#958971 - 14/02/2007 08:52
Walentynki
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 12/12/2006
|
Chciałbym się dowiedzieć jak użytkownicy forum je spędzają. Ja osobiście przygotowuje kolacje na dziś dla mojej "dziewczyny".Dziewczyny cudzysłowiu gdyż po ponad dwóch latach się rozchodzimy.Nie za ładnie pewnie ten wieczór będzie wyglądał ale cóż, takie życie bywa i tak. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego wszystkim zakochanym 
|
Do góry
|
|
|
|
#959005 - 14/02/2007 09:14
Re: Walentynki
[Re: Szewa]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/09/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#959006 - 14/02/2007 09:15
[Re: Szewa]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
U mnie walentynki już się zaczeły  Najpierw wspólne śniadanie, teraz siedze chwilke przed kompem i zastanawiam się nad tenisem - ona cały czas obok. Kupiłem jej już chyba wszystko i zawsze mówi, że nic jej nie potrzeba  Na obiad pewnie pójdzie do rodziców, ale cały wieczór nasz. Położe się w łózku z moją historią i będziemy się sobą zajmować.
|
Do góry
|
|
|
|
#959021 - 14/02/2007 09:21
[Re: lukiwa]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/04/2006
|
Nie uznaje i nie znosze Walentynek... szkoda tylko ze moja przyjaciolka ma odmienne zdanie. Ogolnie bylem wczoraj zapozyczyc sie troche u kumpla, by jej cos drobnego kupic, ale stwierdzilem ze kupie symboliczna roze a reszte kasy wplace do... MB  Zaraz trzeba sie isc ogarnac, pojechac, posiedziec... Nie chce mi sie masakrycznie  Dobrze ze dzis impreza 
|
Do góry
|
|
|
|
#959023 - 14/02/2007 09:22
[Re: shane]
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#959037 - 14/02/2007 09:27
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 12/03/2006
|
Bet24 "Mamy dla Ciebie... randkę z piękną dziewczyną w ekskluzywnej restauracji. Jeśli więc do tej pory uważałeś, że Walentynki to dzień zupełnie nie dla Ciebie, możesz zmienić zdanie. Tylko sobie wyobraź - dziewczyna jak marzenie, 177 cm wzrostu, śnieżnobiały uśmiech i miłe usposobienie. Aby wygrać tę randkę marzeń, wystarczy, że napiszesz na adres polska@bet24.com i przyślesz nam wiersz, łączący w sobie tematykę miłosną i... bukmacherską. Na maile czekamy aż do niedzieli!" Powodzenia 
|
Do góry
|
|
|
|
#959059 - 14/02/2007 09:41
|
Carpal Tunnel
|
Bukmacherke pokochałem, Serce swoje jej oddałem, ***ą, Gdy się gracze Nam sprzedają, Jednak ja się nie poddaje, Kase dalej jej oddaje, Ona czasem jest wspaniała, Chociaż dawno wyliniała, Nieopuszcze nigdy jej, Hej, hej, hej Wygram? 
|
Do góry
|
|
|
|
#959064 - 14/02/2007 09:43
|
Carpal Tunnel
|
Bukmacherke pokochałem, Serce swoje jej oddałem, Czasem wałki mnie wkurzają, Gdy się gracze Nam sprzedają, Jednak ja się nie poddaje, Kase dalej jej oddaje, Ona czasem jest wspaniała, Chociaż dawno wyliniała, Nieopuszcze nigdy jej, Hej, hej, hej Wygram?  BTW. ktoś cenzure wprwoadził  Poprzedni post do kasacji.
