Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#32106 - 19/05/2001 13:25 Granie u buków, a Urząd Skarbowy
MT-book Offline
journeyman

Meldunek: 23/01/2001
[QUOTE] Ciacho gdzieś napisał m. in.:
...W ciagu powiedzmy 3 lat, grając tym systemem pozwolił sobie na zakup samochodu(na raty) i- jak stwierdził-nieograniczonej swobody zabaw ale i również kilku kontroli skarbowych (mówil że bardzo nieprzyjemni ludzie-nie uznają zarabiania na hazardzie)...[/QUOTE]

No, właśnie... Ktoś zna szczegóły?
Jak US może nas namierzyć? (duże wpływy na konto bankowe? uczynni sąsiedzi?).
O ile grając w Polsce możemy przy większych wygranych zażądać poświadczenia wygranej od buka, to grając za granicą już mamy z tym kłopot.
I o ile granie za granicą podobno? nie jest przestępstwem w sensie prawnym, to chodzą plotki, że jest przestępstwem skarbowym (pewnie dla tego, że państwo nie dostaje z tego NIC).
Ktoś to może potwierdzić?
A jak jest w przypadku grania u buków "rządowych" w państwach z którymi Polska ma podpisaną umowę o nie dublowaniu podatków? Większość dobrych buków działa w "rajach podatkowych", z którymi pewnie takiej umowy nie mamy, ale np. taki australijski Canbet: może granie w tym przypadku jest "legalne" ;-)?

Jak myślę, jest to temat rzeka...

Do góry
Bonus: Unibet
#32107 - 25/05/2001 03:40 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
ciacho Offline
addict

Meldunek: 25/01/2001
Witam MT-book przepraszam że odpowiadam dopiero teraz, ale zbliża się sesja milowymi krokami, myśle że rozumierz.
Dobra do rzeczy.
Powiem Tobie na początku tyly tylko, że prowadził sobie gość zeszyt z wygranymi a przy każdej wygranej ksero kuponu. Super wyglądało. Lecz nie męcz sie z ksero bo szkoda pieniędzy na to. Poprostu - to jest nic nie warte, to nie jest dokument stwierdzający twoją wygraną, a tym bardziej dokumentujący twój aktualny majątek. Pan który go sprawdzał powiedział, że w ten sposób swoje brudne pieniądze mogła by sobie prać mafia pruszkowska,wysyłaliby jednego gościa pod prof i ten by zbierał od wszystkich kupony wygrane płacąc im powiedzmy dwa razy więcej.
Kwitu( o ile taki istnieje) nie wydają w oknach bukmacherskich, chyba że w samej siedzibie spólki, ale dokładnie nie wiem.
Gość, którego opisałem ma to gdzieś, choć ostanio zaczął przynajmiej raz na miesiąc wygrać powyżej tych 2.100 i zapłacić podatek.
Poza tym Polska jest jeszcze sto lat za Murzynami w tych właśnie sprawach. Bukmacherstwo jest przez państwo wogóle nie brane pod uwagę i z tego właśnie wynikają takie parodie
Myśle ze troche wyjaśniłem sytuację i eydaje mi się że z graniem przez Internet może być jeszcze gorzej
Pozdrawiam Ciacho

Do góry
#32108 - 26/05/2001 19:55 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

[QUOTE]Oryginalnie wysłał MT-book:
No, właśnie... Ktoś zna szczegóły?
Jak US może nas namierzyć?

A co US ma niby do tego ? Oni przez znaczna czesc roku zmagaja sie z PIT-ami, a i tego nie sa w stanie skontrolowac rzetelnie. A co do grania u bookow zachodnich jest to jak najbardziej legalne, podobnie jak robienie zakupow zagranica (czasy PRL sie skonczyly). W razie jakichs niedomowien zwiazanych z kontrola skarbowa, wystarczy powiedziec prawde o pochodzeniu tych pieniedzy. Po uzyskaniu odpowiednich zezwolen moga oni uzyskac od banku wykaz operacji i tam bedzie uwidocznione, ze $$$ sa przelane z rachunku bankowego zagranicznej firmy bookmacherskiej.
I koniec kropka. A zreszta nie macie innych problemow, tylko doszukiwanie sie dziury w calym ? Wygrajcie te pieniadze zamiast z gory cos tam imputowac

Do góry
#32109 - 26/05/2001 20:34 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
MT-book Offline
journeyman

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Grzesiek:

A co US ma niby do tego ? Wygrajcie te pieniadze zamiast z gory cos tam imputowac
[/QUOTE]

???
I właśnie w tym rzecz, że nie jest to dla mnie problem wyłącznie teoretyczny...

Do góry
#32110 - 26/05/2001 23:19 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
Gratulacje MT-book, a może byśmy w ramach dobrze pojętego interesu wystosowali pismo do US lub odpowiedniej rządowej instancji z zapytaniem jak traktować ten przychód czyli jak go rozliczać. Nie wiem czy aby przypadkiem nie ruszymy śmierdzącego ... miny, ale ja osobiście wolałbym mieć jasną sytuację.
Co Wy na to, może skomponujemy takie pisemko ???

Do góry
#32111 - 26/05/2001 23:49 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
MT-book Offline
journeyman

Pisemko to dobry pomysł, ale... kto się podejmie :-)?

Prościej (i bezpieczniej) byłoby, gdyby ktoś miał znajomego w US, który by wywęszył i podał podstawę prawną...

Do góry
#32112 - 27/05/2001 04:12 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Set Fisher Offline
old hand

Ja pismo mogę skomponować, teraz potrzebne dojście do US. Panowie czekamy na zgłoszenia. Myślę, iż z całego grona bywalców mecz.pl ktoś mający dojście znajdzie się. A tak naprawdę myślę, że przynajmniej jeden urzędnik gra w zakłady i odwiedza naszą stronę.

Tak więc Szanowny Urzędniku, zgłoś się do nas, potrzebujemy Cię.
Gracze.

Do góry
#32113 - 04/06/2001 23:18 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

Witam,
pojawia sie często mowa na forum o graniu u zagranicznuch buków
i legalności takiego działania.

Więc artykuł 107 Kodeksu Karno - Skarbowego brzmi:
Kto brew przepisom ustawy, regulaminu lub warunkom zezwolenia urzadza lub prowadzi grę losową
lub zakład wzajemny, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2,
albo obu tym karom łącznie.
Tej samej karze podlega, kto na terytorium RP uczestniczy w zagranicznej grze losowej
lub zagranicznym zakładzie wzajemnym.

Jedna stawka dzienna może wahać się od 2,40 zł do kilku tysięcy złotych,
w zależności od naszego stany majatkowego.
Więc nie należy chwailć się fiskusowi i innym osobom
o graniu u zagranicznych, gdyż może się to żle skończyć.
www.cashmaster.prv.pl - zarobek dla webmasterów

Do góry
#32114 - 05/06/2001 01:14 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
uQ$ Offline

No tak, ale podstawowe pytanie to czy zawieranie zakładu u internetowego buka jest graniem na terytorium RP. Myślę, że w polskim prawie nie znajdzie się na to odpowiedzi, a na świecie to w takich przypadkach raczej przyjmuje się, że zakład zawarty został na terenie tego kraju gdzie znajduje się serwer buka.
Natomiast co do opodatkowania ewentualnych wygranych to wydaje mi się że powinno się je wykazać w rocznym zeznaniu jako inne dochody (potrącając koszty grania). Znam pismo MF w podobnej sprawie (chodziło o "piramidki") które zawiera właśnie taką interpretację.

