Opcje tematu
#70126 - 07/01/2004 01:21 Debiuty na GPW
grzechuu Offline
member

Meldunek: 07/07/2003
Witam!
Na poczatku chcialem zaznaczyc ze w materii gieldowej jestem "zielony". Jednak od pewnego czasu pewien pomysl chodzi mi poglowie, chcialbym zebyscie go zweryfikowali, doradzili, moze conieco podpowiedzieli: Chodzi mi o granie TYLKO spolek debiutujacych na gieldzie. Zakladajac ze dysponuje spora iloscia gotowki, zakupuje na rynku pierwotnym akcje spolki, ktora lada dzien bedzie debiutowac na gieldzie. Oczywiscie "nadzieje sie" na redukcje, jednak na tyle duza kwote w to inwestuje ze nawet po redukcji spora suma zostanie przeze mnie zainwestowana. Z tego co wiem, ogromna wiekszosc akcji spolek, juz pierwszego dnia na gieldzie zyskuje kilka, kilkanascie a nawet kilkadziesiat %. Akcje te sprzedaje bardzo szybko, nawet juz pierwszego czy drugiego dnia od debiutu. W dalsze notowania tej spolki nie wnikam. Wykorzystuje jedyne jej "start" na gieldzie. Posluze sie tez przykladem: W ostatnich tygodniach debiutowala na gieldzie spolka "Śnieżka". Redukcje byly na poziomie 60%. Jednak pierwszego juz dnia na gieldzie jej ceny wzrosly blisko 30%. Rowniez spolka odziezowa "Redan" debiutujac przewyzszala wartosc emisyjna o 13%.
Bardzo prosze o wasze opinie na ten sposob grania, wszelkie wady, zalety. Czy jest wogole sens tak grac. Mam jeszcze pare pytan dotyczacych takiego grania:
1. Ile srednio spolek debiutuje na Warszawskiej Gieldzie w ciagu jednego roku?
2. Ile srednio zyskuja ceny akcji w pierwszym dniu notowan na gieldzie?
3. Jak czesto zdarza sie ze spolka debiutujac - traci na wartosci swoich akcji? Jakiej wielkosci sa to spadki?
4. Moze sa jakies charakterystyczne zachowania notowan akcji takich spolek w pierwszych tygodniach?
Bardzo prosze rowniez o wszelkie inne wskazowki dotyczace wyzej wymienionego sposobu. Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Do góry
Bonus: Unibet
#70127 - 07/01/2004 02:16 Re: Debiuty na GPW
miglanc Offline
addict

Meldunek: 16/01/2003
Witam!
Odnoszę się z szacunkiem do tego pomysłu, ale wydaje mi się on słabo przemyślany. Na debiut giełdowy spółki ma wpływ wiele czynnikó i to nie tylko takich związanych z wynikami finansowymi. Bardzo często ma na to wpływ aktualny trend panujący na giełdzie. To nie jest rok 1992 kiedy to pamietam zakupiłem swoje pierwsze akcje (Polifarb Cieszyn) po 90.000 zł (przed denominacją oczywiście) a debiutowały po 200.000 zł.I nie był to spektakularny debiut. A pamięta może ktoś szaleństwo z Bankiem Śląskim...........to były piękne czasy........wszystko rosło
Obecnie trzeba bardziej zróżnicować swój portfel inwestycyjny i nie lokować gotówki tylko w jedną spółkę, bo to niesie ze sobą bardzo duże ryzyko straty.

Wracając do tematu: nie za bardzo widzę w tym pomyśle sposób na zarabianie na giełdzie, ale jezeli ktoś miałby jakiś mały cynk to bardzo chętnie zakupię jakiegoś małego "byczka"

Pozdrawiam!!!

Do góry
#70128 - 07/02/2004 21:29 Re: Debiuty na GPW
Anonymous
Unregistered

Śląski? byłem tam
To już się nie powtórzy. Ale w lato były podobne klimaty...

Do góry
#70129 - 09/02/2004 04:42 Re: Debiuty na GPW
dardaw Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/03/2003
Witam
Tez doskonale pamietam cyrk wokół Banku Śląskiego i krzyki radości tych co sprzedali i lament tych którzy mieli tylko potwierdzenia a myśleli że mają akcje.I cena debiutu - bodajże 6750000 co przy zakupie po 500000zł dawało 13,5 krotny zysk.I lament Pęka w sejmie,który walnie przyczynił się do marcowego spadku.
Ech, to były czasy jak ludzie brali wszystko, spotkałem się nawet osobiście w BM jak gościu chciał kupić WIG bo jak twierdził najrówniej rośnie.

