#3719107 - 24/02/2010 08:23
Re: Oferty Pracy
[Re: gnacik]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
ale dupcing, kto był w innym kraju ten wie, w Polsce pracodawcy by chcieli byś miał w pizdu doświadczenia, mimo iż jesteś po studiach i robił za parę złotych na godzinę, nie jest to ich wina po prostu taka sytuacja na rynku, ale nikt mi nie wmówi ze jest dobra, ludzie po dobrych studiach technicznych mają spore problemy, większy wymiernikiem u nas są znajomości, tu możesz być przygłupem a i tak będzie dobrze.
|
Do góry
|
|
|
|
#3719152 - 24/02/2010 08:56
[Re: Llama]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2004
|
I jak to sie ma do tej propagady z Gierkowskim rodowodem,ze jestesmy którąś tam gospodarka swiata  a dzis trabią o planach przegonienia Niemiec  .Tylko dlatego ,ze w wyniku kryzysu u Helmutow spadl export,z kolei Polska to eksportowa pustynia(to i nie bylo spadku,bo co exportujemy:wyborową i co jeszcze??  ) i juz mamy gotowy przepis na PRowski sukces.
|
Do góry
|
|
|
|
#3719296 - 24/02/2010 17:33
[Re: Llama]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
na wysokim poziomie mamy jedynie kabarety.
i kobiety :-) [ chodzi o urodę ]
|
Do góry
|
|
|
|
#3719302 - 24/02/2010 17:45
[Re: chim123]
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
Taką pracę można zaproponować komuś kto jest sam i 1500-2000 netto spokojnie do życia mu wystarcza. Co innego ktoś kto ma żonę, dzieci, musi mieszkanie opłacić itd. Dlatego nie dziwię się, że wolą wyjechać do np. Norwegii, gdzie stawka per/h jest 10x lub nawet większa, za tą samą lub podobną pracę. Wiem, że koszty życia są inne, ale zakładając że pracują dwie osoby, można spokojnie nawet 10 tys. miesięcznie odstawić na bok. 5 lat tam lub 25 lat tutaj... Ale nie każdy moze sobie na to pozwolić dobrze prawi u mnie daleko przykladu o kolesiostwo nbie trzeba szukac... kumpla zwolniono z jednej z firm budowlanych, pracowal na niezlym stanowisku [jest po studiach]. Stanowisko dostala znajoma dyrektora komorki...
|
Do góry
|
|
|
|
#3719370 - 24/02/2010 18:50
[Re: Rysio Ochudzki]
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
Tylko dlatego ,ze w wyniku kryzysu u Helmutow spadl export,z kolei Polska to eksportowa pustynia(to i nie bylo spadku,bo co exportujemy:wyborową i co jeszcze??
Polska jest na 9. miejscu wsrod eksporterow UE, faktycznie eksportowa pustynia, a cala wartosc nabija Wyborowa. Zeby bylo smieszniej w Polsce eksport spadl o 18% porownujac dane z 2008 i 2009 (W Niemczech % niewiele wiekszy wzrost) . Proponuje sie doksztalcic na drugi raz. Co do calego tematu... Wszedzie sa uklady, ukladziki, podatki ukryte mniej lub bardziej. Problem w tym, ze czy nas zwolnia slusznie, czy nie, to i tak zawsze wg nas zawsze rzadza znajomosci. Zawsze slysze to samo pier... o podwyzkach wszystkiego, tylko nie pensji. Itd. w kolko i w kolko. Jak nie ma u nas chetnych do pracy za 2 kola, to sciagniemy Bialorusinow i Ukraincow. Tak jak Polacy pojechali na saksy do GBR, bo tam Brytole nie chcieli pracowac za min. przy rybach czy sprzatajac ulice. Proste jak drut. A Wy narzekajcie dalej.
|
Do góry
|
|
|
|
#3719462 - 24/02/2010 19:49
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/04/2006
|
A wg. mnie pracy jest w ch*j tylko po prostu każdy chciałby od razu mieć nie wiadomo jakie stanowisko i jak najmniej się zmęczyć. ... i duzo zarobic przede wszystkim dotyczy to 90% absolwentow szkol wyzszych, najwiekszych darmozjadow 
|
Do góry
|
|
|
|
#3719655 - 24/02/2010 21:28
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/04/2006
|
Nie zapominajmy też, że w dzisiejszych czasach mało kto nie kończy studiów. Teraz praktycznie każdy ma wyższe... . Z moich znajomych 80 % ma wyższe jak nie lepiej. Nawet mój brat który nigdy do nauki nie był stworzony ma wyższe magisterskie Pedagogika i coś tam jeszcze  . A dlaczego?? Unikał wojska i w efekcie jak wielu mężczyzn był skazany na studia  . U nas w firmie (transport międzynarodowy) z kierowców, którzy są przyjęci w ciągu ostatnich 2 lat 50% to ludzie z wyższym wykształceniem. Jest kilku informatyków z tego co wiem, oraz ludzie po innych nic nie dając kierunkach jak zarządanie i marketing czy politologia. Także nie oszukujmy się bo o pracę tę lepszą będą problemy i albo znajomości albo niebywałe zaparcie w dążeniu do celu. Ktoś musi pracować w marketach, ktoś musi nalewać paliwo, rozwozić paczki, sprzedawać gazety w kiosku itd itd... . A skoko teraz każdy ma wyższe to nie liczmy na to, że z magistrem zawojujemy świat. Jeszcze na koniec dodam odnośnie pewnego mojego znajomego z innego forum (d2jsp jeśli ktoś wie o co chodzi  ). Chłopak uczy się jeszcze w szkole średniej. W tym roku będzie miał 18 lat, a od 2 lat pracuje na stażu w pewnej firmie związanej z grafiką komputerową i tworzeniem stron. Wiadomo, że w tym momencie jest on stratny bo wychodzi na tym sprawy groszowe. Ma powiedzmy na lizaki i na bilet na dojazd (bo piwa mu jeszcze nie wolno  ). Ale za to po dostaniu się na studia i ukończeniu ich będzie miał super start i zatrudni go każdy praktycznie z taką wiedzą i praktyką w tak młodym wieku. Inna sprawa czemu sam się dziwię to jak on w takim wieku posiadł taką wiedzę odnośnie programowania i obróbki graficznej. Nam starszym nieco osobom pozostaje chyba zapisywanie swoich dzieci na wszelakiego rodzaju praktyczne kursy już w wieku 15 a może i nawet wcześniej. To przykre do czego doprowadził wyścig szczurów ale niestety takie mamy czasy. Albo znajomości albo niebywałe samozaparcie i cel wyznaczony już w wieku nastoletnim.
