Witam
Tez doskonale pamietam cyrk wokół Banku Śląskiego i krzyki radości tych co sprzedali i lament tych którzy mieli tylko potwierdzenia a myśleli że mają akcje.I cena debiutu - bodajże 6750000 co przy zakupie po 500000zł dawało 13,5 krotny zysk.I lament Pęka w sejmie,który walnie przyczynił się do marcowego spadku.
Ech, to były czasy jak ludzie brali wszystko, spotkałem się nawet osobiście w BM jak gościu chciał kupić WIG bo jak twierdził najrówniej rośnie.
Na pewno wielu z Was pamieta również małpke Karolinkę, która dobierała spółki losując pomarańcze z nazwami spółek.Też miała spore zyski i to większe od połowy maklerów biorących udział w tej zabawie.
Szkoda tylko że polskie społeczeństwo nie miało wtedy pojęcia o rynku finansowym i stąd póżniejszy płacz i odwrót od rynku.
Nie wszystkim było znane dalekowschodnie przysłowie giełdowe "drzewo do nieba rosnąć nie będzie"
Trudno,było i minęły złote czasy.
A nawiązując do tematu.Prowadzę notatki na temat niektórych spółek i oczywiście ich debiutów i podzielę się ze swymi spostrzeżeniami z ostatnich lat.
I tu dla Ciebie grzechuu i innych zainteresowanych tematem dobra wiadomość - nadal da się zarobić na debiutach.Nie są to kokosy z przed lat, niemniej zyski można osiągnąć.
I taka a`la tabelka.
nazwa spółki/cena emisyjna/debiut/zysk-strata
Rok 2002
Kruk 35zł 31,8zł -9,1%
Eldorado 15zł 15zł 0%
Zadebiutowały w tym roku równięż firmy Telmax i Emax(ale mam w tym przypadku tylko kursy odniesienia)
Rok 2003
Duda 20zł 21,90zł +9,5%
Hoop 21zł 27,60zł +31,4%
Impel 26zł 27,00zł +3,8%
Redan 12zł 13,85zł +15,4%
Śnieżka 22zl 25,4zł +15,3%
Rok 2004
jak na razie jeden debiut
ATM 36zl 45,1zł +25,2%
Trzeba wziąźć pod uwagę że w kilku przypadkach wystąpiły redukcje zapisów.
No i mała uwaga - mogą wystąpić małe różnice bo niektóre notatki zapomniałem po co pisałem ale na pewno nie wypaczyłem ogólnego trendu i wyniki będa bardzo zbliżone a najprawdopodobniej poprawne.
Jak więc widać na powyższym daje się nadal zarobić na zapisach i w porównaniu z lokatami bankowymi bardzo przyzwoicie.
I jeszcze jedna tabelka przedstawiająca możliwośc zarobku na danej spólce porównując cenę emisyjną z max. notowaniem od czasu debiutu na giełdzie do dnie dzisiejszego.
spólka/cena emisyjna/max. kurs od czasu debiutu/ zysk ew.strata
Kruk 35zł 35zl 0%
Eldorado 15zł 37zł +145%
Duda 20zł 62,5zł +212%
Hoop 21zł 100zł +376%
Impel 26zł 31zł +20%
Redan 12zł 20zł +66%
Śnieżka 22zł 30,4zl +38%
Te powyższe zyski wyglądają już rewelacyjnie ale trzeba pamietac o tym jak ciężko jest sprzedac spólke na samej górze ale tak czy owak inwestycje w te spólki dały zarobić.