kazow mam do ciebie prosbe moglbys wytlumaczyc jak tam sie gra
Prosze wytlumacz to na przykladach np dzisiaj mamy :
<tak dla wyjasnienia gram tam od wczoraj, ale juz troche poczytalem i mam tez lekkie przetarcie z normalnej gieldy wiec napisze co sie da>
MLB Price POT Rank
PIRATS $48.82 $35 24
CUBS $20.33 $19 17
Rozumiem ze Price to jest cena za jaka obstawiam druzyne w tym meczu, a POT co to jest ?? ( mysle, ze spodziewana wygrana ) i jak ten mecz sie odbedzie to dopisuja mi do konta wygrana, czy musze jakos sprzedac akcje tej druzyny ???
Price to jest to po jakiej cenie kupujesz akcje druzyny, jesli druzyna wygra to do konta dopisuja Ci Dywidende (Dividend w opisie na jedna akcje), dodatkowo po wygranej kurs akcji zazwyczaj rosnie i mozesz sprzedac albo trzymac jesli myslisz ze beda dalej wygrywali, to tak jak akcje.
Raz na jakis czas (w MLB co tydzien w soccerze po kazdym meczu) jest dodatkowo wyplacany procent prowizji zebranych na transakcjach dla danej druzyny i to wlasnie oznacza POT ile bedzie do podzialu.
- I druga czesc gielda :
mam tam jakies kursy wybieram sobie jakas "spolke" i mam statystyke
Price: $45.72
Game Pot: $2,488.20 - co to jest GAME POT ?? - nie wiem, nie czytalem
Season Pot: $468.21
Vol. Today/Avg: 8/10
League Rank: 6
Yesterday's Close: $45.13
365 Day High: $53.76
365 Day Low: $7.40
no i chce powiedzmy sobie kupic te akcje - mam do tego okienko co trzeba wpisac w poszczegolne okna ??
-Stock: tu jest nazwa tej spolki
-Expires: - tu mam do wyboru czas ( 10 seconds, 1 Minute itd.) - czyli rozumiem ze to jest czas za ile mam kupic te akcje ??
na ile czasu wazne zlecenie, wycofanie zlecenia przed czasem kosztuje 50 centow
-Price: cena no wlasnie co tu wpisac jesli np obecna cena to $45 i kurs caly czas wzrasta (albo spada np) ??
mozesz wpisac cokolwiek, jak wpiszesz wiecej niz 45 lub 45 to kupisz od razu, jak mniej to bedziesz czekal az ktos Ci sprzeda za taka cene, oferty sprzedazy i kupna masz wyswietlone
-Action: Co ot znaczy Buy to Cover ??
heh to wyzsza szkola jazdy juz, ogolnie mozna powiedziec ze sprzedajesz shorty
czyli myslisz ze cena bedzie spadac wiec sprzedajesz i masz pozycje short, zeby sie z tego wycofac robisz Buy to Cover, zarobic na tym mozesz gdy kurs spada
-Qty: nie mam pojecia co tutaj wpisac ??
ilosc kupowanych akcji
-Password: moje haslo ze strony ??
dokladnie
Z gory dzieki za wyjasnienie, gra wydaje sie ciekawa i chcialbym dobrze poznac o co w niej chodzi
ogolnie nie ma sie spodziewac zysku 3005 w ciagu dnia, to taka mala gielda, chociaz z powodu malej plynnosci mozna cos wyciagnac ladnego, np wczoraj akcje Nadal byly po 4$ a dzisiaj po 12$... trzeba szukac perelek
Pozdrawiam
Mateusz