Na pewno wielu z Was pamieta również małpke Karolinkę, która dobierała spółki losując pomarańcze z nazwami spółek.Też miała spore zyski i to większe od połowy maklerów biorących udział w tej zabawie.
Szkoda tylko że polskie społeczeństwo nie miało wtedy pojęcia o rynku finansowym i stąd póżniejszy płacz i odwrót od rynku.
Nie wszystkim było znane dalekowschodnie przysłowie giełdowe "drzewo do nieba rosnąć nie będzie"
Trudno,było i minęły złote czasy.

A nawiązując do tematu.Prowadzę notatki na temat niektórych spółek i oczywiście ich debiutów i podzielę się ze swymi spostrzeżeniami z ostatnich lat.

I tu dla Ciebie grzechuu i innych zainteresowanych tematem dobra wiadomość - nadal da się zarobić na debiutach.Nie są to kokosy z przed lat, niemniej zyski można osiągnąć.

I taka a`la tabelka.
nazwa spółki/cena emisyjna/debiut/zysk-strata

Rok 2002
Kruk 35zł 31,8zł -9,1%
Eldorado 15zł 15zł 0%
Zadebiutowały w tym roku równięż firmy Telmax i Emax(ale mam w tym przypadku tylko kursy odniesienia)

Rok 2003
Duda 20zł 21,90zł +9,5%
Hoop 21zł 27,60zł +31,4%
Impel 26zł 27,00zł +3,8%
Redan 12zł 13,85zł +15,4%
Śnieżka 22zl 25,4zł +15,3%

Rok 2004
jak na razie jeden debiut
ATM 36zl 45,1zł +25,2%

Trzeba wziąźć pod uwagę że w kilku przypadkach wystąpiły redukcje zapisów.
No i mała uwaga - mogą wystąpić małe różnice bo niektóre notatki zapomniałem po co pisałem ale na pewno nie wypaczyłem ogólnego trendu i wyniki będa bardzo zbliżone a najprawdopodobniej poprawne.

Jak więc widać na powyższym daje się nadal zarobić na zapisach i w porównaniu z lokatami bankowymi bardzo przyzwoicie.

I jeszcze jedna tabelka przedstawiająca możliwośc zarobku na danej spólce porównując cenę emisyjną z max. notowaniem od czasu debiutu na giełdzie do dnie dzisiejszego.

spólka/cena emisyjna/max. kurs od czasu debiutu/ zysk ew.strata
Kruk 35zł 35zl 0%
Eldorado 15zł 37zł +145%
Duda 20zł 62,5zł +212%
Hoop 21zł 100zł +376%
Impel 26zł 31zł +20%
Redan 12zł 20zł +66%
Śnieżka 22zł 30,4zl +38%

Te powyższe zyski wyglądają już rewelacyjnie ale trzeba pamietac o tym jak ciężko jest sprzedac spólke na samej górze ale tak czy owak inwestycje w te spólki dały zarobić.

Do góry
#70130 - 10/02/2004 01:13 Re: Debiuty na GPW
grzechuu Offline
member

Meldunek: 07/07/2003
dzieki dardaw, na taka odpowiedz liczylem jeszcze jedno, skąd najłatwiej brać informacje na temat debiutujacych spółek i terminów na ich zapisy? z tego co wiem to na dniach koncza sie zapisy na PLASTBOX

Do góry
#70131 - 10/02/2004 02:24 Re: Debiuty na GPW
dardaw Offline
Pooh-Bah

Grzechuu - jeśli chcesz sie w to bawić to nie możesz tego traktować z doskoku.Musisz być z giełdą na bieżąco aby nie wpaść w jakies gówno.
Wszelkie informacje na temat nowych emisji znajdziesz bez problemu w sieci.Większośc stron związana z giełdą oferuje takie informacje.
Powinno być coś na stronach biur maklerskich, wgpw, na stronach parkietu czy na portalach finansowych albo na bankierze.Jest tego w sieci naprawde mnóstwo.
Na informacje dotyczące Plastboxu niestety namiaru nie mam bo w nich nie wchodzę.
Wrzuć cos mądrego na wyszukiwarke i na pewno bez problemu znajdziesz sporo stron, które powinienes często i gęsto odwiedzać.

Do góry
#70132 - 10/02/2004 02:36 Re: Debiuty na GPW
dardaw Offline
Pooh-Bah

Masz jeszcze na szybko.

Plastbox - zapisy na akcje serii D od dzisiaj do 12 lutego.
W transzy dla małych inwestorów czeka 130 000 akcji w cenie 27 zł.

Cena ustalona na podstawie book-buildingu. Stanęło na maksymalnej cenie z widełek 20-27zł.

Jeśli chcesz w to wchodzić to wspomóż się kredytem z BM.Przy tej ilości akcji zapowiada sie spora redukcja.

A przy okazji namiar na kalendarium :
http://mojeinwestycje.interia.pl/gie/pierw/aktualne_obraz?emid=225

http://www.tf.pl/kalendarium.php

Do góry