Do góry
#32115 - 05/06/2001 01:17 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Set Fisher Offline
old hand

Rzeczywiście smutne to, ale prawdziwe. Na pocieszenie podam jeszcze raz treść rozdziału z zazanczeniem par. 4

Art. 107. § 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, zakład wzajemny lub grę na automacie,

podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym.

§ 3. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu zabronionego określonego w § 1 lub 2 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej z organizowania zbiorowego uczestnictwa w grze losowej, zakładzie wzajemnym lub grze na automacie,

podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.

§ 4. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 lub 2

podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

(może nas czwórką potraktują)

Do góry
#32116 - 05/06/2001 05:38 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
bet007 Offline
veteran

Meldunek: 23/03/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał uQ$:
No tak, ale podstawowe pytanie to czy zawieranie zakładu u internetowego buka jest graniem na terytorium RP. Myślę, że w polskim prawie nie znajdzie się na to odpowiedzi, a na świecie to w takich przypadkach raczej przyjmuje się, że zakład zawarty został na terenie tego kraju gdzie znajduje się serwer buka.
Natomiast co do opodatkowania ewentualnych wygranych to wydaje mi się że powinno się je wykazać w rocznym zeznaniu jako inne dochody (potrącając koszty grania). Znam pismo MF w podobnej sprawie (chodziło o "piramidki") które zawiera właśnie taką interpretację.
[/QUOTE]

Coś w tym musi być - pamiętacie kancelarie prawne, ktore opublikowały "czarne listy" dłużników, też ominęły przepisy umieszczając je na zagranicznych serwerach.
No i Expekt czy inwestowałby w polsko języczną wersje nie sprawdzając uprzednio czy Polak grający w necie nie łamie prawa ?
A z tego co napisali na swoich stronach: ....."Pragniemy poinformowac iz prowadzimy negocjacje z bankami w celu otworzenia konta w Polsce,co ograniczy koszty naszych klientow" - wynika, że traktują Polaków poważnie.

Do góry
#32117 - 06/06/2001 05:12 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

Przestępstwa skarbowe z art.art. 107 - 111 kks mają przede wszystkim na celu ochronę monopolu p(P)aństwa w zakresie prowadzenia działalności obejmującej gry liczbowe, loterie pieniężne czy zakłady wzajemne. Przepisy te znajdują się mianowicie w Rozdziale 9 kks, zatytułowanym „Przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe przeciwko organizacji gier losowych, zakładów wzajemnych i gier na automatach”.
Jednocześnie wszystkie cztery paragrafy artykułu 107 kks znajdują się w funkcjonalnym związku.
Par. 2 art. 107 kks należałoby interpretować, mając na uwadze przepis par. 1 tego artykułu. Mówi on m.in., że karze podlega ten, kto wbrew przepisom ustawy urządza lub prowadzi zakłady wzajemne. Gdyby przyjąć założenie, że zawierane przez Was za pomocą sieci zakłady u zagranicznych bukmacherów zawierane są na terytorium RP, przyjąć należałoby konsekwentnie, że zakłady te prowadzone są przez nich także na terytorium RP, za pośrednictwem sieci właśnie jako sposobu świadczenia przez nich usług. Ich oferta bowiem jest w sposób nieograniczony dostępna w Polsce, co przy spełnieniu określonych warunków stwarza możliwość zawarcia umowy. W takiej sytuacji zagraniczny bukmacher dopuszczałby się przestępstwa skarbowego właśnie z art. 107 par. 1 kks, ponieważ zgodnie z Ustawą o grach losowych ... działalność w zakresie zakładów wzajemnych może być prowadzona w formie spółki akcyjnej lub spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, mającej siedzibę na terytorium RP, której akcjonariuszami (udziałowcami) są wyłącznie osoby krajowe. Organom dochodzenia nie pozostawałoby nic innego niż wszcząć postępowanie przeciwko zagranicznym bukmacherom.
W art. 107 par. 2 kks chodzi raczej o sytuację, gdy mimo zakazu ustawowego zagraniczny bukmacher rozpocząłby działalność w Polsce i doszłoby do zawierania zakładów wzajemnych. A do tego wystarczyłoby nabycie bądź przejęcie w inny sposób akcji (udziałów) w krajowej spółce bukmacherskiej, w jakiejkolwiek ilości. Jednak i w tym wypadku, zgodnie z art. 1 par. 3 kks nie popełniłby przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego sprawca ten, komu nie można by przypisać winy w czasie czynu. Czyli na pewno wówczas, gdyby nie wiedział, i przy zachowaniu należytej staranności nie mógł się dowiedzieć, że zakłady prowadzone są przez podmiot, który stracił charakter krajowy.
Poza tym o miejscu zawarcia umowy, a taką są zakłady wzajemne, mówi również kodeks cywilny. Regulacja polska nie odbiega tutaj co do zasady od innych regulacji europejskich. Zgodnie z art. 70 kc, w razie wątpliwości (a tych przy zawieraniu umów na odległość mnóstwo, a poza tym żaden bukmacher nie określa w regulaminie miejsca zawarcia umowy) poczytuje się umowę za zawartą w miejscu otrzymania przez składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu. W tym wypadku ofertą jest, jak wyżej wspomniałam, strona internetowa bukmachera zawierająca wszystko co niezbędne, żeby zakład zawrzeć. Oświadczeniem o jej przyjęciu natomiast wypełniane przez Was i wysyłane formularze.
Słuszne są tutaj, moim zdaniem, uwagi uQ$a co do wskazania miejsca zawarcia zakładu w sieci z uwagi na lokalizację właściwego serwera.
Brak jest jednak jak na razie orzecznictwa dotyczącego tej kwestii, które w jakiś sposób ukierunkowałoby dalszą praktykę sądową (ewentualną). Może jednak uda się mi znaleźć coś na stronach unijnych.
A na razie to tyle.
I wysokich wygranych.

Do góry
#32118 - 06/06/2001 05:44 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Set Fisher Offline
old hand

Tak naprawdę chyba wszyscy oczekiwaliśmy takiej właśnie rzeczowej opinii, bo wydaje mi się, ba ... nawet jestem przekonany że Asia wie o czym pisze.
Czekam z niecierpliwością na info z Unii.

Do góry
#32119 - 06/06/2001 15:08 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
bet007 Offline
veteran

Czy Asia też gra ?
Jak tak to mamy Pierwszą Damę forum

Do góry
#32120 - 06/06/2001 19:52 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
bet007 Offline
veteran

Rozmawiałem dzisiaj z kolegą, który pracuje w PKO SA i powiedział, że banki mają obowiązek zgłaszać przelewy z zagranicy, które są na kwotę powyżej 10 000 euro.
Czyli większą wypłatę wystarczy rozbić na mniejsze.

