Strona 2 z 9 < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >
Opcje tematu
#3719095 - 24/02/2010 08:13 Re: Oferty Pracy [Re: chim123]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
A wg. mnie pracy jest w ch*j tylko po prostu każdy chciałby od razu mieć nie wiadomo jakie stanowisko i jak najmniej się zmęczyć. I nie mam tutaj na myśli FM Group o którym z mojego powodu było tutaj dość głośno. Najlepiej to przejść się po jakichś centrach handlowych czy coś i popytać czy potrzebują pracowników i najlepiej prosić o rozmowę z szefem, bo wysyłaniem CV to sobie można... w dzyndzelki podrapać. Ale i tak ja tam pozostanę przy swoim sposobie zarabiania :-)

Do góry
Bonus: Unibet
#3719107 - 24/02/2010 08:23 Re: Oferty Pracy [Re: gnacik]
jerome Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/10/2001
ale dupcing, kto był w innym kraju ten wie, w Polsce pracodawcy by chcieli byś miał w pizdu doświadczenia, mimo iż jesteś po studiach i robił za parę złotych na godzinę, nie jest to ich wina po prostu taka sytuacja na rynku, ale nikt mi nie wmówi ze jest dobra, ludzie po dobrych studiach technicznych mają spore problemy, większy wymiernikiem u nas są znajomości, tu możesz być przygłupem a i tak będzie dobrze.

Do góry
#3719117 - 24/02/2010 08:29 Re: Oferty Pracy [Re: gnacik]
chim123 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/05/2005
Taką pracę można zaproponować komuś kto jest sam i 1500-2000 netto spokojnie do życia mu wystarcza. Co innego ktoś kto ma żonę, dzieci, musi mieszkanie opłacić itd. Dlatego nie dziwię się, że wolą wyjechać do np. Norwegii, gdzie stawka per/h jest 10x lub nawet większa, za tą samą lub podobną pracę. Wiem, że koszty życia są inne, ale zakładając że pracują dwie osoby, można spokojnie nawet 10 tys. miesięcznie odstawić na bok. 5 lat tam lub 25 lat tutaj... Ale nie każdy moze sobie na to pozwolić smile

Do góry
#3719135 - 24/02/2010 08:39 Re: Oferty Pracy [Re: chim123]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
u nas po prostu wszystko jest chore.
obciążenia podatkowe, składkowe, zusowskie, monopol na rynku energetycznym, horrendalne ukryte opłaty czego nie tkniemy/zatankujemy/zjemy/wypijemy. niesolidna władza centralna, zmanipulowane przygłupie media, kolesiostwo i cwaniactwo.
co do wymagań pracodawcy: zawyżone wymagania względem pracownika, to najprostsza metoda na przyjęcie swojego.
----
na wysokim poziomie mamy jedynie kabarety.

Do góry
#3719152 - 24/02/2010 08:56 Re: Oferty Pracy [Re: Llama]
Rysio Ochudzki Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2004
I jak to sie ma do tej propagady z Gierkowskim rodowodem,ze jestesmy którąś tam gospodarka swiata laugh a dzis trabią o planach przegonienia Niemiec laugh.Tylko dlatego ,ze w wyniku kryzysu u Helmutow spadl export,z kolei Polska to eksportowa pustynia(to i nie bylo spadku,bo co exportujemy:wyborową i co jeszcze?? gwizdek) i juz mamy gotowy przepis na PRowski sukces.

Do góry
#3719296 - 24/02/2010 17:33 Re: Oferty Pracy [Re: Llama]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004
Originally Posted By: Llama

na wysokim poziomie mamy jedynie kabarety.

i kobiety :-) [ chodzi o urodę ]

Do góry
#3719302 - 24/02/2010 17:45 Re: Oferty Pracy [Re: chim123]
Ojro Offline
Na pełnejjj kurrr...

