#1284687 - 08/06/2007 16:21
Re: UK oraz Irlandia :)
[Re: barciu]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 07/11/2003
|
Nie bylem na zadnym meczu, choc widzialem stadiony United, City i Liverpool/Everton. Z atrakcji, ktore powinienes jeszcze zobaczyc: Imperial Musuem of War, Museum of Science and Industry, Chinatown (polecam bufety - za 5-6 funtow zarcie do oporu w ogromnym wyborze, moj ulubiony to ten poza Chinatown, na Oxford Str, przy Portland Str). Poza miastem: centrum Liverpool (World's Museum) i Albert Dock (kilka bezplatnych muzeow, platne muzeum The Beatles); Peak District; lunapark w Blackpool; rzymskie ruiny w Chester.
|
Do góry
|
|
|
|
#1284707 - 08/06/2007 16:41
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/08/2004
|
hehe, super posty juz nie moge sie doczekac kiedy tam bede. czuje ze bedzie bardzo ciekawie Byl ktos na meczu United lub City? A moze Boltonu badz Liverpoolu bo tez bardzo blisko? Jakie wrazenia? A no i co warto stamtad sobie przywiezc czego u nas nie ma lub jest duzo drozsze w Polsce? Slyszalem ze oplaca sie tam kupowac perfumy i markowe ciuchy (pzoa jeansami ze zlym zamkiem ;)) Pozdrawiam! Ja byłem na meczu FCL Szkoda, że przegrali.
|
Do góry
|
|
|
|
#1284888 - 08/06/2007 19:47
[Re: Bart87]
|
Pooh-Bah
|
Fajne miasto i wiele ciekawych rzeczy do zobaczenia w okolicy. Generalnie, Walia to przemili ludzie, niezrozumialy jezyk, zamki i zielone wzgorza
|
Do góry
|
|
|
|
#1284902 - 08/06/2007 19:53
[Re: Hornblower]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 28/04/2005
|
Fajne miasto i wiele ciekawych rzeczy do zobaczenia w okolicy. Generalnie, Walia to przemili ludzie, niezrozumialy jezyk, zamki i zielone wzgorza Wlasnie boje sie troszke o jezyk czy dam sobie rade. Wierze,z e z czasem bedzie coraz lepiej A jak wyglada sytuacja z praca w Cardiff? Doszly mnie sluchy, ze mieszkajacy tam Polacy bardzo sie boja naplywu rodakow bo moze byc ciezko z praca....zastanawiam sie tylko czy maja na mysli brak pracy "jakiejkolwiek" czy pracy przyzwoitej i za dobra kase
|
Do góry
|
|
|
|
#1284912 - 08/06/2007 20:10
|
Pooh-Bah
|
Akurat w Cardiff dominuje raczej angielski (ale z akcentem walijskim to juz nie jest latwa sprawa). Walia jest ustawowo dwujezyczna ( rejon, w ktorym spotkalem najwiecej ludzi poslugujacych sie walijskim jako pierwszym jezykiem, to Carmarthenshire, ok 50%), ale spoko - kazdy zna angielski. Co do pracy w Cardiff, niestety nie znam sytuacji. Moge ci jedynie podac namiar na dobra sprawdzona agencje w Chepstow, ale to kawalek drogi w strone Bristolu http://www.merlinrecruitment.com
|
Do góry
|
|
|
|
#1285146 - 08/06/2007 22:30
[Re: Linc]
|
addict
Meldunek: 28/04/2006
|
Bardzo drogie sa ubezpieczenia samochodowe, czasami moga nawet przewyzszyc cene auta albo przynajmniej do niej sie zblizyc ( mowa tu o autach starszych i o duzej pojemnosci )
Wszystko zalezy w jakiej firmie .... ja place za swoj samochod o pojemnosci 2.0 16 V rocznik 1998 300 funtow rocznie.. natomiast znajomy identyczny samochod w innej firmie placi 600 funtow... - przy placeniu prawie zawsze podaje sie cash do reki !!! O ile nie chcesz uchodzic za chama
Nie zgadzam sie z tym.. nie zauwazylem aby placac karta ktos dal znac ze jestes takowym chamem.. wiekszosc jakbys nie zauwazyl placi karta... no chyba ze w Man jest inaczej..