Do góry
#32121 - 10/06/2001 05:07 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

A ja dzisiaj w kwestii podatków.
Przychody z tytułu wygranych w zagranicznych zakładach wzajemnych należałoby rzeczywiście traktować jako przychody z innych źródeł (art. 10 pkt 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych) i rozliczać na zasadach ogólnych.
Nie podlegają one opodatkowaniu w formie ryczałtu (10%) na podstawie art. 30 ust 1 pkt 2) updof, ponieważ nie są to przychody uzyskane na terytorium RP, a tych wyłącznie dotyczy art. 30 updof („Dochodów (przychodów) uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z następujących źródeł przychodów nie łączy się z dochodami (przychodami) z innych źródeł i pobiera się od nich podatek w formie ryczałtu...”. W związku z tym nie ma tutaj również zastosowania zwolnienie przedmiotowe z art. 21. ust 1 pkt 6a, dotyczące wygranej w wysokości nie przekraczającej w tym roku 2100 zł.
NSA wydał dotyczący tego problemu wyrok. Chodziło o opodatkowanie wygranej w grze komputerowej „SKYLINE”, gdzie organizatorem i dokonującym wypłat był podmiot niemiecki z siedzibą na terytorium Niemiec. W tezie wyroku NSA stwierdził m.in., że obowiązek podatkowy może być zależny bądź niezależny od źródła przychodu, nigdy jednak ustawodawca nie uzależnia go od miejsca wypłaty wynagrodzenia, czy też miejsca wykonania zobowiązania w rozumieniu przepisów prawa cywilnego. W analogiczny sposób należy interpretować przepisy dotyczące tego obowiązku i ewentualne ulgi podatkowe (wyrok NSA, sygn. III SA, 1584/98).
Rozliczenie dochodu z tytułu udziału w zagranicznym zakładzie wzajemnym powinno natomiast nastąpić dopiero w zeznaniu rocznym. Nie mają tutaj zastosowania art. 41 updof w związku z art. 44 określającym źródło dochodu, mówiące o obowiązku uiszczania zaliczki na podatek dochodowy, ponieważ dochody, których przepisy te dotyczą wymienione są enumeratywnie.
Urząd Skarbowy ma w obecnej chwili ograniczony wgląd w konta bankowe. Mógłby to zrobić tylko w przypadku już wszczętego postępowania w danej sprawie. Profilaktycznie na pewno tego nie robi . Banki natomiast nie są uprawnione do przekazywania urzędom skarbowym takich informacji w innej sytuacji niż wyżej opisana. Mają natomiast obowiązek zgłaszać informacje w zakresie bieżącego obrotu dewizowego (wygrane z zagranicznych zakładów wzajemnych wchodzą w jego zakres) do NBP, w celu opracowywanie sprawozdawczego bilansu płatniczego oraz bilansów należności i zobowiązań zagranicznych państwa (podstawa art. 23 ust. 2 Ustawy o NBP). Na podstawie ust. 5 tego artykułu dane te mogą być wykorzystywane tylko w wymienionym celu i nie mogą być udostępniane osobom trzecim. Uwaga bet007 natomiast co do zgłaszania przez banki każdej kwoty powyżej 10.000 EURO dotyczy prawdopodobnie również obowiązku wobec NBP. Ponieważ rezydent (definicja w Prawie dewizowym), który zaciągnie kredyt lub pożyczkę bądź udzieli takiego nierezydentowi (też w Prawie dewizowym) obowiązany jest również indywidualnie zgłosić ten fakt NBP. O obowiązku banku w tym zakresie przesądza bezpieczeństwo obrotu, wykonuje on tutaj swoistą kontrolę.
W przypadku nieopodatkowania dochodu z zagranicznych zakładów wzajemnych i prowadzenia sprawy w tym zakresie urząd skarbowy nie mógłby uznać tego dochodu za pochodzący z niewiadomego źródła (skutkowałoby to wymiarem podatku w wysokości 75% dochodu). Dowodem potwierdzającym źródło dochodu są tutaj dokumenty bankowe (wskazany tytuł zasilenia konta), czeki (imienne jak sądzę).
Niestety zobowiązania podatkowe przedawniają się dopiero z upływem pięciu lat licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku.
I nie znajdą tutaj zastosowania, również niestety, umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. Dochody z gier losowych i zakładów wzajemnych traktowane są bowiem w nich jako należące do grupy „Inne dochody” i regułą jest, że podlegają obowiązkowi podatkowemu w państwie zamieszkania podatnika.
I jeszcze sprawa zaświadczeń o wygranych. Podmiot urządzający zakłady wzajemne, czy inne gry, ma obowiązek wystawić na żądanie imienne zaświadczenie o wygranej. Jest to druk ścisłego zarachowania, wystawiany w dwóch egzemplarzach, z których jeden przechowywany jest przez podmiot urządzający przez 5 lat od końca roku kalendarzowego, w którym go wystawiono. A jego wystawienia można żądać w każdym ODDZIALE bukmachera.

A na marginesie. Grywałam czasami. Teraz zdarza się mi jedynie nosić kupony do STS-u.

[This message has been edited by asia (edited 10-06-2001).]

Do góry
#32122 - 11/06/2001 02:53 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Set Fisher Offline
old hand

Tak sobie myślę Asiu, dobrze że trafiłaś w nasze skromne progi. Być może dzięki tym wizytom znowu zaczniesz posyłać SWOJE kupony. Sczerze Ci tego życzę , pewnie nie tylko ja.

Jeszcze raz dzięki za cenne informacje, mam nadzieję ,że będziesz nas odwiedzać sukcesywnie.

Pozdrawiam - Fisher

Do góry
#32123 - 14/06/2001 03:28 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

Witam ponownie. Dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby do Was zajrzeć.

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Set Fisher:
Być może (...)znowu zaczniesz posyłać SWOJE kupony. Sczerze Ci tego życzę , pewnie nie tylko ja.
(...)mam nadzieję ,że będziesz nas odwiedzać sukcesywnie.
[/QUOTE]

Odwiedzę Was na pewno, ponieważ obiecałam informacje dotyczące regulacji omawianych problemów w Unii, której prawo (wspólnotowe)już w zasadzie stosować musimy przed naszym prawem wewnętrznym.
A za życzenia dziękuję.
I pozdrawiam
a(A)sia

Do góry
#32124 - 23/06/2001 15:58 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

Dzisiaj właśnie wchodzi w życie Ustawa z dnia 16 listopada 2000 r. o przeciwdziałaniu wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł (Dz. U. z dnia 22 grudnia 2000 r.).

I rzeczywiście, tak jak informował bet007, na jej podstawie banki (również oddziały banków zagranicznych, ale także np. podmioty prowadzące działalność w zakresie gier losowych, zakładów wzajemnych i gier na automatach) mają obowiązek rejestracji każdej transakcji przewyższającej 10.000 EURO, zarówno jeżeli jest to transakcja prowadzona w ramach operacji pojedynczej, czy też w ramach kilku operacji, jeżeli okoliczności wskazują, że są one ze sobą powiązane (art. 8.1. Ustawy). Poza tym obowiązek ten istnieje i wówczas, gdy okoliczność wskazuje, że środki mogą pochodzić z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł, bez względu na wartość transakcji i jej charakter (art. 8.3. Ustawy). Zgodnie z definicją „transakcji” w tej ustawie rozumie się za taką wpłaty i wypłaty gotówkowe, przeniesienie własności lub posiadania wartości majątkowych, zamianę wierzytelności na akcje lub udziały, a także dokonywanie tych czynności we własnym lub cudzym imieniu, na swój lub cudzy rachunek.