Meldunek: 02/04/2004
Originally Posted By: chim123
Taką pracę można zaproponować komuś kto jest sam i 1500-2000 netto spokojnie do życia mu wystarcza. Co innego ktoś kto ma żonę, dzieci, musi mieszkanie opłacić itd. Dlatego nie dziwię się, że wolą wyjechać do np. Norwegii, gdzie stawka per/h jest 10x lub nawet większa, za tą samą lub podobną pracę. Wiem, że koszty życia są inne, ale zakładając że pracują dwie osoby, można spokojnie nawet 10 tys. miesięcznie odstawić na bok. 5 lat tam lub 25 lat tutaj... Ale nie każdy moze sobie na to pozwolić smile

dobrze prawi piwo

u mnie daleko przykladu o kolesiostwo nbie trzeba szukac... kumpla zwolniono z jednej z firm budowlanych, pracowal na niezlym stanowisku [jest po studiach]. Stanowisko dostala znajoma dyrektora komorki...

Do góry
#3719370 - 24/02/2010 18:50 Re: Oferty Pracy [Re: Rysio Ochudzki]
polskignom Offline
Live fast, die young

Meldunek: 25/02/2004
Originally Posted By: Rysio Ochudzki
Tylko dlatego ,ze w wyniku kryzysu u Helmutow spadl export,z kolei Polska to eksportowa pustynia(to i nie bylo spadku,bo co exportujemy:wyborową i co jeszcze??

Polska jest na 9. miejscu wsrod eksporterow UE, faktycznie eksportowa pustynia, a cala wartosc nabija Wyborowa. Zeby bylo smieszniej w Polsce eksport spadl o 18% porownujac dane z 2008 i 2009 (W Niemczech % niewiele wiekszy wzrost) . Proponuje sie doksztalcic na drugi raz.

Co do calego tematu...
Wszedzie sa uklady, ukladziki, podatki ukryte mniej lub bardziej. Problem w tym, ze czy nas zwolnia slusznie, czy nie, to i tak zawsze wg nas zawsze rzadza znajomosci.

Zawsze slysze to samo pier... o podwyzkach wszystkiego, tylko nie pensji. Itd. w kolko i w kolko.

Jak nie ma u nas chetnych do pracy za 2 kola, to sciagniemy Bialorusinow i Ukraincow.

Tak jak Polacy pojechali na saksy do GBR, bo tam Brytole nie chcieli pracowac za min. przy rybach czy sprzatajac ulice.

Proste jak drut. A Wy narzekajcie dalej.

Do góry
#3719462 - 24/02/2010 19:49 Re: Oferty Pracy [Re: gnacik]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
Originally Posted By: gnacik
A wg. mnie pracy jest w ch*j tylko po prostu każdy chciałby od razu mieć nie wiadomo jakie stanowisko i jak najmniej się zmęczyć.

... i duzo zarobic
przede wszystkim dotyczy to 90% absolwentow szkol wyzszych, najwiekszych darmozjadow tongue

Do góry
#3719572 - 24/02/2010 20:29 Re: Oferty Pracy [Re: Linc]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
U nas absolwenci uważają, że po ukończeniu studiów powinni mieć podaną pracę na złotej tacy, że wszyscy będą się do nich dobijać i błagać ich o podjęcie pracy u nich, a oni z łaski się zgodzą i jeszcze będą dyktować warunki. smile

A jak się okazuje, że wszystko mają w główkach wywrócone do góry nogami... to są wielkie pretensje do wszystkich dookoła, że to wina rządu (że prywatne firmy na kolanach nie ubiegają się o nich), że uczelnia winna, że jest spisek światowy przeciwko nim, itd... bo kończą (czy raczej zaczynają) na zmywaku.

Do góry
#3719655 - 24/02/2010 21:28 Re: Oferty Pracy [Re: Conrad]
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/04/2006
Nie zapominajmy też, że w dzisiejszych czasach mało kto nie kończy studiów. Teraz praktycznie każdy ma wyższe... . Z moich znajomych 80 % ma wyższe jak nie lepiej. Nawet mój brat który nigdy do nauki nie był stworzony ma wyższe magisterskie Pedagogika i coś tam jeszcze smile . A dlaczego?? Unikał wojska i w efekcie jak wielu mężczyzn był skazany na studia smile . U nas w firmie (transport międzynarodowy) z kierowców, którzy są przyjęci w ciągu ostatnich 2 lat 50% to ludzie z wyższym wykształceniem. Jest kilku informatyków z tego co wiem, oraz ludzie po innych nic nie dając kierunkach jak zarządanie i marketing czy politologia.

