużym potencjale tej druzyny. w drugiej rundzie trafili na Lokomotiw Moskwa, który dość niespodziewanie miał spore problemy remisując w Skopije 1-1 i wygrywająć u siebie 2-0 po ciężkim meczu. Od Tego czasu sprzedano napastnika Maznova do Dyiarbakiru z Turcji srodkowego obrońce Kralevskiego do Hajduka Split. Jednak nastapiły też wzmocnienia jak Jermić z Partizana Belgrad (obrońca), czy brazylijczyka Neno, który potencjałem pewnie przypomina tych z Pogoni Szczecin. Teraz troche o gospodarzach. Grali oni w sezonie 2002/2003 z zespołem Vardaru także w pierwszej rundzie kwalifikacji CL i wypadli blado przegrywając wyjazd 0-3 i remisujac u siebie 1-1, choć w rewanzu Vardarowi już pewnie tak na zwycięstwie nie zależało. Największy sukces Dundelange to chyba gra przeciwko zespołowi Zrinjski który już powoloi słynie z dziwnych wyników( 0-1 Dundelange przegrywa u siebie by wygrać wyjazd po dogrywce 4-0). Jeżeli więc zepół gości będzie grał otwartą, ofensywną piłke możemy się spodziewać zwycięstwa Rabotnicki, tak więc awans Rabotnicki prawie pewny a dla odważnych 2 w pierwszym meczu.
Elbasani - Ekranas 1x lub 1 dla odważnychJak widać w poprzednich latach zespół Kaunas z Litwy radził sobie bardzo dobrze w pierwszej rundzie kwalifikacji. Jednak Malta czy Wyspy Owcze to nie Albania, gdzie zarówno reprezentacja jak i kluby z byle kim u siebie nie przegrywają. Oczywiscie jeżeli grają uczciwie. Ekranas wysoką forma nie moze się pochwalić. Zajmujący obecnie drugie miejsce w swojej lidze zespół z Litwy w piątek remisuje z zespołem ostatnim w tabeli 1-1 u siebie i na dodatek w 90 minucie. Do pierwszego Kaunas traci już bardzo dużo i o mistrzostwie mogą zapomnieć. Ten ostatni mecz to było albo odpuszczenie i czekanie na kwalifikacje CL albo spadek formy. Jednak bramka w ostatniej minucie może sugerować że aby ją strzelić i uniknąć kompromitacji musieli się sporo nabiegać. Do tego należy dołożyc podróż do Albanii która napewno nie wpłynie dobrze na forme gości. Mi osobiście wychodzi z tego 1 choc nie wiem za wiele o zespole gospodarzy,może ktoś jeszcze napisze coś interesującego.
B
irkirkara - B36 1 lub 1x dla mniej przekonanych Choć zespól z malty niakoniecznie wyjdzie najmocniejszym składem to jednak skłaniam się ku 1. Podobno kontrakt z zespołem z Malty podpisał...Andrzej Bledzewski(jestem troszke w szoku o ile oczywiście to prawda.), ponadto przyszli Guido Gallovich, Angelo Paradiso (dwóch Włochów),Hatim Sbai(Maroko - pomocnik)
Jedynka wychodzi mi z:
a)odległości
Tak na oko to jakies 3000 km jest z Wysp Owczych na Malte. Podróż troche potrwa.
b)temperatura
Różnica temperatur będzie pewnie wynosic z 20 do 30 stopni. Na Wyspach jest pewnie tak około 10 może 15 a na Malcie z 35 a w Słońcu to może dochodzić do 45.
Tak, więc (pamiętajcie by nigdy nie zaczynać zdania od "tak więc") piłkarze z Wysp Owczych wybiorą się pewnie raczej na wakacje do ciepłych krajów niż na mecz piłkarski. Wątpie by byli aż tak ambitni i biegali na maksa przez 90 minut a kurs na gospodarzy zachęcajacy. Jeżeli nie będzie jakiegoś wałka albo braku wykończenia akcji przez gospodarzy lub jakiejś nadludzkiej postawy bramkarza Owczarzy możemy się spokojnie spodziewać 1. Choć grają dwaj potentaci a przy takich to nie ma nic pewnego. Zastanawia mnie jeszcze ten przypis przy pierwszym poście, obok tego meczu "mecz w Ta' Qali (?)" Czyżby mieli się wybrać na spotkanie gdzie indziej? Może ktoś mnie oświeci?
My
pa - TNS x dla bardzo odważnych bądź under 2.5Mypa i ich ostatnia forma mnie nie przekonuje.
VPS vs. Myllykoski 3:0
Myllykoski vs. IFK Mariehamn 0:2
Myllykoski vs. HJK 0:0
FC Honka vs. Myllykoski 2:2
Myllykoski vs. Jaro 2:0
TPS Turku vs. Myllykoski 0:0
Mają kłopoty ze stwarzaniem okazji podbramkowych. Bez formy jest gwiazda zespołu Adriano. Granie na gospodarzy po takim kursie mnie nie przekonuje. Mecz może wyglądac tak, że gospodarze będą długo przy piłce jednak niewiele bedzie z tego wychodzić. TNS pewnie pojedzie do Finlandii znając kłopoty rywali i zagrają zapewne wybitnie defensywnie stąd prawdopodobny wydaje mi się under. Całkiem możliwe że mecz zakończy się 0-0 lub skromnym zwycięstwem gospodarzy,aczkolweik mogę się mylić. Stanowczo odradzam granie na 1 bo po takim kursie nie jest to warte rydzyka i nerwów.
