Strona 3 z 4 < 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#32146 - 20/01/2002 15:07 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Pekao napisał mi tylko w wyciągu "przelew z zagranicy" czy coś w tym stylu. Forsa po prostu pojawiła się na koncie.

Do góry
Bonus: Unibet
#32147 - 20/01/2002 15:10 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Peter Offline
member

Meldunek: 14/10/2001
Dzięki Conrad.O to mi chodziło.

Do góry
#32148 - 22/01/2002 18:47 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
guga Offline
addict

Meldunek: 31/08/2001
Witam

Bardzo ważny temat dla grających za większą kasę.
Trzeba powiedzieć, że banki nie mogą ujawnić urzędowi skarbowemu żadnych operacji klienta nawet gdy są one bardzo podejrzane. Urząd może wystąpić do banku o informację jedynie wtedy gdy prowadzone jest postępowanie wobec osoby.
Sądzę, że najważniejsze jest aby operacji przelewu nie wychwycił Generalny Inspektor Informacji Finansowej, który może poinformować urząd o transakcji, a ten może wszcząć postępowanie. Jeśli urząd dowie się o dużych pieniądzach ale nie będzie wiedział skąd są to można je łatwo zalegalizować.
GIIF rejestruje transakcje powyżej 10000 EURO lub jeśli wpływają mniejsze ale przekraczają tą sumę. Nie wiem jak jest z czekami i innymi formami wypłat, może to jest jakiś sposób?

Do góry
#32149 - 23/02/2002 21:41 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
MT-book Offline
journeyman

Meldunek: 23/01/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał guga:
[qb]...
GIIF rejestruje transakcje powyżej 10000 EURO lub jeśli wpływają mniejsze ale przekraczają tą sumę. Nie wiem jak jest z czekami i innymi formami wypłat, może to jest jakiś sposób?[/qb][/QUOTE]

No tak, ale czy będą to rozpatrywać w jakimś konkretnym terminie czasowym?
Chodzi o to, czy jeżeli w ciągu roku uzbiera mi się np. 9.000€ z przelewów od buków, to ta kwota przechodzi na następny rok i dalej się sumuje?

Zakładając oczywiście, że jest tak jak pisała Asia, i mniejsze przelewy traktowane mogą być łącznie gdy zachodzi podejrzenie, że są ze "sobą powiązane". To ostatnie określenie jest jednak tak mało precyzyjne, że chyba niczego się o tym nie dowiemy...

Póki co, w związku z tym, że banki mają obowiązek rejestrować te słynne 10.000€ dopiero od 1.04.2003, to możemy spokojnie napić się iwo:

Do góry
#32150 - 23/02/2002 22:05 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline

Asiu, jeśli to czytasz to proszę się odezwij! iwo:

Do góry
#32151 - 29/10/2002 22:57 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

Cześć.

Postanowiłam odświeżyć ten temat, ze względu na błędną interpretację Bebu w temacie "Urząd Skarbowy", Wasze wątpliwości, które wzbudziła opublikowana w "www" opinia na temat legalności zakładów, oraz artykuł, który 26.10.2002 r. opublikowano w "Rzeczpospolitej" ( http://www.rp.pl/gazeta/wydanie_021026/prawo/prawo_a_4.html ).
Według tego artykułu wygrane uzyskane z zagranicznych gier losowych w internecie są opodatkowane w Polsce na ogólnych zasadach. A zatem można wnioskować, że udział w takiej grze nie jest uczestnictwem w zagranicznej grze losowej na terytorium RP, o którym mówi art. 107 Kodeksu karnego skarbowego, ponieważ oznaczałoby to, że państwo czerpie bezpośrednie korzyści z przestępstwa. Art. 107 Kks dotyczy także zakładów wzajemnych. W świetle powyższego należy zatem stwierdzić, że i zakłady wzajemne zawierane przez Was u zagranicznych buków przez Internet nie stanowią przestępstwa karno-skarbowego, o czym w tym temacie juz było.

Pozdrawiam
Asia

Do góry
#32152 - 29/10/2002 23:53 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Conrad Offline

Witaj Asiu!

