Strona 4 z 4 < 1 2 3 4
Opcje tematu
#32166 - 20/03/2003 21:01 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
proZZac Offline
member

Meldunek: 08/01/2003
Zastanawia mnie, czy ma jakieś znaczenie fakt przekazywania środków do grania na polskie konto zagranicznej firmy bukmacherskiej (konkretnie Unibet czy expekt). Czy mają tu zastosowanie przepisy obrotu dewizowego?

Do góry
Bonus: Unibet
#32167 - 20/03/2003 22:11 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
darius Offline
journeyman

Meldunek: 14/08/2001
Pojawił się w tym temacie taki post bazujący na artykule w ''Rz''
''Cześć.

Postanowiłam odświeżyć ten temat, ze względu na błędną interpretację Bebu w temacie
"Urząd Skarbowy", Wasze wątpliwości, które wzbudziła opublikowana w "www" opinia na
temat legalności zakładów, oraz artykuł, który 26.10.2002 r. opublikowano w "Rzeczpospolitej"
(http://www.rp.pl/gazeta/wydanie_021026/prawo/prawo_a_4.html ).
Według tego artykułu wygrane uzyskane z zagranicznych gier losowych w internecie są
opodatkowane w Polsce na ogólnych zasadach. A zatem można wnioskować, że udział w
takiej grze nie jest uczestnictwem w zagranicznej grze losowej na terytorium RP, o którym
mówi art. 107 Kodeksu karnego skarbowego, ponieważ oznaczałoby to, że państwo czerpie
bezpośrednie korzyści z przestępstwa. Art. 107 Kks dotyczy także zakładów wzajemnych.
W świetle powyższego należy zatem stwierdzić, że i zakłady wzajemne zawierane przez Was
u zagranicznych buków przez Internet nie stanowią przestępstwa karno-skarbowego, o czym
w tym temacie juz było.

Pozdrawiam
Asia''
================================
Byłbym bardzo ostrożny w ujawnianiu dochodów z gry w internecie przed urzędem skarbowym
bo taka ''uczciwość'' może zostać potraktowana jako ''wystawienie się'' na odstrzał
urzędowi skarbowemu.

Zarówno autor artykułu w Rzepie, jak i ''Asia'' wg. mnie popełniają zasadniczy błąd logiczny.
Autor artykułu stawia określoną tezę - ''Uzyskałem w danym roku podatkowym dochody z tytułu wygranej w zakładzie wzajemnym organizowanym przez podmiot zagraniczny'' i zastanawia się w jaki sposób ten dochód zakwalifikować, dochodząc do wniosku, że jest to ''inne źródło dochodów'' w
rozumieniu updf.

Tymczasem ''Asia'' stwierdziła,że skoro jest to dochód opodatkowany wg. updf, to zgodnie z zasadą, że państwo nie może czerpać korzyści z przestępstwa, jest to dochód uzyskany legalnie.
Według mnie jest to interpretacja błędna. Stara reguła rozumowania prawniczego zakłada, że nie
można dojść do prawidłowych wniosków na podstawie fałszywej tezy - co tu ma niestety miejsce.

Powstaje pytanie który z dwóch stosunków - uczestnictwo w zakładzie wzajemnym - czy - obowiązek podatkowy wynikający z uzyskania wygranej jest stosunkiem pierwotnym, a który wynikiem zaistnienia pierwszego ? Odpowiedź nie jest chyba trudna. Najpierw biorę udział w zakładzie a potem ewentualnie płacę podatek a nie odwrotnie!

O ile się nie mylę (piszę to bez sprawdzenia w Lexie) ustawa o grach i zakładach wzajemnych nie
definuje ''zagranicznego zakładu wzajemnego'' ale można przyjąć że są to zakłady które nie są
zakładami prowadzonymi na podstawie zezwolenia w Polsce (co nie oznacza że są nielegalne z punktu
widzenia ''zagranicy'' i prawodawstwa polskiego - po prostu są prowadzone ''za granicą'')

KKS mówi, że typem czynu zabronionego jest branie udziału na terytorium Polski w zagranicznym (
bez wymieniania legalnym czy nie z punktu widzenia polskiej ustawy o grach, bo ona siłą rzeczy nie dotyczy działalności prowadzonej za granicą przez podmioty zagraniczne) zakładzie wzajemnym.
Zakłady urządzane przez b&w, Unibet, expekt czy inne są zakładami zagranicznymi - bez dwóch zdań.
Zgłaszając dochody uzyskane z nich urzędowi skarbowemu przyznajemy się, nie wprost ale zawsze, że braliśmy udział w zagranicznym zakładzie wzajemnym na terytorium RP.

Konkluzja jest taka - kasą wygraną w internecie raczej nie chwalić się w US, a do ''rewelacji'' nt.ostatecznego prawnego uregulowania legalności bukmacherstwa internetowego podchodzić ostrożnie.

P.S. ProZZac - z punktu widzenia prawa dewizowego trzeba uzyskać zezwolenie dewizowe na transfer ZA GRANICĘ walut obcych powyżej równowartości 10.000 Euro, chyba że pochodza one z twojego rachunku bankowego (wtedy domniemywa się, że są ''czyste''). Wpłacając je na konto zagranicznej firmy prowadzone przez bank polski w Polsce nie podpadasz pod regulację dewizową. Nawet gdy wpłacasz kasę na konto zagraniczne buka internetowego nie dopuszczasz się niczego złego. Dopiero gdy za wysłane pieniądze zawrzesz zakład popełniasz czyn zabroniony w KKS - to tak na pociechę .

Do góry
#32168 - 21/03/2003 03:20 Re: Granie u buków, a Urząd Skarbowy
Galimatias78 Offline
old hand

Meldunek: 23/08/2001
Jak panstwo demokratyczzne moze mi zabraniac grania zagranica jesli w RP pozwala mi grac. Ot cala Polska.

Do góry
Strona 4 z 4 < 1 2 3 4

Moderator:  rafal08