Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#268668 - 15/12/2004 20:36 Bukmacherski skandal?
Gy_Gy_Crav[eel] Offline
veteran

Meldunek: 09/11/2001
Witam

Przed chwila przeczytalem na onecie taka wiadomosc i jak wy sie do tego odnosicie? czy z mecz.pl wiedzial ktos o tym albo mial jakies podejrzenia ?:))))

Niemcy: Polacy zamieszani w bukmacherski skandal?

Komisja kontrolna Niemieckiej Federacji Piłkarskiej (DFB) zbada podejrzenia dotyczące prób ustawiania meczów w drugiej Bundeslidze.

Podejrzenia te pojawiły się po doniesieniach bukmacherów w Niemczech i Austrii typujących wyniki piłkarskich spotkań.

Sprawa dotyczy niedzielnego meczu pomiędzy Erzgebirge Aue i Rot-Weiss Oberhausen, wygranego przez Aue 2:0. Przed tym spotkaniem bukmacherzy zanotowali, że na zwycięstwo Aue postawiono niespotykanie duże sumy. Dlatego też wszystkie zakłady bukmacherskie w Niemczech i Austrii zdecydowały się zawiesić przyjmowanie stawek na to spotkanie dwie godziny przed jego rozpoczęciem.

"Komisja DFB musi zdecydować, czy chodziło tu o próbę ustawiania spotkań i ewentualnie wszcząć w tej sprawie dochodzenie" - powiedział rzecznik prasowy Niemieckiej Ligi Piłkarskiej.

Dyrektor jednego z zakładów bukmacherskich w Austrii Detlef Train poinformował, że sumy stawiane na drużynę Aue były trzy-cztery razy większe niż zwykle. "Musieliśmy zareagować i wyrzuciliśmy ten mecz z naszego programu. Chcieliśmy wszczęcia śledztwa, jednakże nie rozporządzamy środkami, by interweniować w tej sprawie".

Według popularnego dziennika wydawanego w Kolonii "Express" osoby związane z władzami zespołu z Oberhausen postawiły 500 tysięcy euro w angielskim zakładzie bukmacherskim "Betfair" na zwycięstwo drużyny z Aue.

Podejrzenia wzbudzają także okoliczności, w których padły bramki w niedzielnym spotkaniu obu zespołów. Ekipa z Aue objęła prowadzenie w 8. minucie po samobójczym strzale Ghańczyka Anthony'ego Tieku. Druga bramka padła z kolei z rzutu karnego. Jedenastka została podyktowana po tym, jak obrońca z Oberhausen pociągnął rywala (Tomasza Kosa) za koszulkę w obrębie pola karnego.

Nicole Engelbert, zarządzająca jednym zakładów bukmacherskich w Austrii "Pagobet", ujawniła w rozmowie z dziennikarzami niemieckiego "Bildu", że było bardzo wiele typów na zwycięstwo Aue 2:0. Wytypowanie dokładnego wyniku spotkania znacznie podnosi sumę wygranych pieniędzy.

Szef klubu z Oberhausen Manfred Rummel określił te doniesienia jako "plotki", zaś trener tego zespołu Eugan Hach stwierdził, że są to zwykłe "kalumnie". Prezes drużyny z Aue nie chciał komentować całej sprawy. W zespole Erzgebirge gra trzech Polaków: Andrzej Juskowiak, Tomasz Kos i Tomasz Bobel. Wszyscy trzej grali w "podejrzanym" meczu.

Na początku lat 70. w Niemczech doszło do szeregu prób manipulowania wynikami meczów piłkarskich. W wyniku przeprowadzonego dochodzenia DFB zawiesiła 52 graczy, dwóch trenerów, sześciu działaczy piłkarskich i dwa kluby: Arminię Bielefeld oraz Offenbach.

pozdro

Do góry
Bonus: Unibet
#268669 - 15/12/2004 20:41 Re: Bukmacherski skandal?
Iwo R Offline
enthusiast

Meldunek: 15/12/2004
jak zwykle mnie nikt nic nie powiedzial...

Do góry
#268670 - 15/12/2004 21:01 Re: Bukmacherski skandal?
lucAs Offline
veteran

Meldunek: 02/02/2003
Kto wiedzial to zagral

Do góry
#268671 - 15/12/2004 21:03 Re: Bukmacherski skandal?
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
a ja gralem na wszystkie opcje w tym meczu

Do góry
#268672 - 16/12/2004 09:47 Re: Bukmacherski skandal?
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2003
No tak, ale u buków raczej jedną

Do góry
#268673 - 16/12/2004 14:27 Re: Bukmacherski skandal?
Adam PL Offline
addict

Meldunek: 31/01/2002
Dla mnie ten artykuł zawiera jakieś plotki lub głupotę. Piszą, że obroty 3-4 razy większe, czy to tak dużo więcej ? Nie znam obrotów u buków, ale nie sądzę by było to dużo. Natomiast na betfair obroty można obserwować i z piłki króluje tam piłka angielska, a na takie mecze obroty są kilka rzędów mniejsze, więc to że ktoś na ten mecz postawił 500k to kilo kitu, poza tym bo kto miałby niby to kupić ? Wygląda to raczej na reklamę.

