Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#959551 - 14/02/2007 13:48 Re: Walentynki [Re: Pierniczek]
marzano Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/10/2002
mozna jak najbardziej ale zmierzam do tego, że Walentynki staja sie takim swietem jak Dzien Babci czy Dziadka ew. dzien walki z aids - jeden dzien w roku kiedy o nich pamietasz a przez reszte roku nawet sie nie zapytasz co u nich slychac jesli nie masz z nimi blizszego kontaktu...

Do góry
Bonus: Unibet
#959554 - 14/02/2007 13:48 Re: Walentynki [Re: Biszop]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Z jednej strony krytykujemy Amerykanów za ich głupotę, ignorancję, itp., a z drugiej z bezkrytyczną naiwnością przymujemy wszystko, co nam podsuną pod nos.

Najgorsze jest to nachalne promowanie Walentynek na 1-2 tygodnie przed. Telewizja, radio, gazety. Romantyczne piosenki, kolacje przy świecach, upominki i tak dalej, i tak dalej.

Wszystko to sprawia, że ten dzień wbrem zamierzeniom przestaje być wyjątkowy, bo wszyscy zaczynają raptem kochać i być kochanym. Przychodzi jednak kolejny dzień i wszystko znika, jak za dotknięciem magicznej różdżki.

Wyobrażam też sobie, jak w ten dzień czują się osoboy, które nie mają komu wysłać walentynki...

PS. Oczywiście wysłałem swojej Ukochanej walentynkę, żeby nie czuła się "pokrzywdzona" dzisiaj ale my swoje PRAWDZIWE święto obchodzimy w sobotę \:\)

Do góry
#959555 - 14/02/2007 13:49 Re: Walentynki [Re: Zbigniew]
Pierniczek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/10/2005
Originally Posted By: Zbigniew
Originally Posted By: Pierniczek
Zbigniew pierwsi chrześcijanie byli żydami i to in zaczęli obchodzić śmierć Jezusa...takie są fakty! A data 25.12 została przejęta od pogańskiego święta ku czci boga słońca. Miało to miejsce gdy chrześcijaństwo stało się dominującą religią w Rzymie.

Pierwsi chrześcijanie byli żydami. Sorry, ale w momencie, gdy stali się chrześcijanami, to już nie byli żydami. Nie można wyznawać tych dwóch religii jednocześnie. To święto nie jest żydowskie tylko chrześcijańskie.

Świeto paschy było świętem żydowskim, a Jezus je obchodził mimo iż był chrześcijaninem. A tak nawiasem to żydzi są chrześcijanami!

Do góry
#959565 - 14/02/2007 13:52 Re: Walentynki [Re: Pierniczek]
Zvoni Offline
member

Meldunek: 03/01/2007
kolacja we dwoje, dookoła świece i porozrzucane płatki róż....
klimatyczna muzyka i \:\) \:\)

Do góry
#959566 - 14/02/2007 13:53 Re: Walentynki [Re: marzano]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Originally Posted By: marzano
to nie o to chodzi Biszop ze ktos nie obchodzi tego swieta, tylko dlaczego Twoja (moja, jego, ich) ukochana ma czuc ze ja kochasz tylko dzis, 14 lutego? czy tak ciezko jest kupic kwiatek raz w miesiacu czy tygodniu, a nawet co dzien napisac ladnego smska z milym slowem dla najdrozszej?

Musisz mi na slowo uwierzyc ze moja Ukochana nie dostaje moich oznak milosci tylko w tym dniu ;\)

Zreszta w poprzednim poscie chcialem pokazac ze to "swieto" mi dynda w okolicach plecow, chodzi jakby o druga strone choc wiem ze gdybym sie dzis nie wykazal to nawet by na mnie okiem nie mrugnela z tego powodu \:\)

Zreszta Twoje pytanie mozna odwrocic, dlaczego mam nic nie okazywac dzisiaj?? Bo sa tacy ktorzy tego nie zrobia tylko i wylacznie dla zasady??
Bez jaj, nie przeginajmy ani w jedna ani w druga, niech kazdy sam decyduje:)

Do góry
#959567 - 14/02/2007 13:54 Re: Walentynki [Re: Pierniczek]
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
LOL

Jak żydzi mogą być chrześcijanami? \:D Wytłumacz mi to, bo nie rozumiem.

Jezus był chrześcijaninem? Jezus nie wierzył w Boga, więc jak mógł być wyznawcą wiary?