|
Do góry
|
|
|
|
#1285186 - 08/06/2007 22:44
[Re: Vintec]
|
Pooh-Bah
|
Vintec, ty chyba jestes wtorny analfabeta. 1. nie pisze o placeniu karta, tylko cashem 2. co z tego ze zazwyczaj placi sie karta? cash jeszcze nie wyszedl z obiegu. Ot, kolega sobie cos napisal, byle by jeden post wiecej miec
|
Do góry
|
|
|
|
#1285254 - 08/06/2007 23:05
[Re: Vintec]
|
Pooh-Bah
|
Mysl, zanim zabierasz glos. A jak masz cos do mnie, to nie jezdzij po mojej rodzinie. Dla mnie sprawa skonczona.
|
Do góry
|
|
|
|
#1286005 - 09/06/2007 04:03
[Re: grekugreku]
|
veteran
Meldunek: 29/08/2005
|
Vintec jakie masz prawko polskie czy brytyjskie?? ciezko mi uwierzyc ze na polskim prawku tyle placisz ja mam polowke 98r 1.6 i place 800 rocznie a patrzylem w roznych firmach i na polskim prawku za chiny nigdzie bym nie zjechal do 300 Dokladnie. Ja mam samochod 1997r, 1,8 , prawko polskie 10 lat i najtansze ubezpieczenie to 135 funtow + 11* 65 = 850 funtow. (FULL) A pakiet za 300 fnow tez sie zgodze ale najbardziej okrojona wersja, pukniesz w kogos i mozesz robic 20 lat w Anglii zanim splacisz go. Wiec polecam FULL, i samochod o jak najmniejszej pojemnosci ... sam planuje zmienic na cos nowszego 1.2 silnik. A pozatym niech niezaskoczy Cie angielska glupota lub czynnosci wykonywane od konca... brak organizacji pracy i haos, robienie kilku rzeczy naraz, i przez to ciagy balagan.
|
Do góry
|
|
|
|
#1286481 - 09/06/2007 10:51
[Re: ComeWithMe]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/11/2004
|
no juz czytalem w "Idiotyzmach" o teamwork temat troche zszedl na samochody wiec zapytam czy ceny samochodow uzywanych sa podobne jak w Polsce i czy warto je w ogole sprowadzac do Polski?
|
Do góry
|
|
|
|
#1286482 - 09/06/2007 10:59
[Re: slav007o]
|
Carpal Tunnel
|
Bolton
Mam pytanko czy ktoś z forum przypadkiem mieszka w rejonie Boltonu, a jeżeli tak to czy miałby na dzień lub dwa mieszkanie lub pokój na dwie osoby, do wynajęcia.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
SLAV poszukaj na http://www.gumtree.com/ bo raczej na Polakow nie masz co liczyc. Sam wlasnie nagrywam sobie mete na dluzszy okres i moge stwierdzic ze Angole raczej niechetnie odpisuja na maile, telefonu tez nie odbieraja. Nie wiem z czego to wynika, moze jak widza numer z zagranicy to nie odbieraja. Tylko po co daja wtedy ogloszenie?! Na 10-15 wyslanych maili dostalem po 2 dniach tylko 2 odp, troszke malo.