Do góry
#268674 - 16/12/2004 15:14 Re: Bukmacherski skandal?
aqu32 Offline
enthusiast

Meldunek: 18/11/2004
O ho!!! Wielki skandal!!!! -- bo to buków obrobili!!! , co zdarza się niezwykle rzadko. A co powiedzieć gdy buki obrabiają nas, np w meczu real-san sebastian. Niby nie powinno byc żadnych wątpliwości co do zwrotu tego spotkania tymczasem profesjonal ogłosił, że u nich mecz jest wciąż ważny ( powołując się niby na regulamin, który jest tak napisany aby można było podjąć każdą [ czytaj: opłacalną dla buków] decyzję). Daje głowę, że gdyby wynik brzmiał 1:0 dla realu zwrot byłby gwarantowany. Buki oprócz posłów to najbardziej zachłanny człon naszego ( i nie tylko ) społeczeństwa. A na samym jego końcu stoi zwykły Kowalski, którego wszyscy , rzecz jasna w imię prawa, odbrabiają do ostatniego grosza. I dobrze się dzieje, że czasem to "my" ( w tym przypadku przede wszystkim działacze i piłkarze) jesteśmy górą, a buki są odrobine biedniejsze, co i tak jest kroplą w morzu ich dziennego zysku.

Do góry
#268675 - 16/12/2004 18:17 Re: Bukmacherski skandal?
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
I dobrze, wykiwali buków, jakby to pierwszy taki numer, co tydzień coś takiego ma miejsce, o tenisie juz nie wspomne.

Do góry
#268676 - 16/12/2004 19:40 Re: Bukmacherski skandal?
DJ SOSNA Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/03/2001
Quote:

...buki obrabiają nas, np w meczu real-san sebastian. Niby nie powinno byc żadnych wątpliwości co do zwrotu tego spotkania tymczasem profesjonal ogłosił, że u nich mecz jest wciąż ważny ( powołując się niby na regulamin, który jest tak napisany aby można było podjąć każdą [ czytaj: opłacalną dla buków] decyzję

Tuaj się nie zgadzam z Tobą. Zaczynając pare lat temu przygodę z firmą Profesjonal Sp. z o.o. zaopatrzyłem się w ich regulamin i mimo że faktycznie jest on mocno naciągany na ich korzyść to za każdym razem wysyłając tam kupon akceptuje go. Sprawa którą opisujesz jest do wyjaśnienia w paragrafie #18 tegoż dokumentu. Warto wchodząc z kimś (tu:Profem) w interes dokładnie zapoznać sie z warunkami umowy aby potem nie mieć pretensji do nikogo oprócz siebie i swojej niekompletnej wiedzy.

no offence

Do góry
#268677 - 17/12/2004 20:24 Re: Bukmacherski skandal?
Bógmacher Offline
enthusiast

Meldunek: 28/11/2003
Tak samo jak mozna kupić/ustawic (co to za róznica) mecz w 2 bundeslidze tak samo mozna w innych ligach. premier leauge? co za problem? kwestia pieniędzy.

Do góry
#268678 - 18/12/2004 19:30 Re: Bukmacherski skandal?
DJ SOSNA Offline
Carpal Tunnel

Nie sądze aby stać było kogokolwiek na "kupienie" meczu w EPL. Przy pieniadzach jakie na cały swiecie sa obracane u bukmacherów na tej lidze to po prostu niemożliwe...

...ale za to w UEFA starają się jak mogą (Newcastle-Sporting)

Do góry
#268679 - 18/12/2004 21:43 Re: Bukmacherski skandal?
nawoj Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/08/2004
Jeżeli nawet w sposób posredni pracujesz dla profa to wiadomo że ich bronisz.Regulamin nie obejmuje wszystkich
sytuacji.Ja u nich ze dwa lata temu miałem do wygrania cos ponad 500 zł.Zamykał mi kupon mecz p.ręcznej chyba Holandia-
Izrael.Profesjonał na swojej oficjalnej stronie oraz w tych swoich wynikach,które wiszą w kolektórach podał,ze wygrała Holandia.Stawialem na Izrael,wiec wyrzuciłem kupon.Pózniej okazało się,że prof się pomylił i jednak wygrał Izrael.
Złożyłem reklamację,podając szczegóły tego kuponu i podkresliłem ze wynik sprawdzałem nie w masarni tylko u nich
i dlatego kupon wyrzuciłem.To nic nie pomogło.Gdy dzwoniłem do nich to robili ze mnie idiote.Nawet trudno było mi ustalić właściwy sąd do rozstrzygnięcia sporu.Odpuścilem to chociaz do dzisiaj czuję się przez nich oszukany

Do góry
#268680 - 18/12/2004 21:46 Re: Bukmacherski skandal?
Gy_Gy_Crav[eel] Offline
veteran

Meldunek: 09/11/2001
Quote:

Nie sądze aby stać było kogokolwiek na "kupienie" meczu w EPL.

hehe meczy sie nie "kupuje","kupuje" sie ludzi...

