Skoro już zajrzałem do tego tematu to zapytam jeszcze o kilka nurtujących mnie kwestii
1. Nowe opłaty.
Opłata za nieaktywnego użytkownika –
2 € - wzrost z 1 do 2 EOpłata za wysłanie środków – 1,9% Limit 20 € -
wzrost z 1% do 1,9% i kwoty maksymalnego obciążenia z 10E do 20EOpłata za przekazanie środków na konto NETELLER – 3% -
do tej pory tego nie było (?)Opłata za przelew na konto bankowe – 5,50 €
- jeżeli dobrze widzę to wzrost z 2,95 E o 1,55 E
Opłata za przewalutowanie – 3,99% -
I to interesuje mnie najbardziej.
Na stronie (
https://www.skrill.com/pl/oplaty/) jest napisane, że już teraz za przewalutowanie pobierane jest 2,99-3,99%, wiec zrozumiałe jest, że teraz w każdym przypadku będzie to 3,99%.
I teraz pytanie - jak mogę dowiedzieć się ile wynosiła u mnie ta prowizja do tej pory? Z roomu/buka wypłacam w dolarach (mogę też w euro i w funtach), skrilla mam w złotówkach. W danych transakcji w rubryce opłaty jest 0, podany jest za to kurs. Czy oni tą prowizję obcinają z kursu czy jakoś inaczej?
Czy można tu coś pokobminowac żeby było taniej? Np. zmienić na skrillu walutę na euro, przelewać sobie z roomu też euro, wyplacać euro z bankomatów (widziałem, że w niektórych euronetach jest taka opcja), a potem wymieniać je na złotówki w banku/kantorze? Robi ktoś tak, będzie się to opłacać?
Jeszcze jedna kwestia. Czasem kiedy wielokrotnie w ciagu dnia (czy raczej wieczoru ;)) opłacam karta mniejsze kwoty to za którymś - może nawet nastym razem terminale zaczynają odrzucac transakcje. Nastepnego dnia karta działa juz normalnie. Środki na koncie są, dziennego limitu wydatków tez nie przekroczyłem. O co może chodzić? Jest jakies dobowe ograniczenie ilości transakcji? Może mam pecha i trafiam po prostu na techniczne problemy z serwisem :/