Co to oznacza w przypadku wygranych u zagranicznych bukmacherów i wydania dyspozycji przelewu wygranej na konto w Polsce. Na pewno zainteresuje bank wybieranie znacznych sum z rachunku nieaktywnego lub z rachunku, na który dopiero co wpłynęły nieoczekiwanie wielkie kwoty z zagranicy , częste przelewy wysokich kwot z kraju za granicę i odwrotnie przez osoby prywatne lub spółki, zwłaszcza gdy włączone są do tego nieznane lub egzotyczne banki z rajów podatkowych lub leżące na uboczu filie renomowanych zagranicznych banków; klienci, którzy dokonują lub otrzymują regularne wpłaty znacznych kwot, w tym operacje telegraficzne, które nie są jednoznacznie identyfikowane jako uczciwe, do lub z krajów powiązanych z rajami podatkowymi. Wchodziłaby tutaj w rachubę również sytuacja, gdy kwoty wpływające na konto w Polsce nie są jednorazowo wysokie, natomiast wpływają dość regularnie, a istnieją wątpliwości co do tytułu z jakiego przelew nastąpił, w przypadku Waszych wygranych zatem czy jest to ujawnione źródło przychodu. Więcej na ten temat możecie poczytać w komunikacie Ministra Finansów http://www.mofnet.gov.pl/giif/nowosci_1.shtml

Rejestr transakcji, o których mowa przechowywany ma być przez okres 5 lat, licząc od pierwszego dnia roku następującego po roku, w którym dokonano ostatniego zapisu związanego z transakcją, wraz z dokumentami dotyczącymi zarejestrowanej transakcji. Banki i inne zobowiązane podmioty będą przekazywać te informacje Generalnemu Inspektorowi Informacji Finansowej, podległemu Ministrowi Finansów.

Ponieważ celem ustawy jest zapobieżenie wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł, informacje ich dotyczące mogą być udostępniane przez Generalnego Inspektora na wniosek dyrektorów izb skarbowych i dyrektorów urzędów kontroli skarbowej lub ich zastępców - wyłącznie w sprawach dotyczących zobowiązań podatkowych. Nowością jest jednak fakt, że Generalny Inspektor może przekazywać te informacje ww. urzędom również z własnej inicjatywy. Należałoby zatem rozważyć w tej sytuacji kwestię opodatkowania dochodów z wygranych u zagranicznych bukmacherów.

Co prawda banki i inne zobowiązane podmioty nie posiadają obecnie sprawnego systemu przekazywania tych danych . Sejm uchwalił również 8 czerwca br. nowelizację tej Ustawy w zakresie przesunięcia terminu wejścia w życie obowiązku rejestracji transakcji, o których mowa, do kwietnia bodajże przyszłego roku, ze względu właśnie na nie przygotowanie do prowadzenia takich rejestrów i przekazywania informacji przez banki. Brak jednak stanowiska Senatu w tej sprawie, stąd – zgodnie z art. 49 Ustawy – właśnie od dzisiaj zaczyna ona obowiązywać w zakresie m.in. rejestracji transakcji. A jak ten system będzie wyglądał w rzeczywistości, nikt chyba nie wie. Brak jest bowiem aktów wykonawczych do ustawy, które regulowałyby sam system rejestracji i przepływu informacji w rejestrze.

Pozdrawiam

Asia

Do góry
#32125 - 23/06/2001 19:01 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Motonita Offline
member

Meldunek: 02/03/2001
Witka
Normalnie mnie szlak trafia jak to czytam,tak mnie wqr.. politycy ze glowa boli,zamiast zajac sie bezrobociem 17% ,slozba zdrowia ktora sie sypie,drogami ktore nadaja sie na tory do rajdu terenowego, rolnictwem,glodnymi dzieciakami na ktore naciska sie na www.pajacyk.pl pajacyka zeby mialy obiad itd itp mozna wymieniac do usranej smierci to oni sie zajmuja pornografia itp duperelami.Wiadomo ze im to lata ze beda kontrole w polskich bankach bo oni maja w Szwjcarskich bankach szmal,ale na zdrowy rosadek jaki bank bedzie podawal takie informacje przeciez bedzie tracili klijetow jak sie rozniesie ze sypia do urzedu skarbowego nikt szanujacy sie nie bedzie trzymal kasy w banq nie godnym zaufania a bank tylko na tym straci bedzie mial mniejszy kapital,moim zdanim nim to wszystko wprowadza w zycie to bede wnuki nianczyl w fotelu bujanym,chodz z moim trybem zycia raczej watpie
Dobra lepiej sie juz zamkne bo zaczne zamiast przecinqw wulgarne slowa pisac,co za kraj
Jedno dobre w tej wiadomosci to to ze przekazuje go cieply kobiecy glos
Pozdrawiam.

Do góry
#32126 - 24/06/2001 13:17 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
jar Offline
journeyman

Meldunek: 19/01/2001
Jeśli dobrze zrozumiałem to powinniśmy być przygotowani na taką sytuację:
- gra u buków polskich - podatek 10% za grę + ewentualny 10% podatek za wygrane powyżej 2000 zł z kuponu. Piszę ewentualny bo w zakładach bukmacherskich łatwo go uniknąć rozbijając pulę przeznaczoną na gre na kilka kuponów.
- gra u buków zagranicznych 19% podatek dochodowy.
Czy się mylę?
jar.

Do góry
#32127 - 24/06/2001 14:35 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
uQ$ Offline

[QUOTE]Oryginalnie wysłał jar:
[qb]Jeśli dobrze zrozumiałem to powinniśmy być przygotowani na taką sytuację:
- gra u buków zagranicznych 19% podatek dochodowy.
Czy się mylę?
[/qb][/QUOTE]

Tak, z tym że niekoniecznie 19% (jak dużo wygrasz to możesz wpaść w wyższy próg ), no i możesz sobie potrącić koszty grania (czyli przegrane), podatek zapłacisz więc tylko od rzeczywistych wygranych (rożnica między wypłatami i wpłatami do buka).

Do góry
#32128 - 24/06/2001 14:57 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Asiu, wspaniała robota! Osobiście jestem pełen podziwu dla Twojej wiedzy

W tym roku na szczęście nie będę objęty polskim prawem podatkowym, ale trzeba się już przygotować na zmianę...

Czy podatek od zysków (z obstawiania) oblicza się na podstawie rożnicy między wypłatami i wpłatami do buka? Jeśli tak to w bardzo łatwy sposób można "nie mięc zysku."

Do góry
#32129 - 24/06/2001 15:15 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

[QUOTE]Oryginalnie wysłał jar:
[qb]ewentualny 10% podatek za wygrane powyżej 2000 zł z kuponu.[/qb][/QUOTE]

Wygrana w zakładzie wzajemnym zwolniona od podatku wynosi w tym roku 2100 zł. To mały szczegół, ale może okazać się istotny.

A resztę zdążył już wyjaśnić uQ$.

Asia

Do góry
#32130 - 24/06/2001 15:37 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad:
[qb]Czy podatek od zysków (z obstawiania) oblicza się na podstawie rożnicy między wypłatami i wpłatami do buka? Jeśli tak to w bardzo łatwy sposób można "nie mięc zysku."[/qb][/QUOTE]

Conrad, ale Ty chyba bierzesz pod uwagę sytuację, gdy wygranych w ogóle nie będziesz
wypłacał bądź przelewał z kont bukmachera, a to chyba nie o to chodzi. W przypadku pobytu za granicą rozwiązaniem byłoby posiadanie tam konta bankowego, na które pieniądze z wygranych mogłyby być przelewane. Stwierdzenie o istnieniu takiego przez polskie służby finansowe w obecnej sytuacji jest mało prawdopodobne. Wziąć tylko należałoby pod uwagę fakt, że w innych państwach już od dawna obowiązują (dość sprawnie) ustawy takie jak u nas od wczoraj. Poza tym w przypadku powrotu do Polski należałoby mimo wszystko ściągnąć środki finansowe z tych kont również do kraju, ponieważ ich przetrzymywanie na kontach zagranicznych (z małymi wyjątkami) byłoby wbrew naszemu prawu dewizowemu. A przede wszystkim utrudnione byłoby swobodne z nich korzystanie.

