#32126 - 24/06/2001 13:17
Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
|
journeyman
Meldunek: 19/01/2001
|
Jeśli dobrze zrozumiałem to powinniśmy być przygotowani na taką sytuację: - gra u buków polskich - podatek 10% za grę + ewentualny 10% podatek za wygrane powyżej 2000 zł z kuponu. Piszę ewentualny bo w zakładach bukmacherskich łatwo go uniknąć rozbijając pulę przeznaczoną na gre na kilka kuponów. - gra u buków zagranicznych 19% podatek dochodowy. Czy się mylę? jar.
|
Do góry
|
|
|
|
#32127 - 24/06/2001 14:35
|
Meldunek: 23/01/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał jar: [qb]Jeśli dobrze zrozumiałem to powinniśmy być przygotowani na taką sytuację: - gra u buków zagranicznych 19% podatek dochodowy. Czy się mylę? [/qb][/QUOTE] Tak, z tym że niekoniecznie 19% (jak dużo wygrasz to możesz wpaść w wyższy próg  ), no i możesz sobie potrącić koszty grania (czyli przegrane), podatek zapłacisz więc tylko od rzeczywistych wygranych (rożnica między wypłatami i wpłatami do buka).
|
Do góry
|
|
|
|
#32128 - 24/06/2001 14:57
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Asiu, wspaniała robota! Osobiście jestem pełen podziwu dla Twojej wiedzy W tym roku na szczęście nie będę objęty polskim prawem podatkowym, ale trzeba się już przygotować na zmianę... Czy podatek od zysków (z obstawiania) oblicza się na podstawie rożnicy między wypłatami i wpłatami do buka? Jeśli tak to w bardzo łatwy sposób można "nie mięc zysku."
|
Do góry
|
|
|
|
#32129 - 24/06/2001 15:15
|
Anonymous
Unregistered
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał jar: [qb]ewentualny 10% podatek za wygrane powyżej 2000 zł z kuponu.[/qb][/QUOTE]
Wygrana w zakładzie wzajemnym zwolniona od podatku wynosi w tym roku 2100 zł. To mały szczegół, ale może okazać się istotny.
A resztę zdążył już wyjaśnić uQ$.
Asia
|
Do góry
|
|
|
|
#32130 - 24/06/2001 15:37
|
Anonymous
Unregistered
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad: [qb]Czy podatek od zysków (z obstawiania) oblicza się na podstawie rożnicy między wypłatami i wpłatami do buka? Jeśli tak to w bardzo łatwy sposób można "nie mięc zysku."[/qb][/QUOTE]
Conrad, ale Ty chyba bierzesz pod uwagę sytuację, gdy wygranych w ogóle nie będziesz wypłacał bądź przelewał z kont bukmachera, a to chyba nie o to chodzi. W przypadku pobytu za granicą rozwiązaniem byłoby posiadanie tam konta bankowego, na które pieniądze z wygranych mogłyby być przelewane. Stwierdzenie o istnieniu takiego przez polskie służby finansowe w obecnej sytuacji jest mało prawdopodobne. Wziąć tylko należałoby pod uwagę fakt, że w innych państwach już od dawna obowiązują (dość sprawnie) ustawy takie jak u nas od wczoraj. Poza tym w przypadku powrotu do Polski należałoby mimo wszystko ściągnąć środki finansowe z tych kont również do kraju, ponieważ ich przetrzymywanie na kontach zagranicznych (z małymi wyjątkami) byłoby wbrew naszemu prawu dewizowemu. A przede wszystkim utrudnione byłoby swobodne z nich korzystanie.
Do tematu jeszcze wrócę. A na razie muszę kończyć.
