Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#317801 - 03/04/2005 21:33 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
Lao Offline
veteran

Meldunek: 07/03/2002
Pismo faktycznie by się zdało - ale nawet nie tyle do naczelnika urzedu skarbowego - bo ten to specjalnie nie będzie miał wyjścia - tylko odpisze, że jest to karalne...

I oczywiście będzie miał obowiązek wszczęcia postępowania karnoskarbowego - możesz jeszcze zapobiec ciężkim sankcjom przez dobrowolne poddanie się karze.

Teraz sprawa dochodów - tu widzę dwie koncepcje - pierwsze uznanie to za przestępstwo - a wobec tego państwo polskie nie może je opodatkować - bo inaczej by wyszło, że samo czerpie dochody z przestępstw - (to tak jakby opodatkować złodzieja od ukradzionych kwot).

Druga - to instytucja - podatku z nieujawnionych źródeł dochodów [czytaj: 75 % wg oszacowania]. Niestety watpię, aby naczelnik słyszał coś o miłosierdziu...

Tak więc - moim zdaniem - należałoby zwrócić się do Rzecznika Praw Obywatelskich - o i tu znowu dwie drogi:

1. uregulowanie kwesti niezgodności prawa krajowego - tu wspomniany przepis zakazujacy gry za granicą - z orzeczeniem podanym przez Conrada - lub i tu powinno być łatwiej - z prawem międzynarodowym - Traktatem - i jego główną zasadą - swobodą przepływu towarów i usług. Polskie prawo dyskryminuje bowiem usługi - świadczone w innych krajach Wspólnoty [czytaj: usługi zakładów wzajemnych].

2. uregulowanie stanu prawnego z rzeczywistością. Istnieje bowiem przepis, którego interpretacja w dobie współczesnej techniki rodzi problemy interpretacyjne, a przy tym jest prawdopodbieństwo, że jest łamany może już nawet przez kilkaset tysięcy obywateli... Dalsze istnienie tego przepisu nie służy więc nikomu.

I wreszcie należałoby zażądać precyzyjnego określenia w polskich przepisach podatkowych - kiedy należy i jak, oraz w jaki sposób liczyć dochody do ewentualnego samoopodatkowania. Zdaje się, że podobne problemy maja osoby osiągające dochody na zagranicznych rynkach finansowych - a może nawet krajowych też - bo jak policzyć i wykazać dochody z zagranicznego biura maklerskiego, skoro takie wcale nie ma obowiązku - przesyłania informacji pod polskiego Pita...

A swoją drogą - tych osób osiągających dochody z bukmacherki to chyba wcale nie ma tak dużo...

Do góry
Bonus: Unibet
#317802 - 03/04/2005 21:35 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
Eska Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/02/2005
no tak rowniez moze byc i najprawdopodobniej tak bedzie, ale wiesz ja wole spokojnie spac... Sposobow na zarobienie pieniedzy jest sporo, nie ten to inny-mozna np. do pracy isc %-) ;-)
Poczekam az ktos zaskarzy ta decyzje, napewno nie bede sie wychylal i sam walczyl z US bo mnie to nie bawi, nie mam zdrowia, mozliwosci i znajomosci przepisow prawnych zebym mogl sie rzucac na walke z US. Za wysokie progi...

BTW: Czyli wychodzi z tego ze nikt nie wysylal pisma- widac bede 1wszy, no ale poczekam moze ktos sie jeszcze odezwie.

Do góry
#317803 - 03/04/2005 21:40 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
Eska Offline
Pooh-Bah

Lao dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. No rzeczywiscie tak jak mowisz sprawa nie jest latwa i tez obawiam sie tego ze US odpowie mi ze to jest nie legalne, ale wtedy bedzie tez musial dac przepis prawny ktory o tym mowi. Jak mowie jesli wysla mi ze to jest nie legalne to zmienie branze do robienia biznesu i pojde jak to mowi moja mama do 'uczciwej pracy' %-)

Do góry
#317804 - 03/04/2005 21:43 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
bolo_lacznik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/12/2004
Quote:

Lao dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. No rzeczywiscie tak jak mowisz sprawa nie jest latwa i tez obawiam sie tego ze US odpowie mi ze to jest nie legalne, ale wtedy bedzie tez musial dac przepis prawny ktory o tym mowi. Jak mowie jesli wysla mi ze to jest nie legalne to zmienie branze do robienia biznesu i pojde jak to mowi moja mama do 'uczciwej pracy' %-)

. Pojebało tu kogoś

Do góry
#317805 - 03/04/2005 21:44 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
Eska Offline
Pooh-Bah

o dzieki bolo za twoja opinie... moze masz racje ale staraj sie nastepnym razem uzywac bardziej kulturalnych slow jesli mozesz oczywiscie...