Do tematu jeszcze wrócę. A na razie muszę kończyć.

Pozdrawiam

Asia

Do góry
#32131 - 24/06/2001 18:49 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline

No tak, wcześniej czy później te pieniądze muszą wrócić do kraju. A posiadanie konta zagranićą z kartą VISA pewnie nie jest dozwolone.

Do góry
#32132 - 29/06/2001 23:28 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

Jednak nie a jednak.

Dopiero dzisiaj miałam okazję poczytać Dziennik Ustaw z 22 czerwca , a więc z dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy, o której ostatnio pisałam. Stąd moje niezbyt aktualne wieści. Jak się okazuje, przyjęte zostały poprawki co do terminu wejścia w życie przepisów dotyczących obowiązku rerejestracji przez banki transakcji powyżej 10.000 EURO (Dz.U. Nr 63 poz. 641 z 22 czerwca br.). I tak rejestracja wpłat i wypłat gotówkowych powyżej tej kwoty oraz przekazywania danych do rejestru obowiązywać będzie banki od 01 kwietnia przyszłego roku, natomiast w zakresie rejestracji pozostałych transakcji ponad tę kwotę (np. przelewów bankowych czy to w ramach własnych kont danego podmiotu, czy też na cudze) dopiero od 01 kwietnia 2003 r.

Poza tym wprowadzono zmianę w przepisie dotyczącym uprawnienia Generalnego Inspektora Finansowego do przekazywania danych objętych rejestracją izbom skarbowym oraz urzędom kontroli skarbowej. Będzie mogło to mieć miejsce wyłącznie na ich pisemny i uzasadniony wniosek.

Znając sprawność działania pewnych instytucji może się okazać, że w przyszłym roku nastąpi kolejne przesunięcie wejścia w życie ustawy. Czemu nie.

I sorry za zamieszanie.

Pozdrawiam

Asia

Do góry
#32133 - 29/09/2001 02:56 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
wuzz Offline
veteran

Meldunek: 26/07/2001
Przyznam, że mam pewien mętlik w głowie po przeczytaniu tych wiadomości.
Jak to w końcu dzisiaj jest:
- można legalnie grać przez internet np. w Expekt.com lun Unibet, które mają konto w Polsce (polskim banku)?
- co podatkami?

A może trzeba poczekac na pierwszego prawdziwego polskiego buka internetowego?

Pomóżcie!

Do góry
#32134 - 29/09/2001 05:14 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
dilbert Offline
enthusiast

Meldunek: 22/01/2001
Proponuje skończyć już ten wątek.Dywagacje na ten temat są jałowe.
Przypomina mi się Lepper który zwołał zgromadzenie i podczas aresztowania nakazał aby mu założono kajdanki i ostentacyjnie w nich paradował

Do góry
#32135 - 09/01/2002 20:46 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
rymoholik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/05/2001
Co sie martwicie! Najwyzej sie spotkamy w wiezieniu i pogadamy o typach!
Musieliby chyba zamkmnac wszystkich z mecz.pl!
Martwcie sie lepiej o to zeby cos wygrac u bukow!
Pozdrawiam i zycze braku wizyt kolesi z fiskusa!

Do góry
#32136 - 19/01/2002 16:41 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
bet007 Offline
veteran

Polacy mogą otwierać konta za granicą iwo:
Jestem ciekaw czy to jakoś wpłynie na w/w problem.
Ale na pewno jest to duży plus. Zobaczymy jak to będzie wyglądać w praktyce. Czy będzie można powiedzieć Urzędowi Skarbowemu - "... kiss my ass" ?
http://wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?dzial=010301&xx=652712

Do góry
#32137 - 19/01/2002 17:07 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline

Grać będziemi mogli, nie wiadomo tylko jak z podatkiem. Ale nie sądze by to był największy problem urzędu skarbowego.

W USA jest obecnie tak jak u nas: nie można grać przez internet/telefon i trzeba płacić podatek od zysku z zakładów. Ale ludzie i tak grają bo tam nikt przecież nie będzie za to ścigał graczy. Jeśli już to się zabiorą za firmy bukmacherskie, które przyjmują zakłady od Amerykanów.

Do góry
#32138 - 20/01/2002 01:17 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
dilbert Offline
enthusiast

Meldunek: 22/01/2001
Niektórzy bukmacherzy zastrzegają że obywatele USA i UK nie mogą u nich grać.Ale to tylko niektórzy,inni nie robią z tego problemu.
Czytałem kiedyś skargę gościa który zrobił depozyt w www.gwbet.com a potem się okazało że nie może grać bo jest z Wielkiej Brytanii

Do góry
#32139 - 20/01/2002 02:02 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
bet007 Offline
veteran

A ja czytałem ostatnio na forach amerykańskich, złość graczy z usa - Will Hill 31 stycznia zamyka wszystkie konta osób zamieszkałych w usa.

Do góry
#32140 - 20/01/2002 02:15 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Peter Offline
member

Meldunek: 14/10/2001
Mam pytanie do grających za granicą , czy ktoś z Was dokonywał już wypłaty na swoje konto bankowe w Polsce? Jeśli tak to bardzo proszę kogoś o odpowiedź, co jest napisane w rubryce opis operacji.Prawdopodobnie ma to ogromne znaczenie, jeśli chodzi o prawidłowe rozliczenie z Urzędem Skarbowym.

Z góry dzięki.

Do góry
#32141 - 20/01/2002 05:12 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline

Ja robiłem wypłatę przelewem z Olympicu na konto w Polsce i nawet nie musiałem pisać opisu. Po prostu dałem dla Olympicu dane dotyczący konta i w ciągu kilku dni forsa była na koncie.

Do góry
#32142 - 20/01/2002 05:16 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Batigol Offline
addict

Meldunek: 13/12/2001
Jeżeli mozna zapytać czy na Pekao SA ?

Do góry
#32143 - 20/01/2002 05:26 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Batigol Offline
addict

Meldunek: 13/12/2001
Bo zastanawiam się nad tym:
spotkałem się na forum, że od niektórych banki żądają pozwoleń dewizowych (?). Ja się z tym nie spotkałem.
Także jestem ciekawy czy chodzi tylko o przelewy za granicę , czy także jak otrzymujemy pieniądze stamtąd.

W Inteligo powiedziano, że nie jest nic (pozw.) potrzebne - jak się robi przelew za granicę.

Do góry
#32144 - 20/01/2002 05:36 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline

Tak, mój przelew był do Pekao SA. Przy przelewie wychodzącym należy podać tytuł wpłaty. Przy przychodzącym nic się nie podaje.

Do góry
#32145 - 20/01/2002 14:54 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Peter Offline
member

Dobrze, ale co napisało PKO? Jakaś operacja została przecież wykonana.

Do góry
#32146 - 20/01/2002 15:07 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline

Pekao napisał mi tylko w wyciągu "przelew z zagranicy" czy coś w tym stylu. Forsa po prostu pojawiła się na koncie.