Pozdrawiam
Asia
|
Do góry
|
|
|
|
#32132 - 29/06/2001 23:28
|
Anonymous
Unregistered
|
Jednak nie a jednak. Dopiero dzisiaj miałam okazję poczytać  Dziennik Ustaw z 22 czerwca , a więc z dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy, o której ostatnio pisałam. Stąd moje niezbyt aktualne wieści. Jak się okazuje, przyjęte zostały poprawki co do terminu wejścia w życie przepisów dotyczących obowiązku rerejestracji przez banki transakcji powyżej 10.000 EURO (Dz.U. Nr 63 poz. 641 z 22 czerwca br.). I tak rejestracja wpłat i wypłat gotówkowych powyżej tej kwoty oraz przekazywania danych do rejestru obowiązywać będzie banki od 01 kwietnia przyszłego roku, natomiast w zakresie rejestracji pozostałych transakcji ponad tę kwotę (np. przelewów bankowych czy to w ramach własnych kont danego podmiotu, czy też na cudze) dopiero od 01 kwietnia 2003 r. Poza tym wprowadzono zmianę w przepisie dotyczącym uprawnienia Generalnego Inspektora Finansowego do przekazywania danych objętych rejestracją izbom skarbowym oraz urzędom kontroli skarbowej. Będzie mogło to mieć miejsce wyłącznie na ich pisemny i uzasadniony wniosek. Znając sprawność działania pewnych instytucji może się okazać, że w przyszłym roku nastąpi kolejne przesunięcie wejścia w życie ustawy. Czemu nie. I sorry za zamieszanie. Pozdrawiam Asia
|
Do góry
|
|
|
|
#32133 - 29/09/2001 02:56
|
veteran
Meldunek: 26/07/2001
|
Przyznam, że mam pewien mętlik w głowie po przeczytaniu tych wiadomości. Jak to w końcu dzisiaj jest: - można legalnie grać przez internet np. w Expekt.com lun Unibet, które mają konto w Polsce (polskim banku)? - co podatkami? A może trzeba poczekac na pierwszego prawdziwego polskiego buka internetowego? Pomóżcie!
|
Do góry
|
|
|
|
#32134 - 29/09/2001 05:14
|
enthusiast
Meldunek: 22/01/2001
|
Proponuje skończyć już ten wątek.Dywagacje na ten temat są jałowe. Przypomina mi się Lepper który zwołał zgromadzenie i podczas aresztowania nakazał aby mu założono kajdanki i ostentacyjnie w nich paradował
|
Do góry
|
|
|
|
#32135 - 09/01/2002 20:46
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/05/2001
|
Co sie martwicie! Najwyzej sie spotkamy w wiezieniu i pogadamy o typach! Musieliby chyba zamkmnac wszystkich z mecz.pl! Martwcie sie lepiej o to zeby cos wygrac u bukow! Pozdrawiam i zycze braku wizyt kolesi z fiskusa!
|
Do góry
|
|
|
|
#32136 - 19/01/2002 16:41
|
veteran
Meldunek: 23/03/2001
|
Polacy mogą otwierać konta za granicą  iwo: Jestem ciekaw czy to jakoś wpłynie na w/w problem. Ale na pewno jest to duży plus. Zobaczymy jak to będzie wyglądać w praktyce. Czy będzie można powiedzieć Urzędowi Skarbowemu - "... kiss my ass" ? http://wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?dzial=010301&xx=652712
|
Do góry
|
|
|
|
#32138 - 20/01/2002 01:17
|
enthusiast
Meldunek: 22/01/2001
|
Niektórzy bukmacherzy zastrzegają że obywatele USA i UK nie mogą u nich grać.Ale to tylko niektórzy,inni nie robią z tego problemu. Czytałem kiedyś skargę gościa który zrobił depozyt w www.gwbet.com a potem się okazało że nie może grać bo jest z Wielkiej Brytanii
|
Do góry
|
|
|
|
#32139 - 20/01/2002 02:02
|
veteran
Meldunek: 23/03/2001
|
A ja czytałem ostatnio na forach amerykańskich, złość graczy z usa - Will Hill 31 stycznia zamyka wszystkie konta osób zamieszkałych w usa.
|
Do góry
|
|
|
|
#32140 - 20/01/2002 02:15
|
member
Meldunek: 14/10/2001
|
Mam pytanie do grających za granicą , czy ktoś z Was dokonywał już wypłaty na swoje konto bankowe w Polsce? Jeśli tak to bardzo proszę kogoś o odpowiedź, co jest napisane w rubryce opis operacji.Prawdopodobnie ma to ogromne znaczenie, jeśli chodzi o prawidłowe rozliczenie z Urzędem Skarbowym. Z góry dzięki. 
|
Do góry
|
|
|
|
#32142 - 20/01/2002 05:16
|
addict
Meldunek: 13/12/2001
|
Jeżeli mozna zapytać czy na Pekao SA ?
|
Do góry
|
|
|
|
#32143 - 20/01/2002 05:26
|
addict
Meldunek: 13/12/2001
|
Bo zastanawiam się nad tym: spotkałem się na forum, że od niektórych banki żądają pozwoleń dewizowych (?). Ja się z tym nie spotkałem. Także jestem ciekawy czy chodzi tylko o przelewy za granicę , czy także jak otrzymujemy pieniądze stamtąd.
W Inteligo powiedziano, że nie jest nic (pozw.) potrzebne - jak się robi przelew za granicę.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|