śmiej się śmiej, ja 6.02 mam egzamin właśnie z BHP
no tez mam egzamin z tego, ale no można korzystać na tym z notatek itp. wiec nie przewiduje kłopotów raczej - z resztą co roku powtarzają się te same testy
u mnie akurat nie. Będę miał do wykucia z 20-30 str ;]
zobacz sobie, moze bedziesz mial podobne do moich - ja mialem identyczne wiec 20/20
Pytania i odpowiedzi z BHP
1. przyczyny wypadków leżą wyłącznie – Jeżeli mogą leżeć równocześnie w obszarze techniki i technologii w obszarze organizacji pracy oraz wyniku ludzkim
2. Polit bezpieczeństwa pracy to – całe zasady i sposoby działań niezbędne dla zapewnienia zatrudnionym bezpieczeństwa i ochrony pracy
3. Praca z komputerem czynniki uciążliwe – wymuszona pozycja pracy
4. Kobieta w ciąży zatrudniona przy kompie – Tylko na 4 godziny
5. Ryzyko zawodowe – kombinacja prawdopodobieństw zdarzenia i ciężkości skutków
6. Wypadek przy pracy – nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną i pozostająca w związku z pracą
7. Służba BHP w zakładzie pracy podlega- pracodawcy
8. Do zatrucia w pracy dochodzi najczęściej – oddechowa i pokarmowa
9. RESUSCYTACJA- - masaż serca
10. Podaj czynniki stanowiące zagrożenie dla układu oddechowego- zanieczyszczenia powietrza cząsteczkami gazami i niedobór tleny
11. Jaki akt prawny określa obowiązki pracodawcy BHP- ust. kodeksu pracy
12. Każdy pracownik może powstrzymać się od wykonywania pracy gdy: warunki nie odpowiadają przepisom BHP /wskazują bezpośrednie zagrożenie
13. Pomoc w oparzeniach – chłodzenie wodą
14. Pomoc w przypadku krwotoku osoby przytomnej polega na: założeniu opatrunku
15. Elementy niezbędne do rozpoczęcia procesu spalania to – materiał palny/ źródło zapłonu/ utlenienie
16. środki gaśnicze – proszki gaśnicze, woda, piasek , dwutlenek węgla , koc gaśniczy
17. Co decyduje o stanie zagrożenia życia poparzonego- rozległość poparzeń
18. Do gaszenia biblioteki- gaśnica proszkowa
19. Pożar w 1 kolejności ewakuować – ludzi za wyjątkiem osób uczestniczących w akcji ratowniczej
20. Działanie środka gaśniczego wyrzuconego z gaśnicy śniegowej polega na: działanie tłumiące i chłodzące dwutlenek węgla
21. Zagrożenie życia ludzi w budynku ogarniętym pożarem to: dym. Toksyczne produkty spalania, i chaotyczna reakcja ludzi ogarniętych paniką
22. w ranie ciało obce – pozostawić ciało obce w ranie po czym ranę wolno osłonić jałowym opatrunkiem
23. Kolejność badania czynności życiowych- stan przytomności drożności dróg oddechowych, oddech, tętno
24. Ergonomia koncepcyjna- sposób projektowania wygodnych i bezpiecznych dla człowieka urządzeń technicznych
25. Akt prawa – obowiązek procedury w zakresie ochrony przeciwpożarowej ust. O ochronie przeciw pożarowej