a dzis trabią o planach przegonienia Niemiec

.
Trąbią krawaciaki które mają ciepłe posadki i pokaźne pensyjki. Patrzą na suche propagandowe cyferki, które podsuwają im politycy i wrzeszczą jak u nas dobrze. A nie mają pojęcia jak jest.
Przypomina mi się film "Kariera Nikodema Dyzmy" i kwestia wypowiedziana w nim przez Andrzeja Grabowskiego, który grał właściciela dużego zakładu i miał konkurować z niemiecką firmą. Szło to mniej więcej tak:
"Amerykanie przez 50 lat pompowali w nich miliardy dolarów, a ruskie w nas tylko Marksa i Lenina, to jak ja k*** mam z nimi konkurować!"
I to jest cała prawda. To jak jest "zawdzięczami" radzieckiej okupacji i komunizmowi. Gospodarka była sztucznie podtrzymywana i runęła jak domek z kart po upadku komunizmu. Teraz zaczynamy wszystko od zera - jesteśmy w tym miejscu, w którym zachód był parę lat po wojnie.
Z tą różnicą, że w nas nikt nie pompuje miliardów by rozwinąć gospodarkę. U nas pompują miliardy, zarabiają i wyprowadzają kasę (markety, banki itp.)
A lepiej nie będzie dopóki nie zostanie całkowicie zmieniona mentalność Polaków. Mentalność, ukształtowana w PRLu gdzie nikt nie silił się na dojście do czegokolwiek własną pracą.
Gdzie się tylko "załatwiało" i "kombinowało", a okradanie państwa było na porządku dziennym (państwowe czyli niczyje).
No i wreszcie słynne "czy się stoi czy się leży, kasa się należy".
To wszystko plus chore państwo, które dusi podatkami i obciążeniami jest przyczyną że jest źle i nie będzie lepiej dopóki to się całkowicie nie zmieni.
Prędzej doczekamy się krachu jak w Argentynie niż realnej poprawy warunków życiowych.
Zresztą - jeśli robotnik-emeryt niemiecki po 40 latach pracy idzie na emeryturę i godnie żyje od czasu do czasu wyjeżdżając na wycieczki by poznać świat... a robotnik-emeryt polski po 40 lat pracy przymiera głodem bo po opłaceniu rachunków zostaje mu 100zł na miesiąc, to o czym my tu mówimy?
My ich gonimy?
Równie dobrze jadąc zdezelowanym trabantem i widząc spaliny po mknącym mercedesie można twierdzić, że się go goni