Linfield - Gorica 2 lub awans gościGorica to najlepszy Słoweński zespół, inwestujący w młodzież, posiadający dobre zaplecze i odpadnięcie w pierwszej rundzie kwalifikacji byłoby dla ich dużą porażką.
Może Gorica nie przekonuje na wyjazdach ale zespół z Belfastu to półamatorzy, z którymi nie wypada przegrywać. W zespole gospodarzy nie zagraja Michael Gault - pomocnik, Oran Kearney - pomocnik, Andy Hunter - obrońca, Glenn Ferguson - napastnik..bo zdaje się że jest na wakacjach:). Gorica rok wcześniej odpadła z pucharów z druzyna z Albanii 2-0 u siebie i 0-3 wyjazd. Napewno teraz będą chcieli nie zawalić meczu na wyjeździe by móc poprawić wynik sprzed roku, który został uznany za bardzo niezadawalający. Czy poprawią? Zobaczymy, ja jednak myśle że sporo się nauczyli i powinni oba mecze potraktować bardzo serio.
Metalurg - Aktobe 1 Metalurg po ostatnich bardzo dobrych meczach( wyniki 7-1 u siebie czy 4-0 na wyjaździe mówią same za siebie) doznał porażki w meczu na szczycie łotewskiej ligi przegrywając wyjazd ze Skonto 1-2. Choć szybko w 7 minucie strzelili bramkę to jednak wytrzymali z tym do 75 kiedy nastąpiło wyrównanie a trzy minuty później było juz 1-2. Obecnie zajmują w lidze trzecie miejsce ze stratą 7 oczek do lidera Ventspils. Bilans u siebie to 5-1-1 a więc nie najgorszy. Jakby ktoś chciał się dowiedziec o nich czegoś więcej to mam tu ich numer telefonu 34 80 927, faks pod tym samym numerem:) Ponadto strona to
http://sport.metalurgs.lv/football/home.html Choć zawiele tam znalazłem. Zespół gości to dla mnie czarna magia. Wiem tyle że są z Kazachstanu i pewnie nie grają zbyt widowiskowo.
Droga z Kazachstanu na Litwe też troche zajmie co trzeba zawsze brać pod uwagę przy meczach międzynarodowych. Skłaniałbym się ku 1 w tym meczu ale nie jestem zbyt przekonany.
Cork - Apollon awans ApollonApollon to zespół stworzony z obcokrajowców. Piłkarze z Iraku, Rumunii, Portugalii czy Polski(Sosin) u siebie napewno bardzo groźny, jednak na wyjeździe niekoniecznie. W meczach na własnym gruncie Cork w lidze ma bilans 8-0-0 co robi wrażenie. Wyjazdy 1-4-2 co sugeruje ze są drużyną własnego boiska. Jeżeli zamierzają powalczyć o awans to mecz u siebie trzeba poprostu wygrać najlepiej bez straty gola. Cork napewno jest do tego zdolny. Posiada bardzo dobrą obrone. W składzie mają kilku reprezentantów do lat 21. Patrząc na wyniki Cork można sie spodziewac wyniku 1-0 jednak według mnie to rewanż zdecyduje, że awans wywalczy druzyna mająca bardziej doswiadczonych zawodników a mianowicie Apollon.
:futbol
:Pyunik - Sheriff no betAbsolutnie ciężko wskazać faworyta. Zupełnie tego nie ruszam bo tu moze byc wszystko. W meczach takich drużyn można się spodziewać jakiegoś przekrętu. Armenia u siebie przeważnie w miare mocna więc jak coś to jedynka za małą stawke.
S
ioni - Baku no betO sile Gruzińskiej piłki przekonała się ostatnio Wisła. Azerowie sprawe awansu pewnie postarają się rozstrzygnąć w meczu u siebie więc dopuszczają tutaj myśl o porażce. Gospodarze faworytami jednak dla mnie nie do grania.
TVMK - Hafnarjordur 1x lub underKtoś kiedyś wspomniał ze Hafnar to taka Bracelona Islandii.
No i to by się zgadzało bo w swoim kraju nie maja sobie równych. Jednak jak rok temu przyszło grać w kwalifikacjach CL to sie wszyscy na nich zawiedli. Mieli w lidze passe samych zwycięstw od początku sezonu a jak przyszło pokazać się w Europie to dostali od Neftachi Baku z Azerbejdżanu 0-2 na wyjeździe i 1-2 u siebie. TVMK w lidze ma bilans u siebie 6-2-1 i zajmuje 4 miejsce. Strata do pierwszej Levadii wynosi 12 punktów więc obrony tytułu raczej nie będzie. Nie spisują się w tym sezonie najlepiej a taki mecz powinien im wynagrodzić nie najlepszy sezon. Z tego pojedynku zostanie wyłoniony rywal dla Legii więc dla samego mistrza Polski lepszym rywalem byliby estończycy. Miejmy nadzieje, że nie zawiodą i piłkarze Legii nie będą musieli oglądać gejzerów na Islandii.
Shakhter - Siroki Brijeg awans SirokiSiroki jest to najlepiej poukładana druzyna z tego kraju. Na Białorusi warunki do rozwoju piłki nie są obecnie najlepsze.
Taka krótka analiza skłania mnie do awansu gości.