Zbliża się powolnymi kroczkami kolejny wyścig F 1 tym razem jest to Grand Prix Hiszpanii. Jak zwykle zamierzam pograć w profie w zaw.kl. czyli ukończy/nie ukończy wyścig. W tym roku jak naarzie nieźle mi idzie po za feralnym GP Brazylii można było zbić na to niezłą kasę bo kursy są naprawdę kuszące. Oto krótka tabelka jak wyglądają poszczegolni zawodnicy jeśli chodzi o ukańczanie wyścigów oraz ilość nieukończonych wyścigów w tam tym sezonie.
ZAWODNIK Australia Malezja Brazylia San Marino Hiszpania 02 SEZON 2002
David Coulthard tak
NIE tak tak tak 4
Juan Pablo Montoya tak tak
NIE tak tak 4
Kimi Räikkönen tak tak tak tak
NIE 10
Michael Schumacher tak tak
NIE tak tak 0
Jarno Trulli tak tak tak tak tak 9
Heinz-Harald Frentzen tak tak tak tak ? ?
Fernando Alonso tak tak tak tak ? ?
Ralf Schumacher tak tak tak tak tak 2
Jacques Villeneuve tak
NIE tak
NIE tak 7
Jenson Button tak tak
NIE tak tak 5
Jos Verstappen tak tak
NIE NIE ? ?
Giancarlo Fisichella
NIE NIE tak tak
NIE 9
Antonio Pizzonia
NIE NIE NIE tak ? ?
Olivier Panis
NIE NIE NIE tak
NIE 10
Nick Heidfeld
NIE tak
NIE tak tak 3
Justin Wilson
NIE NIE NIE NIE ? ?
Mark Webber
NIE NIE NIE NIE tak 6
Cristiano da Matta
NIE tak tak tak ? ?
Ralph Firman
NIE tak
NIE NIE ? ?
Rubens Barrichello
NIE tak
NIE tak
NIE 5
Szczególnie atrakcyjne kursy są na kierowców mało znanych, którzy często nie kończą wyścigów.
W ubiegłym sezonie GP Hiszpanii ukończyło 12 kierowców. Jednak ogólnie w ubiegłych latach zwykle do mety dojeżdzało 15 kierowców. Najgorzej było w 1996 kiedy to wyścig ukończyło 6
.
Na GP Spain zagrał bym :
Ralf Schumacher - tak - 1,37
W tym sezonie ukończył wszystko w tamtym roku tylko 2 razy nie sklasyfikowany
Michael Schumacher - tak - 1,15 ?
Michael w tam tym sezonie zawsze na podium. W tym roku raz nie ukonczył wyścigu, ale wszyscy wiedzą co się działo w GP Brazylii. Michael w najbliższym wyścigu będzie już miał do dyspozycji nowy bolid, na treningach spisuje się bez zaarzutu jak będzie podczas wyścigu ?
Juan Pablo Montoya - tak - 1,4
Drugi po Ralfie Schumacherze kierowca Williamsa również żadko nie kończy wyścigów. W tamtym sezonie tylko 4 razy nie dojechał do mety. W tym roku nie ukończył jednego wyścigu(GP Brazylii)
David Coulthard - tak - 1,35
Szkot żadko wpada w jakieś kraksy. W ubiegłym sezonie na 17 wyścigów nie ukończył 4. W tym roku nie dojechał do mety w GP Malezji.
Fernando Alonso - tak - 1,5
Zdolny debiutant ze stajni Renault w tym roku w każdym wyścigu dojeżdza cały do mety. Tor w Hiszpanii nie jest taki trudny i myślę że sobie znim poradzi
Justin Wilson - nie - 1,4
Kierowca Minardi, który debiutuje w Formule 1 nie ukończył w tym roku żadnego wyścigu i sporo mu do tego brakowało. Źle kolesiowi nie zycze, ale chyba do mety nie dojedzie
Ralph Firman - nie - 1,6
Kierowca teamu Jordan-Ford to kolejny debiutant w F1. W tym sezonie ukończył jedynie GP Malezji i myślę że na kolejny zakończony wyścig musi poczekać
Narazie chyba tyle. Mam nadzieję że coś sobie wybierzecie. Nie wiem zresztą jaka będzie pogoda w dniu wyścigu. Może lepiej poczekać z typowaniem do wyników klasyfikacji. jak macie jakieś propozycje to chętnie poczytam.