Do góry
#959573 - 14/02/2007 13:58 Re: Walentynki [Re: Zbigniew]
marzano Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/10/2002
jak najbardziej Biszop dzis tez wypada wreczyc jakis drobiazg ukochanej tym bardziej jesli dla niej Walentynki cos znacza, chodzi mi o to aby nie wyolbrzymiac rangi tego "swieta" do niebotycznych rozmiarow - kazdy dzien jest dobry na milosc ;\)

Do góry
#959574 - 14/02/2007 13:58 Re: Walentynki [Re: Zbigniew]
Pierniczek Offline
Pooh-Bah

Normalnie Zbigniew, bo mylisz pojęcia wyznanie i religia. Chrześcijanie dzielą się na katolików, żydów i protestantów. Wszystkie wyznania wierzą w tego samego boga ale nie uznają Jezusa jako jego syna. proste?!

Do góry
#959576 - 14/02/2007 13:59 Re: Walentynki [Re: Pierniczek]
bkbk Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/09/2005
jakby nie patrzec to Jezus otrzymal chrzest od Jana Chrzciciela wiec chyba jednak byl...

Do góry
#959601 - 14/02/2007 14:10 Re: Walentynki [Re: Szewa]
Azzaro Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/03/2006
A dlaczego mamy strajkowac,lub nienawidzic tego??? ja niepatrze na to jak na nic zwiazanego z ameryka, dla mnie to dzien specjalny, w którym mozna olac wszystko troche bardziej, miec wszystko w dupie,a zajac sie troche wiecej soba nawzajem. Owszem kazdego dnia tak powinno byc i u mnie jest, ale w ten dzien mozna dac cos wiecej od siebie. A z ta ameryka to chyba jakis kompleks U.S.A , bo równie dobrze mozna powiedziec" na ch.. mi sylwester balowac moge w kazdy z 365 dni w roku", ale jednak po cos on jest.Walentynki to swieta kochajacyhc sie ludzi, a nie dzień chwału u.s.a.

Do góry
#959615 - 14/02/2007 14:18 Re: Walentynki [Re: Zbigniew]
zostać modem_MLS Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/09/2006
Originally Posted By: Zbigniew
LOL

Jak żydzi mogą być chrześcijanami? \:D Wytłumacz mi to, bo nie rozumiem.

Jezus był chrześcijaninem? Jezus nie wierzył w Boga, więc jak mógł być wyznawcą wiary?

No nie wiesz? Ja też nie. A zdanie: "Pierwsi chrześcijanie byli żydami" to tak samo jakbym napisał: Pierwsi biali byli murzynami.

Originally Posted By: Pierniczek

Chrześcijanie dzielą się na katolików, żydów i protestantów.

Raczej nie żydów, a prawosławnych.

Myślałem, że judaizm i chrześcijaństwo to co innego, ale OK, dzięki, przejrzałem na oczy \:D Dla mnie jesteś mistrzem świata.

Do góry
#959625 - 14/02/2007 14:24 Re: Walentynki [Re: Azzaro]
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Chrześcijaństwo - (łac. christianitas ) religia monoteistyczna i rodzina związków wyznaniowych głoszących nauczanie o mesjaństwie i synostwie bożym Jezusa Chrystusa, jego męczeńskiej i odkupieńczej śmierci oraz zmartwychwstaniu. Świętą księgą chrześcijan jest Biblia. Chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu i wyłoniło się z niego ok. połowy I wieku. Największa religia na świecie pod względem liczby wyznawców, biorąc pod uwagę wszystkie odłamy wchodzące w jej skład.

Klasyczny podział dzieli chrześcijaństwo na trzy główne odłamy:

* katolicyzm - obejmujący przede wszystkim rzymski katolicyzm oraz inne wyznania katolickie, ponad miliard wiernych
* wschodnia ortodoksja - do której zaliczamy prawosławie oraz kościoły wschodnie, razem ponad 300 mln wiernych
* protestantyzm - grupa wielu różnorodnych wyznań obejmująca m. in. anglikanizm , luteranizm, kalwinizm, metodyzm, prezbiterianizm, baptyzm, unitarianizm oraz pentakostalizm. Najstarsze z nich wywodzą się z XVI wiecznej Reformacji.

Nie wiem w którym miejscu mylę pojęcia "wyznanie" i "religia". Religia to np. chrześcijaństwo lub judaizm, a wyznanie to np. katolicyzm lub prawosławie. Jeżeli się mylę to wytłumacz mi jak to jest.
Judaizm i chrześcijaństwo to są dwie różne religie.

