http://www.wolnypoker.org/aktualnosci/nowelizacja-ustawy-hazardowej-przyjeta-przez-sejmPodczas porannego głosowania, Sejm przyjął nowelizację ustawy hazardowej. I to pomimo wielu wątpliwości co do procesu jej uchwalania.
Jeszcze przed głosowaniem, na mównicy pojawił się poseł Artur Górczyński: -W 2009 roku przy uchwalaniu ustawy o grach hazardowych, dopuściliśmy się błędu, jakim był brak notyfikacji przez Komisję Europejską. Dziś będziemy głosować nad nowelizacją tej ustawy i niestety prawdopodobnie znowu dopuścimy się tego samego błędu. Dlaczego? Dlatego, że projekt jaki został przesłany do Komisji Europejskiej i dostał możliwość notyfikacji jest całkowicie innym projektem niż ten, który będziemy dzisiaj głosować.
Na potwierdzenie tego jest pismo ministra Jacka Cichockiego, który pyta, dlaczego te dwa projekty tak bardzo się różnią. Podczas prac nad tym projektem, nie przedstawiono nam uwag skierowanych przez Komisję Europejską. Przedstawiono tylko opinię resortu na temat tych uwag. Już raz resort [Ministerstwo Finansów- WP] pomylił się. Nie róbmy jeszcze raz tego samego błędu. Apeluję do posłów Platformy Obywatelskiej, którzy wiem, że znają tę sytuację, która grozi Polsce; ile tracimy na tej ustawie; ile tracą kluby sportowe. Apeluję do posłów PSL. Dwa dni temu podczas tej debaty sami mówiliście, że ta ustawa jeżeli nie będzie jeszcze raz notyfikowana, to za nią nie zagłosujecie. Mam nadzieję, że dzisiaj swoje stanowisko podtrzymacie.
Moje pytanie brzmi. Panie ministrze Neneman, dlaczego podczas prac nie odniesiono się do pisma z Biura Analiz Sejmowych z dnia 30. kwietnia bieżącego roku, które też jasno mówi, że ten projekt, który teraz będzie głosowany- żeby wszystko było zgodnie z prawem legislacji- powinien jeszcze raz zostać wysłany do notyfikacji?-.
Wiceminister finansów Jarosław Neneman odpowiedział: -Ta niezgodność, o której pan poseł mówi, wynika z tego, że przesłaliśmy na Komitet Stały Rady Ministrów propozycję modyfikacji ustawy o zmianie ustawy o grach hazardowych. W międzyczasie Rządowe Centrum Legislacji przyjęło poprawki i w związku z tym ten dokument nazywał się ,,Propozycja poprawek do ustawy o zmianie ustawy o grach hazardowych. Merytorycznie było to identyczne, różniło się nazwą.
Co do uwagi, że projekt wymaga ponownej notyfikacji. Projekt wymagałby takiej notyfikacji, gdyby wprowadzono istotne zmiany. I proszę pozwolić, że zacytuję: ,,Nie wymaga się ponownej notyfikacji jeśli zmiany (…) zgodnie z wnioskiem Komisji Europejskiej zmierzają do usunięcia przeszkód w handlu. Proszę mi wskazać w tych zmianach, które przyjęliśmy, które zmiany nie są zgodne z wnioskiem Komisji i nie zmierzają do usunięcia przeszkód w handlu-.
Poseł Górczyński odpowiedział: -Panie ministrze, nie jestem w stanie tego wskazać, ponieważ na etapie prac utajniliście wnioski Komisji, tylko postawiliście opinię resortu na temat tych wniosków. Nikt na sali nie jest w stanie wskazać tych, które są zgodne, a które nie-.
Po tej krótkiej dyskusji przystąpiono do głosowania. Wzięło w nim udział 434 posłów. Za głosowało 242 posłów, przeciw 186, wstrzymało się 6, nie głosowało 25. Szczegółowe wyniki znajdziecie na stronie internetowej Sejmu.
W środę, podczas drugiego czytania projektu nowelizacji w Sejmie, poseł Górczyński stwierdził: -Ustawa jak na razie przynosi tylko i wyłącznie skutki negatywne. Już kilkukrotnie mówiłem o stratach w budżecie państwa szacowanych na 6-9 miliardów złotych. (…) Tej ustawy nie ma co nowelizować. Tu trzeba napisać całkowicie nowe prawo-.
Poseł Romuald Garczewski z Polskiego Stronnictwa Ludowego przekonywał: -(…)I stąd moim zdaniem konieczność zawieszenia prac legislacyjnych nad projektem i skierowanie tego projektu do ponownej notyfikacji w KE, jak konkluduje to opinia BAS. (…) Klub PSL ma nadzieję, że ustawa najpierw będzie notyfikowana-. Dzisiejsze głosowanie w wykonaniu PSL jednak nie przyniosło przełomu. Spośród 38 posłów, udział w głosowaniu wzięło 35. ,,Za” nowelizacją zagłosowało 30 posłów, a 5 było przeciw.