Do góry
#32147 - 20/01/2002 15:10 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Peter Offline
member

Dzięki Conrad.O to mi chodziło.

Do góry
#32148 - 22/01/2002 18:47 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
guga Offline
addict

Meldunek: 31/08/2001
Witam

Bardzo ważny temat dla grających za większą kasę.
Trzeba powiedzieć, że banki nie mogą ujawnić urzędowi skarbowemu żadnych operacji klienta nawet gdy są one bardzo podejrzane. Urząd może wystąpić do banku o informację jedynie wtedy gdy prowadzone jest postępowanie wobec osoby.
Sądzę, że najważniejsze jest aby operacji przelewu nie wychwycił Generalny Inspektor Informacji Finansowej, który może poinformować urząd o transakcji, a ten może wszcząć postępowanie. Jeśli urząd dowie się o dużych pieniądzach ale nie będzie wiedział skąd są to można je łatwo zalegalizować.
GIIF rejestruje transakcje powyżej 10000 EURO lub jeśli wpływają mniejsze ale przekraczają tą sumę. Nie wiem jak jest z czekami i innymi formami wypłat, może to jest jakiś sposób?

Do góry
#32149 - 23/02/2002 21:41 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
MT-book Offline
journeyman

[QUOTE]Oryginalnie wysłał guga:
[qb]...
GIIF rejestruje transakcje powyżej 10000 EURO lub jeśli wpływają mniejsze ale przekraczają tą sumę. Nie wiem jak jest z czekami i innymi formami wypłat, może to jest jakiś sposób?[/qb][/QUOTE]

No tak, ale czy będą to rozpatrywać w jakimś konkretnym terminie czasowym?
Chodzi o to, czy jeżeli w ciągu roku uzbiera mi się np. 9.000€ z przelewów od buków, to ta kwota przechodzi na następny rok i dalej się sumuje?

Zakładając oczywiście, że jest tak jak pisała Asia, i mniejsze przelewy traktowane mogą być łącznie gdy zachodzi podejrzenie, że są ze "sobą powiązane". To ostatnie określenie jest jednak tak mało precyzyjne, że chyba niczego się o tym nie dowiemy...

Póki co, w związku z tym, że banki mają obowiązek rejestrować te słynne 10.000€ dopiero od 1.04.2003, to możemy spokojnie napić się iwo:

Do góry
#32150 - 23/02/2002 22:05 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline

Asiu, jeśli to czytasz to proszę się odezwij! iwo:

Do góry
#32151 - 29/10/2002 22:57 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

Cześć.

Postanowiłam odświeżyć ten temat, ze względu na błędną interpretację Bebu w temacie "Urząd Skarbowy", Wasze wątpliwości, które wzbudziła opublikowana w "www" opinia na temat legalności zakładów, oraz artykuł, który 26.10.2002 r. opublikowano w "Rzeczpospolitej" ( http://www.rp.pl/gazeta/wydanie_021026/prawo/prawo_a_4.html ).
Według tego artykułu wygrane uzyskane z zagranicznych gier losowych w internecie są opodatkowane w Polsce na ogólnych zasadach. A zatem można wnioskować, że udział w takiej grze nie jest uczestnictwem w zagranicznej grze losowej na terytorium RP, o którym mówi art. 107 Kodeksu karnego skarbowego, ponieważ oznaczałoby to, że państwo czerpie bezpośrednie korzyści z przestępstwa. Art. 107 Kks dotyczy także zakładów wzajemnych. W świetle powyższego należy zatem stwierdzić, że i zakłady wzajemne zawierane przez Was u zagranicznych buków przez Internet nie stanowią przestępstwa karno-skarbowego, o czym w tym temacie juz było.

Pozdrawiam
Asia

Do góry
#32152 - 29/10/2002 23:53 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline

Witaj Asiu!

Wielkie dzięki za te cenne informacje oraz za link. Mam pytanie dotyczące wypowiedzi Piotra Waglowskiego, które ukazało się we wrześniowym wydaniu magazynu internetowego WWW:
Autorzy stron mogą się obawiać egzekwowania kodeksu karnego skarbowego: grzywien i kar więzienia tam przewidzianych, nie tylko za organizowanie takich stron, ale i za sam udział w gracz..."

Zakładam, że Piotrowi chodzi o Art. 107. (http://rzeczpospolita.pl/prawo/doc/kks1018.html), ale jak można dojść do takiego wniosku? Prywatna strona www o tematyce bukmahcerskiej to nie organizowanie zakładów wzajemnych.

Jeśli chodzi o zakaz reklamowania zakładów wzajemnych, to nie widzę w ustawie o grach losowych, zakładach wzajemnych i grach na automatach (http://www.rp.pl/prawo/doc/gra0828.html) żadnych konsekwencji prawnych za takie działanie. Wydaje mi się, że dotyczy to w takim razie tylko polskich firm bukmacherskich, które mogą mieć problemy z koncesją jeśli nie będą przestrzegać tej ustawy. Ale z tego co widzę to osoby trzecie nie mają się czego obawiać.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie czy artykuł 107, paragraf 2 ('Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym') musi się zmienić po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej? W przeciwnym razie jest to ograniczenie konkurencji wewnątrz Unii, co jest sprzeczne z zasadami wspólnego rynku.

Do góry
#32153 - 30/10/2002 03:25 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

Dziękuję za zwrócenie uwagi na moje zbyt daleko idące przemyślenia odnośnie opodatkowania zagranicznych wygranych. Nie przeczytałem wcześniej dokładnie art. 21 ust. 6 pkt 6a i dlatego prowadziłem rozważania z pominięciem tej ważnej części "uprawnione podmioty".
Przepraszam i pozdrawiam

Do góry
#32154 - 30/12/2002 16:40 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
norbi_071 Offline
old hand

Meldunek: 02/06/2002
Asiu, wiec wytlumacz mi ;-) wyplacilem z topplay 20 euro w 2002 :rolleyes:
musze sie rozliczac z urzedem? czy jak wyplacilem mniej niz 3-krotne najmniejsze wyagrodzenie to nie musze sie rozliczac?
HAPPY NEW YEAR

Do góry
#32155 - 30/12/2002 17:02 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
rymoholik Offline
Carpal Tunnel

Z tego co wiem to mozna chyba zarobic do okolo 2700zl rocznie nie placac od tego zadnego podatku! A moze sie myle? :rolleyes:

Do góry
#32156 - 30/12/2002 17:19 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Piotr Offline
journeyman

Dokładnie 2727,16 zł, ale ze wszystkich dochodów łącznie.Chyba że ktoś żyje tylko z bukmacherki

Do góry
#32157 - 30/12/2002 17:25 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
norbi_071 Offline
old hand

no dobra ale tam w tym linku Asi pisze ze tak czy siak trzeba to wpisac do PITu a jak masz do wpisac do pitu ehhhhhh skoro sie nic nie ksiegowalo wrrrrr :eek:

Do góry
#32158 - 31/12/2002 00:55 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Piotr Offline
journeyman

Jak to się nie księgowało?
Wypłaty z buków internetowych idą na twoje konto bankowe i tam są księgowane.Przychodzi koniec roku, zliczasz takowe wypłaty z całego roku i wpisujesz w zeznaniu rocznym w pozycji inne żródła :zobacz:

Do góry
#32159 - 31/12/2002 03:02 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
SebaS.... ... Offline

Meldunek: 30/01/2001
Dostalem dzis na maila:

Artykuł ukazał się w 251. numerze Rzeczpospolitaj z dnia 26.10.02.
suburbs@poczta.onet.pl uznał ten artykuł za szczególnie interesujący
i wysłał ten list za pośrednictwem automatu pocztowego Rzeczpospolitej OnLine.
Uwagi prosimy kierować na adres "Rz"

--------------------------------------------------------------------------------

Loterie, piramidy, gra na wirtualnej giełdzie
Wygrana z zagranicy - danina w Polsce

Nagrody (wygrane) uzyskane z gier losowych w Internecie są opodatkowane w Polsce na ogólnych zasadach, jeśli organizator gry przysyła je z zagranicy. Trzeba się z nich rozliczyć z polskim fiskusem.

