Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
2 puszki pomidorów (w sezonie zastępujemy świeżymi, obranymi ze skóry)
2 garści świeżych liści bazylii
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sól
makaron, np. spaghetti (u mnie Barilla nr 1) lub inny długi (pappardele, fettucine, tagliatele)
ser ricotta
Dodatkowo:
pół opakowania sałaty, np. roszponki, mix sałat
oliwa z oliwek extra virgin
cukier
octu balsamiczny
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i krótką chwilę smażymy na małym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy, aż się zredukuje, ok 20-30 minut.
2. Umytą sałatę skrapiamy oliwą z oliwek, odrobiną octu balsamicznego i 1 łyżeczką cukru. Mieszamy i odstawiamy.
3. Mniej więcej w połowie gotowania sosu nastawiamy garnek z posoloną wodą na makaron. Kiedy się zagotuje wrzucamy tyle makaronu, ile potrzebujemy (ja wrzucam zazwyczaj na 2 porcje, a sosu zostaje mi jeszcze na drugi dzień) i gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
4. Do zredukowanego sosu dodajemy grubo posiekaną bazylię, sól i cukier do smaku. Można dodać też trochę ostrej papryczki pepperoni. Mieszamy trzymając na ogniu jeszcze ok. 30 sekund i ściągamy z kuchenki.
4. Makaron odcedzamy, nie płuczemy pod wodą, tylko od razu wykładamy na talerz. Polewamy sosem, na wierzchu dodajemy 1-2 łyżki serka ricotta (można więcej).
5. Podajemy z sałatą i różowym winem.