Także nie oszukujmy się bo o pracę tę lepszą będą problemy i albo znajomości albo niebywałe zaparcie w dążeniu do celu. Ktoś musi pracować w marketach, ktoś musi nalewać paliwo, rozwozić paczki, sprzedawać gazety w kiosku itd itd... . A skoko teraz każdy ma wyższe to nie liczmy na to, że z magistrem zawojujemy świat.

Jeszcze na koniec dodam odnośnie pewnego mojego znajomego z innego forum (d2jsp jeśli ktoś wie o co chodzi smile ). Chłopak uczy się jeszcze w szkole średniej. W tym roku będzie miał 18 lat, a od 2 lat pracuje na stażu w pewnej firmie związanej z grafiką komputerową i tworzeniem stron. Wiadomo, że w tym momencie jest on stratny bo wychodzi na tym sprawy groszowe. Ma powiedzmy na lizaki i na bilet na dojazd (bo piwa mu jeszcze nie wolno smile ). Ale za to po dostaniu się na studia i ukończeniu ich będzie miał super start i zatrudni go każdy praktycznie z taką wiedzą i praktyką w tak młodym wieku. Inna sprawa czemu sam się dziwię to jak on w takim wieku posiadł taką wiedzę odnośnie programowania i obróbki graficznej. Nam starszym nieco osobom pozostaje chyba zapisywanie swoich dzieci na wszelakiego rodzaju praktyczne kursy już w wieku 15 a może i nawet wcześniej.

To przykre do czego doprowadził wyścig szczurów ale niestety takie mamy czasy. Albo znajomości albo niebywałe samozaparcie i cel wyznaczony już w wieku nastoletnim.

Do góry
#3719794 - 24/02/2010 23:01 Re: Oferty Pracy [Re: GaloGalo]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Co do branży jeżeli chodzi o grafikę i programowanie. To tam wszystko rządzi się swoimi prawami, wykształcenie już nie ma takiego znaczenia, co nie znaczy, że nie opłaca się go mieć. Głównie liczy się portfolio oraz właśnie staże w jakichś renomowanych firmach. Prace jako freelancer można zacząć w momencie kiedy nauczymy się obsługiwać komputer i w momencie kiedy wchodzimy w dorosłe życie to z takim bagażem doświadczeń i praktyki można śmiało zdobywać świat i krzyczeć minimum 5000 pln/miesiąc :-) Chyba najlepsza możliwa ścieżka rozwoju jak dla mnie, bo ciągle robisz coś ciekawego, co rusz to nowy projekt, bezustannie się rozwijasz i jeżeli jesteś dobry to bardzo łatwo o awanse i pracę w najlepszych firmach. A może nawet mi gdzieś za 10 lat uda się... staż w Ferrari Design :-)

Do góry
#3719861 - 24/02/2010 23:36 Re: Oferty Pracy [Re: gnacik]
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/04/2006
Gnacik z tego tekstu wynika, że siedzisz w tej branży. Powiedz tak szczerze ile czasu tygodniowo poświęcasz się pracy? Pytam nie bez kozery. Mam po prostu znajomego, który nigdy na nic nie ma czasu. On twierdzi, że pracuje dziennie 8 godzin w firmie, a dalszą część dnia musi poświęcić na pracę w domu właśnie nad wspomnianymi przez Ciebie co chwila nowymi projektami.

Do góry
#3719960 - 25/02/2010 00:33 Re: Oferty Pracy [Re: GaloGalo]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

To wszystko zależy jeszcze od tego jak dużo ma tych zleceń, co to za zlecenia, no i jak długo zajmuje mu zrobienie jednej witryny. Prostą stronę można zrobić w kilka godzin jak ma się dobry pomysł (w parze z umiejętnościami), ale różnie dobrze można robić to kilka tygodni.

Dam Ci przykład strony, którą robiłem tylko i wyłącznie w czasie wolnym (dla kumpla) przez prawie dwa tygodnie (za kasę, ale się nie śpieszyło), zanim doszedłem do ostatecznego wyglądu: http://gnacik.nazwa.pl/erbud/erbud2.jpg, a na samym początku wyglądała tak: http://gnacik.nazwa.pl/erbud/erbud.jpg. Ciągle coś poprawiasz, ulepszasz i tak to wychodzi, ta aktualna wersja też jeszcze jest do poprawki, ale już nieznacznych.