Chodzi o wygrane w organizowanych przez zagraniczny podmiot za pośrednictwem Internetu loteriach, piramidach, grze na wirtualnej giełdzie itd.

Art. 21 ust. 1 pkt 6a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (updf) zwalnia od podatku jednorazowe wygrane nie przekraczające kwoty trzykrotności najniższego wynagrodzenia za pracę (w 2002 r. - 2280 zł). Dotyczy to tylko tych gier, loterii itp., które są urządzane i prowadzone "przez uprawniony podmiot" na podstawie ustawy z 29 lipca 1992 r. o grach losowych, zakładach wzajemnych i grach na automatach (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. nr 102, poz. 650 ze zm.). Gry w Internecie nie są urządzane wedle reguł tej ustawy ani przez "podmioty uprawnione" w jej rozumieniu, bo to m.in. oznacza konieczność uzyskania przez organizatora stosownego pozwolenia od władz i płacenia podatku polskiemu fiskusowi.

Tego rodzaju dochodów nie można też zakwalifikować jako wygrane "w konkursach i grach organizowanych i emitowanych (ogłaszanych) przez środki masowego przekazu (prasę, radio, telewizję)", które na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 68 updf są wolne od podatku, jeśli ich jednorazowa wartość nie przekracza równowartości najniższego wynagrodzenia (w 2002 r. - 760 zł).

W odniesieniu do wygranych wysyłanych z zagranicy uczestnikowi gry internetowej zamieszkałemu w Polsce nie wchodzi w rachubę także 10-proc. podatek od wygranych przewidziany w art. 30 ust. 1 pkt 2 updf. Dotyczy on bowiem tylko dochodów w grach, konkursach itd. nie objętych wskazanymi zwolnieniami, "uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej". Tu zaś chodzi o dochody uzyskane z zagranicy.

Wszystko to oznacza, że obciąża je podatek płacony w takiej samej wysokości i na takich zasadach jak np. od dochodów z pracy czy z umów zlecenia i o dzieło. Różnica jest taka, że w odniesieniu do wygranych w grach, loteriach, piramidach itp. organizowanych przez Internet, przesyłanych z zagranicy, nie ma obowiązku wpłacania w trakcie roku zaliczek na podatek. Polski szczęśliwiec musi wykazać je w zeznaniu podatkowym za dany rok (jako "inne dochody"), doliczyć w zeznaniu podatkowym do pozostałych swych dochodów i zapłacić podatek. Faktyczne obciążenie będzie zależało od ogólnej wysokości dochodów danej osoby.

Zakładamy, że w świetle umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania zawartej z państwem, z którego przysłano wygraną, jest ona jako tzw. inne dochody opodatkowana tylko w Polsce. Gdyby za granicą pobrano podatek od wygranej, to w zależności od tego, jaką metodę unikania podwójnego opodatkowania przewiduje umowa łącząca Polskę z danym krajem, czy też gdy umowy takiej nie ma, podatek ten byłby zaliczony jako podatek płacony w Polsce, lub też wygrana byłby zwolniona z daniny w Polsce, ale uwzględniona dla ustalenia stopy procentowej, wedle której szczęśliwiec zapłaci daninę od polskich dochodów.

Jeśli wygrane otrzymuje uczestnik gry pocztą w walucie obcej, przelicza je na złote wedle kursu średniego danej waluty z dnia uzyskania tego przychodu (czyli z dnia faktycznego otrzymania przesyłki lub z dnia, w którym mógł ją odebrać), ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski. Gdyby wygrana wpłynęła na jego konto w banku, do przeliczenia musiałby przyjąć kursy z dnia otrzymania wygranej lub postawienia jej do jego dyspozycji, ogłaszane przez ten bank i mające zastosowanie przy kupnie walut (art. 11 ust. 3 updf).

Nawet jeśli otrzymujący takie wygrane nie miał oprócz nich żadnych dochodów opodatkowanych na zasadach ogólnych, a wygrane nie są znaczne, musi złożyć zeznanie, bo tego wymagają przepisy. Jeśli jednak wykazane w nim łączne dochody nie przekroczą tzw. kwoty nie powodującej obowiązku płacenia podatku, w która w 2002 r. wynosi 2727 zł, osoba ta nie będzie nic winna fiskusowi. Jeśli dochody te będą wyższe, musi zapłacić stosowny podatek do 30 kwietnia następnego roku. Może skorzystać z wszystkich istniejących ulg. Przy niskich dochodach może to oznaczać, że w praktyce nie zapłaci nic, bo odliczenie będzie równe lub wyższe niż podatek. I.L.

Do góry
#32160 - 03/01/2003 15:51 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
norbi_071 Offline
old hand

Dove pytanie do Cieie
rozliczasz sie z Urzedem za to piekna wyplate z betworks?
pozdrawiam i zycze wszystkim HAPPY NEW YEAR iwo:

Do góry
#32161 - 03/01/2003 15:56 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
rymoholik Offline
Carpal Tunnel

[QUOTE]Oryginalnie wysłał norbi_071:
[qb]Dove pytanie do Cieie
rozliczasz sie z Urzedem za to piekna wyplate z betworks?
pozdrawiam i zycze wszystkim HAPPY NEW YEAR iwo: [/qb][/QUOTE]Dove mieszka w Niemczech o ile sie nie myle, tak wiec moze i placi cos fiskusowi, ale u nich to jest chyba troche mniej zagmatwane niz u nas

Do góry
#32162 - 03/01/2003 16:10 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
monban Offline
member

Meldunek: 11/02/2002
no wlasnie Dove jak to jest w Niemczech?? w b&w.de nie pobieraja zadnego podatku, wiec na granie w necie jest podatek 0% - dobrze mowie?

Do góry
#32163 - 03/01/2003 16:26 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
rymoholik Offline
Carpal Tunnel

Bo B&W to chyba nie jest niemiecka firma, wiem ze inne buki niemieckie pobieraja podatek automatycznie na stronie, takim jest Wetten.de
dove odezwij sie w tej sprawie bo tez jestem ciekaw...
Pozdrawiam!

Do góry
#32164 - 03/01/2003 19:18 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
monban Offline
member

Meldunek: 11/02/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad:
[qb]Witaj Asiu!

Wielkie dzięki za te cenne informacje oraz za link. Mam pytanie dotyczące wypowiedzi Piotra Waglowskiego, które ukazało się we wrześniowym wydaniu magazynu internetowego WWW:
Autorzy stron mogą się obawiać egzekwowania kodeksu karnego skarbowego: grzywien i kar więzienia tam przewidzianych, nie tylko za organizowanie takich stron, ale i za sam udział w gracz..."

