Ja uważam że problemu nie ma. Czy my naprawdę mamy sędziów którzy odbiegają poziomem od naszej ligi ?
Nie jestem fachowcem od sędziowania, a już tym bardziej nie jestem w stanie ocenić arbitrów z innych lig więc opieram się na jedynej mi dostępnej skali porównawczej, czyli rozgrywki gdzie "ścierają" się piłkarskie federacje.
Z tego co się orientuję nasi sędziowie dalej gwiżdżą w Europie, a nasi piłkarze już dawno tam nie kopią. I umówmy się, ten sezon nie jest wyjątkowy.
Nie wiem jak wy ale ja bym wolał żeby było odwrotnie
ciekawy głos w dyskusji
Też bym tutaj wielce nie demonizował naszych arbitrów. W każdym kraju narzekactwo na ich pracę jest baardzo duże.
Popatrzcie jak gwiżdżą w Anglii, przecież to jest często komedia, Hiszpanie też nie mają dobrego "pijaru". Włosi dyskusje na temat pracy sędziów to w ogóle mają rozdmuchaną do granic balonika.
Sam często narzekam, ale i tak uważam, że we Włoszech sędziowanie nie jest takie złe.
Generalnie zmierzam do tego, że błędy sędziowskie były, są i będą bez względu na to czy jest VAR czy nie.
Ja też uważam, że jeśli się Marciniak czy inny Kwiatkowski pomyli to się pomyli bo się pomylił, a nie dlatego, że zrobił to specjalnie.
PS a jakie było pytanie?