Wielkie dzięki za te cenne informacje oraz za link. Mam pytanie dotyczące wypowiedzi Piotra Waglowskiego, które ukazało się we wrześniowym wydaniu magazynu internetowego WWW:
Autorzy stron mogą się obawiać egzekwowania kodeksu karnego skarbowego: grzywien i kar więzienia tam przewidzianych, nie tylko za organizowanie takich stron, ale i za sam udział w gracz..."

Zakładam, że Piotrowi chodzi o Art. 107. (http://rzeczpospolita.pl/prawo/doc/kks1018.html), ale jak można dojść do takiego wniosku? Prywatna strona www o tematyce bukmahcerskiej to nie organizowanie zakładów wzajemnych.

Jeśli chodzi o zakaz reklamowania zakładów wzajemnych, to nie widzę w ustawie o grach losowych, zakładach wzajemnych i grach na automatach (http://www.rp.pl/prawo/doc/gra0828.html) żadnych konsekwencji prawnych za takie działanie. Wydaje mi się, że dotyczy to w takim razie tylko polskich firm bukmacherskich, które mogą mieć problemy z koncesją jeśli nie będą przestrzegać tej ustawy. Ale z tego co widzę to osoby trzecie nie mają się czego obawiać.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie czy artykuł 107, paragraf 2 ('Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym') musi się zmienić po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej? W przeciwnym razie jest to ograniczenie konkurencji wewnątrz Unii, co jest sprzeczne z zasadami wspólnego rynku.

Do góry
#32153 - 30/10/2002 03:25 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Anonymous
Unregistered

Dziękuję za zwrócenie uwagi na moje zbyt daleko idące przemyślenia odnośnie opodatkowania zagranicznych wygranych. Nie przeczytałem wcześniej dokładnie art. 21 ust. 6 pkt 6a i dlatego prowadziłem rozważania z pominięciem tej ważnej części "uprawnione podmioty".
Przepraszam i pozdrawiam

Do góry
#32154 - 30/12/2002 16:40 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
norbi_071 Offline
old hand

Meldunek: 02/06/2002
Asiu, wiec wytlumacz mi ;-) wyplacilem z topplay 20 euro w 2002 :rolleyes:
musze sie rozliczac z urzedem? czy jak wyplacilem mniej niz 3-krotne najmniejsze wyagrodzenie to nie musze sie rozliczac?
HAPPY NEW YEAR

Do góry
#32155 - 30/12/2002 17:02 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
rymoholik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/05/2001
Z tego co wiem to mozna chyba zarobic do okolo 2700zl rocznie nie placac od tego zadnego podatku! A moze sie myle? :rolleyes:

Do góry
#32156 - 30/12/2002 17:19 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Piotr Offline
journeyman

Meldunek: 25/01/2001
Dokładnie 2727,16 zł, ale ze wszystkich dochodów łącznie.Chyba że ktoś żyje tylko z bukmacherki

Do góry
#32157 - 30/12/2002 17:25 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
norbi_071 Offline
old hand

no dobra ale tam w tym linku Asi pisze ze tak czy siak trzeba to wpisac do PITu a jak masz do wpisac do pitu ehhhhhh skoro sie nic nie ksiegowalo wrrrrr :eek:

Do góry
#32158 - 31/12/2002 00:55 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Piotr Offline
journeyman

Meldunek: 25/01/2001
Jak to się nie księgowało?
Wypłaty z buków internetowych idą na twoje konto bankowe i tam są księgowane.Przychodzi koniec roku, zliczasz takowe wypłaty z całego roku i wpisujesz w zeznaniu rocznym w pozycji inne żródła :zobacz:

Do góry
#32159 - 31/12/2002 03:02 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
SebaS.... ... Offline

Meldunek: 30/01/2001
Dostalem dzis na maila:

Artykuł ukazał się w 251. numerze Rzeczpospolitaj z dnia 26.10.02.
suburbs@poczta.onet.pl uznał ten artykuł za szczególnie interesujący
i wysłał ten list za pośrednictwem automatu pocztowego Rzeczpospolitej OnLine.
Uwagi prosimy kierować na adres "Rz"

--------------------------------------------------------------------------------

Loterie, piramidy, gra na wirtualnej giełdzie
Wygrana z zagranicy - danina w Polsce

Nagrody (wygrane) uzyskane z gier losowych w Internecie są opodatkowane w Polsce na ogólnych zasadach, jeśli organizator gry przysyła je z zagranicy. Trzeba się z nich rozliczyć z polskim fiskusem.