Zakładam, że Piotrowi chodzi o Art. 107. (http://rzeczpospolita.pl/prawo/doc/kks1018.html), ale jak można dojść do takiego wniosku? Prywatna strona www o tematyce bukmahcerskiej to nie organizowanie zakładów wzajemnych.

[/qb][/QUOTE]wydaje mi sie ze ta interpretacja zakazu reklamy zakladow jest naciagana, nie mam co prawda wlasnej interpretacji, ale...
dwa najwieksze polskie protale od dluzszego czasu reklamuja takie zaklady i wydaje mi sie ze ich prawnicy znaja sie na swojej robocie, a zarzady tych firm nie ryzykowalyby odsiadka

Do góry
#32165 - 18/03/2003 12:54 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
- Mabook - Offline
newbie

Meldunek: 17/05/2002
Kiedyś załozyłem ten temat (jeszcze pod innym nickiem) i wydaje mi się, że jeszcze jedna kwestia nie była poruszana:

Jak banki traktują "zwrot do karty kredytowej"? Bo wydaje się, że nie powinno to być traktowane jako wypłata - w końcu jest to zwrot wpłaconych (zazwyczaj) pieniędzy.

Jeśli wypłata "zwrotem do karty" nie wchodziła by do sławetnego limitu 10.000€, to przynajmniej w przypadku np. Hilla, Chandlera, Globetu nie trzeba byłoby się obawiać przekroczenia limitu, gdyż pozwalają oni "zwrócić" więcej niż się wpłaciło.
A i w przypadku innych buków zwrot do wysokości wpłaconych środków nie powinien mieć wpływu na limit...

Do góry
#32166 - 20/03/2003 21:01 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
proZZac Offline
member

Meldunek: 08/01/2003
Zastanawia mnie, czy ma jakieś znaczenie fakt przekazywania środków do grania na polskie konto zagranicznej firmy bukmacherskiej (konkretnie Unibet czy expekt). Czy mają tu zastosowanie przepisy obrotu dewizowego?

Do góry
#32167 - 20/03/2003 22:11 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
darius Offline
journeyman

Meldunek: 14/08/2001
Pojawił się w tym temacie taki post bazujący na artykule w ''Rz''
''Cześć.

Postanowiłam odświeżyć ten temat, ze względu na błędną interpretację Bebu w temacie
"Urząd Skarbowy", Wasze wątpliwości, które wzbudziła opublikowana w "www" opinia na
temat legalności zakładów, oraz artykuł, który 26.10.2002 r. opublikowano w "Rzeczpospolitej"
(http://www.rp.pl/gazeta/wydanie_021026/prawo/prawo_a_4.html ).
Według tego artykułu wygrane uzyskane z zagranicznych gier losowych w internecie są
opodatkowane w Polsce na ogólnych zasadach. A zatem można wnioskować, że udział w
takiej grze nie jest uczestnictwem w zagranicznej grze losowej na terytorium RP, o którym
mówi art. 107 Kodeksu karnego skarbowego, ponieważ oznaczałoby to, że państwo czerpie
bezpośrednie korzyści z przestępstwa. Art. 107 Kks dotyczy także zakładów wzajemnych.
W świetle powyższego należy zatem stwierdzić, że i zakłady wzajemne zawierane przez Was
u zagranicznych buków przez Internet nie stanowią przestępstwa karno-skarbowego, o czym
w tym temacie juz było.

Pozdrawiam
Asia''
================================
Byłbym bardzo ostrożny w ujawnianiu dochodów z gry w internecie przed urzędem skarbowym
bo taka ''uczciwość'' może zostać potraktowana jako ''wystawienie się'' na odstrzał
urzędowi skarbowemu.

Zarówno autor artykułu w Rzepie, jak i ''Asia'' wg. mnie popełniają zasadniczy błąd logiczny.
Autor artykułu stawia określoną tezę - ''Uzyskałem w danym roku podatkowym dochody z tytułu wygranej w zakładzie wzajemnym organizowanym przez podmiot zagraniczny'' i zastanawia się w jaki sposób ten dochód zakwalifikować, dochodząc do wniosku, że jest to ''inne źródło dochodów'' w
rozumieniu updf.

Tymczasem ''Asia'' stwierdziła,że skoro jest to dochód opodatkowany wg. updf, to zgodnie z zasadą, że państwo nie może czerpać korzyści z przestępstwa, jest to dochód uzyskany legalnie.
Według mnie jest to interpretacja błędna. Stara reguła rozumowania prawniczego zakłada, że nie
można dojść do prawidłowych wniosków na podstawie fałszywej tezy - co tu ma niestety miejsce.

Powstaje pytanie który z dwóch stosunków - uczestnictwo w zakładzie wzajemnym - czy - obowiązek podatkowy wynikający z uzyskania wygranej jest stosunkiem pierwotnym, a który wynikiem zaistnienia pierwszego ? Odpowiedź nie jest chyba trudna. Najpierw biorę udział w zakładzie a potem ewentualnie płacę podatek a nie odwrotnie!

O ile się nie mylę (piszę to bez sprawdzenia w Lexie) ustawa o grach i zakładach wzajemnych nie
definuje ''zagranicznego zakładu wzajemnego'' ale można przyjąć że są to zakłady które nie są
zakładami prowadzonymi na podstawie zezwolenia w Polsce (co nie oznacza że są nielegalne z punktu
widzenia ''zagranicy'' i prawodawstwa polskiego - po prostu są prowadzone ''za granicą'')

KKS mówi, że typem czynu zabronionego jest branie udziału na terytorium Polski w zagranicznym (
bez wymieniania legalnym czy nie z punktu widzenia polskiej ustawy o grach, bo ona siłą rzeczy nie dotyczy działalności prowadzonej za granicą przez podmioty zagraniczne) zakładzie wzajemnym.
Zakłady urządzane przez b&w, Unibet, expekt czy inne są zakładami zagranicznymi - bez dwóch zdań.
Zgłaszając dochody uzyskane z nich urzędowi skarbowemu przyznajemy się, nie wprost ale zawsze, że braliśmy udział w zagranicznym zakładzie wzajemnym na terytorium RP.

Konkluzja jest taka - kasą wygraną w internecie raczej nie chwalić się w US, a do ''rewelacji'' nt.ostatecznego prawnego uregulowania legalności bukmacherstwa internetowego podchodzić ostrożnie.

P.S. ProZZac - z punktu widzenia prawa dewizowego trzeba uzyskać zezwolenie dewizowe na transfer ZA GRANICĘ walut obcych powyżej równowartości 10.000 Euro, chyba że pochodza one z twojego rachunku bankowego (wtedy domniemywa się, że są ''czyste''). Wpłacając je na konto zagranicznej firmy prowadzone przez bank polski w Polsce nie podpadasz pod regulację dewizową. Nawet gdy wpłacasz kasę na konto zagraniczne buka internetowego nie dopuszczasz się niczego złego. Dopiero gdy za wysłane pieniądze zawrzesz zakład popełniasz czyn zabroniony w KKS - to tak na pociechę .

Do góry
#32168 - 21/03/2003 03:20 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Galimatias78 Offline
old hand

Meldunek: 23/08/2001
Jak panstwo demokratyczzne moze mi zabraniac grania zagranica jesli w RP pozwala mi grac. Ot cala Polska.

Do góry
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >

Moderator:  rafal08