Ja nie wiem czy postawienie na USA to dobry wybór. Nikt tego nie wie. Czas to zweryfikuje. A moje odpowiedzi powyżej.
A moze postawienie na USA ma podloze historyczne. My juz probowalismy szukac przyjaciol w Europie i wiemy jak to sie konczylo. Kiedy tylko byla okazja to nas zostawiali w sytuacji zycia lub smierci. Nasze specyficzne polozenie geograficzne jest pewnym problemem (oczywiscie moze tez byc wielkim plusem). Bardziej w tym kierunku bym upatrywal tego przywiazania do USA chociaz trudno sie nie zgodzic ze za wiele to my na tym nie zarabiamy.
Ale to wie, byc moze jest to najlepsza mozliwa opcja, ciezko tak ocenic teraz. Mysle ze dopiero za dziesiatki lat bedzie wiadomo czy to byl dobry ruch.
To znowu nie jest takie zero-jedynkowe, bo:
- Zawsze nas ciągnęło do Anglosasów ale też Ci nas sprzedali w Jałcie Stalinowi
- PIS wmawia nam w każdych Wiadomościach, że USA gwarantuje nam bezpieczeństwo. Poniekąd racja.
- Ale nie zapominajmy, że gdyby USA nie miało interesu być w Polsce to mieliby w piździe historię, bo liczą się tylko interesy a nie to czy nas lubią czy nie
- A interes USA ma na razie spory. Bo koncepcja Trójmorza jest klinem na trasie Nowego Jedwabnego Szlaku pomiędzy Chinami a Niemcami. USA chce tu odgrywać rolę na własnych interesów.
Dobra koniec tych rozkminek, bo ja Akhu wpadnie to mam bana.