Chodzi o wygrane w organizowanych przez zagraniczny podmiot za pośrednictwem Internetu loteriach, piramidach, grze na wirtualnej giełdzie itd.

Art. 21 ust. 1 pkt 6a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (updf) zwalnia od podatku jednorazowe wygrane nie przekraczające kwoty trzykrotności najniższego wynagrodzenia za pracę (w 2002 r. - 2280 zł). Dotyczy to tylko tych gier, loterii itp., które są urządzane i prowadzone "przez uprawniony podmiot" na podstawie ustawy z 29 lipca 1992 r. o grach losowych, zakładach wzajemnych i grach na automatach (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. nr 102, poz. 650 ze zm.). Gry w Internecie nie są urządzane wedle reguł tej ustawy ani przez "podmioty uprawnione" w jej rozumieniu, bo to m.in. oznacza konieczność uzyskania przez organizatora stosownego pozwolenia od władz i płacenia podatku polskiemu fiskusowi.

Tego rodzaju dochodów nie można też zakwalifikować jako wygrane "w konkursach i grach organizowanych i emitowanych (ogłaszanych) przez środki masowego przekazu (prasę, radio, telewizję)", które na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 68 updf są wolne od podatku, jeśli ich jednorazowa wartość nie przekracza równowartości najniższego wynagrodzenia (w 2002 r. - 760 zł).

W odniesieniu do wygranych wysyłanych z zagranicy uczestnikowi gry internetowej zamieszkałemu w Polsce nie wchodzi w rachubę także 10-proc. podatek od wygranych przewidziany w art. 30 ust. 1 pkt 2 updf. Dotyczy on bowiem tylko dochodów w grach, konkursach itd. nie objętych wskazanymi zwolnieniami, "uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej". Tu zaś chodzi o dochody uzyskane z zagranicy.

Wszystko to oznacza, że obciąża je podatek płacony w takiej samej wysokości i na takich zasadach jak np. od dochodów z pracy czy z umów zlecenia i o dzieło. Różnica jest taka, że w odniesieniu do wygranych w grach, loteriach, piramidach itp. organizowanych przez Internet, przesyłanych z zagranicy, nie ma obowiązku wpłacania w trakcie roku zaliczek na podatek. Polski szczęśliwiec musi wykazać je w zeznaniu podatkowym za dany rok (jako "inne dochody"), doliczyć w zeznaniu podatkowym do pozostałych swych dochodów i zapłacić podatek. Faktyczne obciążenie będzie zależało od ogólnej wysokości dochodów danej osoby.

Zakładamy, że w świetle umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania zawartej z państwem, z którego przysłano wygraną, jest ona jako tzw. inne dochody opodatkowana tylko w Polsce. Gdyby za granicą pobrano podatek od wygranej, to w zależności od tego, jaką metodę unikania podwójnego opodatkowania przewiduje umowa łącząca Polskę z danym krajem, czy też gdy umowy takiej nie ma, podatek ten byłby zaliczony jako podatek płacony w Polsce, lub też wygrana byłby zwolniona z daniny w Polsce, ale uwzględniona dla ustalenia stopy procentowej, wedle której szczęśliwiec zapłaci daninę od polskich dochodów.

Jeśli wygrane otrzymuje uczestnik gry pocztą w walucie obcej, przelicza je na złote wedle kursu średniego danej waluty z dnia uzyskania tego przychodu (czyli z dnia faktycznego otrzymania przesyłki lub z dnia, w którym mógł ją odebrać), ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski. Gdyby wygrana wpłynęła na jego konto w banku, do przeliczenia musiałby przyjąć kursy z dnia otrzymania wygranej lub postawienia jej do jego dyspozycji, ogłaszane przez ten bank i mające zastosowanie przy kupnie walut (art. 11 ust. 3 updf).

