Czołem wszystkim grającym!
Jako że na dziś przygotowano konkurs skoków w szwajcarskim Engelbergu pora przedstawić typy. W ofercie profa jest sporo par w których można zagrać dwójeczki po niezłych kursach.Po analizie dzisiejszych par jestem skłonny do zagrania następujących.
B 32 Funaki - Lindstrom 2 (kurs 2,35)
Wydaje się, że jest to pewne zagranie ponieważ skoki treningowe pozwalają coś powiedzieć o obecnej formie zawodników. A poza tym na ostatnim konkursie w Villach widać było zwyżkę formy Fina i widać, że mistrzostwo świata juniorów nie było przypadkowe i w przyszłości Finowie będą mieli pożytek z tego chłopaka. Na treningach dużo lepiej prezentuje się Fin, a Funaki dużo gorzej, ale i tak zweryfikuje moje przypuszczenia sesja kwalifikacyjna dziś o 10.30. Wyniki sesji treningowej :
1 trening 2 tre 3 tre
Funaki 117 m 111m 114,5m
Lindstrom 125,5m 128,5m 127,5m
Można też zagrać na drugim kuponie przegraną Funakiego z Albornem poniewaz amerykanin po przerwie i odpoczynku skacze równie dobrze jak na początku sezonu.
B 34 Funaki - Alborn 2 (kurs 2,75)
1 tre 2 tre 3 tre
Funaki już wiecie
Alborn 124,5m 129m 125m
Patrząc dalej w ofertę można zagrać :
B 44 Hocke - Koch 2 (kurs 2,15)
W tym przypadku nieznamy aktualnej formy Niemca poniewaz nie startował w Villach zapewne trener Hess szykuje go na naszego Małysza bo szukał gościa o podobnych warunkach fizycznych jak Polak i podobnym dynamicie w nogach. Czy go znalazł czas pokaże, a w konkursie w Engelbergu gram przeciwko niemu na Austriaka bo wydaje sie w lepszej dyspozycji.
1 tre 2 tre 3 tre
Hocke 100m 110,5m 115,5m
Koch 127m 121,5m 126m
B 57 M.Hautameki - Ammann 2 (kurs 2,85)
B 58 Janda - Ammann 2 (kurs 2,35)
Wybrałem te pary ponieważ w jednym i drugim przypadku Szwajcar konkuruje z zawodnikami w jego zasięgu, najbardziej wydaje się, że może wygrać z Czechem, bo Fin to zawodnik który dobrze skacze na konkursach, nie na treningach. Ale ja widzę tu możliwą niespodziankę. Szwajcar będzie u siebie a znajomość jego skoczni będzie dodatkowym atutem. Najlepiej zagrać na niego w parze z Czechem.
1 tre 2 tre 3 tre
M. Hautameki 116,5m 124m 110,5m
Janda 118m 119,5m 117m
Ammann 126m 124,5m 121,5m
Można też postawic na Horngahera z M. Hautameki
B55 Hautamek - Horngaher.
Po blamażu w niedzielę widac, że Austriacy ostro pogadali ze sobą bo skaczą juz lepiej.
1 tre 2 tre 3 tre
M. Hautameki już wiecie
Horngaher 126,5m 121,5m 127m
I to by było na tyle a co do pewniaków to wydaje się, że Małysz wygra ze Schmittem a poza tym nie widzę żadnych pewniaków oprócz tych w których raz zagrałem z takim samym zawodnikiem i nie mogę drugi raz zagrać jego nazwiska na tym samym kuponie. Jest takich par trochę, ale buki nie pozwalają grać dwa razy to samo nazwisko.
Pozdrawiam Pawka z Kielc.