Do góry
#317806 - 03/04/2005 21:44 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
mariner Offline
stranger

Meldunek: 03/04/2005
Jesli już musisz wysyłac to przynajmniej zasugeruj im że to jest legalne i zapytaj czy potwierdzają - powołaj sie na przepisy Unijne , lub to co Conrad podawał.
Jak ich tylko zapytasz to odpowiedza po najmniejszej lini oporu ze nielegalne bo na pierwszu rzut oka to wynika z ustawy - dopiero głębsza refleksja daje mozliwośc zupelnie innego spojrzenia na ten przepis.

Do góry
#317807 - 03/04/2005 21:47 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
bolo_lacznik Offline
Carpal Tunnel

proponuje zarejestrować dziaalnosc gospodarcza i sie rozliczać uczciwie z bukmacherki

Do góry
#317808 - 03/04/2005 21:48 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
bolo_lacznik Offline
Carpal Tunnel

Quote:

o dzieki bolo za twoja opinie... moze masz racje ale staraj sie nastepnym razem uzywac bardziej kulturalnych slow jesli mozesz oczywiscie...

sory ESKA ale to mnie rozwalilo

Do góry
#317809 - 03/04/2005 21:53 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
Eska Offline
Pooh-Bah

mariner dokladnie tak zamierzam zrobic dlatego zalozylem tego posta by sie dowiedziec czy ktos moze ma jakis przyklad lub tez wysylal takie pismo. Wiadomo ze nie napisze tylko pytania cyz to jest legalne tylko chce wlasnie pojechac tak ze napisze im ze uwazam ze to legalne, dam jakies maile od bukow jak oni na to patrza na co sie powoluja, jakies przepisy unijne zalacze itd.

Dlatego prosze was o jakies porady jakie przepisy zalaczyc najlepiej itd.

BTW: co takiego Conrad podawal mozesz podac linka ?

Do góry
#317810 - 03/04/2005 21:59 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
bolo_lacznik Offline
Carpal Tunnel

Eska w czym Ty masz problem?w tym ze to nie legal (sumienie Cię rusza czy jak?}czy w tym ze jak za duzo zarobisz i cos kupisz to sie do Ciebie US przyczepi?

Do góry
#317811 - 03/04/2005 22:21 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
Eska Offline
Pooh-Bah

bolo wyjasnilem juz o co mi chodzi-czytaj posta-bedziesz wiedzial. No ale z sumieniem to nie ma wiele wspolnego... ;-)

Do góry
#317812 - 03/04/2005 22:30 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
RoYeK Offline
veteran

Meldunek: 26/01/2004
ŁoŁ
A olejta nasz US
Już piszę dlaczego, bo zaraz się mi dostanie od "nastolatków".
Firmy bukmacherskie w necie zarejestrowane są w innych państwach, ergo stosuje się w nich prawo danego kraju, ergo skora grasz u buka zarejestrowanego a Anglii, to płacisz (akurat w Anglii nic) właśnie tam, a naszemu US nic do tego.
Chyba, że wykładnia prawna nagle się zmieni <LOL>
Albo nasz US radośnie stwierdzi, że trzeba płacić, i dopiero po interwencji władz Unii powiedzą UPS!
I Jeszcze jedno, skoro nic US nie mówi, pisze i nie wygłasza, znaczy że płacić nie trza i koniec. Jak się obudzi, że trza, to pamiętajmy, że prawo nie działa wstecz...
Dobranoc

Do góry
#317813 - 03/04/2005 22:32 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
bolo_lacznik Offline
Carpal Tunnel

Quote:

no tak lepiej siedziec i czekac az sami przyjda i sie spytaja skad kasa... Przeciez jak wysle pismo to nie bede pisal ze wygralem, czy tez ze gram na zakladach tylko teoretycznie spytam czy to jest legalne i jaki podatek musze naliczyc.

Jesli sie udaje ze nie ma problemu to on nie znika

Zreszta ja sie utrzymuje z bukmacherki i nie chce byc jakas 'szara strefa' i zeby mowili mi ze jestem zlodziejem.

Jak bys nie wiedzial to wilk z lasu jest juz dawno wywolany, myslisz ze czemu ciagle teraz pisza o tym ze to jest nie legalne, albo ze legalne ale trzeba placic podatek? tak samo jak na allegro-ludzie sprzedawali kilka lat i bylo dobrze ale teraz jak im urzad przyjdzie na kontrole to juz sie raczej nie pozbieraja, wiec nie gadaj mi zebym sie puknal w glowe bo dla mnie to wazna sprawa. Utrzymuje sie z tego- to jest moja praca-wiec musze wiedziec jak postepowac...