|
Do góry
|
|
|
|
#959071 - 14/02/2007 09:45
[Re: Kameleon]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#959074 - 14/02/2007 09:47
[Re: $port]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/02/2004
|
Chciałbym się dowiedzieć jak użytkownicy forum je spędzają. Ja osobiście przygotowuje kolacje na dziś dla mojej "dziewczyny".Dziewczyny cudzysłowiu gdyż po ponad dwóch latach się rozchodzimy.Nie za ładnie pewnie ten wieczór będzie wyglądał ale cóż, takie życie bywa i tak. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego wszystkim zakochanym zydoamerykanskie swieto masz szczescie ze u nas malo hindusów bo by cie zadziobali na smierc.
|
Do góry
|
|
|
|
#959105 - 14/02/2007 10:10
[Re: nOcnY]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/08/2005
|
Też nie lubię Walentynek. Święto to jest od niedawna i wyparło prawdziwy polski dzień zakochanych. Jakoś spędzić je trzeba. Kupiłem drobny upominek swojej Kochanej i spędzimy wieczór przy lampce wina. Ona doskonale wie co do niej czuję i nie muszę udowadniać tego akurat 14. lutego. Robię to cały rok i chyba mi to wychodzi  Szczerze to nie rozumie robienia rezerwacji w restauracjach na 3 tygodnie wcześniej. Pójdę jutro do lokalu spokojny i pewny, że miejsce się znajdzie  Szczerze to wolałbym dzisiaj o 22.00 zagrać walentynkowy turniej w pokera na RedPoker, niestety nie wiem czy uda mi się wyrwać do tej godziny  Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#959124 - 14/02/2007 10:27
[Re: th0mas]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2005
|
zarzuce walentynkowym dowcipem  -Co robisz w walentynki ? -Biceps i klate
|
Do góry
|
|
|
|
#959307 - 14/02/2007 11:42
[Re: Mr_Andrew]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
Bet24 "Mamy dla Ciebie... randkę z piękną dziewczyną w ekskluzywnej restauracji. Jeśli więc do tej pory uważałeś, że Walentynki to dzień zupełnie nie dla Ciebie, możesz zmienić zdanie. Tylko sobie wyobraź - dziewczyna jak marzenie, 177 cm wzrostu, śnieżnobiały uśmiech i miłe usposobienie. Aby wygrać tę randkę marzeń, wystarczy, że napiszesz na adres polska@bet24.com i przyślesz nam wiersz, łączący w sobie tematykę miłosną i... bukmacherską. Na maile czekamy aż do niedzieli!" Powodzenia Pytał się ktoś czy można randkę wymienić na bonus ???
|
Do góry
|
|
|
|
#959375 - 14/02/2007 12:16
[Re: rcsade]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/01/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#959509 - 14/02/2007 13:27
[Re: Pierniczek]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/03/2003
|
Dlaczego obchodzicie Boże Narodzenie?? Przecież to święto jest żydowskie, a nie polskie. Ale dawno nie słyszałem podobnej głupoty.
|
Do góry
|
|
|
|
#959520 - 14/02/2007 13:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Brawo za podejście do sprawy czubek  Nie czaję Was panowie...dlaczego piszecie, że Walentynki są świętem amerykańskim?? One są świętem międzynarodowym!!! Dlaczego obchodzicie Boże Narodzenie?? Przecież to święto jest żydowskie, a nie polskie. Tak samo Wielkanoc...Takie narzekanie nie ma sensu! Jakby ktoś wymyślił święto bukmachera to by się wpłaty do buków posypały jak z bata strzelił i NIKT z Was nie narzekałby na takie święto. Czy ktoś z Was narzeka na święto piwa?! NIE a święto o wiele głupsze niż walentynki, bo niby po co czcić wodę z chmielem? Jeżeli nie chcecie sami z siebie "uroczyście" spędzić Walentynek to zróbcie to przynajmniej dla Waszych partnerek. Bo im w przeciwieństwie do Was na tym zależy...pzdr http://wprost.pl/ar/?O=100872&I=1259Więcej w przedostatnim numerze "Wprost" A z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą, to "lekko" przesadziłeś. Żydowskie święta  taa...