Bakubak, nazwa "chrześcijaństwo" nie pochodzi od "chrzest" tylko od "Chrystus". Podejrzewam, że słowo "chrzest" po hebrajsku brzmi nieco inaczej niż po polsku (i śmiem twierdzić, że "chrzest" w języku polskim pochodzi od słowa "Chrystus").

Do góry
#959647 - 14/02/2007 14:32 Re: Walentynki [Re: Zbigniew]
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Jak bylem mlodszy to ulegalem troche magii tego swieta (fakt ze bylo go mniej w mediach). Teraz to wrecz rzygam ta komercja i reklama na kazdym kroku. Nie mniej moja luba kwiatka dostanie, zeby jej nie bylo przykro

Do góry
#959660 - 14/02/2007 14:35 Re: Walentynki [Re: Logan]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Żydzi chrześcijanami

Świat się poprzewracał do góry nogami \:D

Do góry
#959719 - 14/02/2007 14:48 Re: Walentynki [Re: $port]
xqwzts Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/03/2005
Originally Posted By: $port
Chciałbym się dowiedzieć jak użytkownicy forum je spędzają. Ja osobiście przygotowuje kolacje na dziś dla mojej "dziewczyny".Dziewczyny cudzysłowiu gdyż po ponad dwóch latach się rozchodzimy.Nie za ładnie pewnie ten wieczór będzie wyglądał ale cóż, takie życie bywa i tak.

Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego wszystkim zakochanym \:p

A ja to sie dzisiaj oswiadcze... \:p

Do góry
#959755 - 14/02/2007 14:55 Re: Walentynki [Re: xqwzts]
bkbk Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/09/2005
Zbigniew: hehe no spoko moze i rzeczywiscie Jezus wlasciwie nie mogl byc wyznawca Chrzescijansktwa bo ono jako religia powstalo potem no ale z drugiej strony to chyba zdawal sobie sprawe ze jest mejaszem (prorokiem) i z pewnoscia wierzyl ze jest synem bozym, wiedzial tez ze umrze meczensko i ze zmartwychwstanie no wiec spelnial zalozenia Chrzecijanstwa \:D to tylko takie glupie dywagacje \:D P.S. Moze i chrzest w jezyku polskim pochodzi od Chrystus ale slowo to jako przydomek Jezusa pochodzi wlasnie od czynnosci chrztu \:\) pozdro

Do góry
#959778 - 14/02/2007 15:05 Re: Walentynki [Re: bkbk]
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: bakubak
Zbigniew: hehe no spoko moze i rzeczywiscie Jezus wlasciwie nie mogl byc wyznawca Chrzescijansktwa bo ono jako religia powstalo potem no ale z drugiej strony to chyba zdawal sobie sprawe ze jest mejaszem (prorokiem) i z pewnoscia wierzyl ze jest synem bozym, wiedzial tez ze umrze meczensko i ze zmartwychwstanie no wiec spelnial zalozenia Chrzecijanstwa \:D to tylko takie glupie dywagacje \:D

Chodziło mi o to, ze Jezus nie mógł wierzyć w Boga, bo on był Bogiem (już słyszę tłum odszczepieńców, że nie był ;\) ). Tak samo ty nie wierzysz, że piszesz na tym forum jako bakubak tylko to wiesz.

Quote:
P.S. Moze i chrzest w jezyku polskim pochodzi od Chrystus ale slowo to jako przydomek Jezusa pochodzi wlasnie od czynnosci chrztu \:\) pozdro

No nie mów mi, że słowo "Chrystus" pochodzi z języka polskiego od słowa "chrzest" \:\)

Z greckeigo christós – namaszczony, pomazaniec, mesjasz.

Do góry
#959793 - 14/02/2007 15:10 Re: Walentynki [Re: Zbigniew]
prenumerator_GW Offline
veteran

Meldunek: 10/12/2006
w walentynki jak zwykle sie najebie hihi

pozdro

Do góry
#959796 - 14/02/2007 15:11 Re: Walentynki [Re: Zbigniew]
Pierniczek Offline
Pooh-Bah

a świadkowie jehowi i żydzi to nie to samo?! Zawsze mi się wydawało, ze tak..

Do góry
#959806 - 14/02/2007 15:15 Re: Walentynki [Re: Pierniczek]
Landzaat Offline
veteran

Meldunek: 31/07/2006
Szczerze to z tematu o Walentynkach zrobiliście temat o wyznaniach i religiach \:p Jak chcecie się kłócić to róbta se temat o tym i tam możecie się przekrzykiwać ;\) A ja za bardzo nie lubię walentynek bo to jest zbyt przereklamowane święto \:p

Do góry
Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >

Moderator:  Biszop, rafal08