A jedno pismo do US w tym nic nie zmieni, zreszta nie bede tego pisal ze swoim nazwiskiem tylko dam komus zeby wyslal, kto nie mial stycznosci i wogole sie nie zna na bukmacherce

qwa kto ma Ci to mowić? o tym złodzieju a jak sie boisz ze spytają(nie wiem kto o to moze pytać)to bierz zaswiadczenia od naziemnych,albo ukryj sie w bieszczadach

Do góry
#317814 - 03/04/2005 22:35 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
bolo_lacznik Offline
Carpal Tunnel

Quote:

ŁoŁ
A olejta nasz US
Już piszę dlaczego, bo zaraz się mi dostanie od "nastolatków".
Firmy bukmacherskie w necie zarejestrowane są w innych państwach, ergo stosuje się w nich prawo danego kraju, ergo skora grasz u buka zarejestrowanego a Anglii, to płacisz (akurat w Anglii nic) właśnie tam, a naszemu US nic do tego.
Chyba, że wykładnia prawna nagle się zmieni <LOL>
Albo nasz US radośnie stwierdzi, że trzeba płacić, i dopiero po interwencji władz Unii powiedzą UPS!
I Jeszcze jedno, skoro nic US nie mówi, pisze i nie wygłasza, znaczy że płacić nie trza i koniec. Jak się obudzi, że trza, to pamiętajmy, że prawo nie działa wstecz...
Dobranoc

I wszysto w tym temacie dobranoc

Do góry
#317815 - 03/04/2005 22:42 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
Eska Offline
Pooh-Bah

bolo- wlasnie US mi to powie jak kupie sobie np. samochod to mi powie ze jestem zlodziejem bo nie placilem podatkow-CIACH ;-) dobra nie bede sie powtarzal...

"bierz zaswiadczenia od naziemnych," a niby skad mam je miec jak nie gram u nich ?

"pamiętajmy, że prawo nie działa wstecz..." roznie to z tym bywa, niby nie dziala a sa przypadki ze dziala ;-) zreszta jest napisane w kodeksie "KKS
Rozdział 9
Przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe przeciwko organizacji gier losowych, zakładów wzajemnych, gier na automatach i gier na automatach o niskich wygranych
Art. 107.
§ 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, zakład wzajemny, grę na automacie lub grę na automacie o niskich wygranych, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym. "

Do góry
#317816 - 04/04/2005 06:21 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
mariner Offline
stranger

Meldunek: 03/04/2005
Eska z tym pismem sie nie spiesz ale przygotuj je bardzo starannie - musiałbyś jeszcze raz przeczytac wszystkie tematy na mecz.pl o ty problemie a tam jest sporo rzeczy na ktore możesz sie powołać by im zasugerować że to jest legalne.
Quote:

http://www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1401&dok=1401.6.388.2.3.1.0.1.htm

Pamiętam tez wypowiedz wiceministra fonansów Jarosława Neumana który zapytany o problem bukmacherki internetowej powiedział iż "Bedziemy chcieli tak zmodyfikowac prawo aby nie robić z polskich graczy przestepców skarbowych" - to napewno znajdziesz jak pogrzebiesz w archiwum mecz.pl

Do góry
#317817 - 04/04/2005 06:47 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2003
Quote:

"Załuzmy że US powie iż to jest legalne ale trzeba zaplacić podatek np. od każdej wygranej 10% to co wtedy zrobisz?"

BEDE PLACIL TEN PODATEK

jest jeszcze inna wersja (bardzo prawdopodobna):

US mówi, iż jest to legalne ale trzeba zapłacić podatek od każdej wygranej 10%. Jak już dochodzi do zapłaty podatku okazuje się, że jest to jednak nielegalne i trzeba zapłacić 75%.

Do góry
#317818 - 04/04/2005 07:40 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
Marcin Offline
addict

Meldunek: 14/04/2004
A gdyby tak temat "bukmacherstwo" ukruc pod postacia zyskow z programow referencyjnych ( klikniecia, polecenia itd) a nawet z super-programow zwanych hypami? Zyski z tego realizowane oczywiscie przez Moneybookers, tam slad ginie.
Zadeklarowac po prostu ze zarabiamy na czyms legalnym czego nie da sie sprawdzic, zaplacic podatek i juz mozemy smigac do salonu Mercedesa.

Do góry
#317819 - 04/04/2005 07:45 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
denis Offline

Meldunek: 14/01/2001
Panowie jeszce jest Strasburg (jesli sie nie mysle) tego sie w Polsce najbardziej urzedy boja bo ciagle w dupe tam dostaja. A co do pism to naprawde lepiej cicho siedziec a jak bedzie afera to wtedy sie bac. A po drugie Eska skoro grasz zawodowo wyemigruj np. do Anglii i problem z glowy.
Napewno na tym nie stracisz

Pozdrawiam

Do góry
#317820 - 04/04/2005 08:09 Re: Pismo do US-ktos wysylal ?
verkerk Offline
addict

Meldunek: 09/06/2003
Hehe, zauważyłem że co jakiś czas, cyklicznie pojawia się na forum jakiś nawiedzony który opływa w luksusy z bukmacherki i strasznie chce płacić podatki
Normalnie rozpierdalają mnie te teksty

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >

Moderator:  rafal08