|
Do góry
|
|
|
|
#959534 - 14/02/2007 13:39
[Re: Zbigniew]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Ale sie napinacie:P Jedni beda swietowac, inni nie coz w tym dziwnego?? Cos w stylu jestem gejem musze to pokazac??  Dzien jak kazdy inny wedlug mnie, ale cieple slowo i maly kwiatek nikomu krzywdy nie zrobi, a ze komus przeszkadza, no coz tak bywa  Moja Najdrozsza znalazla dzis rano kwiatek i kilka cieplych slow chocby dlatego ze bedzie jej sie milo pracowalo i nie bedzie jedna z tych ktorym ukochany nic nie ofiarowal bo nie "obchodzi" tego "swieta" 
|
Do góry
|
|
|
|
#959541 - 14/02/2007 13:43
|
Carpal Tunnel
|
Zbigniew pierwsi chrześcijanie byli żydami i to in zaczęli obchodzić śmierć Jezusa...takie są fakty! A data 25.12 została przejęta od pogańskiego święta ku czci boga słońca. Miało to miejsce gdy chrześcijaństwo stało się dominującą religią w Rzymie. Pierwsi chrześcijanie byli żydami. Sorry, ale w momencie, gdy stali się chrześcijanami, to już nie byli żydami. Nie można wyznawać tych dwóch religii jednocześnie. To święto nie jest żydowskie tylko chrześcijańskie.
|
Do góry
|
|
|
|
#959554 - 14/02/2007 13:48
[Re: Biszop]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Z jednej strony krytykujemy Amerykanów za ich głupotę, ignorancję, itp., a z drugiej z bezkrytyczną naiwnością przymujemy wszystko, co nam podsuną pod nos. Najgorsze jest to nachalne promowanie Walentynek na 1-2 tygodnie przed. Telewizja, radio, gazety. Romantyczne piosenki, kolacje przy świecach, upominki i tak dalej, i tak dalej. Wszystko to sprawia, że ten dzień wbrem zamierzeniom przestaje być wyjątkowy, bo wszyscy zaczynają raptem kochać i być kochanym. Przychodzi jednak kolejny dzień i wszystko znika, jak za dotknięciem magicznej różdżki. Wyobrażam też sobie, jak w ten dzień czują się osoboy, które nie mają komu wysłać walentynki... PS. Oczywiście wysłałem swojej Ukochanej walentynkę, żeby nie czuła się "pokrzywdzona" dzisiaj ale my swoje PRAWDZIWE święto obchodzimy w sobotę 
|
Do góry
|
|
|
|
#959555 - 14/02/2007 13:49
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/10/2005
|
Zbigniew pierwsi chrześcijanie byli żydami i to in zaczęli obchodzić śmierć Jezusa...takie są fakty! A data 25.12 została przejęta od pogańskiego święta ku czci boga słońca. Miało to miejsce gdy chrześcijaństwo stało się dominującą religią w Rzymie. Pierwsi chrześcijanie byli żydami. Sorry, ale w momencie, gdy stali się chrześcijanami, to już nie byli żydami. Nie można wyznawać tych dwóch religii jednocześnie. To święto nie jest żydowskie tylko chrześcijańskie. Świeto paschy było świętem żydowskim, a Jezus je obchodził mimo iż był chrześcijaninem. A tak nawiasem to żydzi są chrześcijanami!