Do góry
#268681 - 18/12/2004 22:21 Re: Bukmacherski skandal?
kapitansb Offline
veteran

Meldunek: 26/12/2003
Quote:

Nie sądze aby stać było kogokolwiek na "kupienie" meczu w EPL. Przy pieniadzach jakie na cały swiecie sa obracane u bukmacherów na tej lidze to po prostu niemożliwe...

Oj ,chyba to nie tak .Im większe pieniądze wchodzą w grę tym większa możliwość przekrętu i tym łatwiej go ukryć . A czy na lidze włoskiej są obracane dużo mniejsze pieniądze ?

Do góry
#268682 - 19/12/2004 00:25 Re: Bukmacherski skandal?
DJ SOSNA Offline
Carpal Tunnel

nawoj, ja nie bronie Profa - wręcz przeciwnie, chcialem tylko zwócic uwage ze oszukują oni ludzi...zgodnie z regulaminem co jest po prostu przykre

Do góry
#268683 - 19/12/2004 16:37 Re: Bukmacherski skandal?
nawoj Offline
Carpal Tunnel

Wiesz,Sosna, Ty jestes chyba najlepszym typerem w Polsce,to Ty u nich nie przegrywasz.Mnie żal tych ludzi którzy grają za pare złotychi i ciagle są do tyłu.Natomiast chylę czoła przed analitykami profa,którzy bardzo dobrze ustalają kursy.
Póki w Polsce nie bedzie zdrowej(uczciwej) konkurencji miedzy bukami naziemnymi,to pokonanie ich graniczy z cudem.
Z powazaniem i Zyczeniami Swiatecznymi dla Ciebie
Nawoj

Do góry
#268684 - 19/12/2004 17:00 Re: Bukmacherski skandal?
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/11/2004
Quote:

Dla mnie ten artykuł zawiera jakieś plotki lub głupotę. Piszą, że obroty 3-4 razy większe, czy to tak dużo więcej ? Nie znam obrotów u buków, ale nie sądzę by było to dużo. Natomiast na betfair obroty można obserwować i z piłki króluje tam piłka angielska, a na takie mecze obroty są kilka rzędów mniejsze, więc to że ktoś na ten mecz postawił 500k to kilo kitu, poza tym bo kto miałby niby to kupić ? Wygląda to raczej na reklamę.

W ogole w GW kilka razy pojawilo sie ostatnio betfair. Wczesniej chyba dziennikarze nie zauwazali tego bucka / P2P. Ciekawe czy wiedza, ze jak slupek z obrotami jest do 500 tys to wcale nie znaczy, ze ktos tyle postawil ;-)

W drugim meczu Wisly Krakow z D. Tibilissi w UEFA w tym roku poszla podobna kwota po jednym kursie i czy to zaraz ma byc przekret?

Wojtek

Do góry
#268685 - 20/12/2004 10:17 Re: Bukmacherski skandal?
_BUNIO_ Offline
newbie

Meldunek: 30/10/2003
Cześć
Czy mógłby ktoś podać mi linka do artykułu na temat tego meczu z drugiej niemieckiej, jeśli łaska to w języku polskim (artykuł)
Dzięki

Do góry
#268686 - 20/12/2004 13:13 Re: Bukmacherski skandal?
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/11/2004
Quote:

Cześć
Czy mógłby ktoś podać mi linka do artykułu na temat tego meczu z drugiej niemieckiej, jeśli łaska to w języku polskim (artykuł)
Dzięki

Czesc,

Gazeta.pl - wpisz w wyszukiwarce betfair i bedzie na gorze w wynikach. Linki u nich chyba sie czesto zmieniaja do tego samego artykulu i nie warto podawac.

Zreszta o przekrecie w UEFA tez bedzie. Szkoda, ze nie zobaczyli tego wykresu kurs / obroty w meczu Wisly bo dopiero by bylo na tydzien domyslow o przekrecie.

Widzial ktos z Was ten wykres w BF? Chyba 250 tys euro po jednym kursie poszlo - slupek do 500 tys byl.

Pozdrowienia

Wojtek

Do góry
#268687 - 20/12/2004 13:19 Re: Bukmacherski skandal?
nawoj Offline
Carpal Tunnel

Nie sugeruj się tym ze na jakieś wydarzenie był b.duzy obrót.Na ten mecz w lidze niemieckiej był olbrzymi sure i KAŻDE zdarzenie tego typu będzie grane podobnie...

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >