Ja nie chcę zauważyć efektów tylko nauczyć się na tyle by mieć angielski komunikatywny i do roboty za granicę jechać w przyszłym roku, albo za 2 lata. Chce się uczyć od podstaw bo mam gigantyczne braki. Chciałbym sobie zrobić listę słówek, wydrukować je i zacząć się ich uczyć. Ten program co podałeś to pewnie jest tam wymowa co też jest dla mnie konieczne, ale lista słówek z jakiejś strony też by się przydała. Szkoła językowa to ostateczność.
Nie wiem co sie czepiasz
Pisząc o zauważalnych efektach chyba oczywiste że miałem na myśli poprawe znajomości języka, którą sam po prostu dostrzeżesz.
Skoro głównie chodzi ci o komunikatywność to tym bardziej polecam ten program, odpowiednia dla ciebie(czyt. niewielka) ilość gramatyki bo w tym przypadku schodzi to na drugi plan.
Klucz to regularność bo materialu jest tam wystarczająco.Jest bardzo fajny system powtórek, program zapamiętuje z którymi kwestiami masz problemy i często ci każe je sobie przypominać
Możesz spróbować też tego Henry'ego,sam zobaczysz co ci bardziej podchodzi.
No i w ramach rozrywki polecam ororo.tv,mnóstwo seriali za darmo z angielskimi napisami (filmy dostępne po wykupieniu subskrypcji). Dobre do osłuchania się, twój cel to pewnie UK więc możesz skupić się na brytyjskich pozycjach.