|
Do góry
|
|
|
|
#959566 - 14/02/2007 13:53
[Re: marzano]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
to nie o to chodzi Biszop ze ktos nie obchodzi tego swieta, tylko dlaczego Twoja (moja, jego, ich) ukochana ma czuc ze ja kochasz tylko dzis, 14 lutego? czy tak ciezko jest kupic kwiatek raz w miesiacu czy tygodniu, a nawet co dzien napisac ladnego smska z milym slowem dla najdrozszej? Musisz mi na slowo uwierzyc ze moja Ukochana nie dostaje moich oznak milosci tylko w tym dniu  Zreszta w poprzednim poscie chcialem pokazac ze to "swieto" mi dynda w okolicach plecow, chodzi jakby o druga strone choc wiem ze gdybym sie dzis nie wykazal to nawet by na mnie okiem nie mrugnela z tego powodu  Zreszta Twoje pytanie mozna odwrocic, dlaczego mam nic nie okazywac dzisiaj?? Bo sa tacy ktorzy tego nie zrobia tylko i wylacznie dla zasady?? Bez jaj, nie przeginajmy ani w jedna ani w druga, niech kazdy sam decyduje:)
|
Do góry
|
|
|
|
#959567 - 14/02/2007 13:54
|
Carpal Tunnel
|
LOL Jak żydzi mogą być chrześcijanami?  Wytłumacz mi to, bo nie rozumiem. Jezus był chrześcijaninem? Jezus nie wierzył w Boga, więc jak mógł być wyznawcą wiary?
|
Do góry
|
|
|
|
#959615 - 14/02/2007 14:18
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/09/2006
|
LOL Jak żydzi mogą być chrześcijanami?  Wytłumacz mi to, bo nie rozumiem. Jezus był chrześcijaninem? Jezus nie wierzył w Boga, więc jak mógł być wyznawcą wiary? No nie wiesz? Ja też nie. A zdanie: "Pierwsi chrześcijanie byli żydami" to tak samo jakbym napisał: Pierwsi biali byli murzynami. Chrześcijanie dzielą się na katolików, żydów i protestantów.
Raczej nie żydów, a prawosławnych. Myślałem, że judaizm i chrześcijaństwo to co innego, ale OK, dzięki, przejrzałem na oczy  Dla mnie jesteś mistrzem świata.
|
Do góry
|
|
|
|
#959625 - 14/02/2007 14:24
[Re: Azzaro]
|
Carpal Tunnel
|
Chrześcijaństwo - (łac. christianitas ) religia monoteistyczna i rodzina związków wyznaniowych głoszących nauczanie o mesjaństwie i synostwie bożym Jezusa Chrystusa, jego męczeńskiej i odkupieńczej śmierci oraz zmartwychwstaniu. Świętą księgą chrześcijan jest Biblia. Chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu i wyłoniło się z niego ok. połowy I wieku. Największa religia na świecie pod względem liczby wyznawców, biorąc pod uwagę wszystkie odłamy wchodzące w jej skład.
Klasyczny podział dzieli chrześcijaństwo na trzy główne odłamy:
* katolicyzm - obejmujący przede wszystkim rzymski katolicyzm oraz inne wyznania katolickie, ponad miliard wiernych * wschodnia ortodoksja - do której zaliczamy prawosławie oraz kościoły wschodnie, razem ponad 300 mln wiernych * protestantyzm - grupa wielu różnorodnych wyznań obejmująca m. in. anglikanizm , luteranizm, kalwinizm, metodyzm, prezbiterianizm, baptyzm, unitarianizm oraz pentakostalizm. Najstarsze z nich wywodzą się z XVI wiecznej Reformacji.
Nie wiem w którym miejscu mylę pojęcia "wyznanie" i "religia". Religia to np. chrześcijaństwo lub judaizm, a wyznanie to np. katolicyzm lub prawosławie. Jeżeli się mylę to wytłumacz mi jak to jest. Judaizm i chrześcijaństwo to są dwie różne religie.
Bakubak, nazwa "chrześcijaństwo" nie pochodzi od "chrzest" tylko od "Chrystus". Podejrzewam, że słowo "chrzest" po hebrajsku brzmi nieco inaczej niż po polsku (i śmiem twierdzić, że "chrzest" w języku polskim pochodzi od słowa "Chrystus").
|
Do góry
|
|
|
|
#959755 - 14/02/2007 14:55
[Re: xqwzts]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 28/09/2005
|
Zbigniew: hehe no spoko moze i rzeczywiscie Jezus wlasciwie nie mogl byc wyznawca Chrzescijansktwa bo ono jako religia powstalo potem no ale z drugiej strony to chyba zdawal sobie sprawe ze jest mejaszem (prorokiem) i z pewnoscia wierzyl ze jest synem bozym, wiedzial tez ze umrze meczensko i ze zmartwychwstanie no wiec spelnial zalozenia Chrzecijanstwa  to tylko takie glupie dywagacje  P.S. Moze i chrzest w jezyku polskim pochodzi od Chrystus ale slowo to jako przydomek Jezusa pochodzi wlasnie od czynnosci chrztu  pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#959778 - 14/02/2007 15:05
[Re: bkbk]
|
Carpal Tunnel
|
Zbigniew: hehe no spoko moze i rzeczywiscie Jezus wlasciwie nie mogl byc wyznawca Chrzescijansktwa bo ono jako religia powstalo potem no ale z drugiej strony to chyba zdawal sobie sprawe ze jest mejaszem (prorokiem) i z pewnoscia wierzyl ze jest synem bozym, wiedzial tez ze umrze meczensko i ze zmartwychwstanie no wiec spelnial zalozenia Chrzecijanstwa  to tylko takie glupie dywagacje  Chodziło mi o to, ze Jezus nie mógł wierzyć w Boga, bo on był Bogiem (już słyszę tłum odszczepieńców, że nie był  ). Tak samo ty nie wierzysz, że piszesz na tym forum jako bakubak tylko to wiesz. P.S. Moze i chrzest w jezyku polskim pochodzi od Chrystus ale slowo to jako przydomek Jezusa pochodzi wlasnie od czynnosci chrztu  pozdro No nie mów mi, że słowo "Chrystus" pochodzi z języka polskiego od słowa "chrzest"  Z greckeigo christós – namaszczony, pomazaniec, mesjasz.
|
Do góry
|
|
|
|
#959847 - 14/02/2007 15:29
[Re: Mr_Andrew]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 12/10/2005
|
Bet24 "Mamy dla Ciebie... randkę z piękną dziewczyną w ekskluzywnej restauracji. Jeśli więc do tej pory uważałeś, że Walentynki to dzień zupełnie nie dla Ciebie, możesz zmienić zdanie. Tylko sobie wyobraź - dziewczyna jak marzenie, 177 cm wzrostu, śnieżnobiały uśmiech i miłe usposobienie. Aby wygrać tę randkę marzeń, wystarczy, że napiszesz na adres polska@bet24.com i przyślesz nam wiersz, łączący w sobie tematykę miłosną i... bukmacherską. Na maile czekamy aż do niedzieli!" Powodzenia Jaka Kochanie Twoja cena, wolisz w dolarach czy wolisz w PLN-ach? Jaka cena? Za dom i rodzinę ... Powiedz.. Bym nie wpier.. się na minę, Teraz u buków ciężko haruję, Najlepsze kursy zawsze znajduję, Powiedz .. Jaka Kochanie Twoja cena, wolisz w dolarach czy wolisz w PLN-ach? Gdybym nie miał tego co posiadam, to nie chciałabyś nawet ze mną gadać ... Właśnie wysłałem 
|
Do góry
|
|
|
|
#960004 - 14/02/2007 16:21
[Re: Kuba88]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#960047 - 14/02/2007 16:37
[Re: Goget]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/04/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#960600 - 14/02/2007 18:43
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/11/2004
|
Dlaczego obchodzicie Boże Narodzenie?? Przecież to święto jest żydowskie, a nie polskie. Tak samo Wielkanoc... Ewangelia według świętego Jana 8:31 - 47: "31 Wtedy powiedział Jezus do Żydów, którzy Mu uwierzyli: <<Jeżeli będziesz trwać w nauce mojej, będziecie prawdziwie moimi uczniami 32 i poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli>>. 33 Odpowiedzieli Mu: <<Jesteśmy potomstwem Abrahama i nigdy nie byliśmy poddani w niczyją niewolę. Jakżeż Ty możesz mówić: "Wolni będziecie?">> 34 Odpowiedział im Jezus: <<Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Każdy, kto popełnia grzech, jest niewolnikiem grzechu. 35 A niewolnik nie przebywa w domu na zawsze, lecz Syn przebywa na zawsze. 36 Jeżeli więc Syn was wyzwoli, wówczas będziecie rzeczywiście wolni. 37 Wiem, że jesteście potomstwem Abrahama, ale wy usiłujecie Mnie zabić, bo nie przyjmujecie mojej nauki. 38 Głoszę to, co widziałem u mego Ojca, wy czynicie to, coście słyszeli od waszego ojca>>. 39 W odpowiedzi rzekli do Niego: <<Ojcem naszym jest Abraham>>. Rzekł do nich Jezus: <<Gdybyście byli dziećmi Abrahama, to byście pełnili czyny Abrahama. 40 Teraz usiłujecie Mnie zabić, człowieka, który wam powiedział prawdę usłyszaną u Boga. Tego Abraham nie czynił. 41 Wy pełnicie czyny ojca waszego>>. Rzekli do Niego: <<Myśmy się nie urodzili z nierządu, jednego mamy Ojca - Boga>>. 42 Rzekł do nich Jezus: <<Gdyby Bóg był waszym Ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. 43 Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. 44 Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. 45 A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. 46 Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie? 47 Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście>>." 1 List do Tesaloniczan 2:15-16: "15 Żydzi zabili Pana Jezusa i proroków, i nas także prześladowali. A nie podobają się oni Bogu i sprzeciwiają się wszystkim ludziom. 16 Zabraniają nam przemawiać do pogan celem zbawienia ich; tak dopełniają zawsze miary swych grzechów. Ale przyszedł na nich ostateczny gniew Boży." A na temat polskiego Bożego Narodzenia i Wielkanocy poszukaj sobie tutaj informacji: linkI nie bredź więcej.
|
Do góry
|
|
|
|
#960903 - 14/02/2007 20:08
Re: Walentynki *DELETED*
[Re: Igor]
|
stranger
Meldunek: 14/02/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#961064 - 14/02/2007 20:35
[Re: vitex]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#961069 - 14/02/2007 20:36
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#961088 - 14/02/2007 20:39
|
Carpal Tunnel
|
Co roku w walentynki przypomina mi się ta piosenka Filipinek o Walentynie Władimirównej Tierieszkowej: link "Wala! Wala! Wala! Wala! Pan Twardowski z góry Woła poprzez chmury: Brawo, Walu, bis! I zaśpiewał Wali Z księżycowej dali "Walentyna Twist” Walentyna, Walentyna Już gwiazd kraina ją dobrze zna. Były kwiaty dla Gagarina A Walentyna twista ma! Walentyna, Walentyna To pierwsza w świecie podniebna miss. Jej imieniem więc się zaczyna Najnowszy "Walentyna Twist” Może księżyc stary Znajdzie dwie gitary, przyśle tobie list, Żebyś przyleciała, Żebyś zaśpiewała "Walentyna Twist” Walentyna, Walentyna Już gwiazd kraina ją dobrze zna. Były kwiaty dla Gagarina A Walentyna twista ma! Walentyna, Walentyna To pierwsza w świecie podniebna miss. Jej imieniem więc się zaczyna Najnowszy "Walentyna Twist"" Dla młodych jest dzień, a starsi mają noc zakochanych z 21 na 22 czerwca: link"Skakanie przez ogniska i tańce wokół nich miały oczyszczać, chronić przed