W poprzednim sezonie nie czuliśmy się jak kandydat do tytułu mistrzowskiego, ale w rzeczywistości ukończyliśmy ligę bardzo blisko niego. Nie czuliśmy się również jako faworyt rozgrywek Ligi Mistrzów, a przecież zaszliśmy aż do półfinału tych rozgrywek - mówi Mourinho.
Jeśli chodzi o ten sezon, kupiliśmy kilku kluczowych piłkarzy i wierzymy, że to oni podniosą naszą drużynę na wyższy poziom. Tak, teraz jesteśmy kandydatem do tytułu, ale jeśli spodziewacie się, że powiem, iż wygramy Premier League - czekacie na próżno.
Nie mogę tego powiedzieć, bo muszę uszanować te rozgrywki - jedyne, które mają więcej niż dwóch kandydatów do triumfu. Muszę szanować rywali i poczynione przez nich starania, bo starali się o wzmocnienie swoich i tak mocnych drużyn. Nie mniej jednak potwierdzam, że jesteśmy kandydatem do tytułu.
Dla mnie okres przygotowawczy był bardzo długi, natomiast dla niektórych zawodników był krótki. Powrót do prawdziwej rywalizacji to fantastyczne uczucie. Nigdy nie ukrywam tego, że lubię prawdziwe pojedynki, a tak długi okres bez odpowiedniego meczu jest dziwny.
Z uwagi na to, że jestem menedżerem od wielu lat i wiele już doświadczyłem, nie mówię, że czuję się zdenerwowany, albo odczuwam coś wyjątkowego. Nie, ja po prostu cieszę się z powrotu do prawdziwej rywalizacji. Dziś rozmawiałem o tym ze swoimi piłkarzami, którzy czują dokładnie to co ja.