|
Do góry
|
|
|
|
#3719960 - 25/02/2010 00:33
[Re: GaloGalo]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/03/2006
|
To wszystko zależy jeszcze od tego jak dużo ma tych zleceń, co to za zlecenia, no i jak długo zajmuje mu zrobienie jednej witryny. Prostą stronę można zrobić w kilka godzin jak ma się dobry pomysł (w parze z umiejętnościami), ale różnie dobrze można robić to kilka tygodni. Dam Ci przykład strony, którą robiłem tylko i wyłącznie w czasie wolnym (dla kumpla) przez prawie dwa tygodnie (za kasę, ale się nie śpieszyło), zanim doszedłem do ostatecznego wyglądu: http://gnacik.nazwa.pl/erbud/erbud2.jpg, a na samym początku wyglądała tak: http://gnacik.nazwa.pl/erbud/erbud.jpg. Ciągle coś poprawiasz, ulepszasz i tak to wychodzi, ta aktualna wersja też jeszcze jest do poprawki, ale już nieznacznych. A teraz przykład strony, którą robiłem około 40 minut na szybko dla znajomego: http://gnacik.nazwa.pl/fmgroup/fmstronka.jpg. W sumie to akurat o tym projekcie jeszcze wspomnę w stosownym temacie :-) Nie jest jakaś porywająca, nie ma fajerwerków, ale też nie jest odrażająca. Ale tak to jest jak się robi za darmo :-) Co do samego czasu. Dla mnie to jest tylko wymówka, bo dla chcącego nic trudnego. Ja aktualnie prowadzę 2 strony internetowe, jeden portal, pracuję nad 2 kolejnymi projektami własnych serwisów, ciągle mam jakieś zlecenia na różnego rodzaju grafiki, ostro działam z FMem, jestem w trakcie zakładania własnej firmy budowlanej, studiuje dziennie architekturę (gdzie jest to naprawdę praco i czasochłonny kierunek), jednorazowo w tym tygodniu zastępuję mojego kumpla (leży w szpitalu) w Polsacie gdzie pracowałem 1,5 roku temu (to akurat plus, siedzę przed kompem i pisze artykuły na portal) oraz sporo różnego rodzaju zleceń. Mimo tego, że ta wyliczanka brzmi dość brutalnie to mam czas na spotkania ze znajomymi, opie**alanie się, randki, spanie i imprezy, a dziś idę na karaoke. Można ? ..można ! :-)
|
Do góry
|
|
|
|
#3719971 - 25/02/2010 00:38
[Re: polskignom]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
Tak jak Polacy pojechali na saksy do GBR, bo tam Brytole nie chcieli pracowac za min. przy rybach czy sprzatajac ulice.
Proste jak drut. A Wy narzekajcie dalej.
zasadnicza różnica. na wyspach za minimum przeżyjesz, u nas nie. 
|
Do góry
|
|
|
|
#3719988 - 25/02/2010 00:46
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
jestem w trakcie zakładania własnej firmy budowlanej Dużo mądrzejszy pomysł niż skończenie studiów i żebranie o prace u jakiegoś dusigrosza.
|
Do góry
|
|
|
|
#3720023 - 25/02/2010 01:02
[Re: Goget]
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
jestem w trakcie zakładania własnej firmy budowlanej Dużo mądrzejszy pomysł niż skończenie studiów i żebranie o prace u jakiegoś dusigrosza. kłóciłbym się z tym... wg mnie idealne rozwiązanie to własna firma + studia [nawet w trakcie]. Oczywiście jak kogoś to interesuje. SAm nie mam odwagi założyć działalności gospodarczej, a jest to jedno z moich marzeń [nie chcę zarabiać milionów, ale poprostu mieć satysfakcję] - tylko do pieruna jasnego mam ogrome obawy czy podołam w sprawach organizacyjnych - dodam że na pomoc rodziców czy najbliższych nie mam co liczyć
|
Do góry
|
|
|
|
|
|