A teraz przykład strony, którą robiłem około 40 minut na szybko dla znajomego: http://gnacik.nazwa.pl/fmgroup/fmstronka.jpg. W sumie to akurat o tym projekcie jeszcze wspomnę w stosownym temacie :-) Nie jest jakaś porywająca, nie ma fajerwerków, ale też nie jest odrażająca. Ale tak to jest jak się robi za darmo :-)

Co do samego czasu. Dla mnie to jest tylko wymówka, bo dla chcącego nic trudnego. Ja aktualnie prowadzę 2 strony internetowe, jeden portal, pracuję nad 2 kolejnymi projektami własnych serwisów, ciągle mam jakieś zlecenia na różnego rodzaju grafiki, ostro działam z FMem, jestem w trakcie zakładania własnej firmy budowlanej, studiuje dziennie architekturę (gdzie jest to naprawdę praco i czasochłonny kierunek), jednorazowo w tym tygodniu zastępuję mojego kumpla (leży w szpitalu) w Polsacie gdzie pracowałem 1,5 roku temu (to akurat plus, siedzę przed kompem i pisze artykuły na portal) oraz sporo różnego rodzaju zleceń.
Mimo tego, że ta wyliczanka brzmi dość brutalnie to mam czas na spotkania ze znajomymi, opie**alanie się, randki, spanie i imprezy, a dziś idę na karaoke. Można ? ..można ! :-)

Do góry
#3719971 - 25/02/2010 00:38 Re: Oferty Pracy [Re: polskignom]
Llama Offline
Ana <3

Originally Posted By: polskignom

Tak jak Polacy pojechali na saksy do GBR, bo tam Brytole nie chcieli pracowac za min. przy rybach czy sprzatajac ulice.

Proste jak drut. A Wy narzekajcie dalej.

zasadnicza różnica.
na wyspach za minimum przeżyjesz, u nas nie.
cool

Do góry
#3719988 - 25/02/2010 00:46 Re: Oferty Pracy [Re: gnacik]
Goget Offline
Tenis Trader

Meldunek: 09/02/2003
jestem w trakcie zakładania własnej firmy budowlanej

Dużo mądrzejszy pomysł niż skończenie studiów i żebranie o prace u jakiegoś dusigrosza.

Do góry
#3720003 - 25/02/2010 00:51 Re: Oferty Pracy [Re: Goget]
Llama Offline
Ana <3

gnacik, nie znam się. oświeć mnie.
nie potrzebujesz uprawnień budowlanych?

Do góry
#3720011 - 25/02/2010 00:57 Re: Oferty Pracy [Re: Llama]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
Moj kumpel zleci zrobienie stronki ( z okolo 10 podstronami ) w CMSie z Flashem, oferty z probkami na priv wink

Do góry
#3720023 - 25/02/2010 01:02 Re: Oferty Pracy [Re: Goget]
Ojro Offline
Na pełnejjj kurrr...

Meldunek: 02/04/2004
Originally Posted By: Goget
jestem w trakcie zakładania własnej firmy budowlanej

Dużo mądrzejszy pomysł niż skończenie studiów i żebranie o prace u jakiegoś dusigrosza.

kłóciłbym się z tym... wg mnie idealne rozwiązanie to własna firma + studia [nawet w trakcie]. Oczywiście jak kogoś to interesuje.

SAm nie mam odwagi założyć działalności gospodarczej, a jest to jedno z moich marzeń [nie chcę zarabiać milionów, ale poprostu mieć satysfakcję] - tylko do pieruna jasnego mam ogrome obawy czy podołam w sprawach organizacyjnych - dodam że na pomoc rodziców czy najbliższych nie mam co liczyć

Do góry
#3720026 - 25/02/2010 01:04 Re: Oferty Pracy [Re: Ojro]
Goget Offline
Tenis Trader

Meldunek: 09/02/2003
Ojros a gdzie ja napisałem, żeby olać studia i zakładać firmę po zawodówce laugh

Do góry
Strona 2 z 9 < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Moderator:  Biszop, rafal08