Nawet jeśli otrzymujący takie wygrane nie miał oprócz nich żadnych dochodów opodatkowanych na zasadach ogólnych, a wygrane nie są znaczne, musi złożyć zeznanie, bo tego wymagają przepisy. Jeśli jednak wykazane w nim łączne dochody nie przekroczą tzw. kwoty nie powodującej obowiązku płacenia podatku, w która w 2002 r. wynosi 2727 zł, osoba ta nie będzie nic winna fiskusowi. Jeśli dochody te będą wyższe, musi zapłacić stosowny podatek do 30 kwietnia następnego roku. Może skorzystać z wszystkich istniejących ulg. Przy niskich dochodach może to oznaczać, że w praktyce nie zapłaci nic, bo odliczenie będzie równe lub wyższe niż podatek. I.L.

Do góry
#32160 - 03/01/2003 15:51 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
norbi_071 Offline
old hand

Dove pytanie do Cieie
rozliczasz sie z Urzedem za to piekna wyplate z betworks?
pozdrawiam i zycze wszystkim HAPPY NEW YEAR iwo:

Do góry
#32161 - 03/01/2003 15:56 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
rymoholik Offline
Carpal Tunnel

[QUOTE]Oryginalnie wysłał norbi_071:
[qb]Dove pytanie do Cieie
rozliczasz sie z Urzedem za to piekna wyplate z betworks?
pozdrawiam i zycze wszystkim HAPPY NEW YEAR iwo: [/qb][/QUOTE]Dove mieszka w Niemczech o ile sie nie myle, tak wiec moze i placi cos fiskusowi, ale u nich to jest chyba troche mniej zagmatwane niz u nas

Do góry
#32162 - 03/01/2003 16:10 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
monban Offline
member

Meldunek: 11/02/2002
no wlasnie Dove jak to jest w Niemczech?? w b&w.de nie pobieraja zadnego podatku, wiec na granie w necie jest podatek 0% - dobrze mowie?

Do góry
#32163 - 03/01/2003 16:26 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
rymoholik Offline
Carpal Tunnel

Bo B&W to chyba nie jest niemiecka firma, wiem ze inne buki niemieckie pobieraja podatek automatycznie na stronie, takim jest Wetten.de
dove odezwij sie w tej sprawie bo tez jestem ciekaw...
Pozdrawiam!

Do góry
#32164 - 03/01/2003 19:18 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
monban Offline
member

Meldunek: 11/02/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad:
[qb]Witaj Asiu!

Wielkie dzięki za te cenne informacje oraz za link. Mam pytanie dotyczące wypowiedzi Piotra Waglowskiego, które ukazało się we wrześniowym wydaniu magazynu internetowego WWW:
Autorzy stron mogą się obawiać egzekwowania kodeksu karnego skarbowego: grzywien i kar więzienia tam przewidzianych, nie tylko za organizowanie takich stron, ale i za sam udział w gracz..."

Zakładam, że Piotrowi chodzi o Art. 107. (http://rzeczpospolita.pl/prawo/doc/kks1018.html), ale jak można dojść do takiego wniosku? Prywatna strona www o tematyce bukmahcerskiej to nie organizowanie zakładów wzajemnych.

[/qb][/QUOTE]wydaje mi sie ze ta interpretacja zakazu reklamy zakladow jest naciagana, nie mam co prawda wlasnej interpretacji, ale...
dwa najwieksze polskie protale od dluzszego czasu reklamuja takie zaklady i wydaje mi sie ze ich prawnicy znaja sie na swojej robocie, a zarzady tych firm nie ryzykowalyby odsiadka

Do góry
#32165 - 18/03/2003 12:54 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
- Mabook - Offline
newbie

Meldunek: 17/05/2002
Kiedyś załozyłem ten temat (jeszcze pod innym nickiem) i wydaje mi się, że jeszcze jedna kwestia nie była poruszana:

Jak banki traktują "zwrot do karty kredytowej"? Bo wydaje się, że nie powinno to być traktowane jako wypłata - w końcu jest to zwrot wpłaconych (zazwyczaj) pieniędzy.

Jeśli wypłata "zwrotem do karty" nie wchodziła by do sławetnego limitu 10.000€, to przynajmniej w przypadku np. Hilla, Chandlera, Globetu nie trzeba byłoby się obawiać przekroczenia limitu, gdyż pozwalają oni "zwrócić" więcej niż się wpłaciło.
A i w przypadku innych buków zwrot do wysokości wpłaconych środków nie powinien mieć wpływu na limit...

Do góry
Strona 3 z 4 < 1 2 3 4 >

Moderator:  rafal08