złymi mocami i chorobą, a palenie na stosach ofiar, składanych z drobnej zwierzyny i ptactwa oraz magicznych ziół, zapewniało urodzaj tudzież płodność zwierząt i ludzi. Noc sobótkowa była również nocą łączenia się w pary. Niegdyś kojarzenie małżeństw należało do głowy rodu oraz ważniejszej starzyzny rodu i "wynajmowanych" przezeń zawodowych swatów. Ale dla dziewcząt które nie były jeszcze nikomu narzeczone i pragnęły uniknąć zwyczajowej formy dobierania partnerów, noc Kupały była wielką szansą na zdobycie ukochanego. Młode niewiasty plotły wianki z kwiatów i magicznych ziół, wpinały w nie płonące łuczywo i w zbiorowej ceremonii ze śpiewem i tańcem powierzały wianki falom rzek i strumieni. Trochę poniżej czekali już chłopcy, którzy - czy to w tajemnym porozumieniu z dziewczętami, czy też liczący po prostu na łut szczęścia - próbowali wyłapywać wianki. Każdy, któremu się to udało, wracał do świętującej gromady, by zidentyfikować właścicielkę wyłowionej zdobyczy. W ten sposób dobrani młodzi mogli kojarzyć się w pary bez obrazy obyczaju, nie narażając się na złośliwe komentarze czy drwiny. Owej nocy przyzwalano im nawet na wspólne oddalenie się od zbiorowiska i samotny spacer po lesie. Przy okazji rzeczonego spaceru młode dziewczęta i młodzi chłopcy poszukiwali na mokradłach kwiatu paproci, wróżącego pomyślny los. O świcie powracali do wciąż płonących ognisk, by przepasawszy się bylicą, trzymając się za dłonie, przeskoczyć przez płomienie. Skok ów kończył obrządek przechodzenia przez wodę i ogień, i w tym jednym dniu w roku swojego czasu stanowił podobnież rytuał zawarcia małżeństwa." źródło
|
Do góry
|
|
|
|
#961206 - 14/02/2007 21:01
[Re: nOcnY]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/10/2005
|
http://www.korespondent.pl/index.php?x=czytelnia/mcdowell_zmartwychwstanie7 -- przeczytejcie w podsumowaniu(na samym dole) punkt 2 http://www.feminoteka.pl/news.php?readmore=1022 - i to też "Jakkolwiek Jezus Chrystus, wszyscy Apostołowie i jego uczniowie byli praktykującymi Żydami, to jednak powstające gminy chrześcijańskie wkrótce stały się ofiarami prześladowań ze strony wspólnot żydowskich. Niejednokrotnie też na kartach Nowego Testamentu padają oskarżenia pod adresem Żydów. Z drugiej strony powstający chrystianizm, skierowane przeciwko Żydom nauczanie św. Pawła, legły u podłoża antyjudaizmu i są często uważane za jedno ze źródeł współczesnego antysemityzmu." "# List do Rzymian 1:16 - Ewangelia niesie zbawienie najpierw dla Żydów a potem dla pogan; * 11 - Żydzi zawsze byli i zawsze pozostaną umiłowanym narodem Boga - są oni wrogami Ewangelii tylko dla tej przyczyny, by poganie mogli także dostąpić zbawienia, lecz przy końcu czasów Żydzi będą ostatnim narodem, który powszechnie przyjmie chrześcijaństwo; uważanie się za lepszego od Żydów jest pychą, którą potępia sam Bóg; werset 29 mówi, że błogosławieństwo Abrahama (przejawiające się np. w dobrobycie materialnym) pozostanie niezmiennie na Żydach, niezależnie od ich stosunku do chrześcijaństwa;" "List do Efezjan 2:21 - wspólnota żydowska była jedyną, która znała Boga w ciągu stuleci poprzedzających czasy Jezusa." z wikipedia.pl Z tego wynika iż skoro Jezus i apostołowie byli żydami to obchodzenie śmierci żyda jest świętem żydowskim.
|
Do góry
|
|
|
|
#961266 - 14/02/2007 21:17
|
newbie
Meldunek: 14/02/2007
|
Nie macie większych problemów?