|
Do góry
|
|
|
|
#1287413 - 09/06/2007 23:48
|
Pooh-Bah
|
no juz czytalem w "Idiotyzmach" o teamwork temat troche zszedl na samochody wiec zapytam czy ceny samochodow uzywanych sa podobne jak w Polsce i czy warto je w ogole sprowadzac do Polski? z tego co slyszalem od kumpla powiedzial, ze dobra przebitka jest tylko na kilku markach (wspominal cos o Fordzie Mondeo) ale dodatkowo koszty transportu do Polski i przerobki kierownicy to majatku sie na tym nie zarobi. prosze kogos sprawdzonego o ustosunkowanie sie do tej wypowiedzi
|
Do góry
|
|
|
|
#1287680 - 10/06/2007 01:26
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
no juz czytalem w "Idiotyzmach" o teamwork temat troche zszedl na samochody wiec zapytam czy ceny samochodow uzywanych sa podobne jak w Polsce i czy warto je w ogole sprowadzac do Polski? z tego co slyszalem od kumpla powiedzial, ze dobra przebitka jest tylko na kilku markach (wspominal cos o Fordzie Mondeo) ale dodatkowo koszty transportu do Polski i przerobki kierownicy to majatku sie na tym nie zarobi. prosze kogos sprawdzonego o ustosunkowanie sie do tej wypowiedzi 1. koszt transportu 2. przerobka - troche kosztuje, przy bardziej wyszukanych autach cena wzrasta 3. przy sprzedazy kupujacy bedzie sie bal wziac bo bedzie wiedzial, ze jak z UK to bylo przy nim troche robione (ja na przyklad zdaje sobie sprawe, ze czesto taka przerobka jest robiona jak najnizszym kosztem i kazdy wie jacy nieraz sa "fachowcy") - a zatem cena przy sprzedazy musi byc nizsza niz aut nieprzerabianych Tak wiec trzeba znalezc naprawde tanie auto i miec mozliwosc zrobienia taniej przerobki. Aha, tylko za Opla sie nie bierzcie bo widze, ze juz troche juz Omeg Vauxhall jezdzi w Polsce - ale kto to kupi skoro przecietny Kowalski nie ma pojecia co to jest
|
Do góry
|
|
|
|
#1287792 - 10/06/2007 01:58
[Re: rivex]
|
Pooh-Bah
|
no juz czytalem w "Idiotyzmach" o teamwork temat troche zszedl na samochody wiec zapytam czy ceny samochodow uzywanych sa podobne jak w Polsce i czy warto je w ogole sprowadzac do Polski? z tego co slyszalem od kumpla powiedzial, ze dobra przebitka jest tylko na kilku markach (wspominal cos o Fordzie Mondeo) ale dodatkowo koszty transportu do Polski i przerobki kierownicy to majatku sie na tym nie zarobi. prosze kogos sprawdzonego o ustosunkowanie sie do tej wypowiedzi 1. koszt transportu 2. przerobka - troche kosztuje, przy bardziej wyszukanych autach cena wzrasta 3. przy sprzedazy kupujacy bedzie sie bal wziac bo bedzie wiedzial, ze jak z UK to bylo przy nim troche robione (ja na przyklad zdaje sobie sprawe, ze czesto taka przerobka jest robiona jak najnizszym kosztem i kazdy wie jacy nieraz sa "fachowcy") - a zatem cena przy sprzedazy musi byc nizsza niz aut nieprzerabianych Tak wiec trzeba znalezc naprawde tanie auto i miec mozliwosc zrobienia taniej przerobki. Aha, tylko za Opla sie nie bierzcie bo widze, ze juz troche juz Omeg Vauxhall jezdzi w Polsce - ale kto to kupi skoro przecietny Kowalski nie ma pojecia co to jest Otoz co...i co wiecej trzeba miec najlepiej zaufanego znajomego w Anglii, ktory po naszym powrocie do Polski pojazd wyrejestruje i dosle nam papiery
|
Do góry
|
|
|
|
#1289103 - 10/06/2007 17:28
|
Carpal Tunnel
|
Podobno mozna juz kupic w UK samochod z kierownica z lewej strony, raczej nie planuje zakupu autka, ale kto wie, moze sie cos trafi.
|
Do góry
|
|
|
|
#1292219 - 12/06/2007 02:15
|
Carpal Tunnel
|
Hornblower mam jeszcze kilka pytan:
- jak najtaniej dzwonic do Polski? W jakiej sieci kupic karte do komory zeby miec najtansze polaczenia do Polski (moze jest jakas fajna taryfa czy cos)?
- czy musze otwierac konto w angielskim banku? czy kasa nie moze isc na moje konto w PL? jesli jednak bede musial miec konto w UK to w jakim banku najlepiej je zalozyc?
- czy mozna kupic gdzies przejsciowke do kontaktow?
Pozdrawiam!
|
Do góry
|
|
|
|
|
|