|
Do góry
|
|
|
|
#961288 - 14/02/2007 21:23
|
Carpal Tunnel
|
Z tego wynika iż skoro Jezus i apostołowie byli żydami to obchodzenie śmierci żyda jest świętem żydowskim. Z tego nic nie wynika i pokaż mi choć jednego żyda, który obchodzi śmierć Jezusa? Albo dam Ci łatwiejsze zadanie: pokaż mi choć jednego chrześcijanina obchodzącego śmierć Jezusa? 
|
Do góry
|
|
|
|
#961295 - 14/02/2007 21:26
[Re: Loki]
|
Carpal Tunnel
|
Ja mam, np. taki, że tak się dzisiaj najadłem, że mam uczucie jakby zaraz miał mi eksplodować brzuch. Kurde, no widzę, że ktoś pisze zupełnie nielogiczną rzecz to zareagowałem  Dobra z mojej strony to koniec w tym temacie. Mogę kontynuować na priv. Tu już nie śmiećmy (sam tego nie lubię).
|
Do góry
|
|
|
|
#961732 - 15/02/2007 00:08
[Re: Klakier]
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
a tak szczerze wedlug mnie kto ma walentynke ten obchodzi  liczy sie gest, dobre slowo i wystarczy! A kto nie ma ten sie moze najebac* czyt (ja  ) i wszystko giteez Bardzo mądrze Nie przywiązywałem do tego dnia szczególnej wagi. Dzis też nie za bardzo. Ale spędziłem bardzo miły wieczór z dziewczyną i z tego bardzo się ciesze 
|
Do góry
|
|
|
|
#962040 - 15/02/2007 03:38
[Re: Igor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/06/2004
|
Z tego wynika iż skoro Jezus i apostołowie byli żydami to obchodzenie śmierci żyda jest świętem żydowskim. Z tego nic nie wynika i pokaż mi choć jednego żyda, który obchodzi śmierć Jezusa? Albo dam Ci łatwiejsze zadanie: pokaż mi choć jednego chrześcijanina obchodzącego śmierć Jezusa? 1. Mało to ochrzczonych Żydów? 2. Cholera jasna! Co ja w tym roku będę robił w Wielki Piątek A co do Walentynek to nie ma co narzekać, znam głupsze święta np. Dzień Świstaka Komercjalizacji podlega współcześnie wszystko łącznie z Bożym Narodzeniem, tak więc trzeba się przyzwyczaić! To że są one wymysłem amerykańskim mam w głębokim poważaniu, Dzień Kobiet też jest, ale jemu to się z kolei dostawało za komunizm  Walentynki to świetna okazja, żeby przełamać opory i wyznać skrywane dotąd uczucia. Poza tym zawsze miło jest coś podarować ukochanej osobie  Sam jakoś nigdy wielkiej wagi do tej uroczystości nie przywiązywałem, ale jeżeli ktoś chce to czemu nie 
|
Do góry
|
|
|
|
#962746 - 15/02/2007 12:39
[Re: Emrod]
|
Carpal Tunnel
|
1. Mało to ochrzczonych Żydów? Ochrzczony Żyd nie jest już żydem lecz jest chrześcijaninem.
|
Do góry
|
|
|
|
#2044378 - 10/02/2008 05:33
[Re: zostać modem_MLS]
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2051226 - 12/02/2008 03:39
|
Carpal Tunnel
|
U mnie walentynki już się zaczeły  Najpierw wspólne śniadanie, teraz siedze chwilke przed kompem i zastanawiam się nad tenisem - ona cały czas obok. Kupiłem jej już chyba wszystko i zawsze mówi, że nic jej nie potrzeba  Na obiad pewnie pójdzie do rodziców, ale cały wieczór nasz. Położe się w łózku z moją historią i będziemy się sobą zajmować. W piątek egzamin...z historii, więc już wiem jak spędze kolejne walnetynki 
|
Do góry
|
|
|
|
#2051850 - 12/02/2008 05:15
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/04/2006